دومین صنعت پردرآمد دنیا یعنی صنعت فرآوری سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی، خوابیده در دل کوهی است که سالانه مقدار قابل توجهی از آن به صورت سنتی استخراج می‌شود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد،  در ۳۵ کیلومتری شهرستان فیروزه در روستای قدیمی با بیش از هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت به نام " روستای معدن" ثروتی عظیم نهفته است، از دل این کوه پس از گذر از تونل‌های تاریک و پیچ در پیچ که ارتفاع آن‌ها به دو متر هم نمی‌رسد رگه‌هایی به رنگ سبز- آبی در دل سنگ‌های نشسته بر دیواره‌ها چشم را خیره می‌کند.

"روستای معدن " مکان  اصیل‌ترین و مرغوب‌ترین سنگ جهان یعنی فیروزه در نیشابور است. آوازه این سنگ به دورترین نقاط جهان رسیده است و آنان که دل در گرو زیورآلات و سنگ‌های قیمتی دارند حتی ایران را به نام فیروزه می‌شناسند.

می‌گویند قدیمی‌ترین معدن فیروزه جهان در دل همین کوه قرار گرفته است معدنی که پس از هفت هزار سال هنوز متروکه نشده و فیروزه اش همچنان در مقابل دید معدن کاران خودنمایی می‌کند.

۹ کشور دنیا از معدن فیروزه برخوردارند، اما باکیفیت‌ترین و مرغوب‌ترین فیروزه جهان متعلق به معدن نیشابور است در حقیقت "فیروزه نیشابور" شهرت جهانی کسب کرده است در کشور ۳۷ نوع سنگ قیمتی و نیمه قیمتی کشف شده که ۲۲ نوع آن متعلق به خراسان رضوی است.


سنگ قیمتی در دل نیشابور
بنابر اعلام اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، داوران شورای جهانی صنایع دستی دوسال گذشته، پس از اعلام نظر روسای چهار منطقه اروپا، آمریکای لاتین، آمریکای شمالی و آفریقا، طبق نامه خانم غدا هیجاوی رئیس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی و بر اساس اعلام رسمی دفتر رئیس این شورا، مشهد را به عنوان شهر جهانی سنگ‌های قیمتی انتخاب کردند.


‌بیشتر بخوانید


با توجه به ظرفیت و پتانسیل خراسان رضوی، این استان می‌تواند جمهوری اسلامی را که قرار است در پایان سند چشم‌انداز به قطب منطقه تبدیل شود، به این موقعیت در حوزه تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی برساند.


بیشتر بخوانید 


اما در واقع چه تلاش‌هایی برای این ثروت هنگفت شده است؟ سالانه می‌توان از پتانسیل معدن فیروزه به عنوان منطقه توریست پذیر استفاده کرد که علاوه بر ارزآوری و سود کلان باعث اشتغال ورزی هزاران جوان بیکاری شود که در آرزوی یک شغل مفید و پردرآمد هستند، اما پرونده این ثروت هنگفت همچنان در گیر و دار بوروکراسی‌های اداری خاک می‌خورد.

سنگ‌های وارداتی قلابی در راه است

هم اکنون تعداد زیادی سنگ‌های غیر طبیعی وجود دارد که وارداتی و بازار فیروزه و دیگر سنگ‌های قیمتی طبیعی کشور را خراب کرده و از حجم تجارت آن‌ها کاسته است تشخیص این سنگ‌ها مشکل است و افراد متخصص و آزمایشگاه‌های معتبر می‌توانند سنگ طبیعی را تشخیص دهند.

اگر همه سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی موجود در بازار شناسنامه‌دار شوند به یقین در افزایش تجارت این کالا بسیار موثر است.

 بزرگترین معدن فیروزه جهان

بلا تکلیفی بزرگترین معدن گردشگری ایران!

حامد فضلیانی مدیر عامل شرکت تعاونی معدن فیروزه نیشابور در گفت و گو با خبرنگار ما می‌گوید: در مجموع حدود هفت هزار سال فعال بوده و براساس برآورد‌های انجام گرفته هشت هزار تن ذخیره معدنی دارد و با احتساب اینکه سالانه ۴۰ تن فیروزه از این معدن استخراج می‌شود به نظر می‌رسد ۲۰۰ سال دیگر بتوان این معدن را فعال نگه داشت.

او می‌افزاید: در سال ۱۳۹۳ معدن فیروزه نیشابور به عنوان معدن گردشگری ایران معرفی شد، اما هنوز این موضوع به طور کامل در این معدن اجرا نشده است.

