شانه هایی که زیر بار دبه های آب خم می شود/ آسمان همچنان میل آشتی ندارد

بحران آب در خراسان جنوبی جدی است و روستاهایی در استان هستند که با وجود لوله کشی اما آبی برای خوردن ندارند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، آب مایه حیات است؛ این جمله برای برخی از مناطق خراسان جنوبی بیشتر نمود دارد، نقاطی که مردان و زنانش مانند سال‌های دور هنوز مایه‌حیات زندگی را بر روی دوش حمل می‌کنند و هر کدامشان برای رسیدن به آب گام‌هایشان را از دیگری تندتر و بزرگ‌تر برمی‌دارد تا کوزه‌اش را زودتر و بیشتر پر آب کند و بیشتر روزشان را در کنار تانکر آب یا قنات نسبتا خشک روستا سپری می‌کنند تا نوبتشان فرا رسد و بتوانند ظرف و لباس خود را بشویند.

بحران آب،  تنش آبی، آبرسانی سیار، تخلیه روستاها و مهاجرت، حاشیه نشینی شهرها واژه‌هایی هستند که مسئولان این روزها از ‌آن با عنوان «تکرار مکررات» یاد می‌کنند.

امروز مسئولان خراسان جنوبی به صراحت آب را اولین اولویت استان اعلام می‌کنند و بیان واژه هایی از قبیل  بحران آب، تنش آب، آبرسانی سیار، تخلیه روستاها، مهاجرت و به دنبال ‌آن حاشیه نشینی را تکرار مکررات می دانند اما مردم روستانشین مرزی، از بی آبی با عنوان درد یاد می کنند.

اینجا هنوز مردمانش برای رسیدن به آب آرزو دارند و دوش مادران و زنان روستاهای شهرستان مرزی سربیشه دیگر تاب سنگینی کشیدن کوزه و دبه‌های آب را ندارد و نبود آب آشامیدنی و تداوم خشکسالی در سال‌های اخیر وضعیت زندگی را در این روزها بیشتر از گذشته سخت کرده است.

کم‌آبی در برخی از روستاهای سربیشه زخم عمیقی از خود برجای گذاشته به گونه‌ای که وضعیت ناراحت کننده بی‌آبی چند سالی است بر زندگی ساکنان منطقه حاکم است و مسئولان همچنان با وعده و وعید آب را به وسیله تانکر برایشان حمل می‌کنند؛ تانکرهایی که فقط مصرف چند روزشان را جوابگو است.

توجه به رسیدگی مشکل بی‌آبی تنها درخواست مردم منطقه از مسئولان است که شاید اندکی توجه مرهمی بر لب‌های خشکیده این مردمان سختکوش و قانع باشد.

وقتی با مردمان با قناعت منطقه همکلام می‌شوی، آرزویی جز تأمین آب ندارند؛ اینجا کودکانشان کلمه بابا آب داد را بیشتر از دیگر کودکان سرزمینم درک می‌کنند و صرفه‌جویی در مصرف آب را بهتر می‌فهمند و در زندگی خود عملیاتی می‌کنند.

در این روزهای گرم تابستان، عطش کم‌آبی هم بر این گرما افزوده و روزگار مردمان برخی از روستاهای خراسان جنوبی در حالی سپری می‌شود که بیشتر وقت خود را در صف‌های طولانی تأمین آب به انتظار می‌رسانند.


بیشتر بخوانید


خراسان جنوبی طی سال‌های اخیر با تنش آبی مواجه بوده و امسال نیز با این موضوع مواجه است به طوری که با شروع فصل گرما، مشکل تأمین آب شرب تعدادی از روستا‌های استان آغاز می‌شود و علیرغم شعار و وعده‌های برخی مسئولان در فصل سرما نیز شاهد مشکلات آب شرب روستا‌ها هستیم.

کاهش نزولات آسمانی، بی‌برنامگی در مصرف آب، برداشت بی‌رویه آب، حفر چاه‌های غیرمجاز و روش‌های سنتی آبیاری، افت سطح آب سفره‌های زیرزمینی را در پی داشته و نه‌تن‌ها خساراتی بر پیکره کشاورزی، صنعت و محیط‌زیست وارد شده است بلکه مردم برخی مناطق روستایی استان را نیز با مشکل تأمین آب شرب مواجه کرده است.

