به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، ارجمند مدیرکل میراث فرهنگی استان زنجان گفت: ترکهای گنبد سلطانیه در طی شش ماهه دوم سال شاهدگذاری شدند.
او افزود: مقاوم سازی ابنیه تاریخی متفاوت با بحث مرمت بوده و انجام عملیاتهای مرمتی برای حفظ آثار تاریخی لازم هستند. ترکهای ایجاد شده در بخشهای مختلف گنبد سلطانیه پدیدهای پویا است که با گذشت زمان برحسب شرایط مختلف پیرامونی و رفتار سازه بوجود آمده است.
ارجمند ادامه داد: یکی از مهمترین موضوعها در عملیاتهای اجرایی حفاظت و مرمت، شناخت عوامل آسیب رسان به بناها و محوطههای تاریخی میباشد، زیرا باز شناسایی، کنترل و یا از بین بردن عوامل آسیب رساننده میتواند مانع رشد وپیشرفت آسیبها شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان زنجان گفت: استمرار و ضرورت پایش در وضعیت اثر به صورت روزانه از ترکهای مرمت شده و همچنین شاهد گذاریهای انجام شده در سالهای گذشته و ماههای پیش رو این عوامل مورد پایش و بررسی و مستندسازی قرار میگیرند.
او افزود: در حال حاضر هیچ ترک تند شونده و حادی که تهدید جدی برای سلامت گنبد و محوطه سلطانیه باشد وجود ندارد و بنا در ثبات و تعادل قرار دارد.
ارجمند گفت: عملیات شاهد گذاری تنها پس از آسیب دیدن بنا انجام شده و عملیات مرمتی محسوب میشود و نمیتوان آن را اقدامی در رابطه با مقاوم سازی بنا در برابر زلزله محسوب کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی زنجان ادامه داد: صفحات مستطیلی شکل گچی به شکل پروانه و در ابعاد کوچکی به اندازه یک کارت ویزیت روی ترکها در گنبد سلطانیه ایجاد شده است و تاریخی روی آن ثبت شده است که نشان دهنده زمان شاهدگذاری است.
او تأکید کرد: اگر پس از عملیات شاهد گذاری، این صفحه مجددا ترک بخورد نشان دهنده فعال بودن ترک است که در این شرایط مرمتگران این پایگاه جهانی باید نسبت به انجام اقدامات حفاظتی متناسب به شرایط و نوع ترک، آن را مهار کرده و مجددا شاهدگذاری کنند.
انتهای پیام/م