به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر سید سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن عرض تبریک به مناسبت عید مبعث و ابراز خرسندی از بررسی جایزه معماری عصر انقلاب اسلامی در شورای عالی انقلاب فرهنگی، اظهار کرد: این موضوع در شورای هنر دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد. بحث این بود جایزهای در نظر گرفته شود که صاحب اصلی این جامعه یعنی معماران از آن رضایت داشته باشند.
او با بیان اینکه جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی دارای جایگاه ویژهای است، تصریح کرد: به نظر بنده حوزه معماری بسیار مهم است چراکه ما تقریباً با معماری زندگی میکنیم، معماری موجود زنده است که فرهنگ دارد و به محتوای زندگی میپردازد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با بیان اینکه یکی از منابع تغذیه فرهنگ و فرهنگی شدن مردم، معماری است، گفت: از خانه تا بازار و مدرسه و حتی مبلمان شهری و به طور کلی هر جایی که وارد میشویم معماری را میبینیم، البته معماری مجازی نیز در کنار حوزههای دیگر اهمیت بسیار زیادی دارد.
عاملی با بیان اینکه در حوزه فضای مجازی هم معماری وجود دارد، تصریح کرد: این حوزه کمتر مورد توجه قرار گرفته شاید به این دلیل است که طراحی فرهنگی، هنری و تمدنی در آن محیط سخت است. در آنجا ما با اتفاقاتی سروکار داریم که اگر فردی دانایی تمدنی و معماری داشته باشد، باید به آن اهمیت دهد.
او با بیان اینکه تمدن در همه ابعاد آن از جمله حوزههای مرتبط با معماری و زیباییشناسی ساختنی است و اندیشه بلند و نگاه هنرمند، خالق زیباییها برخوردار از انسجام و در عین حال خلق کننده ارزشها مرتبط با کیفیت زندگی است، تصریح کرد: اگر امروز به هم ریختگی در معماری دیده میشود، منعکس کننده تغییرات فکری و اجتماعی است؛ لذا شاید قبل از بحث از معماری فاخر و تمدن ساز مرتبط با دوره انقلاب اسلامی، مناسب است از حوزه آموزش و تعالیم معماری سخن گفته شود.
نماد شکل گرفتهای در ذهنیت شهروندان تهرانی وجود ندارد
عاملی گفت: تقریباً ۱۵ سال پیش پرسشنامهای با طرح سؤال "نماد شهر تهران چیست مطرح شد. از پاسخها مشخص شد نماد شکل گرفتهای در ذهنیت شهروندان تهرانی وجود ندارد. از پرفسور دیوید پیدکاک وقتی وارد ایران شد، پرسیدم که نماد شهر تهران چیست و چه باید باشد، او گفت؛ حرم امام خمینی (ره) باید نماد تهران باشد، زیرا دوره انقلاب اسلامی با نام و وجود امام خمینی (ره) پیوند خورده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درمورد اساسنامه جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی افزود: باید این اساسنامه در دوره زمانی کوتاهی نهایی شود و در این جایزه لازم است به تمام رشتههای تخصصی حوزه معماری توجه شود.
او با اشاره به اقدامات انجام شده برای توجه و اعتلای بیشتر به حوزه معماری اسلامی و ایرانی از تصویب روز معماری در شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و گفت: این روز در تقویم سال ۱۴۰۰ وارد شده است و در واقع روز سوم اردیبهشت که سالروز تولد شیخ بهایی است به روز معماری اختصاص پیدا کرده است. همچنین سند ملی معماری و شهرسازی ایرانی - اسلامی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است و مراحل نهایی خود را برای ابلاغ طی میکند.
عاملی با تأکید بر مهم بودن سند ملی معماری و شهرسازی ایرانی - اسلامی و نظام معماری، ادامه داد: اقدامات دولت در این حوزه به عنوان کارگزار و مقرراتگذار اهمیت دارد چرا که مقرراتگذاری میتواند در برابر بیقاعدگیها پادزهر باشد، وقتی جامعه دچار بیمقرراتی باشد قاعده میتواند به آن کمک و نظم ایجاد کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: مشکل در حوزه معماری مربوط به یک دوره طولانی است و اگر به نهادهایی که باید ایجاد شود توجه کنیم اقدامات خوبی انجام شده و لازم است اقدامات جدیتری در حوزه آموزش و رسانهای و هم در قلمرو مقرراتگذاریها صورت گیرد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران تصریح کرد: ساختمانهای مهم و پر تکرار مثل ساختمان ایستگاههای قطار شهری، بانکها، ساختمانهای اداری و همچنین مدارس و دانشگاهها میتوانست نشان از موجودیت هویتی ایران انقلاب اسلامی باشد که متأسفانه در آن کوتاهی شده است، اما فرصت نگاه رهبری به این موضوع بسیار شاخص است و اگر به دیدگاههای مقام معظم رهبری توجه کنید متوجه میشوید که ایشان دیدگاه فرهنگی و منسجمی در این حوزه دارند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی میتواند نظام رتبهبندی و احترام و اکرام در حوزه معماری را به وجود آورد.
انتهای پیام/