خراسان رضوی تاکنون سه موج بیماری کرونا را از سر گذرانده است و با توجه به دید و بازدید و سفر‌های نوروزی، خطر شیوع موج چهارم در آن نیز تهدیدی جدی به شمار می‌رود


به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، شیوع ویروس کرونا در خراسان رضوی از اواخر بهمن ماه سال ۹۸ هم زمان با سایر نقاط کشور خود را نشان داد و این در حالی بود که به اعتقاد برخی از پزشکان، ویروس کرونا پیش از این در بین مردم شیوع داشته که ابتلا به سرماخوردگی‌های شدید و بیماری آنفلوانزا همراه با تنگی نفس و عفونت تنفسی از نشانه‌های این بیماری است.

طبق گزارش نرم افزار ماسک هم‌اینک ۱۸ شهرستان از مجموع ۳۳ شهرستان خراسان رضوی در وضعیت "آبی" شیوع کرونا و بقیه شهرستان‌ها از جمله مشهد در وضعیت زرد قرار دارند.


خراسان رضوی تاکنون سه موج بیماری کرونا را از سر گذرانده است و خطر شیوع موج چهارم در آن نیز تهدیدی جدی به شمار می‌رود، این در حالی بود که سازمان جهانی بهداشت از زمستان سالی که گذشت، به دلیل خطر شیوع موج جدید کرونا همگام با روز‌های سرد به عنوان "زمستان سیاه" یاد کرده بود.

در موج سوم کرونا هشت شهرستان خراسان رضوی شامل "نیشابور، سبزوار، کاشمر، تربت حیدریه، گناباد، خواف، ششتمد و درگز" به لحاظ افزایش تعداد فوتی‌ها، مبتلایان و بستری شدگان وارد فهرست سیاه کرونایی شدند.


بیشتر بخوانید


پس از سپری شدن موج سوم با همکاری مردم و تلاش مدافعان سلامت، کاهش بیش از ۷۰ درصدی تعداد بستری شدگان کرونا در خراسان رضوی را شاهد بودیم و تعداد مبتلایان کرونا به صورت سرپایی نیز به یک چهارم دوره اوج سوم بیماری در آذرماه کاهش یافت.


تاکنون چهار سویه جهش یافته از ویروس کرونا به نام‌های «انگلیسی، آفریقایی، برزیلی و کالیفرنیایی» در سطح جهان شناسایی شده‌اند. بنا بر پژوهش‌ها و مشاهدات جاری پزشکان تاکید می‌کنند سویه انگلیسی ویروس کرونا خطر همه‌گیری و مرگ‌آوری بیشتری از سه نوع دیگر دارد.

نخستین مورد کرونای انگلیسی در خراسان رضوی در ابتدای اسفندماه سال ۹۹ در مرد ۷۰ ساله‌ای که سابقه سفر به کشور انگلیس را داشت، شناسایی شد، پس از آن متولیان حوزه سلامت استان اعلام کردند که ویروس انگلیسی در بین افراد جامعه در حال گردش است و حال آنکه موارد شناسایی شده جدید سابقه سفر به کشور‌های درگیر و یا افراد مبتلا را نداشتند.


رزیتا خداشاهی مدیر گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: کاهش دوره کمون و افزایش سرایت بیماری یکی از ویژگی‌ها و تفاوت‌های کرونای جهش یافته انگلیسی با گونه چینی آن است.


او افزود: دوره کمون ویروس کرونای رایج ۲ تا ۱۰ روز است در حالی که دوره نقاهت ویروس کرونای انگلیسی ۲۴ تا ۴۸ ساعت است و این موضوع نشان‌دهنده افزایش سرایت و شدت واگیری این ویروس است.


خطر شیوع موج چهارم همچنان دغدغه متولیان سلامت


محمدحسین بحرینی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خراسان رضوی سه موج کرونا را شامل موج اول در ماه‌های اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹، موج دوم را در ماه‌های تیر و مرداد ۹۹ و موج سوم را در اواخر آبان و اوایل آذرماه سپری کرد که خوشبختانه با مشارکت جمعی مدیران استان به راهبری استاندار، کنترل بیماری در مشهد و دیگر شهرستان‌های استان به خوبی پیش رفت.


او افزود: موج سوم کرونا در خراسان رضوی در روز‌های پایانی آبان و ابتدای آذر ۹۹ در خراسان رضوی به اوج خود رسید و از آن زمان تاکنون خطر شیوع موج چهارم کرونا به دغدغه مسئولان و مدیران استان مبدل شده است.


رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: بر اساس نظام ارجاع بیماران کرونایی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد که به عنوان الگویی موفق در سطح کشور مطرح است، فرآیند درمان بیماران کرونایی بسته به شدت علائم و وخامت بیماری در سطح یک از مراکز خدمات جامع سلامت و درمانگاه‌ها آغاز می‌شود.


