دیسفان روستایی در گناباد است که سال‌های سال از آخرین نوزادی که در آن متولد شده است می‌گذرد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، به روستای دیسفان در ۲۵ کیلومتری از مرکز گناباد سفر کردم که در بخش کاخک این شهرستان واقع است.

روستایی که بافت سنتی خانه‌ها، وجود قنات‌ها و آب انبار‌های بی‌شمار به قدمت تاریخی‌ آن اشاره دارد. جمعیت ساکن و دائم این روستا حدود ۲۰۰ نفر و جمعیت غیر دائمش بیش از  هزار و ۵۰۰ نفر و مساحت آن حدود ۱۲ کیلومتر مربع است.

این روز‌ها آن چه این روستا را از سایر مناطق گناباد متمایز کرده و خبرساز شده، همین موضوع زاد و ولد است که به گفته ساکنانش این اتفاق چند علت اساسی و مورد بحث دارد.

روستایی عجیب بدون تولد نوزاد در گناباد

در کوچه‌های روستا که قدم می زنی خبری از هیاهوی بچه‌ها نیست؛ چند سالمند را مشاهده می‌کنم که مشغول به امورات کشاورزی خود هستند.

با آن‌ها به گفت و گو می‌نشینم؛ از آن‌ها می‌پرسم چرا به تنهایی کار‌های کشاورزی را انجام می‌دهند؟ پیرمردی ۸۳ ساله در جوابم می‌گوید: چهار پسر دارم کارمند هستند و از روستا مهاجرت کرده اند و من به تنهایی نمی توانم محصولات کشاورزی نظیر گندم، جو و عدس را بکارم، دیگر در توانم نیست به تنهایی کار‌های کشاورزیم را انجام دهم.

پیرزنی هم می‌گوید: اکثرا به خاطر خشکسالی از این روستا مهاجرت کرده اند و جوانی برای زندگی در این روستا نیست.

پیرمردی دیگر هم که مشغول کاشت نهال میوه است از وضعیت نامناسب کشاورزی در این روستا می‌گوید: زمین‌های کشاورزی در بالا و پایین روستا به حال خود رها شده اند  و کشاورزی در این روستا دیگر رونق گذشته را ندارد.

روستایی عجیب بدون تولد نوزاد در گناباد

خشکسالی‌های پی در پی

فردوسی عضو شورای اسلامی روستای دیسفان می‌گوید: ساکنین این روستا در حال حاضر ۷۰ تا ۸۰ سال به بالا سن دارند و از سن باروری خارج شده اند، در حالی که در دهه‌های ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ هر کدامشان ۶ تا ۸ و بعضا ۱۰ تا فرزند داشته اند.

او می‌افزاید: جوانان روستا به علت تحصیلات عالیه و به علت خشکسالی‌های پی در پی و عدم توجیه اقتصادی ترجیح دادند وارد کلان شهر‌ها شوند.


بیشتر بخوانید


مهاجرت برای کسب تحصیلات عالیه

عضو شورای اسلامی روستای دیسفان ادامه می‌دهد: روستای دیسفان در گذشته چهار مدرسه داشت که شامل پایه‌های تحصیلی مختلف بود و کودکان و نوجوانان ما مشکلی در زمینه تحصیل نداشتند اما به مرور زمان کاهش جمعیت باعث تعطیلی همه این مدارس شد. پس از آن، دو مدرسه به بخش خصوصی واگذار و یکی از آن‌ها تبدیل به زا‌ئرسرا شد و ما با کمک اعضای شورای اسلامی دیسفان آخرین مدرسه را به خانه ورزش تغییر کاربری دادیم.


بیشتر بخوانید


فردوسی بیان می‌کند: با وجودی که کمبود امکانات آموزشی افراد زیادی را وادار به مهاجرت از دیسفان کرده اما این روستا زادگاه افراد تحصیل کرده است که برخی از آن‌ها به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند.

او تصریح می‌کند: از میان این افراد می‌توانیم به مرحوم آیت‌الله فیض که در نجف اشرف تحصیل کرده و از مفاخر خراسان است، آقای صلاحی که اولین مدرسه در گناباد را تاسیس کرده و همچنین دکتر فاطمه فیض دیسفانی که در مشهد طبابت می‌کند، اشاره کنیم.

روستایی عجیب بدون تولد نوزاد در گناباد

در ۱۸ سال اخیر فقط یک تولد!

حسین مرادی بخشدار بخش کاخک می‌گوید: متاسفانه از سال ۱۳۸۲ به بعد تنها یک مورد تولد در روستای دیسفان داشتیم. قبل از سال ۱۳۶۵ جمعیت این روستا بالای هزار نفر بوده که با گذشت زمان، جمعیت این روستا کاهش پیدا کرده است.

او می‌افزاید: دو دهه خشکسالی، تحصیلات عالیه‌ی جوانان روستا و مهاجرت به شهر‌های بزرگ و عدم بازگشت به روستا به علت فراهم نبودن زمینه زندگی، از عوامل کاهش جمعیت در این روستا بوده است.

