به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، منابع غربی از تصمیم جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برای خروج سه آتشبار پاتریوت از خلیج فارس که یکی از آنها در پایگاه هوایی در عربستان قرار داشت، خبر دادند، اما به دلایل آن اشاره نکردند. سامانه پاتریوت (Patriot) یک سیستم دفاع هوایی موشکی هدایتشونده است.
بیشتربخوانید
روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا گزارش داد که جو بایدن، رئیس جمهوری این کشور به پنتاگون دستور داده است تا خارج کردن برخی از نیروهای مستقر شده توسط واشنگتن در منطقه حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان را آغاز کند.
این روزنامه در گزارشی نوشت که آمریکا در گامهایی که تا به الان علنی نشده است، دست کم سه آتشبار از سامانههای دفاع موشکی پاتریوت را از حوزه خلیج فارس خارج کرده است که یکی از این آتشبارها طی سالهای اخیر در پایگاه هوایی شاهزاده سلطان در عربستان با هدف حفاظت از نیروهای آمریکایی مستقر در آنجا قرار داشت.
درحالی وال استریت ژورنال از خروج قوای نظامی آمریکایی از منطقه خاورمیانه و بخصوص عربستان سعودی خبر میدهد که در دوم فروردین ماه ۱۴۰۰، خبرگزاری «بلومبرگ» گزارش داده بود: ریاض از دولت بایدن برای دفاع از میادین نفتی و خنثی کردن حملات به این مراکز درخواست کمک کرده استدرحالی وال استریت ژورنال از خروج قوای نظامی آمریکایی از منطقه خاورمیانه و بخصوص عربستان سعودی خبر میدهد که در دوم فروردین ماه ۱۴۰۰، خبرگزاری «بلومبرگ» گزارش داده بود: ریاض از دولت بایدن برای دفاع از میادین نفتی و خنثی کردن حملات به این مراکز درخواست کمک کرده است.
بلومبرگ در آن تاریخ گزارش داده بود: عربستان سعودی با تأکید بر نگرانی در مورد حملات اخیر موشکی و پهپادی، برای دفاع از تأسیسات نفتی خود به دنبال دریافت کمک بیشتر از ایالات متحده است.
به نوشته بلومبرگ، درخواستهای کمک سعودی از ژانویه (دی ماه) به دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا ارائه شده بود.
اما درباره پاتریوت باید گفت که واقعیت این است که پاتریوت نمیتواند مشکلات ریاض را در برابر حملاتی که در معرض آن قرار میگیرد، حل کند. به نظر میرسد که همه ذخایر آن در برابر موشکهای بالستیک و پهپادهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن استفاده شده است و این سامانه پاتریوت در رهگیری این موشکها موفق عمل نکرده است، زیرا برخی را رهگیری و از مقابله با برخی دیگر ناکام مانده است. پاتریوت از زمان به کارگیری آن در جنگ علیه عراق در سال ۱۹۹۱ میزان موفقیت آن آنگونه که گزارشهای آمریکایی و اسرائیلی حکایت دارد از ۲۰ درصد فراتر نرفته است و در بهترین حال ۳۰ درصد موفق بوده است.
اما آنچه کار آمریکاییها را بیش از قبل دشوار میکند این است که ارتش و کمیتههای مردمی یمن از موشکهای کوچک و پهپادها به شکل گسترده استفاده میکنند. ارتش و کمیتههای مردمی یمن با حملات گسترده با موشکها و پهپادها اقدام به فرسوده کردن پاتریوت میکنند. این پایانی برای سامانه پاتریوتی خواهد بود که درباره آنها افسانه و قصههای زیادی بیان کرده اند.
اینکه بایدن از خروج سامانه پاتریوت از عربستان خبر داده است مربوط به حملات ارتش و کمیتههای مردمی یمن است؛ حملاتی که به عمق عربستان به ویژه در سال هفتم از جنگ یمن شده و آنهم به پایگاههایی که قرار بوده است که سامانه پاتریوت آمریکا تضمین کننده امنیت آنها باشداینکه بایدن از خروج سامانه پاتریوت از عربستان خبر داده است مربوط به حملات ارتش و کمیتههای مردمی یمن است؛ حملاتی که به عمق عربستان به ویژه در سال هفتم از جنگ شده و آنهم به پایگاههایی که قرار بوده است که سامانه پاتریوت آمریکا تضمین کننده امنیت آنها باشد. این ناکامی خشم و سرخوردگی آمریکاییها را به دنبال داشت.
موشکها و پهپادهای یمنی عمق عربستان به ویژه اهداف مهم و حساس در ریاض را هدف قرار میدهد و هیچ مانعی در برابر آنها نیست و علت تصمیم بایدن در خارج کردن آتشبارهای پاتریوت مربوط به موفقیت حملات یمنیها و ناکامی این آتشبارهاست که آبروی پاتریوت آمریکا را برده است.
