در گزارش زیر به نحوه مقابله پدافند ایران با هواپیما‌های رادارگریز خواهیم پرداخت.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  روز گذشته امیر صمد آقامحمدی معاون نیروی پدافند هوایی ارتش در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار ما درخصوص کشف، رصد و رهگیری انواع هواپیما‌های رادار گریز و ریزپرنده‌ها توضیحاتی ارائه کرد و مشخصا درخصوص کشف و رصد هواپیمای اف ۳۵ گفت که تهدید این هواپیما را ۱۰ سال قبل برطرف کردیم.

این سوال را از امیر آقا محمدی به این دلیل پرسیدیم که گاهی در مقاطع مختلف، اخبار و شایعاتی مبنی بر اینکه هواپیما‌های اف ۳۵ (متعلق به رژیم صهیونیستی) وارد آسمان ایران شده‌اند، در فضای مجازی منتشر می‌شود که البته پیش از این نیز در گزارش‌های فنی به نادرست بودن این اخبار پرداخته شده است.

در این گزارش توضیح خواهیم داد که هواپیما‌های پیشرفته‌ای نظیر اف ۲۲ و اف ۳۵ که آمریکایی‌ها بر روی رادارگریز بودن آن‌ها تبلیغ زیاد می‌کنند، چطور قابل کشف و شناسایی هستند.

کمتر از دو دهه پس از شروع جنگ سرد در قرن بیستم میلادی با پیشرفت صنایع مخابراتی، امکان ساخت رادار‌هایی با دقت بالا فراهم شد. این رادار‌ها از امواجی با طول موج کمتر که به معنی فرکانس بالاتر است، استفاده می‌کردند که قابلیت تشخیص اشیای کوچکتر را با دقت بالاتری داشت. خصوصاً برای هواپیما‌های جنگنده و موشک‌ها چنین رادار‌هایی مناسب‌تر بود تا بتوان کار کنترل آتش را به آن‌ها سپرد. توسعه سریع سامانه‌های پدافند هوایی و رادار‌ها در شوروی در این زمینه مثال زدنی است.

در سوی مقابل، آمریکایی‌ها نیز به دنبال راهی برای پنهان کردن هواپیما‌های خود از دید رادار‌ها بودند.

شیوه بازگشت امواج رادار در برخورد با اشیاء به میزان زیادی بستگی به نسبت طول موج رادار به ابعاد شیء دارد. در نتیجه به طور کلی، سه ناحیه یا سه شیوه رفتاری وجود دارد که در شکل زیر نمایش داده شده است.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

در ناحیه اول که به آن رژیم پخش رالی هم گفته می‌شود، طول موج مشابه یا بزرگتر از شکل فیزیکی هدف است و میزان بازتاب به صورت تقریباً خطی، متناسب با ابعاد هدف است یعنی هرچه هدف بزرگتر باشد، بازتاب آن نیز بیشتر خواهد بود.

با کاهش طول موج رادار (افزایش فرکانس) ناحیه دوم یا رژیم رزونانس (تشدید) رخ می‌دهد که در آن طول موج رادار قابل مقایسه با اجزای کلیدی هدف است مثلاً دهانه ورودی هوای موتور یا برخی گوشه‌ها روی پیکره هواپیمای هدف.

در این حالت میزان بازتاب به شدت افزایش یافته و فرم نوسانی نیز پیدا می‌کند که نشانه بروز تشدید یا رزونانس است (با رادار روسی به همین نام که از همین پدیده استفاده می‌کند اشتباه نشود). در نهایت با کوچکتر شدن بیشتر طول موج که برای رسیدن به دقت‌های بالا در رادار‌ها صورت گرفت رژیم پخش اپتیکال رخ می‌دهد که در آن طول موج کوچکتر از ابعاد هدف و حتی اجزای کلیدی آن است. در این رژیم می‌توان با رهیافت‌های خاص طراحی ظاهری، میزان و جهت بازتاب راداری را تا حد چشمگیری کنترل کرد.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

جنگنده اف ۲۲ شاخص‌ترین محصول دارای اصول طراحی پنهانکاری راداری است


بیشتر بخوانید


تأثیرگذاری بسیار بالای پرنده‌های پنهانکار راداری یا استیلث (Stealth) در برابر رادار‌هایی با طول موج سانتیمتری یا دسی متری به همین علت است که این طول موج‌ها در حدود یک دهم تا یک صدم ابعاد جنگنده و اجزای کلیدی آن است.

* رویکرد‌های کشف هواگرد‌های پنهانکار

درک همین پدیده نقطه شروع مقابله راداری با پرنده‌های پنهانکار در دهه ۱۹۹۰ بود. عملکرد درخشان جنگنده بمب افکن F-۱۱۷A در جنگ خلیج فارس، کشور‌هایی همچون روسیه و چین را به شدت به تکاپو انداخت. در نتیجه با درک فلسفه طراحی مذکور این کشور‌ها بازگشت مجددی به رادار‌های با طول موج بالا (فرکانس کمتر) را شروع کردند.

بهسازی رادار‌های قبلی در باند‌های VHF و UHF با استفاده از فناوری‌های پردازش دیجیتال گام اول و سریع در این زمینه بود. اما طولی نکشید تا چندین رادار جدید با فرکانس پایین و بهره گیری حداکثری از فناوری‌های جدید مانند فرستنده‌های حالت جامد (Solid state) و پردازش دیجیتال و قابلیت ردگیری منبع جنگ الکترونیک و نیز دقت و دوام کاری بسیار بهتر نسبت به رادار‌های نسل قبل در باند فرکانسی پایین خصوصاً در روسیه ساخته شد.

در کنار آن از دو شیوه دیگر نیز برای بهبود قابلیت کشف اهداف پنهانکار استفاده شد. اول استفاده از گیرنده‌های راداری متعدد در نقاط مختلف و دوم استفاده از رادار‌های غیرفعال یا پسیو. همانطور که اشاره شد راهکار هواگرد‌های پنهانکار، پخش کنترل شده بازتاب‌های راداری به جهاتی غیر از سمت فرستنده امواج است.

لازم به ذکر است که شیوه معمول و مرسوم تجمیع فرستنده و گیرنده امواج رادار در یک آنتن است، اما با توجه به راهکار فوق در سمت نیروی مهاجم، مدافعین به فکر استفاده از چندین گیرنده راداری در نقاط مختلف با چینش و فاصله مناسب از فرستنده راداری شدند.

