پرورش اسب به عنوان صنعتی درآمدزا و مهیج در سبزوار با رویکرد اشتغالزایی و گردشگری ورزشی، توجه علاقه‌مندان زیادی را به خود جلب کرده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، پرورش اسب و اسب‌داری به عنوان صنعتی درآمدزا و مهیج در سبزوار با رویکرد اشتغالزایی و گردشگری ورزشی مورد توجه قرار گرفته و علاقه‌مندان زیادی را به سمت خود سوق داده است.

صنعت پرورش اسب یکی از صنایع اشتغالزا است که چرخه فعالیت آن از تولید تا نگهداری و آموزش اسب برای مسابقات و خدمات وابسته و تولید لوازم سوارکاری ادامه دارد.

از طرفی با ایجاد مسابقات و رقابت بین تولیدکنندگان، می‌توان از اسب به عنوان یک ابزار ساده و کم هزینه برای سرگرم کردن مردم استفاده کرد.

سبزوار نیز در یکی دو سال اخیر با بیش از ۴۰ مرکز پرورش اسب و پنج باشگاه سوارکاری با افزون بر ۶۰۰ راس اسب و توجه به تولید و تکثیر اسب‌های اصیل ایرانی خیز بلندی برای توسعه صنعت پرورش اسب برداشته است.

اسب از نگاه تاریخ

اسب به لحاظ اسطوره‌ای و فرهنگی جایگاه رفیعی در تاریخ این مرز و بوم دارد و همچون قهرمانان دارای ارزش و اهمیت فراوانی است، چنانکه سهم قابل توجهی از دستاورد‌های ارزشمند فرهنگی تاریخ ایران مدیون این حیوان نجیب بوده است.

محمود رضا سلیمانی استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ در این زمینه گفت: در تاریخ ایران، اسب در قامت قد افراشته و بزرگ جلوه می‌کند، این حیوان در سنگ نگاره‌های ایران باستان جایگاه رفیع و ارزشمندی دارد و در کنار شاهان و عناصر تاریخ ساز ایستاده و در نقاشی و ادبیات ایران نیر جایگاه والایی را به خود اختصاص داده است و هرگاه سخن از مفاهیم نجیب، دلربا و قهرمان است پای اسب به میان می‌آید.


بیشتر بخوانید


او با اشاره به کارکرد‌های اسب، افزود: کار در مزارع، جنگ‌ها، حمل و نقل، اجرای رشته‌های ورزشی همچون چوگان و سنت‌های ایرانی، همچون سوگواری و تعزیه امام حسین (ع) و کارناوال‌ها و مراسم شادمانه و حمل داماد و عروس به خانه بخت از این جمله است.

این پژوهشگر تاریخ ادامه داد: اسب به عنوان نماد سرافرازی با عنصر گردشگری نیز پیوندی غنی و مهم دارد و در گردشگری مسیر‌های طولانی کویر و بیابان‌های ایران، بومگردی، گشت در طبیعت، پیمایش در زمان و بازگشت به دل تاریخ کاربرد فراوانی دارد.

برترین اسب های جهان

برترین اسب های جهان

سلیمانی بیان کرد: امروز در شرایطی بسیاری از کشور‌ها به پرورش صنعت اسب روی آورده اند که برترین اسب‌های جهان همچون اسب کرد، اسب عرب، دره شور، سنایی و ترکمن ریشه در مرز وبوم ایران دارند.

او با بیان این که اسب از گرانترین حیوانات است، تصریح کرد: پرورش اسب به لحاظ اشتغال، صنعتی فوق العاده درآمدزا است و صنایع مرتبط زیادی با آن ارتباط دارد. همچنین شیر اسب قدرت زیادی دارد که با تحقیقات ارزنده می‌توان به جنبه‌های پزشکی و دارویی آن پی برد.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: در موضوع روانشانسی نیز ارتباط با اسب احساس هویت، خودباوری، شرافت، سربلندی، انسانیت، نجابت، راستگویی، شجاعت و دلیری را در افراد تقویت می‌کند.

پرورش اسب در سبزوار

پرورش اسب که از آن به عنوان صنعت پاک در توسعه پایدار هم یاد می‌شود در زمره کار‌های نو در کشورمان محسوب می‌شود که نقش مهمی در تولید ثرورت بومیان منطقه دارد.

محمود کلاته رئیس هیات سوارکاری سبزوار گفت: اسب سواری، ورزشی مهیج و شاد است و توجه دین اسلام به سوارکاری اهمیت این رشته ورزشی را متمایز کرده و علاوه بر سلامت جسمانی، تماس و ارتباط با این موجود زنده آرامش بخش روح و روان است.

او با بیان این که امروزه تمایل به سرمایه‌گذاری در صنعت اسب بر جنبه ورزشی آن چیره شده است، افزود: پرورش اسب نسبت به سایر دام‌های سنگین به مراتب مقرون به صرفه‌تر است و همچنین کارآفرینی و اشتغالزایی از ویژگی‌های بارز این صنعت به شمار می‌رود.