تحلیلگران غربی اذعان کردند: تصاویر و ویدئوها گواه ناکارآمدی پاتریوت در برابر حملات یمنی هاست. تحلیل تیمهای تحقیقاتی و متخصصان موشکی نشان میدهد که موشک شلیکشده از سوی حوثیهای یمن بر فراز این سیستم به پرواز درآمده و تقریباً نزدیک هدف یعنی فرودگاه ریاض به هدف خورده است. یافتهها نشان میدهد که حوثیها آنقدر توانمند شدهاند که بتوانند اهدافی را در عربستان هدف قرار دهند و توازن قدرت را در جنگ احتمالاً بلندمدت آتی تغییر دهند. آنها علامت سوال بزرگی در مورد این فناوری دفاع موشکی مطرح کردند. در مورد کارآمدی این سیستمها دروغ میگویند یا اطلاعات اشتباه به آنها داده میشود
در جنگ اول خلیجفارس هم آمریکا اعلام کرد که موشکهای اسکاد پرتاب شده از سوی عراق را رهگیری و منهدم کرده، اما تحلیلهای بعدی نشان داد که تقریباً تمام این رهگیریها با شکست مواجه شده است. ویدئوها نشان میدهد که تکههای بزرگی از موشک «برکان -۲» در کنار مدرسه ابن خلدون در وسط ریاض دیده شده است. سعودیها میگویند این تکهها نشان میدهد که رهگیری ما موفقیتآمیز بوده است، اما تحلیل این تکهها نشان میدهد که برخی اجزای این کلاهک گم شده است. این کلاهک گمشده یک چیز را برای تحلیلگران ثابت کرد: اینکه موشک حوثیها توانسته از دفاع موشکی سعودی بگریزد.
برکان اچ٢ که یک موشک کوتاهبرد بالستیک است برای اینکه بتواند مسیر ۶۰۰ کیلومتری را طی کند به گونهای طراحی شده که به دو قسمت تقسیم میشود: بخش بدنه که موشک را هدایت میکند جدا میشود و بخش کلاهک که کوچکتر است به هدف اصابت میکند. در واقع، این موشک برای در امان ماندن از پاتریوت، به دو قطعه تقسیم میشود تا هدف قرار دادن آن را دشوارتر سازد.
گویی فقط بدنه است که ممکن است مورد حمله قرار گیرد، اما کلاهک تا زمان اصابت به هدف به مسیر خود ادامه میدهد. به همین دلیل است که آنچه در ریاض یافت شده بدنه این موشک است. این به آن معنا است که سعودیها یا نتوانستهاند این موشک را هدف گیرند یا اینکه فقط توانستهاند بدنه را پس از جدا شدن ساقط کنند، اما کلاهک به هدف خورده است.
به نظر میرسد که اسطوره پاتریوت فروریخته است و مقاومت فلسطین و ارتش و کمیتههای مردمی یمن آنچه آمریکا آنرا مایه مباهات و فخر صنعت نظامی خود میخواند را ناکارآمد کرده اندبه نظر میرسد که اسطوره پاتریوت فروریخته است و مقاومت فلسطین و ارتش و کمیتههای مردمی یمن آنچه آمریکا آنرا مایه مباهات و فخر صنعت نظامی خود میخواند را ناکارآمد کرده اند.
محافل اروپایی اعلام کردند: عربستان سعودی از ضعف سلاح آمریکایی در رهگیری موشکها و پهپادهای انصارالله شکایت کرده و واشنگتن را سرزنش و نکوهش میکند که به آن سلاحهای درجه دو فروخته است. آمریکا نیز در پاسخ، ضعف تجربیات نیروهای نظامی سعودی و عدم آموزش کافی برای استفاده از این تسلیحات، از جمله پاتریوت را که در رهگیری بسیار از موشکهای بالستیک ناکام مانده است، گوشزد میکند.
همین ناکارآمدی پاتریوت بود که سبب شد کشورهای دیگر به سامانههای روسی از جمله اس ۴۰۰ روی آورند و این موضوع خشم واشنگتن را به دنبال داشته است و هر کشوری که به سامانه روسی روی میآورد را تهدید و تحت فشار قرار میدهد.
سامانه پاتریوت موفق نبوده و هزینههای میلیاردی سعودیها برای استفاده از آنها در جهت رویارویی با موشکهای بالستیک و حملات پهپادی یمنیها به هدر رفته است و همچنان آنها از سوی موشکها و پهپادهای یمنی تهدید میشوند.
به هر حال پاتریوت مشکل سعودیها را حل نخواهد کرد بلکه راهکار در توقف جنگ علیه یمن به طورکامل است. اگر ائتلاف سعودی این فرصت را مغتنم نشمارد؛ یگان موشکی و پهپادی با حملات کوبنده و غافلگیر کننده خود ضربات دردناکی بیشتری به آنها وارد خواهند کرد.
منبع: مهر
انتهای پیام/