بحرینی بیان کرد: تماس با سامانه‌های ۱۹۱ و ۴۰۳۰ سطح صفر نظام ارجاع درمان بیماران کرونایی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد است و پزشکان تاکید دارند شهروندان با مشاهده هرگونه علائم مشکوک، قبل از هر اقدامی با این سامانه تماس بگیرند.


او تصریح کرد: راه منطقی این است که اگر فرد کوچکترین حس ناراحتی در خود داشت به سامانه‌های ۱۹۱ و ۴۰۳۰ تماس بگیرد و در صورت نیاز تماس گیرندگان به درمانگاه‌ها و مطب‌ها هدایت می‌شوند و در صورت تشخیص در مراحل بعدی آنان به مراکز ۱۶ ساعته منتخب کرونا، کلینیک‌های تخصصی و در نهایت به بیمارستان‌ها ارجاع داده می‌شوند.


تهدید خطر شیوع کرونا در خراسان رضوی در هفته‌های آتی


مهدی قلیان معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خراسان رضوی از نظر کاهش کرونا با یک رتبه صعود در رتبه سوم کشور قرار گرفت و هم اکنون این استان از نظر کاهش کرونا پس از استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان در رتبه سوم قرار دارد.


او افزود: تعداد موارد جدید بستری شده و کل بستری‌شدگان کرونایی در خراسان رضوی در هفته گذشته نسبت به هفته قبل از آن تغییر محسوسی نداشته است، اما با توجه به افزایش نتایج مثبت آزمایش‌های پی. سی. آر در موارد سرپایی و بستری، برای هفته‌های آتی احتمال افزایش کرونا در این استان دور از انتظار نیست.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: هم‌اکنون تعداد بیماران کرونایی بستری شده در این استان روزانه ۱۳۰ نفر، تعداد کل بستری‌شدگان ۴۸۰ نفر و تعداد بستری‌شدگان در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های استان حدود ۱۷۰ نفر است که تغییر چندانی نسبت به ۲ هفته قبل نداشته است.


قلیان بیان کرد: در حال حاضر نتیجه مثبت آزمایش کرونا بین مراجعان سرپایی و بستری در خراسان رضوی افزایش قابل توجهی داشته است به طوری که نتیجه مثبت آزمایش‌های پی. سی. آر در بخش سرپایی از ۱۱ به ۲۲ درصد و در بخش بستری از ۲۰ به ۴۰ درصد افزایش یافته است.


او تاخیر در مراجعه به مراکز درمانی با مشاهده علائم به علت درگیری‌ها و دید و بازدید‌های نوروزی را از علل احتمالی افزایش نتیجه مثبت آزمایش‌های پی. سی. آر عنوان و تصریح کرد: از مردم تقاضا داریم به محض مشاهده علائمی مانند تب، سردرد، ضعف و مشکلات دستگاه گوارش به مراکز منتخب کرونا مراجعه کنند.

محمدحسن درخشان مدیر توسعه شبکه و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: از ابتدای شیوع کرونا ۴۰ مرکز منتخب کرونا یا مراکز خدمات جامع سلامت به بیماران مبتلا و یا مشکوک به کرونا در مناطق زیر پوشش این دانشگاه خدمات‌رسانی می‌کنند.


او افزود: ۲۲مرکز خدمات جامع سلامت در مناطق پنجگانه مشهد و دیگر مراکز در سایر شهرستان‌های زیر پوشش دانشگاه به صورت ویژه در حوزه کرونا به مراجعان خدمات می‌دهند.

عادی انگاری و تهدید موج جدید کرونا


شاپور بدیعی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: کاهش تعداد مبتلایان به کرونا در خراسان رضوی به منزله تمام شدن این بیماری و نبود این ویروس در جامعه نیست چرا که اگر غفلت کرده و محدودیت‌ها و دستورالعمل های بهداشتی را جدی نگیریم، خطر ورود به موج چهارم شیوع این ویروس وجود دارد.


او افزود: در این مدت مدافعان سلامت به طور شبانه روزی و تا پای جان در مسیر خدمت به بیماران کرونایی تلاش کرده اند، اما قطع زنجیره انتقال کرونا و ادامه روند کاهشی بیماران مبتلا به این ویروس، نیازمند مشارکت و همراهی تمام شهروندان است.


معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: بسیجیان و فعالان مسجدی از زمان آغاز طرح شهید سلیمانی همکاری بسیار خوبی با مدافعان سلامت داشته‌اند و باید بخش قابل توجهی از موفقیت‌های اخیر را نتیجه همکاری آنان با خادمان حوزه سلامت در بحث مبارزه با ویروس کرونا دانست.

 

منبع: ایرنا

انتهای پیام// م.ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.