به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، سیر شهداد یکی از محصولات ارزشمندی است که خواص بسیار زیادی نیز دارد. قرمز و نوبر بودن سیر شهداد از مزایای این محصول نسبت به سایر سیرهای کشت شده در کشور است.
محصولی صادراتی که از شهرت خاصی برخوردار است و هرساله فروردین و اریبهشت ماه با دستان پرتلاش کشاورزان زحمتکش شهدادی برداشت و روانه بازار میشد، اما امسال کاهش شدید قیمت سیر، کشاورزان شهدادی را غافلگیر کرده و محصولی که هرساله زودتر از شهرهای دیگر روانه بازار میشد را روانه انبارها کرده است.
حالا با فرارسیدن ماه مبارک رمضان، کشاورزان شهدادی این روزها با دهان روزه و در آفتاب وگرمای شدید شهداد محصولات خود را برداشت و انبار میکنند.
این روزها حالِ کشاورزان شهدادی، خوب نیست، به سراغ آنها میرویم و پای درد دلشان مینشینیم.
همت آبادی یکی از سیرکاران شهدادی از کاهش قیمت سیر ابراز ناراحتی کرد و گفت: متأسفانه قیمت سیر بسیار پایین است و دلالان کیلویی ۳ یا ۴ هزار تومان از ما خرید میکنند که با این قیمت هزینه کارگر هم بدست نمیآید.
او افزود: در هر هکتار زمین با هزینه کود، تراکتور برای شخم زمین، آب و کارگر، حدود ۱۰۰ میلیون هزینه کرده ام و اکنون دلال کیلویی ۳ یا ۴ هزار تومان خرید میکند.
همت آبادی تصریح کرد: آیا حق منِ کشاورز و خانواده ام این است، محصولی که ۶ ماه برای آن شبانه روز و درگرمای شهداد زحمت کشیده ام، حالا که به ثمر رسیده، روی زمین یا داخل انبار بماند و از بین برود، یا مجبور شوم با قیمت پایین بفروشم که هزینه کارگر من هم نشود؟
مهران پورحسینی دیگر کشاورز شهدادی گفت: اگر در این منطقه سردخانه داشتیم، هرگز محصول خود را با این قیمت پایین به فروش نمیرساندیم؛ اما اکنون مجبور هستیم به دلیل هوای گرم این منطقه، حاصل ۶ ماه زحمت خود را به دلیل نبود مدیریت برای کنترل قیمت با میزانی ناچیز بفروشیم.
برای پیگیری این موضوع به سراغ محسن دهقانی مدیر جهاد کشاورزی شهداد میرویم.
محسن دهقانی مدیر جهاد کشاورزی شهداد، سطح زیر کشت سیر در این بخش را، ۷۰۰ هکتار طی امسال عنوان کرد و گفت: این محصول بیشتر در روستاهای اطراف شهداد شامل ابراهیم آباد، همت آباد، تکاب، اندوهجرد و جهر کشت میشود.
او افزود: میزان برداشت سیر طی امسال (چیزی که قابل فروش باشد) ۲۵ هزار تن است.
دهقانی با اشاره به اینکه طی پارسال، وضعیت سیر در منطقه شهداد از نظر اقتصادی در وضعیت مطلوبی به سر میبرد و بر این اساس، کشاورزان امسال به کشت بیشتری روی آورده اند، بیان کرد: امسال ۲۰ درصد افزایش سطح کشت در منطقه را شاهد بودیم.
او تصریح کرد: متاسفانه به دلیل اینکه مسئله صادرات دچار مشکل شده و بیشتر افراد، اقتصاد سیر را به سمت دلالی پیش برده اند، امسال قیمت سیر حدود یک سوم سال گذشته است و کشاورزان از نظر اقتصادی بسیار ضرر دیده اند.
دهقانی علت کاهش قیمت را نبود صادرات دانست و افزود: طی پارسال، صادرات به طور مرتب انجام میشد، اما امسال به دلیل اینکه دلالها بیشتر وارد کار شده اند و از طرفی متقاضی برای خرید در مرز نداریم، سبب شده است که قیمت سیر کاهش چشمگیری داشته باشد.
او بیان کرد: برای حل مشکل کشاورزان با بسیاری از تجار که در امر صادرات فعال بوده اند، تعاون روستایی و سپاه وارد مذاکره شده ایم تا مشکل کشاورزان این بخش حل شود و آنها ضرر نکنند.
دهقانی در بخش دیگری از سخنانش به وجود یک سردخانه در شهر اندوهجرد اشاره کرد و گفت: تاکنون برای احداث سردخانههای بیشتر، کاری انجام نشده است؛ اما برای انجام این کار نیازمند وجود سرمایه گذار هستیم تا شراکتی با مردم، برای احداث سردخانه اقدام کنند.
سیر شهداد به عنوان کشت زراعی اصلی این بخش محسوب میشود و پیش از این، با توجه به ویژگیهای منحصر به فردش به صورتتر به کشورهای آلمان، روسیه، چین و کشورهای آسیای میانه و عربی صادر میشد.
پارسال نرخ فروش این محصول از ۷ هزار تومان شروع شد و تا ۱۵ هزار تومان رسید، این در حالیست که امسال دلال آن را بین ۳ تا ۴ هزار تومان از کشاورز میخرد.
اکنون کشاورزان شهدادی همچنان چشم انتظار کمک ویژه مسئولان هستند تا با حل این مشکل، زحمات چند ماهه شان از بین نرود.
گزارش از زهرا پورحسینی
انتهای پیام/ب