باشگاه خبرنگاران جوان خراسان شمالی گزارش می دهد؛

بلاتکلیفی یک هزار تن سیب درختی در سردخانه ها/ سردرگمی باغداران تا کجا ادامه دارد؟

این روز‌ها نفس کشاورزان خراسان شمالی به شماره افتاده و نگرانی از آینده محصولاتشان هاله‌ای از ابهام را برایشان به وجود آورده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، سیب بعد از انگور دومین محصول کشاورزی تولیدی در خراسان شمالی است.

 مشکل فساد محصول پیاز کاران این روز‌ها گریبان گیر سیب کاران شده و سیب‌های شیرین تولیدی استان در سردخانه‌ها در انتظار روز‌های تلخ به سر می برند.


بیشتر بخوانید


چندی پیش بود که پیازکاران استان به جهت قیمت پایین و نبود نظارت درست با دپو کردن و جوانه زدن و دوباره سبز شدن محصولشان روبرو شدند و اینبار از دست رفتن تلاش یک ساله اشکشان را درآورد.

حال این روز‌ها سیب کاران هم به عاقبت پیاز کاران رسیده اند و نگران سرانجام محصولشان هستند. کمتر از سه ماه به برداشت سیب به عنوان دومین محصول پربار استان باقی است، اما هنوز یک هزار تن سیب برداشتی سال گذشته در سردخانه به دلیل نبود مشتری معطل مانده است.

از آغاز فصل برداشت سیب از سطح بیش از ۳ هزار هکتاری باغات سیب در شهر‌های مختلف خراسان شمالی در سال زراعی جاری (از مهرماه ۱۳۹۹ تاکنون) ۹ ماه می‌گذرد، اما همچنان کشاورزان این استان همانند سال‌های گذشته با مشکلی به نام بازار محصول دست به گریبان هستند.

پایین بودن قیمت سیب درختی در زمان برداشت، نبود مشتری، نداشتن صنایع تبدیلی مناسب برای فرآوری این محصول از عوامل عمده ذخیره سیب‌ها در انبار‌های استان بوده است. حال با گذشت حدود هفت ماه هزار تن سیب درختی، همچنان به دلیل نبود مشتری در سردخانه جلوی چشم کشاورزان در حال فاسد شدن است.

وقتی تلاش‌ها در سردخانه به ثمر می‌نشیند/سردرگمی سیب کاران خراسان شمالی

خراسان شمالی یکی از استان‌های با محور توسعه کشاورزی در منطقه شمال شرق است که وضعیت محصولات سیب و پیاز سالی زراعی جاری، سالی تاسف انگیز برای کشاورزان بوجود آورد است.

 ۱۰هزار تن پیاز دپو شده در انبار طمع کشاورزان در حال جوانه زدن/روز‌های تلخ و تکرار اشتباه

امسال ۱۲۰ هزار تن پیاز در استان خراسان شمالی برداشت شد و  این درحالی است که صنایع تبدیلی استان نیز فقط ظرفیت فرآوری ۱۸ تن پیاز را دارند و این صنایع نمی‌توانند پاسخگوی فرآوری پیاز‌های موجود در انبار‌های استان باشندو  با توجه با افزایش دمای هوا اگر این پیاز‌ها وارد چرخه مصرف نشوند در انبار‌ها خراب می شوند.

 محمدجواد تشکری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: صادرات و تاثیر آن بر افزایش قیمت پیاز ، عملکرد بالای بازدهی این محصول در واحد سطح، سازگاری کشت این محصول متناسب با اقلیم استان و تجربه کشت آن در میان کشاورزان را از علل اصلی گرایش بیشتر به کشت این محصول در استان طی ۱۰ سال گذشته برشمرد.

تشکری افزود:در ۳ ماه گذشته، (فصل برداشت پیاز) به کشاورزانی که پیاز را در انبار ذخیره می‌کردند جهت فروش به موقع محصول با قیمت ۳ هزار تومان هشدار‌های لازم داده شد، همچنین با هماهنگی لازم با اتاق بازرگانی شرایط صادرات هم برای پیازکاران فراهم شد، اما توجهی ازسوی کشاورزان صورت نگرفت؛ و حال سیب کاران استان هم به جهت غفلت از زمان طلایی فروش و انبار کردن محصول به امید قیمت بالاتر، روز‌های نه چندان خوشی در انتظارشان است.