به این ترتیب احتمال دریافت امواجی که سمت آن برای نرسیدن به فرستند منحرف شده، توسط گیرنده‌های دیگر بیشتر شد. به طور کلی به این شیوه استفاده از گیرنده‌های چندموضعی یا Multi static گفته می‌شود.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

مفهوم عملکرد به صورت چندموضعی در یک سامانه جنگال

در زمینه رادار‌های غیرفعال یا پسیو (Passive) هم باید گفت این رادار‌ها انتشار موجی از خود نداشته و از این جهت رادار‌های پسیو شبیه به سامانه‌های بای‌استاتیک و مولتی استاتیک یا چند موضعی عمل می‌کنند. اما رادار‌های پسیو از امواج موجود در آسمان که از فرستنده‌های مختلفی حتی با کاربری تجاری مانند رادیو و تلویزیون ارسال می‌شوند برای کشف اهداف استفاده می‌کنند.

از دیگر مزیت‌های رادار‌های پسیو هزینه تولید و هزینه عملیاتی پایین به دلیل نبود فرستنده و اجزای مکانیکی متحرک است. البته این نوع رادار‌ها نیاز به توان پردازشی بالایی به دلیل ماهیت متنوع امواج دریافتی داشته و حداقل ۶ مرحله کار پردازش داده‌های دریافتی باید انجام شود تا کار ردگیری هدف به انجام برسد.

همچنین رادار‌های پسیو به دلیل اینکه انتشار امواج ندارند توسط سامانه‌های دشمن کشف نشده و در نتیجه از حمله دشمن در راستای سرکوب پدافند هوایی مصون باقی می‌مانند.

کمتر بودن اجزای مورد نیاز برای راه‌اندازی سامانه نیز به حفاظت و اختفای بهتر این نوع رادار‌ها کمک می‌کند. بدین ترتیب این رادار‌ها در نواحی نزدیک به دشمن نیز قابل استقرار هستند.

به جز رهیافت تغییر طراحی هواگرد‌ها خصوصاً هواپیما‌ها برای کاهش بازتاب راداری، استفاده از مواد و رنگ‌های جاذب امواج راداری که انرژی امواج برخوردی را کاسته و از احتمال کشف و کیفیت ردگیری هواگرد کم می‌کنند راهکار دیگری است که استفاده می‌شود هر چند که در مقایسه با راهکار اصلی یعنی شکل طراحی، کارایی کمتری دارد. برای این مشکل طراحان رادار سعی کردند تا از توان خروجی مناسب و آنتن‌های با عملکرد بهینه استفاده کنند.

لازم به ذکر است که هواپیما‌های پنهانکار مانند اف ۲۲ و اف ۳۵ کمترین سطح مقطع راداری را از رو به رو دارند و از زوایای دیگر سطح مقطع راداری یا RCS بیشتری دارند. علت این امر تمرکز بهینه‌سازی RCS این هواپیما‌ها برای مواجهه با جنگنده و رهگیر‌های دشمن بوده است. در نتیجه در مواجهه با رادار‌هایی که از سمت‌های مختلف خصوصاً رادار‌های OTH که از بالا به این پرنده‌ها نگاه می‌کنند سطح مقطع بالاتری دارند.

به علاوه در صورت برخورد امواج رادار با طول موج بلند یا در محدوده رزونانس، این اهداف عملاً پنهانکاری راداری نداشته و به راحتی کشف می‌شوند البته با خطای مکانی متناسب با طول موج رادار.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

جنگنده اف ۳۵ به عنوان یک محصول صادراتی با سطح مقطع راداری پایین مطرح است

با مرور سامانه‌های طراحی شده خصوصاً در چین و روسیه مشخص می‌شود که عملکرد شبکه‌ای سامانه‌ها در برابر اهداف مهاجم، رویکرد اصلی برترساز نیروی مدافع در برابر اهداف پنهانکار مهاجم است.

به عقیده کارشناسان غربی الگوی اصلی کاری مجموعه پدافند هوایی این کشور‌ها کشف موقعیت کلی هدف با رادار‌های باند پایین و سپس تمرکز با سایر رادار‌های زمینی و هواپایه در باند‌های فرکانسی متوسط برای هرچه بیشتر محدود کردن فضای احتمالی حضور هدف و سپس هدایت جنگنده‌های رهگیر و موشک‌های پدافندی به آن محدوده کوچک است که بتوانند با رادار خود کار رهگیری و انهدام هدف را به انجام برسانند.

برای توضیح بیشتر باید گفت نمونه‌های به روز شده از رادار‌های پدافند هوایی به سمت عملکرد ترکیبی در باند‌های فرکانسی مختلف رفته و خطای مکانی زیاد در رادار‌های باند VHF با باند‌های S و L و سپس تمرکز رادار باند X روی محدوده کوچک در یک عملکرد هماهنگ، خنثی می‌شود.

سامانه NEBO-M روسی مثال بارز این رویکرد است که به طور همزمان از سه رادار که در فواصل مشخصی از هم به صورت یک مثلث مستقر می‌شوند استفاده می‌کند.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

بهره گیری همزمان از چند باند فرکانسی در نبو-ام روسی

دقت رادار‌های باند متوسط مانند L در نمونه‌های مدرن به قدری بالا رفته که می‌تواند موقعیت اهدافی مانند موشک کروز را با دقت مکانی بسیار بهتر نسبت به نسل‌های قبلی تعیین کرده و در اختیار آتشبار‌های پدافند هوایی قرار دهد. اما برای رسیدن به حداکثر دقت از رادار باند X برای جستجوی دقیق و تمرکز روی محدوده کشف شده توسط رادار‌های باند پایین‌تر نیز استفاده می‌شود.

این رویکرد در پدافند هوایی ایران با شبکه‌سازی رادار‌های مختلف از باند‌های پایین مانند HF/VHF/UHF تا باند‌های S/L و در نهایت رادار‌های باند فرکانسی بالا دنبال شده است. هم رادار‌های خارجی و هم رادار‌های ساخت داخل به صورت شبکه اطلاعات را با هم به اشتراک گذاشته و در هر منطقه اقدام به جستجوی همزمان و تمرکز روی اهداف می‌کنند.

* در یک دهه گذشته در پدافند هوایی ایران چه خبر بوده است؟

از زمان تفکیک نیروی پدافند هوایی از نیروی هوایی ارتش علاوه بر افزایش روند کیفی و کمی تجهیز به سامانه‌های پیشرفته قابل خرید از خارج، روند توسعه هدفمندتری نیز در محصولات داخلی دنبال شد.

