به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، قدیمها هر وقت صحبت از جعل میشد، ذهنها به سمت جعل سند میرفت. یک نفر که پشت میز نشسته و شناسنامه یا سندی را جعل میکرد. اما امروزه با کارویژه جدیدی از جعل مواجه هستیم؛ اخبار جعلی که هر روز ما را به شکلی درگیر خود میکند. این دست اخبار اگرچه قدمت زیادی دارد، اما با پیدایش رسانههای جمعی وشبکههای اجتماعی، دریچهای جدید برای ورود جاعلها به زندگی مردم باز شده است.
دوستی خاله خرسه
یکی از عنصرهای که لازم برای تاثیرگذاری فیک نیوزها و اخبار جعلی، اعتماد سازی است. برای این کار خیلیها میخواهند این اخبار را از طریق دوستان و آشناهایتان به دست شما برسانند. یعنی در واقع از اعتمادی که به اطرافیان دارید سوء استفاده میشود. به عنوان مثال خبر جعلی زیر در یکی از پیامرسانها بازنشر زیادی داشته است.
فیک نیوز و دلسوزی اطرافیان
البته نکته اینجاست که افراد از سر سادگی و دلسوزی این اخبار را باز نشر میکنند. نیت خیلی از این افراد خیر است و به خاطر نگرانی نسبت به اطرافیانشان این خبرها را منتشر میکنند. زیرا نمیدانند این خبرها جعلی است. شخص یا گروهی که این خبر را ساخته است؛ از عناصری استفاده کرده که موجب میشود احساسات شما بر عقل شما غلبه پیدا کند. مثلا خطر بیماری یا خطر مرگ!
شاید وقتی خبر بالا را خواندید با خودتان گفتید من که میفهمم دروغ است. اما همیشه تشخیص اخبار فیک به این سادگیها نیست. همچنین بعضی از اخبار فیک آنچنان جدی میشوند که حتی رابطه بین دوکشور را تحت تاثیر قرار میدهند.
همش کار ایرانه!
اردیبهشت امسال فیلمی ز خارج کردن جنازهها از رود خانهای در نزدیکی مرز ایران در شبکههای مجازی دست به دست شد. خبری که در آن مرزبانان ایرانی متهم شده بودند در رسانهها بازتاب داده شد. این خبر موجب موضع گیری دولت ایران و همچنین افغانستان شد. پس مشاهده میکنید که چطور یک خبر میتواند تاثیرات سیاسی بین دو کشور بگذارد. اگر چه بی بی سی بعدا اعلام کرد که یک افسر آمریکایی پشت این قضیه بوده است. اما خب دشمنان بهره برداری لازم از این فیک نیوز را بردند.
فیک نیوز درباره دست داشتن ایران در جان باختن مهاجرین افغانستانی
میخواستیم ابروش رو درست کنیم
یکی از کارویژههای اخبار فیک شیوع سریع و ویروسی است. شاید بتوان گفت مثل ویروس کرونا است. برای این کار سازندگان این اخبار روی موضوعاتی دست میگذارند که عموم مردم نسبت به آن حساس هستند. برای مثال جامعه ایرانی بر روی غیرت حساسیت زیادی دارد. عکس بالا مربوط به کلیپی است که توسط چند جوان در مشهد ساخته شده است. هر چند که پس از توضیحاتی که به پلیس دادند مشخص شد آزارهای کلامی در کلیپ ساختگی بوده و البته نیت سوء هم نداشتند. اما برداشتی که از این کلیپ میشد یک خبر فیک با این عنوان بود: «خانمها در ایران امنیت ندارند»
کلیپ ساختگی در مشهد
کار تیمی!
برای تاثیر گذاری در افکار عمومی مردم ایران، شبکههای خبری و خبرنگارهای خارجی از اخبار فیک زیادی تولید میکنند. وبا استفاده از این اخبار فیک یک عملیات روانی را شکل میدهند. برای نمونه، خبر جعلی که چند ماه پیش در مورد بیماری مقام معظم رهبری منتشر شده بود از این دسته اخبار است. منبع این خبر محمد مجید الاحوازی بود که پس از آن رسانههای مختلف خارجی آن را به طور گسترده بازنشر دادند.