مدیر عامل شرکت تعاونی معدن فیروزه نیشابور ادامه می‌دهد: تقویت بخش گردشگری معدن فیروزه نیشابور نیاز به بیمه و تأمین زیرساخت‌های لازم از جمله جاده و استراحتگاه دارد که تاکنون هیچکدام از این موارد تأمین نشده اند.

ممنوعیت صادرات سنگ خام فیروزه

صادقی دهیار روستای معدن و بازرس معدن فیروزه می‌گوید: در این معدن، سالانه ۴۰ تا ۴۵ تن سنگ فیروزه استخراج می‌شود، اما کار تراش صورت نمی‌گیرد بلکه از طریق مزایده در اختیار هنرمندان تراش فیروزه، بیشتر از مشهد و نیشابور و کمتر از طریق خود مردم روستای معدن قرار می‌گیرد، البته این به معنای خام‌فروشی نیست چون صادرات سنگ خام فیروزه در ایران ممنوع است.

 

 فیروزه کهن ترین سنگ ایران زمین
موسوی یکی از فیروزه تراشان در روستای معدن با اشاره به برپایی کارگاه‌های خانگی تراش فیروزه در این روستا می‌گوید: اگر سرمایه مردم این روستا برای شرکت در مزایده‌ها فراتر باشد شاید هنر تراش فیروزه، درآمد زایی بیشتری برای آن‌ها داشته باشد و می‌تواند این کانون ِسنگ قیمتی جهان را به یکی از قطب‌های اقتصاد مقاومتی و همچنین کانون ژئوتوریسم ایران تبدیل کند.

به گفته کارشناسان، صنعت فرآوری سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی دومین صنعت پردرآمد دنیا به شمار می‌آید؛ ارزش افزوده سنگ‌های قیمتی فرآوری شده تا هفت برابر قیمت سنگ خام و سنگ‌های نیمه‌قیمتی تا سه برابر قیمت سنگ خام آن ها است و همین ارقام، توسعه تراش سنگ‌های تزئینی و فرآوری آن بر اساس روش‌های علمی و نو را ضروری می‌سازد از طرفی با اندکی سرمایه‌گذاری می‌توان کارگاه تراش سنگ را راه‌اندازی و موجبات افزایش اشتغال را فراهم آورد.

ثروت عظیم فیروزه
نقش تراش سنگ‌های قیمتی در افزایش اشتغال و صادرات

برای ترویج صادرات غیرنفتی، رشد اقتصاد و کاهش وابستگی کشور به درآمد‌های نفتی، باید در جست و جوی مزیت‌های اقتصادی باشیم تا با سرمایه‌گذاری کم، حجم بسیار زیادی اشتغال ایجاد کنیم و درآمد‌های غیرنفتی را افزایش دهیم.

ایران در موضوع سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی، دارای مزیت‌های آشکاری است اما در مقطع کنونی این صنعت بیش از هر چیز به نوعی تغییر نگرش نیاز دارد تا سنگ‌های قیمتی از کالای لوکس به کالایی راهبردی و با قابلیت صادرات تبدیل شود چرا که بنابر اعلام کارشناسان سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی وزارت صنعت، گردش مالی این صنعت در جهان ۶۰۰ تا ۹۰۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود.

صادرات فیروزه نیاز به برند سازی دارد

بنابر اعلام اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر و سنگ‌های قیمتی کشور،  معادن ۳۳ نوع سنگ قیمتی از جمله فیروزه، عقیق و یاقوت کبود در ایران فرصت مناسبی برای توسعه صادرات است، سنگ فیروزه ایران در موسسه جواهر شناسی آمریکا به عنوان بهترین سنگ فیروزه جهان شناخته شده است.

صادرات فیروزه نیشابور
حکیم پور سرپرست فرمانداری فیروزه می‌گوید: شهر فیروزه برای انتخاب شهر ملی سنگ‌های قیمتی مطرح است از این رو باید بعضی زیرساخت‌ها آماده شود تا با این انتخاب و همچنین شناسنامه دار شدن سنگ قیمتی فیروزه و برند سازی آن، بازار اصیل سنگ‌های قیمتی غصب نشود و بازشناسی آن از فیروزه غیرطبیعی در بازار آسان شود.

به گفته ابراهیمی نیا رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان فیروزه، هنر فیروزه تراشی ثبت ملی شده و ثبت جهانی آن نیز آغاز شده است؛ همچنین پرونده‌ای برای ثبت فیروزه به نام نیشابور و فیروزه تشکیل شده و در صف انتظار یونسکو برای ثبت فیروزه به نام خود است.