نمونه‌های خارجی خریداری شده از یک دهه پیش که به طور ویژه برای کار در محیط آلوده به جنگال طراحی شده‌اند با فناوری‌های AESA و قابلیت ردیابی منبع جمینگ به صورت پسیو هستند که شامل انواع رادار‌های نبو در باند VHF، کاستا در باند UHF و گاما در باند L بوده است.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

نمونه‌ای از رادار نبو در ایران

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

رادار کاستا که نمونه بومی آن نیز مدت‌ها پیش در کشور ساخته شده

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

نمونه‌ای از رادار گاما در پدافند هوایی ارتش

این رادار‌ها در واقع شاخص‌ترین نمونه‌ها در بین محصولات طراحی شده در روسیه با فناوری‌های پیشرفته برای مقابله با اهداف پنهانکار پس از دوران جنگ سرد و مشاهده عملکرد این پرنده‌ها در جنگ خلیج فارس هستند. همچنین رادار وستوک-ئی ساخت بلاروس نیز به عنوان یکی از شاخص‌ترین رادار‌های ضد اهداف پنهانکار در مجموعه نیروی هوایی کشورمان مشاهده شده است.

طبق تخمین‌های محاسباتی ارائه شده توسط منابع غربی این رادار قابلیت کشف اهدافی با سطح مقطع راداری ۰.۰۱ متر مربع را از بیش از ۱۴۰ کیلومتری دارد.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

رادار وستوک-ئی در اختیار ایران

در ادامه متخصصان کشورمان نمونه‌های ایرانی مشابه خارجی را برای افزایش کمیت رادار‌ها و گسترش در نقاط مختلف و نیز نمونه‌های بدون مشابه خارجی و طراحی بومی را ساختند که هر دو دسته برای دشمن تا حدود زیادی ناشناخته‌اند خصوصاً نمونه‌های با طراحی بومی.

رادار‌های دو موضعی (بای‌اساتیک) و چند موضعی (مولتی استاتیک) مختلفی هم در کشور ساخته شد و در کنار آن‌ها چند نوع رادار بومی پسیو هم در ارتش و سپاه توسعه داده شد که برد برخی از آن‌ها به بیش از ۲۰۰ کیلومتر می‌رسد.

در آخرین موارد، چند رادار جدید و پیشرفته شامل نمونه جدید رادار قدیر با برد ۱۱۰۰ کیلومتر که شباهت بالایی به الگوی چینش گونه‌ای از رادار روسی رزونانس دارد، رادار خلیج فارس با قابلیت OTH یا دید فراتر از افق با برد ۸۰۰ کیلومتر و رادار آرایه فازی مراقب در سال ۱۳۹۹ به مجموعه پدافند هوایی کشور اضافه شد که تمامی این رادار‌های عملکرد شبکه‌ای دارند.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

نمونه جدید رادار قدیر که مشابه گونه‌ای از رادار رزونانس روسی است

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

رادار آرایه فازی مراقب که در سال ۱۳۹۹ به پدافند هوایی ارتش تحویل داده شد

اما یک راهکار بومی دیگر به طور ویژه در ایران برای شناسایی اهداف پنهانکار راداری توسعه یافته، سامانه‌های شناسایی اپتیکی است. این سامانه‌ها به طور معمول در نقش مکمل و در کنار سامانه‌های پدافند هوایی موشکی و توپخانه‌ای مستقر هستند، اما ساخت نمونه‌هایی با برد بسیار زیادتر نسبت به قبل در سال‌های اخیر آن‌ها را به نقطه اتکای مطلوبی برای شبکه پدافند هوایی کشور تبدیل کرده است.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

یک نمونه از سامانه‌های شناسایی اپتیکی ساخت داخل

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

تصویری از ردیابی اپتیکی پهپاد آمریکایی RQ-۱۷۰ توسط سامانه‌های اپتیکی، ۲ سال پیش از به زمین نشاندن این پهپاد توسط سپاه

در گذشته حسگر‌های حرارتی به طور ویژه به دنبال منبع حرارت مانند موتور هواگرد‌ها بودند، اما با توسعه حسگر‌های تصویرساز، سامانه‌های اپتیکی می‌توانند حتی اختلاف دمای کمتر با محیط را نیز تشخیص داده و در شرایط آب و هوایی نامطلوب و در برد‌های بلند اهداف مختلف را کشف کنند.

به علاوه، حسگر‌های اپتیکی مرئی با برد بلند نیز در کشور توسعه یافته که در شرایط مناسب خود امکان شناسایی چشمی اهداف را در برد بلند فراهم می‌کند.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

جنگنده اف ۳۵ در دید یک سامانه تصویرساز حرارتی

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

جنگنده اف ۲۲ در دید یک سامانه تصویرساز حرارتی

به عنوان نمونه می‌توان از دو سامانه TIC-S-۱ و TIC-S-۲ نام برد که ساخت وزارت دفاع بوده و در زمینه دفاع هوایی کاربرد دارند و البته در نمونه‌های صادراتی با این نام‌ها ارائه شده‌اند.

حسگر‌های سرد شونده این سامانه‌ها از فناوری FPA برخوردار بوده و به ترتیب برد ۵۰ و ۱۵۰ کیلومتر را برای کشف اهداف هوایی نزدیک شونده دارند.

قابلیت کشف هدف دور شونده برای سامانه TIC-S-۲ تا ۳۰۰ کیلومتر اعلام شده است. با توجه به قابلیت کار در دمای منفی ۴۰ درجه تا مثبت ۶۰ درجه سلسیوس (سانتیگراد) این سامانه می‌تواند بر روی هواپیما‌های جنگنده نیز نصب و به کارگیری شود.

با توجه به اینکه امروزه جنگنده‌های نسل چهار پیشرفته و نسل پنجم در دنیا از ردیاب‌های الکترواپتیکی با برد بیش از ۷۰ کیلومتر استفاده می‌کنند، TIC-S-۲ می‌تواند سبب ارتقاء قابل توجه توانایی جنگنده‌های کشورمان در زمینه کشف و ردیابی الکترواپتیکی شود.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

دوربین حرارتی ایرانی TIC-S-۲

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

ردگیری یک آواکس توسط سامانه‌های اپتیکی پدافند هوایی ساخت ایران

* تسلیحات دورایستا، رادار‌های جدید را بی‌اثر می‌کنند؟

بدیهی است که کسب عنوان طرف برتر بین مهاجمین پنهانکار و مدافعین پدافندی با توجه به رشد مستمر هر روزه فناوری‌ها و در کنار آن کسب اطلاعات از توانایی‌های فنی و رویکرد‌های تاکتیکی طرف مقابل مکرراً در حال دست به دست شدن است.