روستایی عجیب بدون تولد نوزاد در گناباد

سالمندان بیش از ۱۳ درصد جمعیت گناباد را تشکیل می دهند

لیلا صادق مقدم عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد می‌گوید: ما در قرن بیستم سالمندی را به عنوان یک موفقیت و در قرن ۲۱ به عنوان یک چالش به حساب می آوردیم و ایران هم مستثنی از این شرایط نیست؛ در سال ۱۴۱۰ هجری شمسی به عنوان سالمند‌ترین کشور منطقه غرب آسیا خواهیم بود و نیاز است تا آمادگی‌های زیادی را برای این بحران در کشور داشته باشیم.

او می‌افزاید: گروه سنی میانسالان از ۳۰ تا ۶۰ سال با ۳۹.۸ درصد و گروه سنی کودکان زیر ۵ سال با ۳۹.۹ درصد، به ترتیب بیشترین و کمترین گروه‌های جمعیتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گناباد را تشکیل می‌دهند.

دکترای سلامت سالمندی باور عمومی غلط که سنین بارداری ایمن برای یک زن را از سن ۲۵ تا ۳۵ سال اعلام می‌کند، یکی از مهمترین چالش‌ها در موضوع جمعیت می داند و ادامه می‌دهد: آخرین یافته‌های علمی حاکی از این است که بهترین سن بارداری ایمن و بالاترین قدرت باروری زنان بین سنین زیر ۲۰ سال تا بالای ۳۵ سال است و زنان در زیر ۲۰ سال، بهترین ساختار بیولوژیکی را برای باروری دارند؛ به همین دلیل باید تلاش شود تا سن ازدواج را تا حد معقول پایین بیاوریم.

صادق مقدم تصریح می کند: یکی از مهمترین چالش‌ها در موضوع جمعیت کم شدن آمار موالید است که از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۴ نرخ موالید در حال افزایش بوده اما این آمار پس از سال ۱۳۹۴ با شیب تندی رو به افول گذاشته است و تعداد موالید در سال ۱۳۹۸ نیز به شدت روند کاهشی داشته به طوری که این کاهش در ۵۰ سال اخیر بی سابقه اعلام شده است.

روستایی عجیب بدون تولد نوزاد در گناباد

گناباد یکی از مسن‌ترین شهر‌های کشور

علی آراسته رئیس اداره بهزیستی گناباد می‌گوید: گناباد به عنوان یکی از مسن‌ترین شهر‌های کشور است که از این نظر شرایط بسیار خاصی دارد.

او می‌افزاید: ۱۲.۳۰ درصد جمعیت بیش از ۹۰ هزار نفری گناباد را سالمندان تشکیل می‌دهند و گناباد دومین شهرستان سالمند کشور است.

رئیس اداره بهزیستی گناباد ادامه می‌دهد: به خاطر تداوم پدیده خشکسالی و پیامد‌های اجتماعی و اقتصادی آن، مهاجرت از این شهرستان به دیگر نقاط خراسان رضوی و شهر‌های دیگر کشور افزایش یافته و تعداد سالمندان گناباد در سال‌های گذشته بسیار زیاد شده است.

تداوم پدیده مهاجرت از روستا به شهر باعث نابودی کامل آبادی و شکوفایی می‌شود چرا که انحطاط یک روستا چیزی شبیه از بین رفتن یک تمدن است، به ویژه روستا‌هایی مانند دیسفان که از قدمت بالایی برخوردار هستند، اکنون با تامین زیرساخت‌ها و ارائه تسهیلات لازم می‌توان علاوه بر جلوگیری از مهاجرت، بر رونق و شکوفایی روستا‌ها افزود.



