به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اگر ساکن شمال کشور باشید، حتما با خورش اسپناساک آشنایی دارید. این غذای محبوب مازندرانی ها، در فهرست غذاهای رستورانهای شمالی هم پیدا میشود، و همین مورد میتواند نشان دهد از آن غذاهای پرطرفدار است که میتواند یک تنوع به حساب بیاید. اما اگر تا حالا این غذا را نه از نزدیک دیده اید و نه اسمش را شنیده اید، همین جا به شما درباره اسمش میگوییم. در اصل شمالیها به خورش اسفناج، خورش اسپناساک میگویند. اما این خورش، با خورش اسفناج متداولی که تا حالا خورده اید، چند تفاوت عمده دارد. به خاطر همین تفاوتها هم به خوردن و درست کردنش میارزد. احتمالا بعد از درست کردن و چشیدنش هم مشتری دائم و پر و پا قرص این خورش مازنی میشوید. در این مطلب ، طرز تهیه خورش اسپناساک مازندرانی را به شما آموزش خواهیم داد.
خواص مفید خورش اسپناساک
خورش اسپناساک، سرشار از ویتامینهای A, B, C, D و E است. همچنین این غذا از مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیوم، فیبر، زینک و … تشکیل شده است. از طرفی این غذا به خاطر این که حاوی مقدار زیادی پروتئین است، انرژی بدن را بالا میبرد.
شمالیها خورش اسپناساک را معمولا برای کودکانی که در سن رشد هستند درست میکنند، چون باعث تقویت بدن میشود. علاوه بر این، ورزشکاران هم خوردن خورشت اسپناساک را در برنامه غذایی خود جا میدهند. خانمهای باردار هم به این غذا به عنوان یک گزینه عالی برای تقویت بنیه خود نگاه میکنند.
در کنار اینها نباید از خاطر برد که فیبر موجود در خورش اسپناساک برای کسانی که مشکل یبوست و دفع دارند، مفید است و عمل هضم را بسیار آسان میکند. از طرفی کسانی که مشکل نرمی استخوان دارند، میتوانند با خوردن این غذا، کمبود ویتامین D بدن خود را تا حدی جبران کنند. چون خورش اسپناساک، سبب تقویت و استحکام دندانها و استخوان میشود. اینها تنها بخشی از خواص مفید خورش اسپناساک است. حالا بیایید ببینیم چطور باید این غذای مقوی و خوشمزه را درست کنیم.
طرز تهیه خورش اسپناساک مازندرانی
خورش اسپناساک را معمولا به روشهای مختلفی درست میکنند، ولی پایه و اساس همه آنها یکسان است. به هرحال دستتان باز است تا مواد دیگری هم در طرز تهیه خورش اسپناساک به کار ببرید. ما نکات و فوت و فنهای کاربردی دستور پخت این غذا را به شما خواهیم گفت.
مواد لازم
اسفناج: ۱ کیلوگرم
جعفری، گشنیز، تره و نعناع: ۳۰۰ گرم (ساطوری شده)
گوشت گوسفندی: ۴۰۰ گرم
پیاز: ۲ عدد متوسط
سیر: ۴ حبه
هویج: ۱ عدد
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
تخم مرغ: ۲ عدد (در صورت دلخواه)
نخود: ۱۰۰ گرم (در صورت دلخواه)
بیشتر بخوانید:
آموزش آشپزی؛ از میرزا قاسمی به ۳ روش مختلف و کباب مرغ سوخاری تا یک دسر خوشمزه و خاص + تصاویر
طرز تهیه
قبل از هر چیز، اسفناج را به خوبی بشویید. حتما اسفناجها را حداقل برای مدت ۲۰ دقیقه در آب نگه دارید تا گل و لای آنها پاک شود. بعد از این که اسفناجها را آبکش کردید و آب خود را از دست داد، آنها را خرد کنید.
پیازها را خلالی باریک یا نگینی ریز خرد کنید. سیر را رنده یا له کنید. گوشتها را در قطعات مکعبی ۲ سانتی متری خرد کنید.
یک قابلمه مناسب را روی حرارت ملایم قرار دهید و در آن روغن بریزید. وقتی به دمای مناسب رسید، پیازها را اضافه کنید و تفت دهید. پیازها که سبک و طلایی شدند، سیرها را اضافه کنید. سیر را حتما بعد از سرخ شدن پیاز اضافه کنید، چون سیر خیلی زود میسوزد.