یکی از عوامل برترساز در سمت مهاجمین، تسلیحات دورایستا هستند که خصوصاً در ۱۵ سال گذشته در مقیاس ابعادی مناسب برای جنگنده‌ها رشد روزافزونی داشته و نمونه‌های جدیدی که قابلیت حمل در داخل دهلیز هواپیما‌های پنهانکار را داشته باشند نیز در حال گسترش است.

هرچند که به دلیل محدودیت ابعادی دهلیزها، برد نمونه‌های قبل حمل در آن‌ها نسبت به نمونه‌های شلیک شونده از بمب‌افکن‌های بزرگ یا جنگنده‌های نسل چهارم به میزان قابل توجهی کمتر است.

یک نکته کلی و لازم به ذکر در مورد تسلیحات دورایستای هواپرتاب این است که در صورت برقراری ارتباط بین سلاح و هواپیما‌های حامل پس از پرتاب مثلاً برای ارسال مختصات یا دریافت داده از سلاح، این ارتباط تا شعاع بیش از ۲۰۰ کیلومتری توسط سامانه‌های ESM به راحتی کشف شده و وجود هواپیما‌های پنهانکار مستقل از اینکه در دید سایر حساسه‌ها قرار دارد یا نه، با دقت مکانی و زاویه‌ای خوب افشا می‌شود و خطر رهگیری و انهدام توسط سامانه‌های دفاعی بیشتر می‌شود.

پس در ادامه فرض می‌شود که هیچ گونه ارتباطی بین هواپیما‌های دسته پروازی مهاجم و نیز هواپیما و تسلیحات رها شده برقرار نشود. رویکرد اصلی ادامه بحث البته پیرامون امکان پذیر بودن کشف پرنده پنهانکار پیش از پرتاب سلاح خود است.

تسلیحات دورایستا را به طور کلی می‌توان به دو دسته موتوردار و بدون موتور تقسیم بندی کرد. در دسته اول وجود موتور سبب می‌شود تا هواپیمای شلیک کننده (با فرض عدم نیاز به تانکر‌های سوخترسان که سبب کشف راحت پرنده مهاجم دشمن می‌شود) بتواند در ارتفاع پایین به نقطه شلیک نزدیک شده و تا حد امکان از دید رادار‌های پدافندی در امان بماند.

برای حل این مشکل یعنی پرواز در ارتفاع پایین رادار‌های فرا افق نگر یا OTH توسعه یافته‌اند که نمونه‌های روسی، چینی و ایرانی مطرحی در این زمینه وجود دارد.

در ایران این دسته از رادار‌ها شامل سپهر با برد نهایی ۳۰۰۰ کیلومتر تا نمونه‌هایی مانند خلیج فارس با برد نهایی ۸۰۰ کیلومتر می‌شود. با توجه به تابش امواج این رادار‌ها از بالا به روی هدف، پایین آوردن ارتفاع پروازی پرنده مهاجم کمکی به پنهان ماندن آن از دید این رادار‌ها نخواهد کرد. این رادار‌ها حتی قابلیت کشف هدف پیش از بلند شدن از باند و تنها به واسطه حرکت آن روی زمین را دارند.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

رادار خلیج فارس و نمونه قبلی آن به نام نذیر در چند نقطه از کشور نصب شده اند

در مورد تسلیحات دورایستای موتوردار لازم به ذکر است که اولاً با توجه به محدودیت‌های دهلیز حمل سلاح جنگنده‌های پنهانکار، برد این نوع تسلیحات دورایستا فعلاً کمتر از برد موشک سامانه‌های پدافند هوایی برد بلند مانند اس-۴۰۰ و باور-۳۷۳ است.

اما در صورت موفقیت در شلیک سلاح دورایستا توسط جنگنده دشمن، سلاح دارای موتور به واسطه اثرات حرارتی موتور توسط سامانه‌های پدافندی مناسب مانند حساسه‌های تصویرساز حرارتی قابل کشف و واگذاری به آتشبار‌ها برای درگیری هستند.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

جنگنده اف ۲۲ در حال حمل چهار بمب SDB-۱ در دهلیز سمت چپ

اما در دسته دوم و تسلیحات دورایستای بدون موتور از آنجا که اساساً انرژی لازم برای پرواز این سلاح با سرعت و ارتفاع اولیه دریافتی از هواپیما‌های رها کننده آن به دست می‌آید، جنگنده دشمن ناچار است که سرعت حدود صوت (که افزایش اثرات حرارتی می‌شود) و نیز ارتفاع بیش از متوسط (حدود ۸ کیلومتر به بالا) را به خود بگیرد تا بتواند سلاح بدون موتور یا اصطلاحاً هواسرشی یا گلایدری خود را به بیشترین برد ممکن برساند.

مشهورترین نمونه این تسلیحات بمب‌های GBU-۳۹ یا SDB-۱ آمریکایی هستند که اطلاعات موجود نشان می‌دهد با پرتاب از ارتفاع نزدیک به ۱۰ کیلومتری به برد ۱۱۰ کیلومتر می‌رسند.

در این ارتفاع و با توجه به مطالب گفته شده راجع به رادار‌های باند فرکانسی پایین و محدوده رزونانس، هواپیمای پنهانکار مانند اف ۲۲ قابل کشف و ردگیری است. خصوصاً در صورت تصمیم به اجرای فاز اوجگیری این جنگنده‌ها به صورت سریعترین زمان ممکن، بخش بزرگی از سطح زیرین بدنه آن‌ها در معرض امواج رادار‌های طرف مدافع قرار گرفته و احتمال کشف آن‌ها را بسیار بیشتر می‌کند.

در این زمینه ذکر این نکته هم لازم است که هواپیمای اف ۳۵ با وجود برخورداری از برخی تجهیزات و زیرسامانه‌های جدیدتر و پیشرفته‌تر نسبت به اف ۲۲ از ابتدا در زمینه بازتاب راداری دست پایین را نسبت به آن داشت.

این تصمیم شرکت سازنده و در واقع وزارت دفاع آمریکا یا پنتاگون با توجه به اتخاذ رویکرد صادراتی گسترده برای این پرنده بوده است تا همواره جنگنده اف ۲۲ به عنوان محصول اختصاصی نیروی هوایی آمریکا در زمینه پنهانکاری راداری در مرتبه‌ای بالاتر نسبت به جنگنده‌ای که در اختیار کشور‌های متعددی قرار خواهد گرفت باشد. در نتیجه مشکلات شبکه پدافند برای کشف و ردگیری اف ۳۵ کمتر است.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

درجه حرارت بالاتر در موتور اف ۳۵ نسبت به جنگنده‌های قبلی از عوامل کمک کننده به شناسایی حرارتی آن است

در نهایت برای جمع‌بندی این بخش باید گفت که پیشرفت سامانه‌های پدافند هوایی در بخش درگیری و انهدام به خوبی به قابلیت مقابله با اهداف کوچک مانند راکت‌های توپخانه‌ای و نیز مهمات هواپرتاب رسیده است.

نبرد سوریه خصوصاً در سال‌های اخیر که حملات هواپایه و دورایستای گاه و بیگاه رژیم صهیونیستی به این کشور گسترش یافته به خوبی نقاط قوت و ضعف سامانه‌های پدافند هوایی برد کوتاه مانند پنتسر-اس ۱ و تور-ام-۱ و تور-ام-۲ را در مواجهه با این مهمات و تسلیحات دورایستا نشان داد.

به صورت خلاصه می‌توان گفت که این سامانه‌ها در زمینه کشف موفقیت بسیار بالایی دارند، اما در زمینه درگیری مشکل فنی نبوده بلکه نیاز به افزایش حجم سامانه‌های دفاعی برای مقابله موثرتر وجود دارد که چالش پیش روی این سامانه‌هاست.

یک راهکار کمکی به این سامانه‌ها، استفاده از فریب دهنده‌های مختلف برای مختل کردن جستجوگر فاز نهایی تسلیحات و همچنین سامانه‌های اخلالگر در مکانیابی جهانی مانند GPS است که با منحرف کردن تسلیحات مهاجم به کم اثر شدن حمله دشمن می‌انجامد.

* لنز لونبرگ چیست؟

یکی از نکات مطرح در مورد هواپیما‌های پنهانکار استفاده آن‌ها از وسیله‌ای برای افزایش تعمدی بازتاب راداری به نام لنز لونبرگ است. آنچه توسط سازندگان این هواپیما‌ها مطرح می‌شود این است که هدف از لنز لونبرگ قابل شناسایی کردن این پرنده‌ها در شرایط غیررزمی برای ایمنی هوانوردی و البته غیرقابل اندازه‌گیری کردن سطح مقطع راداری آن‌ها در این شرایط برای دشمنان است.

اما این سکه روی دیگری هم دارد. به عنوان احتمال دوم که شاید تا زمان یک درگیری واقعی قابل ارزیابی قطعی نباشد می‌توان گفت که مطرح کردن مفهومی به نام ایجاد بازتاب راداری تعمدی می‌تواند پوششی نیز بر عدم کارایی بالای پرنده پنهانکار در برابر برخی رادار‌ها باشد. خصوصاً در مورد جنگنده اف ۳۵ که رویکرد صادرات گسترده یکی از محور‌های اصلی پروژه توسعه آن بوده و خریداران به امید دریافت یک جنگنده با حد بالایی از پنهانکاری سال‌ها سرمایه‌گذاری و صبر کرده‌اند.

ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟

دو لنز لونبرگ نصب شده در قسمت رویی بدنه اف ۳۵؛ مشابه همین‌ها در قسمت زیرین هم نصب می‌شود

همچنین مطرح کردن لنز لونبرگ می‌تواند به سادگی در فضای رسانه‌ای، گزارش‌های مجموعه‌های پدافند هوایی در کشور‌هایی مانند ایران را در زمینه کشف جنگنده‌های اف ۳۵ و اف ۲۲ به حاشیه ببرد، زیرا کاربران جنگنده به راحتی نصب بودن این وسیله روی هواپیما را مطرح می‌کنند بدون اینکه کسی با عکس و فیلم از آن‌ها اثبات بخواهد. نمونه‌ای از این گزارش‌ها که با بیان تجهیز به لنز لونبرگ به حاشیه رانده شد به ماجرای پرواز اف ۳۵ در آلمان و شناسایی آن توسط یک رادار فرودگاهی در سال‌های اخیر باز می‌گردد.

اما آنچه که می‌تواند احتمال دوم را تقویت کند، گزارش‌های غیررسمی از کشف اف ۳۵‌های رژیم صهیونیستی توسط رادار‌های مستقر در سوریه در زمان تهاجم هوایی بوده است. غیرقابل قبول است که نیروی هوایی این رژیم در یک عملیات رزمی واقعی این جنگنده را با لنز لونبرگ به پرواز در آورد و آن را در خطر قرار دهد در حالی که در صورت عدم نیاز به جنگنده پنهانکار می‌تواند از جنگنده‌های F-۱۵I و F-۱۶I خود مانند گذشته استفاده کند. ایجاد شرایط رزمی واقعی برای تمرین و کسب تجربه خلبانان اف ۳۵ نیز بهانه مناسبی برای پاسخگویی به این شبهه نیست.

در هر صورت در پایان این گزارش مجدداً باید یادآور شد که در دنیای فناوری نظامی تاکنون هیچ اکسیر و راهکار تمام کننده برای تهاجم به دشمن یا دفاع در برابر مهاجم به وجود نیامده و هر دو طرف نزاع دائماً در حال بهبود کیفی و کمی تجهیزات خود برای افزایش احتمال برتری و گسترش سطح برتری احتمالی هستند.

نیرو‌های مسلح ایران نیز از این قاعده خارج نبوده و به همین علت دائماً با استفاده از توان دانش بنیان در صنایع دفاعی و سایر مراکز علمی و پژوهشی در حال حرکت در این مسیر برای تأمین امنیت پایدار و بازدارنده هستند.