وجوهِ منحصربه فرد معدن فیروزه در ایران در مقابل دیگر معادن مهم فیروزه دنیا شامل "معدن آمریکا با ۳۰ سال قدمت، معدنی حوالی افغانستان که هم اکنون فیروزه آن خیلی کم شده و معدنی در صحرای سینا که غیر فعال شده است" اهمیت توجه بیش از پیش مسئولان به آن در افزایش اشتغال جوانان، توسعه صادرات غیر نفتی و پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی به ویژه در شرایط جنگ اقتصادی امروز ضروری نمی‌سازد؟

معدن روستا

نقش تراش سنگ‌های قیمتی در افزایش اشتغال و صادرات

برای ترویج صادرات غیرنفتی، رشد اقتصاد و کاهش وابستگی کشور به درآمد‌های نفتی، باید در جست و جوی مزیت‌های اقتصادی باشیم تا با سرمایه‌گذاری کم، حجم بسیار زیادی اشتغال ایجاد کنیم و درآمد‌های غیرنفتی را افزایش دهیم.

ایران در موضوع سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی، دارای مزیت‌های آشکاری است، اما در مقطع کنونی این صنعت بیش از هر چیز به نوعی تغییر نگرش نیاز دارد تا سنگ‌های قیمتی از کالای لوکس به کالایی راهبردی و با قابلیت صادرات تبدیل شود چرا که بنابر اعلام کارشناسان سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی وزارت صنعت، گردش مالی این صنعت در جهان ۶۰۰ تا ۹۰۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود.

هم اکنون تعداد زیادی سنگ‌های غیر طبیعی وجود دارند که وارداتی و بازار فیروزه و دیگر سنگ‌های قیمتی طبیعی کشور را خراب کرده و از حجم تجارت آن‌ها کاسته اند. تشخیص این سنگ‌ها مشکل است و افراد متخصص و آزمایشگاه‌های معتبر می‌توانند سنگ طبیعی را تشخیص دهند.

اگر همه سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی موجود در بازار شناسنامه‌دار شوند به یقین در افزایش تجارت این کالا بسیار موثر است.

گزارشگر : فاطمه غلامی 

انتهای پیام// ف. غ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۴ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
بارالها خودت هر چی از انواع نعمت رو اونم از بهترین نوعش رو به این کشور دادی و پایکاه بزرگترین کشور شیعه جهانش نمودی..و امید و پشت پناه تمام کشورهای مسلمان جهان..خدایا برتر بودن هوش و ذکاوت نردم این سرزمین رو از دهان مبارک بهترین پیامبرت(ص) که از اون به نام مردمانی از پارس یاد فرمود را به جهانیان اعلام کردی.. ناموس پرستی و مردانگی دلاور مردان این خاک پاک و یکتاپرستی حتی سالها قبل از اسلام همیشه آوازه اش در تمام کتابهای تاریخ دنیا زبانزد بوده و تو به این خاک پاک نظر رحمت و بخشش داری که از هزاران بلاهای طبیعی و غیر طبیعیو جنگها و تسلط دشمنان به قصد نابودی این سرزمین همیشه خواست و رحمت تو بر این بوده این سرزمین با بهترین مردمانش باقی بماند و نقشه های شوم دشمنان مخصوصا صهیونیسم که شاخه ایی کافر از قوم بنی اسراییل هستند مانند شاخه جنایتکار وهابیها که خود را مسلمان می دانند و کشتن شیعه را افتخار و کلید جنت می دانند....همیشه نگهدار این سرزمین و مردمانش تو بودی ...الان هم دشمنان خارج و منافقان داخل کمر به نابودی این سرزمین بسته اند و بازهم امید و پناه ما شیعیان فقط تو هستی آمین یا رب العالمین
Iran (Islamic Republic of)
عماد
۱۹:۰۸ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
حالا همین معدن در کشوری دیگر نبود،
چه ثروتی که از همین معدن به هم نمی زدند
به نظر من
مسئولین ما میهن پرستی ندارند و غریبه پرست هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۹ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
کاش در مورد همه ی مواد معدنی ، خام فروشی ممنوع بود و یا فله فروشی و صادرات جنس فله به خارج ممنوع بود و صادر کنندگان به بهترین نحو محصولات رو بسته بندی و یا محصولات معدنی رو فراوری شده به خارج میفرستادند که چندین برابر ارز آوری برای هم خودشان و هم کشور می داشت، کاش مسئولان به این مسئله اهتمام بورزند و همت جهادی در این زمینه داشته باشند ، ای کاش!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۹ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
ثروت جهانی داریم از هر نوعی که نام ببرید
بعد جزءکشورهای فقیر دنیا هم هستیم