تکههای گوشت را اضافه کنید و تفت دهید. بعد از اینکه گوشت کمی سرخ شد و تغییر رنگ داد، به آن زردچوبه و فلفل بزنید. نمک را در آخرین مرحله پخت اسپناساک اضافه کنید.
بعد از اینکه ادویهها تفت خوردند و طعم خام شان گرفته شد، سبزیهای معطر را اضافه کنید. جعفری، گشنیز، تره و نعنا ساطوری و خرد شده را اضافه کنید و اجازه دهید کمی با گوشت سرخ شوند.
البته استفاده از برگهای تازه سیر میتواند جایگزین خوبی به جای حبه سیر باشد. نگران بوی سیر هم نباشید. اگر از برگ سیر در طرز تهیه خورش اسپناساک استفاده میکنید، آن را به همراه اسفناج و دیگر سبزیجات معطر، تفت دهید.
در این مرحله از طرز تهیه خورش اسپناساک، اسفناج را اضافه کنید. آن را هم کمی تفت دهید و حرارت را پایین بیاورید تا کمی سبزیجات و گوشت با آب خودشان بپزند. (اگر میخواهید نخود را اضافه کنید، بعد از اینکه آن را به مدت حداقل ۲ ساعت در آب خیسانده و آبکشی کردید، در این مرحله به گوشت و سبزیجات اضافه کنید). در این فاصله آب جوش بیاورید و بعد به مواد داخل قابلمه اضافه کنید. اجازه دهید گوشتها به خوبی بپزند. احتمالا حدود ۱ تا ۱/۵ ساعت زمان نیاز دارید.
بعد از این که گوشتها به خوبی پختند، هویج را بشویید و نگینی خرد و به مواد اضافه کنید. به مواد داخل قابلمه نمک بزنید. میتوانید برای خوش طعمتر شدن، به آن آبلیمو یا آب نارنج اضافه کنید.
تخم مرغها را در یک ظرف بشکنید و به خوبی به هم بزنید. در همین مرحله، تخم مرغها را اضافه کنید و به هم بزنید تا در کل خورش اسپناساک، مخلوط شوند. رب انار یا رب نارنج را هم میتوانید به آن اضافه کنید تا غذا، طعم ترش یا ملس بگیرد.
حتما بخوانید طرز تهیه و فوت و فن ته چین گوشت و بادمجان مجلسی
بعد از اینکه همه مواد پختند و آب آن کاملا غلیظ شد، حرارت را قطع کنید و خورش اسپناساک را در ظرف مناسب به همراه نان یا پلو سرو کنید.
نکاتی درباره طرز تهیه خورش اسپناساک با مرغ و گوشت چرخ کرده
*اگر میخواهید در طرز تهیه خورش اسپناساک از گوشت قرمز استفاده کنید، ولی وقت زیادی را هم صرف پخت گوشت نکنید، از گوشت چرخ کرده قلقلی شده استفاده کنید. استفاده از کوفتههای قلقلی در غذاهای شمالی بسیار رایج و پر طرفدار است.
در این روش، حتما پیازها را رنده کنید و آبشان را بگیرید. سپس گوشت را با زردچوبه، نمک و فلفل مخلوط کنید و ورز دهید. استفاده از سیر هم آن را خوش طعمتر میکند. گوشتها را به صورت قلقلی شده با کمی روغن سرخ کنید. سپس سبزیجات و اسفناج را اضافه کنید و تفت دهید. بقیه موارد را مانند بالا انجام دهید.
*در طرز تهیه خورش اسپناساک با مرغ، گوشت را حذف و با مرغ جایگزین کنید. در این روش نیز زمان کمتری برای پخت نیاز خواهید داشت. گوشت غاز هم یکی دیگر از گزینههایی است که به جای گوشت قرمز میتوانید استفاده کنید.
*اگر اسپناساک گیاهی میخواهید، در طرز تهیه خورش اسپناساک، تخم مرغ را با انواع گوشت جایگزین کنید. معمولا تخم مرغ را زمانی در خورش اسپناساک به کار میبرند که گوشت را حذف میکنند.
منبع: مجله کوروش
انتهای پیام/