منبع:تسنیم

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
Mohsen
۱۲:۵۸ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
میشه راداری درست کنید اختلاص گرها و گران فروش ها و زمین خوار ها و کم فروشان و محتکران را پیدا کند
Iran (Islamic Republic of)
شهروند گمنام
۰۷:۰۱ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۰
چرا چیزی بسازند که در ایران کاربردی نداره !؟
چرا ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
دشت طبس رو به یاد بیارید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۹ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
عبرت گرفتم وقتی دونه های ریز شن ناوگان هوایی آمریکا رو توی دشت طبس از بین برد
يعنی قوی ترین سلاح ایمان به خداست
يعنی خدا یاور ما مؤمنان هستش. نه اون کافران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۸ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
واقعا چه لزومی داشت که این اطلاعات طبقه بندی شده را بصورت عمومی منتشر کنید تا سنتکام و اسرائیل بفهمند که در آسمان، از رقیب یا دشمن خود عقبند و برتری هوایی خود را از دست داده اند!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
این مطالب طبقه بندی شده نیست، تصاویرش که همیشه پخش میشه، مطالبش هم بحث علمی است که در اینترنت پیدا میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
اونا خودشون میدونن که عقبند
United States of America
حجت
۱۲:۴۵ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
اینارو بچه های مهدکودکم الان میدونن برای همین اینجا گفته شده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۲۳ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
آمریکا از این جنکندهای پیشرفته خودش غالبا استفاده نمیکنه اگر کارایی بالای داشتند باید بیشتر مورد استفاده قرار بگیرند بنظر میاد نثل بمب افکن b2 خرج نگهداری بالای داشته باشن و راندمان هزینه ای بسیار پایینی نسبت به f25 و f16v دارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۳۷ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
خوبه سهام شرکت های راداری توی بورس نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۹ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
این رادار مشابه با رادار استفاده شده در مستعان ۱۱۰ است که از صد کیلومتری شناسایی می کنه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۰ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
با این همه.رادار خوب نمیشه دلال های مرغ رصد کرد و یا دلال های خودرو اگر بشه چی میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
آفرین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
ماکه جز حرف چیزی از مسوولان ندیدیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
ماهم چیزی جز بهانه بنی اسرائیلی از تو ندیدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
چند سال پیش سوریه با سامانه بروز شده اس ۲۰۰ یکی از اف ۳۵ های اسراییل رو هدف قرار داد. صهیونیستها ادعا کردند پرنده به هواپیما برخورد کرده و برای همین زمینگیر شده ولی از اون به بعد دیگه جرات ندارند نزدیک مرزهای سوریه بشند و از آسمان لبنان موشکها رو شلیک می‌کنند و سریع فرود میاند. یکی از اف ۱۶ های اسراییل رو هم زدند که فیلم هدف قرار گرفتن و سرنگون شدنش پخش شد و بعد از اون از حقه کثیف پنهان شدن نزدیک هواپیماهای ترابری و مسافربری استفاده می‌کنند که دلیل سرنگونی و کشته شدن ۱۵ نظامی روس همین کار کثیف اسراییلیها بود. تبلیغاتی که در شبکه‌های رنگ و وارنگ آمریکایی در مورد تکنولوژی نظامی فوق العاده آمریکا میبینید ریشه در واقعیت ندارند و پروپاگاندای محضند. آمریکا اگه اون تکنولوژی که ادعا می‌کنه رو داشت تا حالا از ایران چیزی باقی نگذاشته بود
Italy
ناشناس
۲۲:۵۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
حاجی این اسراییل منحوث تک تک پایگاهامون رو تو سوریه زد،رصد مصد فایده نداره باید مثل مرد هفت هشتا موشک بزنیم قدشون تا آدم شن
Netherlands
ناشناس
۱۷:۳۲ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
یک برتری ایران در جنگ احتمالی آینده، اینه که کشورهای پیشرفته مثل امریکا که مثلا به عنوان دشمن ایران مطرح باشند، پایگاه هاشون راحت زیر هدف موشکی ایرانه، دوما از کشتی و ناو هم بخوان استفاده کنند هم باز هم راحت هدف موشک های ایران خواهند بود . خلاصه چون اروپا و آمریکا از ایران دور هستند ، پشتیبانی از نیروهاشون براشون خیلی سخت خواهد بود و برتری ژئوپلیتیکی از آن ایران خواهد بود ان شالا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اگه میشه توضیح بدید هواپیمای مسافربری رو با چه تکنولوژی پیشرفته ای رصد میکنید!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اون هواپیما جاسوسی بود
و مناطق حساس رو اسکن می‌کرد
اگر نزده بودمیش الان به جای نطنز کل تاسیسات اتمی شاید از بین میرفت از بوشهر گرفته تا شمال ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
چرند نگو کی با هواپیمای مسافربری اسکن میکنه؟ با چندین مسافر از کشور های مختلف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۹ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
چیکار داری تو
Iran (Islamic Republic of)
شهروند گمنام
۰۷:۲۰ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
گاهی با تکنولوژی موشک و گاهی با دیده بان وظیفه !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
کاملا درسته اون هواپیما جاسوسی بود و با رادار ها و.. های داخلش تمام مناطق ایران رو رصد می‌کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
ما زمان بعد جنگ تقريبا صفر شده بودیم
الحمدالله الان به قدرت و اقتدار رسیدیم
خدایا یاریمون کن از این آزمون های الهی هم به خوبی و خير بگذریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۲ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
افتخار میکنم به کشور عزیز.
Iran (Islamic Republic of)
قنبری اهواز
۱۶:۳۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
سلام و صلوات خداوند بر تمام مجاهدان و رزمندگان میهن اسلامی

ما که در این وانفسای اقتصادی که دولت بی تدبیر برای مردم رقم زده فقط به شما دلخوشیم

