ارونقی گفت:اگر بسته تدوینی جامع گمرک که در ۱۲ محور تنظیم شده عملی شود نهاده‌های تولید در حداقل زمان ممکن از گمرکات ترخیص می‌شوند.

مهرداد جمال ارونقی معاون فنی و امور گمرکی ایران در گفت وگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به موانع گمرکی و راهکار‌های تسریع در روند ترخیص نهاده‌های تولید از بنادر و گمرکات کشور اظهار کرد: از ابتدای سال ۹۹ بیش از چهار هزار واحد تولیدی در واردات مواد اولیه و نهاده تولید مرتبط با واحد خود مشکلات عدیده‌ای داشتند. در جلسه تیرماه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت برای رفع این مشکلات مصوبه‌ای تصویب و ابلاغ کرد که عملاً در اجرا با چالش‌های جدی مواجه شد و به طور کامل اجرایی نشد.

او ادامه داد: همچنین در سال گذشته  اختیار ترخیص درصدی از گمرک گرفته شد و شرکت‌های تولیدی نتوانستند کالا‌های خود را حتی به صورت درصدی از گمرک ترخیص کنند. مهرماه سال ۹۹ مصوبات سفر معاون اول رییس جمهور ابلاغ شد ولی باز هم در اجرا با چالش‌هایی مواجه بود.

معاون فنی گمرک گفت: بعد از ابلاغ مصوبات جلسه ستاد اقتصادی دولت در آبان ماه سال گذشته،گمرک اختیار پیدا کرد تا نسبت به ترخیص کالا اقدام کند و این امر باعث شد تا حدودی به واحد‌های تولیدی کمک شود.

او با اشاره به مصادیق فساد در تشریفات تجارت و گمرک اظهار کرد: هر مانعی که بر سر راه تجارت قانونی  ایجاد شود می‌تواند بستر و زمینه ساز یک گلوگاه فساد باشد. در زمینه ایستایی‌های تولید می‌توان به چند مورد اشاره کردد: اول انقضا مهلت اعتبار ثبت سفارش جهت اظهار کالا به گمرک و دوم عدم تمکن مالی صاحب کالا جهت پرداخت حقوق ورودی است زیرا در مواردی صاحب کالا در ابتدای اظهار نمی‌توانست حقوق ورودی را پرداخت کند.

او بیان کرد: سیستم گمرک به نحوی است که پرداخت حقوق ورودی را در ابتدای اظهار کالا قرار داده است. بسیاری از صاحبان کالا تمکن مالی پرداخت را نداشتند همچنین معطلی صاحبان کالا و اظهارنامه‌هایی که در صف تامین و تخصیص ارز بانکی بودند از دیگر مشکلات بود. طولانی شدن صدور مجوز‌های قانونی از دیگر موانع موجود در این خصوص برشمرده می‌شوند.

معاون فنی گمرک تصریح کرد: طولانی شدن روند تعیین ماهیت مواد اولیه وارده توسط واحد‌های تولیدی و ارزیابی کنترل‌های فیزیکی که توسط گمرک انجام می‌شود همچنین  رسیدگی به اظهارنامه‌های تولیدی توسط کارشناسان مجازی در گمرک و قطعی سامانه‌های که در تجارت خارجی موثر هستند، موانعی بود که ما در امر ترخیص کالا با آن‌ها مواجه بودیم.

این مقام مسئول در گمرک درباره راهکار‌های تسریع در ترخیص کالا هم گفت: اگر بسته تدوینی جامع گمرک که در ۱۲ محور تنظیم شده عملی شود نهاده‌های تولید در حداقل زمان ممکن از گمرکات ترخیص می‌شوند. نهاده‌های تولید و مواد اولیه باید در صورت انقضای ثبت سفارش امکان اظهار به گمرک را داشته باشند.

ارونقی گفت:برای کاهش زمان ترخیص کالا از گمرک باید پرداخت حقوق ورودی برای واحد‌های تولیدی از ابتدای تشریفات گمرکی حذف و در انتهای این فرایند قرار بگیرد و رویه‌های واردات در مقابل صادرات و واردات با ارز متقاضی هم برای نهاده‌های تولید توسط وزارت صمت و بانک مرکزی اجرایی شود.

او افزود: اگر موانعی در گمرک جهت ترخیص نهاده‌های تولید وجود دارد به گمرک این اختیار داده شود که نسبت به ترخیص این کالا‌ها اقدام کند. سوابقی که برای تعیین ماهیت مواد اولیه توسط واحد‌های تولیدی از آزمایشگاه‌ها اخذ شده مورد پذیرش گمرک قرار بگیرند.

ارونقی تصریح کرد: کارشناسان مجازی باید از بررسی اظهار نامه‌های واحد‌های تولیدی معاف شوند و این اظهار نامه‌ها به صورت محلی مورد رسیدگی قرار بگیرند. تفاوت ارزش واحد‌های تولیدی مانع ترخیص کالا نباشد و رسیدگی به ارزش کالا‌های تولیدی به بعد از ترخیص محول شود.

او در پایان یادآور شد: برای پرداخت حقوق ورودی ضمانت نامه و ترخیص نسیه اجرا شود یعنی قسمتی از کالا در گمرک بماند یا ضمانت نامه معتبری توسط صاحب کالا ارائه شود. مالیات بر ارزش افزوده برای نهاده‌های تولید به صورت ضمانت نامه بانکی گرفته شود.

انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار