به گزارش گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، انتخابات یکی از مهمترین پدیدههای سیاسی در یک جامعه است و سرنوشت کشور را تحت تاثیر خود دارد. با ورود به سال ۱۴۰۰، چهار انتخابات اعم از انتخابات ریاست جمهوری، مرحله دوم انتخابات یازدهمین مجلس شورای اسلامی، انتخابا شوراهای شهر و روستا و انتخابات خبرگان رهبری پیش روی کشورمان است.
از همین رو توجه به چگونگی برگزاری انتخاباتی سالم و امن همراه با رقابتی پرشور حائز اهمیت است؛ به همین دلیل رهبر انقلاب طی سالهای متوالی بر موضوعات مختلف در بحث انتخابات تاکیدات فراوانی داشتند که در این گزارش به ۴ موضوع مهم از نگاه رهبر انقلاب میپردازیم.
۱۶ بهمن سال ۱۳۹۸؛ رهبر انقلاب انتخابات در در دیدار اقشار مختلف مردم بیان کردند: «در کشور ما انتخابات سالمی است؛ من تعجّب میکنم از بعضیها که خودشان به وسیلهی انتخابات به یک جایی رسیدهاند، همینها انتخابات را زیر سؤال میبرند؛ چطور آن وقتی که انتخابات به نفع شما است، صحیح و متقن است، امّا آنجایی که به نفع شما نیست، انتخابات میشود خراب؟ خب پس ما از دشمن که گلایهای نداریم، دشمن خُب دشمنی میکند، همه بایستی مراقبت کنند.
۳۰ دی سال ۱۳۹۴؛ رهبر معظم انقلاب در دیدار دستاندرکاران برگزاری انتخابات بیان کردند که «در مورد انتخابات توجّه کنیم که انتخابات یک رقابت است، یک مسابقهی ملّی است بین آحاد کشور؛ اگر این مسابقه خوب و سالم و قوی برگزار شد، در بین این تیمهای مختلف هر تیمی ببرد، افتخارش مال فدراسیون خواهد بود».
ایشان در همان دیدار درباره شعارهای نامزدهای انتخاباتی بیان کردند که «وعدههای غیر عملی ندهند؛ بعضی از نامزدها، وعدههایی به مردم میدهند که خودشان هم میدانند از دست آنها ساخته نیست؛ شما که نمیتوانی این وعده را عملی کنی، چرا به مردم وعده میدهی؟ چرا مردم را امیدوار میکنید به چیزی که میدانید نخواهد شد؟ گاهی وعدههای غیر قانونی میدهند! [میگویند]فلان عمل را انجام میدهیم درحالیکه میدانند آن عمل خلاف قانون است؛ یا خلاف قانون اساسی است، یا خلاف قانون عادی است؛ وعدههای اینجوری هم ندهند؛ شعارهای غیر قانونی ندهند. با مردم صادقانه باید برخورد کرد؛ همهی ملّت ما اینجور هستند که صداقت را احساس میکنند، درک میکنند؛ وقتی ما غیر صادقانه برخورد کردیم، ممکن است کسانی یک لَمحهای و لحظهای به اشتباه دچار بشوند، باید صادقانه با مردم رفتار کرد، صادقانه باید با مردم حرف زد. این جزو آداب حتمی انتخابات سالم است.»
۱۹ دی سال ۱۳۹۱؛ حضرت آیت الله خامنهای در دیدار مردم قمخطاب به مسئولان بیان کردند که «مسئولان دولتی و غیر دولتی که در کار انتخابات دستاندرکارند و مسئول هستند، همه باید طبق قانون، با دقت کامل، با رعایت کمال تقوا و پاکدستی عمل کنند تا انتخابات سالمی پیش بیاید.»
۲۴ مهر سال ۱۳۹۱؛ ایشان در بیانات در دیدار بسیجیان استان خراسان شمالی با بیان اینکه انتخابات برای کشور مایهی آبروست، مایهی افتخار است گفتند: «همه مراقب باشند که انتخابات مایهی بیآبروئی برای کشور نشود؛ آنطوری که در سال ۸۸ یک عدهای سعی کردند انتخابات را مظهر اختلافات وانمود کنند، جنجال سیاسىِ طبیعىِ انتخابات را تبدیل کنند به یک فتنه؛ که البته ملت ایران در مقابلش ایستاد و هر وقت هم شبیه آن اتفاق بیفتد، ملت در مقابل آن خواهد ایستاد.»
۱۴ بهمن سال ۱۳۹۰؛ رهبر معظم انقلاب در خطبههای نماز جمعه تهران با تاکید بر این موضوع که در انتخابات رقابت سالم لازم است بیان کردند: «فضای انتخابات باید سالم باشد. مردم اگر خودشان نامزدهای انتخاباتی را میشناسند، طبق تشخیص خودشان حتماً عمل کنند؛ اگر نمیشناسند، از افراد بصیر و متدین در گزینشهای انتخاباتی استفاده کنند. مجریان انتخابات در اجرای درست انتخابات، دقت کامل را به کار ببرند.»
۲۰ اسفند سال ۱۳۹۴؛ حضرت آیت الله خامنهای درباره امنیت انتخابات در دیدار رئیس و اعضاى مجلس خبرگان رهبرى فرمودند: «خصوصیّت دیگری که مهم و قابل توجّه است و باید واقعاً خدا را شکر کنیم، امنیّت و آرامش فضای انتخابات بود؛ حتّی در آنجاهایی که انگیزههای اختلاف وجود دارد.
۱۴ بهمن سال ۱۳۹۰؛ رهبر معظم انقلاب در خطبههای نماز جمعه تهران درباره انتخابات رقابتی بیان کردند که « آنچه در انتخابات لازم است، رقابت سالم است؛ رقابتِ بدون تهمتزنی و بدگوئی به یکدیگر است.»
۱۹ دی سال ۱۳۹۰؛ ایشان در دیدار با مردم قم اظهار کردند: «رقابت این نیست که کسی اثبات خود را متوقف بر نفی دیگری بداند. رقابت این نیست که کسانی بیایند برای جلب نظر مردم، وعدههای خلاف قانون اساسی، خلاف قوانین عادی بدهند؛ اینها نباید باشد. کسانی که وارد عرصهی انتخابات میشوند، چه از طرف مجریان و مسئولان، چه از طرف کسانی که نامزد میشوند، بایستی به آداب و شروط یک حرکت عمومىِ سالم پایبند باشند، متعهد باشند؛ این لازم است.
۶ اسفند سال ۱۳۸۸؛ حضرت آیت الله خامنهای در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری بیان کردند که «همهی تحولات باید در چهارچوب باشد. اگر چنانچه کسی وارد میدان رقابت انتخاباتی و مسابقهی انتخاباتی بشود، اما بخواهد چهارچوب را بشکند، او از قاعدهی نظام خارج شده است، از قواعد حرکت انتخاباتی خارج شده؛ این غلط است، این درست نیست. باید همه چیز در چهارچوب نظام باشد. این چهارچوب، قابل تغییر نیست.»