به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان،استان لرستان با قرارگیری در سومین منطقه پرباران کشور از مناطق مهم کشورمان در حوزه آب است. پتانسیلی که سالهاست بدون استفاده رهاشده و مردم این استان منتظرند تا پروژههای سدسازی در این استان به بار بنشیند.
من کمندان ۱۶ سال دارم!
در این میان برخی پروژههای سدسازی لرستان با دهها سال قدمت از آغاز عملیات اجرایی کاسه صبر مردم را لبریز کردهاند تا در این راستا «کمندان» ۱۶ ساله همچنان در حسرت بهرهبرداری چشمانتظار باقی بماند.
سد کمندان یکی از طرحهای مصوب سفر هیئت دولت به استان لرستان بوده که آب دو شهر ازنا و الیگودرز را تأمین میکند، عملیات اجرایی این سد که در ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان ازنا در دست احداث است از سال ۱۳۸۳ آغاز و در زمانهای مختلف وعده آبگیری و بهرهبرداری از آن به مردم دادهشده است.
از مهمترین اهداف سد کمندان تأمین آب شرب شهرهای ازنا و الیگودرز، مهار سیلاب رودخانه «ماربره» روستاهای کمندان و عزیزآباد، تأمین آب اراضی کشاورزی پاییندست شهرستان ازنا و نیازهای زیستمحیطی است.
۲ دهه است که مردم منتظر آبگیری سد هستند
بهرغم این مزایا همچنان این پروژه به سرانجام نرسیده است و سال به سال و فصلبهفصل تاریخ وعدههای مسئولان برای بهرهبرداری از این سد به تعویق افتاد تا تنها وعده دهندههای بهرهبرداری پروژه تغییر کند و بین مسئولان ارشد استان از جمله استاندار و مدیرعامل شرکت آب منطقهای جابجا شود.
حسین گودرزی نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی پیش از این در سخنانی با انتقاد از وضعیت سد «کمندان» اظهار کرد: مردم دو دهه است که منتظر آبگیری این سد هستند.
او با بیان اینکه تکمیل و آبگیری سد کمندان توسط وزیر کشاورزی در اولویت قرار بگیرد، عنوان کرد: مردم سالهاست در کنار اشترانکوه با وجود آب فراوان از آب چاه استفاده میکنند.
رستگاری پروژه در ۱۴۰۰
این سخنان در حالی مطرح میشود که داریوش حسن نژاد مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان در این رابطه اظهار کرد: عملیات ساخت سد «کمندان» از سال ۸۳ آغاز شده است.
او با بیان اینکه در حال حاضر این پروژه حدود ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد افزود: امسال اعتبارات خوبی را برای این سد پیش بینی کردهاند و اگر تحقق پیدا کند، در برنامه شرکت آب منطقهای استان هست که این سد را سال آینده آبگیری کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان بیان داشت: همچنین مقرر شده که اعتباراتی را هم از محل طرحهای جهش تولید برای این سد در نظر بگیرند.
حسن نژاد با تاکید بر اینکه در سفر اخیر آقای نوبخت معاون رئیس جمهور به لرستان قرار شده که از محل اعتبارات جهش تولید، ۸۰ میلیارد تومان برای این سد اختصاص پیدا کند افزود: آنچه که در این پروژه سد سازی وجود دارد، بحث تملک و جابجایی روستای «کمندان» است که نیاز به همت همه مسئولان استان دارد که در این رابطه کمک کنند.
او ادامه داد: مسئولان هم باید برای آماده سازی روستای جدید اقداماتی مانند آب رسانی، برق رسانی، گاز رسانی را باید انجام دهند و هم بنیاد مسکن، فرمانداری و سایر نهادها هم باید در این رابطه پای کار بیایند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان با بیان اینکه این شرکت آمادگی دارد که زمینها را تملک کند گفت: هر کدام از اهالی روستای بالای دست سد که نیاز به ساخت در محل نداشته باشند، ما آمادگی تملک زمین آنها را داریم.
حسن نژاد گفت: برای تملک این زمینها ما اعتبار جداگانه در نظر گرفتهایم؛ بنابراین گزارش سد «کمندان» ۶۴ متر ارتفاع دارد که تاکنون ۳۱ متر آن احداثشده است. آورد رودخانه کمندان بهصورت سالانه ۸۲ میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب سد کمندان ۷۲ میلیون مترمکعب آب است. مساحت دریاچه سد کمندان ۱۶۳ هکتار است.
علاوه بر مشکلات و موانع پیش روی احداث سد، بلاتکلیفی روستاییان حاشیه این پروژه برای ساختوساز و وضعیت اراضی کشاورزی آنها، بیکار شدن بسیاری از اهالی، خسارات جدی به ساختمانهای روستا براثر احداث سد، عدم جابجایی روستا و… از مشکلاتی است که برای اهالی روستای کمندان پیشآمده است تا آنها هر بار به وعدههای مسئولان دلخوش کنند.
منبع : مهر
انتهای پیام/ب