به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، باران که نبارد، آب که نباشد زندگی هم جریان ندارد، باران که نبارد سفرههای آب زیر زمینی دیگر نمیتوانند پاسخگوی منابع آبی باشند و زمینهای تشنه، العطش را فریاد میزنند.
باران که نبارد سناریوی خشکسالی و بحران برای کشاورزان و دامداران تکرار میشود، حکایتی که این روزها در جای جای خراسان جنوبی رقم خورده است، حکایت تلخ کاهش بارندگیها، حکایت تلخی که این روزها داد کشاورزان و دامداران را در آورده است.
نگاه به صنعت دامپروری در خراسان جنوبی که میکنی، خشکسالیها، کمبود باران، گرانی دام و علوفه رمقی برایشان باقی نگذاشته است و دامهایشان در حالی راهی بیابانهای گرم و بی آب و علف میشوند که گاهی تلف میشوند و دامداران در این اضاع دام را با اندک بهایی به فروش میرسانند تا دامهایشان تلف نشوند.
حکایت دردناکیست وقتی سرمایه چندین ساله ات طمع دندان تیزی دلالان شود و گوسفندی را که بزرگ کردهای را با اندک بهایی به دلال بدهی، اما این همه ماجرا نیست چرا که کاهش بارندگیها سبب شده تا خطه کویری خراسان جنوبی که شغل بیشتر مردمانش کشاورزی و دامپرروی است این روزها حال خوشی نداشته باشد و به گفته مسئولان خشکسالیها ۱۰۰ درصد خسارت بر کشت دیم استان وارد کرده است.
اخبار پارسال را که نگاه میکنم خبرها همه حکایت از شادمانی کشاورزان دارد؛ چرا که به دلیل بارانهای سیل آسا و تگرگ کشت دیم گندم هم رونق یافت آن طور که در گوشه گوشه استان مردم در حال کشت و برداشت گندم دیم و جو بودند.
کارشناسان کشت دیم را وابسته به بارندگی میدانند و در پارسال که سال جهش تولید بود دستان پرتلاش کشاورزان گندمها را از دیم زارها برداشت میکردند تا جهش تولید را رقم زنند، اما حکایت امسال حکایت تلخ و دردناکی است.
بیشتر بخوانید
از گوشه گوشه نقاط استان خبرها حکایت از کاهش گندم دیم دارد، آن طور که یکی از کشاورزان شهرستان بشرویه می گوید: گندمکاران شهرستان در سال زراعی جاری به انتظار بارندگیهایی بسیارخوب، چون سال زراعی گذشته بودند و بر همین اساس و به امید آن که مانند پارسال باران ببارد اقدام به کاشت گندم اراضی دیم کردند که متاسفانه هرچه برای خرید بذر و کارکرد تراکتور برای کاشت هزینه کردند بی ثمر بود و یک بوته هم سبز نشد.
احمدی یکی از کشاورزان درمیانی می گوید: در دشت رزگ این شهرستان که از کانون کشتهای دیم منطقه به حساب میآید با وجود گندمکاری امسال هیچ بوتهای سر از زمین بیرون نیاورده و این دشت به تلی از خاک مبدل شده است که اگر مانند سال قبل باران میبارید اکنون باید شاهد رقص خوشههای طلایی گندم در این دشت پهناور بودیم.
او با بیان اینکه در نقاط کوهپایهای درمیان اقدام به کشت دیم گندم و جو کردیم، اما به دلیل افت شدید بارندگی هیچ بوته گندمی نروییده و همه امیدمان ناامید شده است، افزود: در اراضی زراعی آبی هم به دلیل کم بودن میزان باران، رشد گندمها به یک وجب نمیرسد که با همین قد کوتاه به گندم نشسته است و دغدغه برداشت آن با کمباین میرود.
احمدی ادامه داد: با توجه به افزایش هزینههای کاشت و داشت و به خصوص برداشت، بیم آن میرود که در برخی از مزارع گندم آبی هم برداشت اقتصادی نباشد و گندمکاران از این کار صرف نظر کنند.
حسینی مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز با اعلام اینکه امسال مزارع کشت دیم گندم با خسارت ۱۰۰ درصدی مواجه است گفت: مزارع کشت آبی گندم هم خسارت ۳۰ درصدی دیده است.
او افزود: امسال کشت دیم بسیار محدود است و محصول گندم دیم هم یا قابل بهره برداری نبوده و یا تنها به عنوان علوفه دام قابلیت استفاده را دارد.
حسینی با تأکید بر اینکه امسال مجموع سطح زیر کشت گندم در استان ۲۳ هزار و ۷۶۳ هکتار است که ۱۸ هزار و ۶۵ هکتار آن کشت آبی است و حدود ۵ هزار و ۶۹۸ هکتار آن به کشت دیم اختصاص یافته است، افزود: در کنار خسارات مستقیم خشکسالی که ناشی از کاهش بارندگی است، خشکسالی اثرات غیر مستقیمی مثل بالا آمدن شوری به سطح خاک و افزایش حمله آفات به مزارع گندم نیز در پی دارد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: براساس میزان خرید تضمینی گندم، حجم خرید کفاف نیاز استان را نمیدهد و از دیگر نقاط گندم به استان وارد میشود و امسال هم به طور حتم میزان واردات افزایش خواهد یافت.
او با بیان اینکه در سال زراعی جاری با توجه به کاهش نزولات جوی و خشکسالی شدیدی که در استان شاهد هستیم، سطح زیر کشت گندم در خراسانجنوبی کاهش داشته است، گفت: در سال زراعی جاری سطح زیر کشت گندم آبی در استان ۱۷ هزار و ۶۵ هکتار و سطح زیر کشت گندم دیم ۵ هزار و ۷۰۰ هکتار است.
حسینی ادامه داد: ارقام گندمی که در خراسان جنوبی کشت میشود شامل گندم ارگ، نائین، بم، افق، سیستان، برزگر، پیشگام و ارقام محلی است.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تصریح کرد: پارسال ۲۰ هزار تن گندم تولیدی استان به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری شده است که ارزش ریالی گندم خریداری شده از کشاورزان ۵۰ میلیارد و ۲۸۶ میلیون تومان بوده و تمامی این مبلغ به حساب کشاورزان پرداخت شده است.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/ ر