جمع تضادها

چه شود
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۴:۱۴ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
رهبری دستور بدهند تمام سنگهایی که از چین یا هر کشوری وارد میشه وارد بازار نشه تا کارخانه خراسان راه اندازی بشه ودر بازار عرضه بشه وهم صادرات صورت بگیره بدون خام فروشی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۱ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
آخه عزیز من اگه قرار باشه تو همه چی رهبری بیاد دخالت کنه اولا نمیشه دوما به گفته خود رهبری کشور ربیس جمهور داره که مردم انتخابش می کنن و کارهای اجرایی کشور بدست دولت اوست پس درست انتخاب کنید تا کشور به مشکل برنخوره رییس جمهور و دولتش مسول کارهای اجرایی کشوره نه رهبری... پس انتخابات دقت کنید فرد اصلح انتخاب کنید نه همینطور الکی رای بدین یا به حرف دشمن رای ندید.
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۴:۱۲ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
خوب رهبری فرمودن مانع زدایی تولید خوب رهبری دستور بفرمایند مانع زدایی بشه شروع بکار کنه بدون خام فروشی کارخانه درست کنند بجای نفت کاری نداره یم دستور کاملا اجرا میشه تا رهبری رو داریم خدا رو هزاران بارشکر غصه نداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۳ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
برادر من رهبری همیشه بفکر تو و امثال من و تو هست ولی خوب ایشان نظرشون و راهنمایی می کنند ولی همین تازه گیهاگفتن کشور یک قوانینی داره مردمی که رای میدن رییس جمهور انتخاب می کنند باید مواظب باشند فرد اصلح انتخاب کنند چون ۹۰درصد کارهای اجرایی کشور دست دولته و اگر فرد ناصالح انتخاب کنید همین میشه که الان می بینید و مشکل ساز...من نمی توانم برخلاف قانون در هر موردی دخالت کنم فقط در امور ریاست جمهوری می توانم راهنمایی کنم و کمک کنم. نه اجبار.... پس همه بهوش باشید در انتخابات شرکت کنید و حتما فردی اصلح انتخاب کنید که سرنوشت شما و فرزندان شما و کشور بدست اون اداره میشه که اگه بد انتخاب کرده باشید زیاناون رو ملت باید بکشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۹ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
مسئولین فقط بلدن شعاربدن وبگویند.بایداین یشه بایدایجوری بشه فقط باید
Germany
ناشناس
۱۲:۲۸ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
حالا همش تموم نشه همه طبیعت را به صادرات نفروشید .
Canada
ناشناس
۰۹:۰۹ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
ثروت جهانی توی کشورمون اون وقت باید از چین واردات بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۹ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
این روزها چند هزار نیروی دشمن در فضای مجازی شب و روز دارن از جانب مردم انواع کلیپ و اظهار نظر ضد نظام و حوادث و...میدن و جزمردم نیستن بلکه نیروهای تخریب چی دشمن هستند...حالا اگه شما واقعا از مردمی باید فکر کنی و تحت تاثیر شایعات دشمن قرار نگیری و.. بدانی بستن یک قرارداد تجاری بزرگ با کشورها مگه همون خواسته همه نیست این همه برجام برجام برای چه بود که نارو زدن و اجرا نکردن قرارداد تجاری با کشورها و معامله ..چطور قرارداد با غرب که نامردی کردن و نبستن و دزدیدن و زدن زیرش اسارت نبود ولی قرارداد با یک کشور قوی در تجارت دنیا و هر چه باشه چند ساله پشت ایرانه حالا بخاطر منافع خوب این طبیعیه ما هم برای کسب منافع دوطرفه تجارت می کنیم چین هم یکیش که الان در مقابل غرب دروغگو بهترین گزینه است..
Canada
ناشناس
۰۹:۰۰ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
یونسکو که هیچی شما فعلا توی هم ای آن خودمون جا بنداز که ما یک سنگ قیمتی ارزشمند داریم ولی حافظ ملی نداریم
Canada
ناشناس
۰۸:۵۹ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
میدونستید فیروزه خام از معدن را فقط در انحصار عده ای خاص است
Canada
ناشناس
۰۸:۵۸ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
ما با همین سنگ های قیمتی میتونیم توی جهان حرف اول را بزنیم تو رخدا مدیریت کنید
Canada
ناشناس
۰۸:۵۷ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
به فکر سرمایه های ملی باشی. اینا از بین بره دیگه جایگزین نداره ها
Canada
ناشناس
۰۸:۵۶ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
فیروزه چینی توی بازار زیاده
United States of America
ناشناس
۰۷:۳۲ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
چرا وقتی همچین معدنی داریم صادرات خوبی نداریم؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۰ ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
چون وولتی انتخاب کردید ۸ ساله کارش فقط و فقط دنبال برجام نافرجامه و کل کشور رو معطل هیچ کرده