به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، استان چهارمحال و بختیاری با وجود داشتن تنها یک درصد از مساحت ایران، دارای منابع قابل توجه آب کشور و منشأ معروفترین رودخانههای دائمی جنوب غربی و مرکزی ایران یعنی کارون و زاینده رود است.
در این استان چشمههای مختلفی نیز وجود دارد که علاوه بر ایجاد جاذبههای گردشگری و زیباییهای طبیعی زمینه مناسبی را برای ایجاد کارخانههای آب معدنی فراهم کرده است.
بیشتر بخوانید
در چهارمحال بختیاری در فصل بهار، در هر گوشه و کنار منطقه چشمههای فراوانی از دل زمین میجوشد.
در این استان حدود ۹۰۰ چشمه دایمی وجود دارد که با مشروب کردن شیب تپهها و درهها مناظر طبیعی بسیاری را در اطراف خود پدید میآورند.
مهمترین چشمههای استان چشمه کوهرنگ، چشمه برم در مال خلیفه، برم لردگان در لردگان، دیمه در چلگرد، پیرغار در نزدیکی شهر فارسان، چشمه مروارید و سیاسرد در نزدیکی بروجن است.
با وجود اینکه بخش اعظمی از حجم کره زمین را آب تشکیل میدهد، اما کمتر از ۳ درصد از این منابع قابلیت شرب دارند.
با توجه به افزایش جمعیت کره زمین و رشد روزافزون صنعت، نیاز بشر به آب قابل شرب بیشتر شده است.
در این راستا استانداردهای گوناگونی ارائه شده است که از نظر فیزیکی و شیمیایی منابع موجود را مورد بررسی قرار میدهد.
به منظور احداث یک کارخانه تولید آب شرب، علاوه بر محدودیتهای موجود در استفاده از منابع آب، باید به محدودیتهای مهندسی نیز توجه ویژهای داشت.
با توجه به اینکه پارامترهای فراوانی در انتخاب مناسبترین منبع نقش ایفا میکنند، تعیین آن امری دشوار و پیچیده است.
یکی از بهترین و در دسترسترین منابع به منظور استفاده جهت بسته بندی آب چشمههای معدنی و قابل شرب است.
حدود ۹ درصد چشمههای استان قابلیت معدنی داشته که با توجه به پارامترهای احداث کارخانه در مجاور آنها میتوانند برای صنعت آب بسته بندی و معدنی استفاده شوند.
بسیاری از مردم فکر میکنند که آب معدنی همان آب آشامیدنی است. درصورتی که چنین نیست.
بین آب معدنی و آب آشامیدنی تفاوتهایی وجود دارد که میزان تفاوت آب معدنی و آشامیدنی در استانداردهای تعریفشده برای آنهاست.
آبمعدنی باید از سفرههای زیرزمینی در مناطق بکر استحصال شود و محل قرارگیری کارخانه آن نیز در مناطق دور از هرگونه آلودگی انسانی و حیوانی باشد، تهیه شود.
درحالیکه برای دریافت مجوز احداث کارخانه آب آشامیدنی چنین ممیزی وجود ندارد.
کارخانه آب آشامیدنی را می شود در کنار یک شهرک صنعتی احداث کرد چرا که در صورت آلوده شدن محصول نهایی می توان آن را با فرآیندها و تغییرات شیمیایی از آلودگیها پاک کرد.
در کارخانههای آبمعدنی اجازه استفاده از روشهای شیمیایی برای تصفیه آن وجود ندارد، اگرچه آبهای آشامیدنی به روشهای شیمیایی و کلرزنی، تابش اشعه UB و اسمز معکوس تصفیه میشوند، اما تولیدکننده در تولید هر دو محصول ملزم به رعایت موارد ایمنی برای مصرفکننده هستند و در کیفیت محصول نهایی و سلامتی آن تفاوتی میان آبمعدنی و آب آشامیدنی وجود ندارد.
چشمه دیمه در چهارمحال و بختیاری مناسبترین آب را برای تبدیل شدن به آب معدنی دارد.
میانگینهای جهانی آب با املاح تا ۵۰۰ میلی گرم در هر لیتر جزو آبهای معدنی محسوب میشود، اما آب چشمه دیمه دارای املاح زیر ۳۰۰ میلی گرم در لیتر است و این رقم بسیار مناسبی برای تبدیل شدن به آب معدنی است.
شهرک آب معدنی چشمه دیمه نخستین شهرک تخصصی آب معدنی کشور است.