گزارشگر: حسین توکلی

انتهای پیام//ح.ت

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
شرافتا از مردم این روستا فکر نکنم توی ایران عاقل تر وجود داشته باشه.کاش پدر و مادر من هم چنین عقلی داشتن و نمیزاشتن من به دنیا بیام.
Iran (Islamic Republic of)
تارا
۱۷:۱۲ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
کاهش باروری مال سن 20یا25سال نیست مال آتش گرانی که سالهاست بر مردم تحمیل کردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
کاش دنیا کمی بهتر میشد
Iran (Islamic Republic of)
ا
۱۳:۵۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
بازم خوشبحال اون پیرمرد که کل بچه هاش استخدام دولت شدن تو فامیلاو آشناهای
ما هم گروهی و خانوادگی همه استخدام دولت میشن یکی مثل من با تحصیلات بالا شغل آزاد کاش حداقل به هر خانواده اجازه نمیدادن بیشتر از یکی حقوق بگیر دولت بشن سهمیه هر خانواده یکی بود اونجوری شاید به من هم شغل میرسید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
تماما بخاطر ایجاد دانشگاههای چلغوز آباد است که تمام جوانان روستا براحتی در آن دانشگاههای بیخود پذیرفته میشوند و وقتی که لیسانس گرفتند دیگر حاضر نیستند در روستا بمانند!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۸:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
دانشگاه چلغوز آباد از دهات شما قبول می شن وگرنه ساکنین روستاهای دیسفان و خانیک از قدیم باهوش و درس خوان بوده اند و اکثرا در بهترین دانشگاه های کشور و تا مقاطع عالیه ادامه داده اند و اکثرا افراد صاحب خیر و تاثیرگذاری هستند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
آخه کجاش عجیبه.کم کم به شهرهایی با این شرایط خواهیم رسید
Iran (Islamic Republic of)
ماندلا
۱۲:۴۲ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
ماکه ازدنیا آمدنمان خیلی پشیمان هستیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
به لطف مسعولان کشور شعارهای اول انقلاب کجا امروز کجا حسن روحانی هرروزمیگه به شکوفایی رسیده ایم یاداریم میرسیم بااین اماواگرها کشورراپیرنابودکردن تاروزیکه تقصیم شود بین کشورهای همسایه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۲ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
وقتی امنیت اقتصادی وجود نداشته باشه وامسال من که الان سیوهشت سال از عمر میگذره وبرای همه چیز استرس داریم به طور طبیعی این وضع به وجود میاد مطمئنن زندگی خیلی سخت شده.
Canada
ناشناس
۱۰:۳۷ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
وقتی تمام امکانات فقط در بعصی از شهرها باشه و
بیکاری .باعث میشه به حاشیه شهرها هجوم اورند و
باعت عدم تعادل بشه
دولت مقصر است اگر به هر خانواده چند تا گاو .گوسفند .بز .شتر .شتر مرع وووو بر حسب جعرافیای روستا
همه به روستا ها بر خواهند گشت
چرا هوای الوده شهرهای بزرگ را تحمل کنند
لااقل در روستا هوای تمیز و پر اکسیزن دارند
ایشالله دولت نخبه .جوان .جوان و دلسوز تمام مشکلات روستا ها را برطرف میکنند تا
مهاجرت معکوس از شهرها شروع شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
مسئولین عزیز وجان بر کف مسئولیت خود را به نحو احسن اجرا کردند امید آنکه تا1404کل ایران این وضعیت رو داشته باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۶ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
چند روز دیگه میشه شهر بدون تولد نوزاد . این همه اجناس و مسکن رو گرون کردید خب این روستایی های بدبخت از کجا بیارن هرج بچه بدن. مای بی بی شده دونه ۲۰۰تومن
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۱۰:۱۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
این تصویر آینده کل کشور هست
چرا این همه جوان مجرد در کشور وجود دارد
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۱۰:۱۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
این تصویر آینده کل کشور هست
چرا این همه جوان مجرد در کشور وجود دارد
Iran (Islamic Republic of)
کریمی
۱۰:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
سلام
دلیل اصلی رشد نامتوازن کشور است.
چرا همه امکانات پزشکی تحصیلی و اشتغال و حتی تفریحی باید در کلان شهرها و بویژه در تهران باشد...
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۸:۱۲ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
آفرین درست و بجا گفتی.
کاش کمی کشورهای پیشرفته را از این نظر هم ببینیم امریکا، ژاپن، آلمان، و .... همه بصورت متوازن امکانات را توزیع کرده اند. بسیاری از شرکت های بزرگ دنیا را که نگاه می کنیم دفتر مرکزی آنها در شهرهای بسیار کوچک قرار دارد اما با اینحال کوچک بودن محل شرکت و دور بودن نسبت به مرکز باعث عدم پیشرفت آنها نشده است. نمونه های در آلمان و امریکا بسیار زیاد است. یکی از شرکت هایی که من با آن سروکار دارم و بسیار پیشرفته و پردرآمد است در روستایی 1000 نفری در آلمان قرار دارد.
در امریکا ایالتی هست به نام نیومکزیکو که بشدت کویری و دور افتاده هست. جالب اینکه چند آزمایشگاه ملی بسیار بزرگ در این ایالت ایجاد کردند و با آمدن دانشمندان سبب رشد منطقه شدند. الان مقر شرکتی به عظمت "اینتل" در نیومکزیکو است و سرانه درآمد مردم این ایالت جزو بالاترین درآمد ها در این کشور است.
کوتاه اینکه من خودم از این شهرستان هستم و مهندسی در بهترین دانشگاه کشور خوانده ام. اما منطقه ما با سیاست های جذاب دولت هیچ مزیت اقتصادی ندارد و هیچ صنعت درس و حسابی هم به منطقه آورده نشده است. در نتیجه مجبورم در تهران زندگی کنم که بتوانم در صنایع "های تک" از تخصصم استفاده کنم هرچند دلم برای بازگشت به موطنم پر می زند. تازه خیلی تحمل کردم از ایران نرفتم وگرنه 80 درصد همکلاسی های من الان رفته اند یا در فکر رفتن هستند. حتی انقلابی ترین آنها
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۹:۳۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
باز هم عدم رسشیدگی به روستا ها . البته بماند شهر ها هم ....
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۹:۳۲ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
ازبس گرانی هست
Japan
ناشناس
۰۸:۵۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
نباید خوشحال بود ازین سوژه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۶ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
علی برکت الله.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۷ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
یه تهدید بزرگ دیگه برای کشور. اثرات اون رو 10 سال دیگه بوضوح خواهیم دید