به گزارش خبرنگار احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سال ۱۳۹۹ با تمام فراز و نشیبهایش به پایان رسید و وارد سال جدید شدیم. کشورمان در این سال با چالشهای مختلفی مثل سرنوشت برجام، انتخابات ۱۴۰۰، وضعیت روابط ایران و آمریکا و بسیاری مسئله دیگر روبروست.
هر یک از جریانات سیاسی کشورمان با در نظر گرفتن خط مشی و سیاست خود به این مسائل نگاه می کنند. در این بسته خبری به بررسی نظرات نمایندگان احزاب کشور ( اصولگرا؛ اصلاح طلب و مستقل) نسبت به یک موضوع خاص می پردازیم؛ نظراتی که در مواقعی بسیار نزدیک و در مواردی هم همدیگر را نقض میکنند.
در ادامه پاسخ هر یک از کارشناسان را به تفکیک میخوانید.
باشگاه خبرنگاران جوان: آینده برجام را چطور پیش بینی میکنید؟ در چه شرایطی میتوان دولت آمریکا به برجام بازگرداند و یا تحریمها را کاهش داد؟
محمد عطریانفر معاونت سیاسی اسبق وزارت کشور و فعال سیاسی اصلاح طلب: مسئولان کشورمان به مذاکره کنندگان خود به خصوص شخص محمدجواد ظریف اعتماد کامل دارند؛ اما برخی از جریانات تندرو داخلی هستند که فضای کار را برای ظریف و دوستانش در برجام سخت میکنند و تندروی هایی که در سیاست خارجی رخ میدهد تاثیر بسیار نا به جایی بر روی فضای ذهنی دو طرف میگذارد. از همین رو توصیه میشود افرادی که دلبسته کشور و رهبری و ملت ایران هستند، مواضع در مسیر تندروی خود را کاهش داده و اجازه دهند بر اساس اعتمادی که ملت و رهبری نسبت به کارگزاران سیاست خارجی خود دارند کار را جلو ببرند و انشالله پیش بینی من این است که به توافقهایی هم در این زمینه دست یابند.
حسن بیادی دبیرکل جبهه آبادگران ایران اسلامی و فعال سیاسی اصولگرا: سیاستهای آمریکا نوعی سیاست استکباری است و قدرت طلبی آمریکا تمام نشدنی؛ اما درباره جمهوری اسلامی نتوانسته اهداف استکباری خود را به نحو احسن انجام دهد، اگر چه تا حدودی بر مسائل اقتصادی ما تاثیرگذار بوده است؛ بنابراین برای آوردن آنها به میز مذاکره در ابتدا باید دید که پشتوانه این مذاکره چیست؟ اگر مذاکره دارای پشتوانه باشد میتوان روی آن حساب کرد، اما اگر پشتوانه نداشته باشد میشود مانند مانند برجام که رئیس جمهور آنها هر زمان اراده کرد آن قرار داد را پاره کند.
حسین مرعشی عضو شورای مرکزی حزب کارگزارن سازندگی و فعال سیاسی اصلاحطلب: معتقدم که برجام بعد از دوران ریاست جمهوری حسن روحانی مجددا بازسازی خواهد شد و ۵+۱ و ایران مجددا بر سر میز مذاکره قرار خواهند گرفت. آمریکا الان در دوران بایدن درباره موضوعات مختلف نظیر یمن و مقابله با خشونت های بن سلمان و اعلام آمادگی درباره مذاکره رویکرد خوبی داشته است و امیدواریم که رایزنی های خوبی با واسطه اروپایی ها صورت بگیرد و ما بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم و با برداشتن تحریم ها زمینه برای بازگشت همه طرف ها به برجام فراهم شود.
مجید متقیفر سخنگوی جبهه پایداری و فعال سیاسی اصوگرا: برجام آینده ای ندارد؛ از همان زمان که ترامپ از آن خارج شد مانند یک چینی شکسته شده است و هیچ آینده ای برای آن متصور نیستم. تلاش دولت برای حفظ برجام برای مردم نیست، بلکه برای حفظ آبروی خودش است؛ زیرا با مرگ برجام آبروی اینها هم می رود. اگر بایدن هم به برجام برگردد بدتر خواهد شد، کما اینکه بر نمی گردد. مگر اینکه ایران بر تعهدات خود بیافزاید. دولت مردان در تلاش هستند که مجددا مسیر مذاکره را باز کنند حال اگر با نام برجام هم نشد درصدد هستند تا با یک نام دیگری مجددا مسیر مذاکره را باز کنند.
مهدی چمران نایب رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و فعال سیاسی اصولگرا: من معتقدم که اگر ما به دنبال کاهش تحریمها باشیم به جایی نخواهیم رسید، بلکه تحریمها باید شکسته شود. مانند این نشود که دشمنی به خانه ما وارد شود و بعد ما از او خواهش کنیم که بیرون برود معلوم است که نخواهد رفت و حتی اگر چند قدم هم دور شود در حال فریب ماست. بنابراین باید مقابل او بایستیم و او را سرجایش بنشانیم. همانطور که در دوران دفاع مقدس هم این اتفاق افتاد. پس اگر ما با تمام توان ایستاده و درصدد شکستن تحریم ها باشیم این تحریم ها خود به خود از بین خواهند رفت؛ اما اگر به این امید باشیم که آنها تحریم ها را کاهش دهند هرگز این اتفاق نخواهد افتاد و هر روز هم افزایش خواهند داد؛ کمااینکه شاهد بودیم بایدن چند تحریم دیگر هم به لیست اضافه کرد؛ در کل امیدی هم ندارم که در برجام به جایی برسیم.
حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان: مساله اصلی امروز ما بازگشت آمریکا به برجام نیست، زیرا این یک جاده فرعی و تغییر صورت مساله است و موضوع اصلی ما لغو تمامی تحریم هاست؛ یعنی عمل به تعهداتی که آمریکا و اروپاییها علیرغم تعهدی که در برجام داشتند؛ اما به آن عمل نکردند. معتقدم طرحی که الان مطرح شده بسیار هوشمندانه و دقیق است و برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری هم بوده این است که آمریکاییها ابتدا باید تمامی تحریمها را لغو کنند و دوما موضوع لغو تحریمها از سوی ما مورد راستی آزمایی قرار بگیرد. یعنی این گونه نباشد که صرفا در کاغذ بنویسند لغو خواهد شد، بلکه باید به طور عملی لغو شود. برای مثال اگر ادعای لغو تحریمهای تجاری را دارند ما باید بتوانیم روابط تجاری خود را با دنیا داشته باشیم. آن زمان است که آمریکا میتواند وارد برجام شود، یعنی این گونه نیست که مساله اصلی ما بازگشت آمریکا به برجام باشد.
انتهای پیام/
غرببها کلا چیزی را به نام برجام.مذاکره.تعامل و رابطه اصلا قبول ندارند...فقط سلطه و استعمارگری را قبول دارند و بس
آینده برجام هم اگر رفع همه تحریمها بصورت یک دفعه و آنی نباشد ،مرگ برجام نزدیک است.
چرا خودتونو گول میزنید؟ بدون ارتباط با دنیا یه کشور هرچقدر هم منابع داخلی و نیروی انسانیاش قوی باشه نمیتونه به تنهایی خودکفا باشه؛ همین وضع رو اگه ادامه بدیم دلار 30 هزار که سهله تا 50 هزار تومن هم ممکنه برسه، تورم سر به فلک میکشه، هیچکس هم نفت که بماند حتی فرش و پسته و... از ایران نمیخره چرا؟ چون ایران حاضر به گوش دادن به حرف دنیا نیست، چون ایران اعتقادی به تعامل با دنیا نداره و معتقده با منابع و نیروی داخلی نیازی به بقیه نداره دقیقاً مثل یه بازیکن تکرو توی فوتبال که فقط منم منم میکنه و چیزی از کار تیمی سرش نمیشه.
اگه بیخیال تعامل با دنیا بشیم باید فقر و بدبختیش رو هم قبول کنیم، مطمئن باشید اونایی که دم از کاغدپاره بودن برجام میزنن، پولشون از پارو بالا میره و چنین پولی هم از راه درست بدست نیومده وگرنه هر ایرانی که جزء اون 4 درصد نباشه از گرونی و تورم خسته شده و موافق برجامه.
هرچقدرم درست بگن که آمریکا داره زورگویی میکنه و انرژی هستهای حق ماست درسته ولی با این شرایط مردم نمیتونن ادامه بدن و وجود برجام و لغو تحریمها ضروریه.
خواهش میکنم نظرمو پخش کنید
1- دنیا فقط آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان نیست. 2 - کسی مخالف تعامل با دنیا نیست. 3 - احتمالا 90% مردم را از طریق نظر سنجی های آنچنانی بدست آوردید؟ !!!!!!! 4 - این جمله "فقط تا نوک دماغشونو میبینن" شما در ادامه القابی است ( ترسوها، بزدل ها، بیسواد و . . . ) که قبلا شیفتگان غرب به مخالفان برجام نسبت می دادند، با این تفاوت که آن زمان گند برجام به این وضوح درنیامده بود.
هیچ کس توی این دنیا سیاست رهبر رو نداره اما متاسفانه کسی حرفش رو گوش نمی کنه از همون اول آقا گفت من به برجام خوشبین نیستم اما کو گوش شنوا روزی که ترامپ خواست رئیش جمهور بشه گفت من برجام رو پاره می کنم آقا در جوابش گفت ماهم برجام رو اتیش می زنیم اما کو گوش شنوا اگر حرفهای رهبر رو گوش داده بودند الان وضعمون این نبود
حالا بایدن می خواد جبران کنه خواهشن سنگ نندازید بهتره هر کی سرش به کار خودش باشه.
2- تصور کنید که پنچ سال دیگر از مکانیسم ماشه استفاده میشود!
3- هیچ تضمینی برای تعهدات غرب نیست!
4-در اهداف مذاکره غرب با ایران هیچ تغییری پیش نیامده! هدف محدود کردن صنعت دفاعی
ایران است.
5- مذاکره بر سر صنعت دفاعی و امنیتی ایران بزرگترین جنایت و خیانت عصر معاصر شناخته خواهد شد.
مسئولین بهتره به جای حرفای تکراری مشکل روغن و مرغ و حل کنن