مشکل برخی مناطق در خراسان جنوبی در تأمین آب شرب به دو طریق است، یکی قطع مکرر آب در روستا‌های استان به ویژه در مناطق سربیشه، بیرجند و درمیان که در طول شبانه‌روز رخ داده و ساعاتی مردم از نعمت آب محروم هستند و علی‌رغم پیگیری‌های شرکت آب و فاضلاب استان، این مشکل ادامه دارد.

دوم روستا‌هایی که فاقد زیرساخت‌های شبکه آبرسانی هستند و این روستا‌ها معمولاً یا با تانکر آبرسانی می‌شوند یا سراغ آب چشمه‌ها می‌روند و یا به طریق دیگر آب مصرفی خود را تأمین می‌کنند که بیشتر این موارد غیربهداشتی است.

حکایت مردم روستای میان رود سربیشه با وجود اینکه چندین سال است آب لوله کشی دارند، اما با نبود آب مواجه هستند و یکی از مردم روستا گفت: حتی یک قطره آب نداریم و یکسالی است روستایمان با مشکل کمبود آب مواجه شده است.

او با بیان اینکه روستای ۶۵ خانواری میان رود با وجود آب لوله کشی و کم شدن آن آب شرب را با آب قنات تأمین می‌کنند، گفت: آب منازل مردم روستا هر روز قطع است، شش ماه است قطره آبی نمی‌آید و یکی از مهم‌ترین دلایل قطعی آب این است که در روستا‌های بالا دست از آب شرب به عنوان آبیاری مزارع استفاده می‌شود.

این روستانشین ادامه داد: میان رود در انتهای خط است و روستا‌های قبل باغ ویلا دارند و از آب شرب برای آبیاری آن استفاده می‌کنند و این سبب شده تا شش ماهی است که یک قطره آب نداشته باشیم.

سمیعی مدیر آب و فاضلاب شهرستان سربیشه نیز با اشاره به مشکلات آب در روستای میان رود گفت: برخی روستا‌ها متاسفانه از آب شرب به عنوان آبیاری استفاده می‌کنند که ما اعلام کردیم اگر بیشتر از ۱۰ درخت و بیش از ۴ متر باغچه در روستا با آب شرب آبیاری شود در مرحله اول اخطار و مرحله دیگر قطع انشعاب خواهیم داشت.

او افزود: برای حل مشکلات آبی این روستا‌ها جیره بندی آب مطرح خواهد بود و درحال حاضر دو دستگاه تانکر آبرسانی برای حل مشکلات است، اما یک تانکر دیگر هم درخواست کردیم تا برای تابستان با ۳ دستگاه تانکر مشکلات آبرسانی را رفع کنیم.

از سویی دیگر مسئولان استان معتقد هستند بحران آب در خراسان جنوبی جدی است، آن طور که به عقیده پور‌جعفر معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی وضعیت بحران آب زیرزمینی به لحاظ کمی و کیفی در سال ۱۴۰۰ جدی است.

او بیان کرد: ۱۳ هزار و ۲۰۰ منبع آب در استان شامل ۳ هزار و ۳۰۰ حلقه چاه، چشمه و قنات وجود دارد که دو هزار و ۵۰ حلقه چاه کشاورزی است و پارسال ۵۱۵ هزار مترمکعب آب از چاه‌های کشاورزی برداشت شد که ۱۰۰ میلیون مترمکعب صرفه جویی شده است.

پور‌جعفر مساحت اراضی پایین‌دست سد‌های استان را دو هزار و ۷۰۰ هکتار اعلام کرد و افزود: به علت نبود آب کافی، فقط حدود ۵۰۰ هکتار از این زمین‌ها زیرکشت رفته است.

 معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی اظهار کرد: با آبگیری سد سیاهو ۷۵ میلیون متر مکعب دیگر به حجم آب سد‌های مخزنی استان اضافه خواهد شد.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای استان خراسان‌جنوبی تصریح کرد: در سند سازگاری کم‌آبی استان امسال هم باید ۱۳۰ میلیون مترمکعب آب صرفه‌جویی شود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ ر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۱:۵۸ ۱۶ فروردين ۱۴۰۰
بحران آبه تو خراسان جنوبی اونوقت فولاااااد میاارن ای خداااااا یکم عقل بده به مسئولین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۶ فروردين ۱۴۰۰
فولاااد و خراسان جنوبی؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
هادی
۰۷:۴۸ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
جالبتره اینه دولت در این استان داره فولاد (صنایع آب بر) افتتاح میکنه
فولاد قاینات
Canada
ناشناس
۰۷:۲۷ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
باید کانالی در تلویزیون باشه و
مشکلات را مطرح کنند و دولتمندان جوابگو باشند
تا بفهمند .اینجوری که میگویند ِهمه چیز گل و بلبل نیست
هم وطن های گلم در مضیقه ایند
کاری کنند یا کنار بروند
تا کسی که کارایی و توانایی دارد .سر کار ایند
اینشالله دولت اتی که همشون جوان .نخبه و پر انرزی و انگیزه و ایده ایند
و برای حل مشکلات به west و east. نگاه نمیکند
نگاه فقط به درون دارد و بس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۱ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
با سلام یه گزارشی هم از روستاهای استان کرمانشاه بخش حمیل دهستان منصوری بخصوص روستای داربید که بعد از چند سال لوله کشی اب سه ساله اب قطع شده و هیچ کس هم به داد مردم نمیرسه نه بخشداری نه اداره اب که بخاطر نبود اب دارن روستا رو ترک میکنن با تشکر فراوان
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۰۲:۲۰ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
ما هم تو مناطق کویری و کم آبیم و شهرداری هم چمن های پارک ها رو با اب خوردن آبیاری میکنه
Germany
ناشناس
۲۳:۲۴ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
تو این دوره از زمان واقعا خیلی مایه خجالته این وضعیت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۸ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
آخه این آدمها و خیلی های دیگه بیگانه هستند و دولت تمرکزش به جاهای دیگه هست و اینها را جزو ایران حساب نمیکنه!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۲۱:۳۷ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
مردم عزیز شما آب ندارید آسمان با شما قهره اشکال نداره گاندو تعطیل و همه مشکلات حل شد همه چی آرامه من چقدر خوشبختم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۱ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
فدای جناب آقایون دولتمردان که فقط زورشون میرسه تا برنامه های تلویزیون صداوسیما رو سانسورکنن،صدای بی آبی مردم تشنه لب رو نشنونن، قیمتهای اجناس رو هرجوری که دلشون میخوان به بازارمیدن ، ازگرونی وبیکاری وبدبختی های مردم که صحبتش باشه فراری هستند،خوزستان پرآب نیز محروم از آب شرب سالم وروستاهایی که برلب رودخانه های پرآب اما مردمان آن تشنه لب هستند ........وووواقعا داغ دل زیاد است هموطن واینجا گنجایش بیان خیلی از دردها نیست ....تنها وتنها میتوان گفت که فقط خدا به داد ما برسه از این همه بی مسئولیتی ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۳ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
اقا چرا جای دورمیرید بغل گوش پایتخت شهرآبیک قزوین ماهم دبه به دستیم چند ساله اب شور وبی کیفیت داریم کسی نیست بدادمابرسه لطفا پی گیری کنیدخواهش میکنم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۷ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
پس این مسئولان چکار میکنن فقط فکر دلار و طلا و این جور کارها هستن ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۱ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
خواهشا روستاهای شهرستانک، عیلکیبالا و پاین و چهکند گل خوسف رو دریابید، چند روزه که آب رو جیره بندی کردن و در روز فقط یکی دو ساعت آب داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۱ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
اینها ایرانی نیستن.

و گرنه مسولین ایران چون کوه پشت مردم ایران هستین.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۱ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
واقعا گل گفتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۱ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
در هر جای جهان که آسمان نبارد و خشک سالی مستولی شود در آن سرزمین حاکمان بسیار دروغ میگویند و از خدا نمی ترسند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۵ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
خشک سالی به لطف دروغ مسولان است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۲ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
خطوط پروژه های انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان را به دهها قسمت تقسیم کرده و به پیمانکاران مطمئنم و قوی بسیاری بسپارند که در مدت بسیار کوتاه و هر چه زودتر به بهره برداری برسند.
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۹:۴۷ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
اون خطو ط برای صنعت دارند میکشند نه شرب وکشاورزی
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۰:۵۰ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
اون روستا های اطراف چابهار اب ندارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۳ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
وای خدا
امان از کم آبی و کمی بارش
خدایا باران رحمت ات رو بفرست بر سرمون
آخرین اخبار