چشمه دیمه با دارا بودن امکانات رفاهی و فضاهای سرسبز در تعطیلات روزانه بیش از هشت هزار گردشگر را به سوی خود جذب میکند.
کارخانه آب معدنی باید در مکانی که توجیه اقتصادی داشته و همچنین از نزدیکترین فاصله با شهر برخوردار باشد ایجاد شود.
سجاد رستمی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری گفت: نخستین شهرک صنعتی تولید آب معدنی در شهرستان کوهرنگ راه اندازی شده است و ۶ طرح آب معدنی دیگر نیز در این شهر صنعتی در حال احداث است.
او با اشاره به اینکه ۴۰۰ هزار لیتر آب معدنی سالانه در چهارمحال و بختیاری بسته بندی میشود افزود: بخشی از آبهای معدنی بسته بندی شده در بازار داخلی و بخشی نیز در بازارهای خارجی عرضه میشود.
رستمی اضافه کرد: چهارمحال و بختیاری در حال تبدیل به قطب تولید آب معدنی کشور است.
او ادامه داد: عراق و کویت مهمترین مقصد آبهای معدنی تولیدی استان چهارمحال و بختیاری است.
غلامرضا پناه معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سفر به شهرکرد و در دیدار از طرحهای مختلف کوهرنگ، نواحی صنعتی و شهرک تخصصی آب معدنی دیمه گفت: مشکلات مرتبط با واحدهای تولیدی آب معدنی شهرستان کوهرنگ شناسایی و راهکارهای عملیاتی رفع آن ارائه خواهد شد.
او افزود: این شهرستان به لحاظ برخورداری از منابع آب معدنی با کیفیت عالی، فرصتهای مناسبی برای سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذاران دارد.
پناه اضافه کرد: چهارمحال و بختیاری و به خصوص شهرستان کوهرنگ در حوزههای کشاورزی و گردشگری هم از ظرفیتها، قابلیتها، توانمندیها و پتانسیلهای مطلوبی برخوردار است.
او ادامه داد: ظرفیت گردشگری شهرستان کوهرنگ هنوز در حالت بالقوه قرار دارد، ولی فعال نشده است.
پناه گفت: کوهرنگ به لحاظ همسایگی با لرستان، اصفهان و خوزستان و نزدیکی به استانهای جنوبی کشور زمینههای سرمایهگذاری بسیار مناسبی دارد.
او افزود: مسئولان باید اجرای طرح آمایش سرزمینی در شهرستان کوهرنگ را مورد توجه جدی قرار دهند و برای سرمایهگذاری در حوزههای گردشگری، کشاورزی و آب معدنی باید سرمایهگذاران داخلی و خارجی را فراخوان کرد.
پس از پیگیریهای مسئولان و مقامات استان و شهرستان همچنین نماینده مردم شهرستانهای فارسان، اردل، کوهرنگ و کیار در مجلس شورای اسلامی، این واحد تولیدی دوباره به خط تولید بازگشت.
این واحد تولیدی فعالیت خود را در سال ۱۳۸۳ آغاز کرد و توانست در طول مدت فعالیت خود زمینه اشتغال مستقیم ۲۱۰ کارگر و کارمند را فراهم کند.
در واحد بسته بندی آب معدنی کیار محصولاتی همچون آب معدنی، دلستر، نوشابه و ماء الشعیر تولید میشد و تولید این محصولات علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم در شهرستان کیار، زمینه رونق اقتصادی منطقه را هم فراهم کرده بود تا اینکه در تیرماه ۹۵ فعالیت کارخانه به علت بدهی به تعطیلی انجامید.
شلمزار مرکز شهرستان کیار در فاصله ۳۵ کیلومتری جنوب غربی شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
طرح توجیهی تولید آب معدنی به ما کمک میکند تا ذخایر طبیعی منابع آب معدنی که در مناطقی از کشور وجود دارد، به فرصتی برای سرمایهگذاری و صنعتی سازی تبدیل کنیم.
این فرصت تنها برای مناطقی است که دارای چنین مزیت طبیعی هستند، با سرمایه گذاری در این بخش میتوانیم از مزایای اقتصادی و سودآوری کلانی برخوردار شویم.
انتهای پیام/ف
این شهرستان با وجود همجواری با سه استان کشور و اتصال به بنادر جنوب ظرفیت داشتن چند شهرک صنعتی را دارد خواهشاً مسولان استانی و کشوری و نمایندگان پیگیر باشند و غبار محرومیت را هر چه زودتر بزدایند.