رئیس هیات سوارکاری سبزوار ادامه داد: ۱۱۰ حرفه از جمله مربی، سوارکار، مهتر، نعل‌بند، اصطبل دار، تامین خورک دام، پزشکان دامپزشک، اسب کش یا جابه جا کننده اسب به شکل مستقیم و ده‌ها حرفه دیگر به شکل غیر مستقیم با صنعت اسب و حرفه پرورش اسب ارتباط دارند.

کلاته بیان کرد: در گذشته اطلاعات کافی در زمینه پرورش صنعت اسب در سبزوار وجود نداشت و نژاد‌های خوب پرورش داده نمی‌شد اما در سال‌های اخیر با حمایت فدراسیون، هویت اسب‌ها شناسایی و DNA آن‌ها مشخص می‌شود.

او تصریح کرد: پرورش اسب ترکمن به عنوان نژاد خالص ایرانی و با برندی جهانی بیش از گذشته در سبزوار مورد توجه قرار گرفته است و این نژاد علاوه بر سازگاری با آب و هوای منطقه، مقاومت در برابر بیماری و اسقامت عالی توانسته است در رشته‌های پرش، کورس و جشنواره‌های زیبایی کسب مقام کند.

رئیس هیات سوارکاری سبزوار تاکید کرد: پرورش اسب ترکمن و سایر اسب‌های اصیل ایرانی به لحاظ درآمدی هم حائز اهمیت است و توجه به موضوع صادرات آن ارزآوری خوبی عاید کشور می‌کند.

کلاته اظهار کرد: از برنامه‌های پیش روی هیات سوارکاری سبزوار، پیگیری ساخت پیست اسب دوانی و سوارکاری و برگزاری کلاس‌های مربیگری با حمایت فدراسیون و با هدف تبدیل شدن این منطقه به قطب گردشگری ورزشی است.

او افزود: برگزاری دوره‌های سوارکاری و مسابقات کشوری در این شهرستان تحولی چشمگیر در رونق صنایع دستی، هتل ها، رستوران‌ها و حمل و نقل ایجاد می‌کند.

جهاد کشاورزی، حامی پرورش صنعت اسب سبزوار

با وجود این که صنعت پرورش اسب به عنوان یکی از رویکرد‌های جدید توسعه اقتصادی و گردشگری در سبزوار مورد توجه قرار گرفته است، اما کمبود برخی زیر ساخت ها، دشواری تغییر کاربری اراضی برای احداث باشگاه‌ها و نبود پیست اسب‌دوانی و سوارکاری برخی از موانع پیش روی سرمایه‌گذاران و فعالان این صنعت در منطقه است.

علی اصغر امانیان مدیر جهاد کشاورزی سبزوار گفت: پرورش اسب یک صنعت در حال رشد جهانی و یک فرصت اقتصادی است و این نهاد از سرمایه‌گذاران این صنعت در شهرستان حمایت می‌کند.

 او افزود: در صنعت پرورش اسب خدمات و فعالیت‌های زیادی همچون ورزش و تفریح مطرح است که می‌توان با برپایی رویداد‌های داخلی و بین المللی در این زمینه به توسعه اقتصادی شهرستان کمک کرد.

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار ادامه داد: اهتمام سرمایه گذاران به پرورش اسب‌های مسابقه‌ای، آموزش و حوزه تفریحی و گردشگری، خرید و فروش اسب در بازار‌های ملی و جهانی، فروش جنین اسب‌های اصیل و با نژاد‌های خوب رونق بخش اشتغال و اقتصاد سبزوار خواهد بود.

امانیان با تاکید بر این که سرمایه گذاران صنعت اسب به پرورش نژاد‌های خالص توجه ویژه‌ای داشته باشند ، بیان کرد: جهاد کشاورزی با تسهیل صدور مجوز‌های لازم و تامین نهاده‌های دامی به نرخ دولتی از فعالان این صنعت حمایت می‌کند.

پرورش اسب در سبزوار

پیست سوارکاری در سبزوار ساخته می‌شود

هدف صاحبان اصطبل و باشگاه‌های خصوصی اسب، پرورش اسب‌های شرکت کننده در مسابقات ورزشی مانند کورس، درساژ، پرش، چوگان، سوارکاری و صحرانوردی است از این رو ساخت محیطی برای این رقابت‌ها ضروری است.

بهروز محبی نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ظرفیت‌ها و موقعیت جغرافیایی مناسب این شهرستان در حوزه پرورش اسب گفت: پیست اسب دوانی در این منطقه راه اندازی می‌شود.

او افزود: با استقبال سرمایه‌گذاران در سال‌های گذشته سبزوار به یکی از قطب‌های پرورش اسب در منطقه تبدیل شده است و با توجه به رونق اقتصادی و اشتغالزایی این صنعت باید زمینه واگذاری زمین، صدور مجوز‌های لازم و تسهیلات برای فعالان این عرصه فراهم شود.

نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: سبزوار با بهره مندی از آثار شاخص تاریخی و فرهنگی یکی از قطب‌های گردشگری شرق کشور است که در کنار این ظرفیت‌ها توجه به رونق اسب سواری و برگزاری مسابقات و جشنواره‌ها در این چارچوب، رشد گردشگری در این منطقه سرعت و شتاب بیشتری خواهد گرفت.

منبع: ایرنا

انتهای پیام//ف.ش

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۴ ۲۸ فروردين ۱۴۰۰
ورزش پولداراس