فیک نیوز درباره سلامتی رهبر انقلاب
ما با ایران مشکل داریم
با شیوع کرونا بازار اخبار جعلی هم داغ شد. از منشا کرونا بودن ایران، کمبود تجهیزات بهداشتی، تاثیر خوردن الکل و وایتکس گرفته تا تشکیک در آمار کشته شدهها و مبتلایان و بعد هم در قضیه واکسن.... نکتهی حائز اهمیت اینکه اخبار جعلی درباره کرونا در کشور ما با دیگر کشورها متفاوت بوده و هست. به دلیل همکاری شبکههای مختلف فارسی زبان در خارج و سازمان منافقین، ایران در بحران کرونا آماج فیک نیوزها بوده است. در زیر به تعداد کمی از آنها اشاره میکنیم. این فیک نیوزها از ماجرای ورود کرونا به ایران تا الان که درگیر موضوع واکسن هستیم ادامه دارد.
بیشتر بخوانید
آخرش کرونا از کجا اومد؟
با همه گیری کرونا موج عظیمی از حملات رسانهای علیه کشور چین در رسانهها شروع شد؛ و حتی ترامپ و خیلی از رسانهها از این ویروس به عنوان ویروس چینی نام میبردند. اما بعد از گذشت مدتی رسانههای خارجی فارسی زبان عملیاتی را ترتیب دادند که ایران را متهم به منشا بودن ویروس کرونا کنند. برای این کار با استفاده از فیک نیوزها طوری ذهن مخاطب را اقناع میکردند که مخاطب احساس میکرد ایران منشا این ویروس بوده است. البته هرچند بعدتر مشخص شد که درمورد منشا بودن چین هم ابهام وجود دارد. حالا بماند که همین رسانهها در مورد کرونای انگلیسی چه سکوتی پیشه کردند.
تلاش شبکههای خارجی برای دادن تابعیت ایرانی به ویروس کرونا
همه رو دادن آخوندها!
تخریب طلاب و مراجع کار مورد علاقه رسانههای خارجی است. قضیه کرونا هم باعث شده این رسانهها به هرجا که دلشان میخواهند دروغ ببندند. برای همین خبرهای جعلی زیادی در باره حوزههای علمیه منتشر شد. این اخبار با اسمها و رسمهای مختلف جعل شد. با وجود اینکه خیلی از طلاب در گروههای جهادی پا به پای کادر درمان فعالیت کردند.
فیک نیوز درباره طلاب و مراجع
واکسن هم سیاسی شد
یک ویژگی بحرانها این است که ما با یک آشفتگی خبری مواجه هستیم. به دلیل ترس و اضطراب، اعتماد مردم به رسانههای رسمی کاهش پیدا میکند. رسانههای خارجی و برخی افراد در داخل و خارج هم برای تکمیل این پازل دست به تولید فیک نیوز میزنند. مسئله واکسن در بحران کرونا ییک وسیله شد که این افراد و رسانهها تا دلشان میخواهد به همه دروغ ببندند و مسائل مختلف را به هم ربط دهند و قضیه تهیه و تولید واکسن را سیاسی کنند.
ربط دادن واکسن به افای تی اف و فیک نیوز درباره نحوه توزیع واکسن
سند ساختگی، خبر ساختگی
فیک نیوز درباره توزیع واکسن
شما هم بگویید
مسئله مهم درباره فیک نیوزها این است که چه اهدافی پشت این اخبار قرار دارد؟! کسانی که این فیک نیوزها را میسازند چه نیتی دارند؟! اگر پاسخی درباره این سوال دارید و یا اخبار جعلی که با آن مواجه شده اید را برای ما در بخش نظرات بنویسید.
منبع:فارس
انتهای پیام/