خدا ان شاءااله قوتتان دهد
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۵:۴۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
ایران چگونه جنگنده اف۳۵ را کشف و رصد می‌کند؟
با همون مکانیسمی که بورس رو رصد میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
دلقک مسخره
برو اینجا بورس نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
دمت گرم حاجی...فداتم ب خدا ..گل گفتی...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
بورس دولت رصد می کند.
United States of America
M
۱۹:۳۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
خوشمزه بورس از کسی بخواه که بهش رای دادی.این دفعه چشمتو باز کن ببین به کی رای می دی.کشف f۳۵ هنر دست شیر بچه های ارتش و سپاه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۹ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اون زمانی که رای به روحانی میدادی باید به عواقبش هم فکر میکردی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اینجا در مورد توان دفاعی حرف زده میشه نه توان بورس .همین بی عقلی مثله تو که چشم بسته رای دادی حالا برو یقه دولتیارو بگیر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۳ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
با سازوکار Tadbiroof @ Omidoof
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
خدا رو شکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
درود خدا بر شرافتمندان و سپاهیان با ایمان ایران زمین
United States of America
ناشناس
۱۵:۲۲ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
من حتی شنیدم جنگنده ی صاعقه چندتا ازf35 هارو مجبور کرده که از حریم هوایی کشور بشن بعدن اون مهندس های لامارتین چندبار پیغام پسخون فرستادن که از اون تکنولوژی که تو جنگنده ی صاعقه استفاده شده به اونا هم بدن که دانشمندان ما دست رد رو سینه شون گذاشتن
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۵:۴۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
فکر کنم روزه بردتت برو افطار کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
نه بابا ..تو خواب می دیدی ..‌قرصاتو خورده بودی...
Iran (Islamic Republic of)
عباس اوجی
۱۷:۲۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
الله اکبررررررررررررررررررررررررررررررر
Netherlands
ناشناس
۱۷:۳۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
گیریم حرفت راست بوده باشه و به دلیل نشسته بودن قرصهات نبوده باشه، کدوم کشوری در خواست میکنه از دشمنش که فناوری پیشرفته ات رو بده به ما تا ما تجهیزات مون رو قوی تر کنیم و بیایم علیه خودتون استفاده کنیم؟!!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
رصد کردن چه فایده؟ وقتی نتونی هدف‌گیری کنی و درصورت نیاز نابودش کنی، فقط رصد میکنی که 2 تا هواپیما F-35 اومدن فلان جارو بمبارون کردن و رفتن خب که چی؟ رصد کردن با رصد نکردن چه فرقی داره تو این موقعیت؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
بهترین پهپاد های آمریکایی رو زدیم
RQ170
و حتی با گرفتن یکیشون چند تا مثل همون رو ساختیم
اف 35 که سهله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
الان یعنی میخوای بگی RQ170 از F-35 بهتر بوده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
نه اما تکنولوژی کمی هم نبوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۰ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
هرچی باشه RQ170 تکنولوژی خیلی بالایی داشته
و ارتفاعش از سطح زمین خیلی بالاست
وقتی چنین پهپاد هایی رو 10 سال قبل میتونستیم بزنیم اف 22 درسته قوی تره اما شکارش نشدنی نیست
Pakistan
محسن
۲۲:۳۲ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
F35 بهینه شده تا مخفی کار باشه وقتی توسط رادار ها و... لو بره مورد هدف قرار میگیره وای نمیستیم دست تکون بدیم که یخورده منطقی باش/:
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۳ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
واقعا اگه خانواده پدر و مادر یا برادر و خواهر خودتم تو هواپیما بودن بازم میگفتی این چرندیات رو
Iran (Islamic Republic of)
شهروند گمنام
۰۷:۲۷ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
دِ نه دیگه!
مگر ندیدی در هر رخدادی، ایرانی ها گردهم می آیند تا با گوشی تلفن، عکس یا فیلم بگیرند. دیدن جنگنده هم همین سود را دارد!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اقا منم نمیدونم چرا زور بیخودی میزنیم ما...ما نتونستیم ی هواپیمای مسافری رو از موشک تشخیص بدیم بعد میخوای اف ۲۲ رو تو رادار ردیابی کنیم...بعدشم روسیه و چین درست میکنن بعد ما اینجا مونتاژ میکنیم‌...بعد میزنیم بنام خودمون ...بسه اقا زشنه اخه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
به نام خدا
نمیه پر لیوان رو ببین
اولا این که اون هواپیما جاسوسی بود
بعدشم همون حادثه هواپیمای اوکراین
نشون داد که کوچک ترین موشک های ایران چه قدرتی دارن
و خبری از ماکت نیست.
این تو دهنی به سایر کشور ها شد که حتی کمترین موشک های ایران قدرت تهاجمی و تخریب فوق العاده بالایی دارن
درود خدا بر مهندسان و سازندگان ایرانی
بعدشم بعد از 100 سال حالا یه هواپیما اشتباه خورده. دیگه جای بحث نداره که
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۱۵:۰۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
تو زور نزن و چیزی که نمی دونی نظر نده
Iran (Islamic Republic of)
صالح
۱۵:۲۲ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
این 2 برادر با صداقت حرف درستی رو گفتن
اومدی یه تفرقه داخلی راه بندازی
اتحاد ایران و ایرانی سرجاش بوده و هست
با توکل به خدا و با ایمان کامل همون طور که 8 سال از عزت و شرفمون دفاع کردیم بازهم نمی‌گذاریم عزت و شرف و ایمان مون زیر سوال بره
حتی در سخت ترین شرایط
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۰ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
جای بحث نداره چیه شما میگن...هواپیمای مسافری ۶..۷..برابر جنگنده س اونو تشخیص نمیدیم ...اف ۲۲ رو جطور کشف کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اگر در یک مدرسه یکی از دانش آموران تنبل بود همه نیستند، در یک سیستم عریض و طویل با یک اشتباه دلیل بر ایراد داشتن کل سیستم نیست، شما به من بگو چرا خیلی از بمبهای خوشه ای هوشمند سی بی یو97 جدید آمریکا که به عربستان فروخته شده عمل نکرده!!؟ (تصاویر آن در خبرگزاریهای داخل و خارج است) سرچ اینترنت
شما به من بگو چرا اوکراین هواپیمای مسافربری مالزی را سرنگون کرد
شما به من بگو چرا هواپیمای ایرانی بالای خلیج فارس سرنگون شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۸ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
چی میگی داداچ ؟ ایران فقط یک خطا از این نوع کرده برو ببین آمریکا یا سایر کشور های مدعی چندتا خطا کردن...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
بچه جان از پای پلی استیشن بلند شو برو یکم مطالعه کن برا گوشات هم خوبه
United States of America
نا شناس۹
۲۲:۴۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
چی میگی
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی شرافت فراست شجاعت
۲۳:۱۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
تا حالا پدافند خدمت کردی ؟ قطعا خدمت نکردی.
چون در پدافند هوایی کمترین و اولین اشتباه منجر به بیشترین خسارت برای کشور میشه. در مورد هواپیمای مسافربری شما اینقدر که از اشتباه یه هموطنت اینقدر خوشحالی ،قطعا برای زدن هواپیمایی ایرانی توسط آمریکا معترض نشدی یا حتی برای ترور شهید سلیمانی و فخری نژاد.
از اون بدتر اینکه سیاه نمایی می کنی که نه نمی شه و نمی تونیم و همش از مونتاژی حرف می زنی که حتی با بیسوادی کامل نمی دونی هیچ کشوری تکنولوژی مونتاژ راداری رو بهت نمی ده حتی روس یا چین!
روسها خودشون اعلام رسمی کردند در زمان شلیک موشک به هواپیمای مسافربری چند فروند هواپیما f35 در مرزهای ایران شناسایی و آماده حمله شدند و یک سامانه برد بلند خاص در ایران اون رو شناسایی و به هواپیماهای خاطی هشدار جدی پدافندی صادر شده است. این یعنی هم طرف آمریکایی می دونسته داره چه اتفاقی می افته هم روسها و هم ایران قرار هم نیست با جزئیات جار بزنند
به امثال شما باشه همین مردم ایران رو هم می گویید خودشان را نمی توانند تولید کنند از خارج مردم وارد کردید زشته این همه خودزنی علیه ملت غیور و با شرف و شجاعت ایران
از امروز بپوش پوشک با اسم رمز موشک
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۸ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
معلومه که خیلی شبکه ایران اینترنشنال نگا میکنی که از دنیا عقبی
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۳:۵۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اگه پیشرفته ترین ارتش دنیا هم باشی تو شرایط جنگی باید تصمیمات سخت بگیری. مگه آمریکا سال 67 هواپیمای مسافربری ما رو با f 14 به ادعای خودشون اشتباه نگرفت و با 290 مسافر نابودش نکرد؟؟؟ البته که امریکا عمدا نابودش کرد..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
مقاله جالبی بود و اطلاعات کامل و دقیقی رو توضیح داده بود
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
شکم گشنه این چیزا واسش مهم نیست، یک فکری واسه گرانی و بیکاری بکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
درست رای بده تا سوارت نشوند بعد بیایی هی نق بزنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
الان واسه من شد دلواپس جامعه...
Netherlands
ناشناس
۱۷:۳۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
مگه چه کسانی رو تایید میکنن که بخوای رای درست بدی تا سوارت نشن؟ هر چی نیروی خوب و درست و حسابیه که رد صلاحیت میشه و فقط رقابت بین چند نفر که همیشه هم هستند میشه از خودشون
United States of America
حجت
۱۲:۵۱ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
پولتو جای خرید نت خرج زنو بچت کن.ثوابم داره.مشکلتم حل میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۲ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
چیزی که راجب f35گفته میشه اینکه وقتی شما اونو رصد میکنید اون چندی قبلتر شما را رصد و مورد هدف قرار داده درواقع یعنی درسته میبینیدش ولی اون بخاطر پنهانکاری زیاد تونسته انقدی نزدیک بشه ک شما را ببیند و هدف قرار دهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
آفرین آفرین
یک سوال از شما
آمریکا همیشه هر کشوری دلش خواست سریع حمله کرد
افغانستان ، عراق، سومالی، ویتنام، لیبی
لطفا برای من شرح بفرمایید چرا با وجود اینکه ایران را بسیار خطرناک میداند و به قول خودشان تروریست هستیم و بدنبال بمب هسته هستیم به ایران حمله نمیکد؟؟؟
Pakistan
محسن
۲۲:۳۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اینجا در مورد تسلیحات دور ایستا نوشته بود بیداری؟ اون اولا بخواد بصورت بمب افکن ماموریت انجام بده نیاز به فاصله کم داره اگر بخواد تسلیحات دورایستا استفاده کنه باید بلاخره از پدافند دفاعی ما رد بشه یا ک نه؟ ما واینمیستیم دست تکون بدیم برای موشک که برادر من
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
با مرغ بیست و پنج تومنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۰ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
این تقصیر تحریم های غربی
با تحریم و بالارفتن ارز همه چی میکشه بالا
Iran (Islamic Republic of)
حسام الدین
۱۵:۱۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اگه شخص خودت یک نقطه قوت داشته باشی و یک نقطه ضعف، همیشه در مقابل دیگران نقطه ضعفت رو نمایان میکنی و خودتو تحقیر میکنی؟ این حرف ها فقط از چنین آدم هایی با چنین شخصیت ضعیفی بر میاد
Iran (Islamic Republic of)
م
۰۰:۵۴ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
تحریم چه ربطی به مرغ داره قونبیت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۱ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
وقتی دلار میکشه بالا
قیمت آلیاژها و فلزات و خودرو و.. هم میکشه بالا
و با افزایش قیمت خودرو قیمت مسکن هم میکشه بالا و با بالا رفتن همه اینا یه افزایش قیمت تهاجمی بین همه نیازهای کشور ایجاد میشه
یکم فکر کن به خدا درکش سخت نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
زنده باشی دلاور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۹ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
زنده باشی پراید ساز.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
يعنی هیچ ماشینی بهتر از پراید تو ایران ندیدی؟؟
K132 یا شاهین یا سانتافه یا دنا یا مزدا 3 تیپ 4 یا جک s5 یا هایما یا تویوتا و..

حالا با این ماشین ها میشه دفاع کرد؟؟ صد بار گفتم بار هزارم هم میگم ماشین برای حمل و نقله نه دفاع
حتی اگر کل ایران سانتافه داشته باشن برای دفاع یه تیکه آهن بیش نیست
البته تو آهن پرست چه میفهمی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
بله
Germany
ناشناس
۱۴:۰۰ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
واقعیت اینه که نظام سلطه همه توان /انرژِی/مغزها/سرمایه ها/امکانات و........... ازسالیان طولانی تا بحال ردیف کرده تا که ازاقدرت وساختارخودش نتنها دفاع کنه بلکه مثل همیشه ازثروتهای دیگرکشورهاهم استفاده کنه.فهم این مسئله خیلی راحته چون اولاً به دنیای دیگه وحساب کتاب و.. اعتقادی ندارند ودوماً حتی خود راشایسته تنظیم واجرای قوانینی که خود ازقدیم برای بقای خود قراردادن میدانستند میدانند وخواهند دانست !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
با قاهر313رصدمیکنه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
خخخخخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۰ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
معلومه که حسابی آتیش گرفتید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۸ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
تا فرومایگان و خود تحقیر کنندگان و آمریکا پرستان هست همین آش و همین کاسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۰ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
ما با قاهر میزنیم، اونا هم با قاطر ایی مث شما جواب میدند
United States of America
ناشناس
۱۱:۲۲ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
اره داداچ حتما با قاهر میزنین شما...اولا توهین نکن...دوما اگه بلدی جواب بده...سوم معلومه فقط بد دهنی بلدی ...
United States of America
حجت
۱۲:۵۴ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
به قول دوستمون قاهر ایرانی می ارزه به صد تا قاطر تیرانایی