با گرم شدن هوا تقاضا برای سیب کاهش یافته و قیمت این محصول روند نزولی به خود گرفت و احتمال متضرر شدن باغداران به دلیل قیمت فعلی بازار وجود دارد.

وجود سیب‌های با کیفیت در بازار فعلی و همچنین ورود میوه‌های نوبرانه در بازار تقاضا برای مصرف سیب را کاهش داده است، از سوی یگر سیب‌های استان به دلیل ذخیره در سردخانه از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست و برای دسترنج سیب کاران پایان تلخی انتظار می‌رود مگر در این بین تدبیری اندیشه شود.

سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با اعلام اینکه جهاد وظیفه خود را در تولید سیب انجام داده و بازاریابی و فروش محصولات کشاورزی بر عهده سازمان صمت است توپ را به زمین صمت هدایت کرد و سازمان صنعت و معدن استان هم در مصاحبه با اعلام اینکه برای فروش سیب تولیدی استان در آستانه نوروز با همکاری شهرداری ۱۰ ایستگاه فروش مستقیم در سطح شهر راه اندازی شد که به دلیل پایین بودن نرخ مصوب باغداران حاضر به فروش محصولشان در این بازار نشدند.

وقتی تلاش‌ها در سردخانه به ثمر می‌نشیند/سردرگمی سیب کاران خراسان شمالی

در ادامه این مصاحبه جهانی مدیر روابط عمومی صمت گفت:۹۰ درصد میوه شب عید از باغداران استان خریداری شد و شاید مقدرای سیب قرمز از استان‌های دیگر تامین شد.

او در ادامه افزود:تهیه میوه موردنیاز بازار به جهت کاهش کرایه بار منطقی‌تر است که از استان تهیه شود تا استان‌های دیگر.

جهانی در خصوص واردات سیب از آذربایجان غربی هم گفت:  ۱۰ درصد از سیب مصرفی نوروز از ارومیه  تامین شد.

اما در نهایت توپ سرگردان این میدان دوباره به زمین جهاد کشاورزی استان برگشت و سازمان صنعت و معدن با اعلام اینکه جهاد باید نیاز بازار و عرضه و تقاضا را بداند و بر اساس آن اجازه کاشت و برداشت بدهد که این وضعیت تاسف بار بوجود نیاید.

برای پیدا کردن این کلاف سرگردان به سراغ اتحادیه میوه و تره بار رفتم.

امید فیروزه رئیس اتحادیه میوه و تره بار مرکز خراسان شمالی گفت:سیب با کیفیت با کیلویی ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان عرضه می‌شد که این رقم در بازار امروز با رقم ۱۱ هزار تومان است و این کاهش قیمت و سیرنزولی به جهت ورود میوه‌های نوبرانه، آغاز فصل گرما و تغییر ذائقه مردم در آغاز بهار اتفاق می‌افتد.

فیروزه افزود:اینکه کشاورزان تمام محصولشان را به امید گران شده در سردخانه‌ها ذخیره کنند نه تنها سودی ندارد بلکه آن‌ها را متحمل خسارت خواهد کرد.

او با اشاره به اینکه بسته بندی محصولات کشاورزی در استان از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست، عنوان کرد:کشاورزان بجای ذخیره دسترنج خود باید به فکر ارتقاءکیفیت محصول شان باشند که این کیفیت نوع بسته بندی را نیز شامل می‌شود.

رئیس اتحادیه میوه و تره بار مرکز خراسان شمالی گفت: پارسال به دلیل سرمازدگی باغات، قیمت سیب  افزایش یافت و امسال کشاورزان به امید گران شدن، محصولات‌شان را در زمان برداشت به بازار عرضه نکردند و اکنون که بازار با افت قیمت مواجه شده است، به همین جهت متضرر و گلایه‌مند شدند.

به گفته‌  فیروزه ، سیب موجود در بازار از کیفیت مطلوبی برخوردار است به همین جهت مردم رغبتی به خرید سیب‌های سردخانه‌ای استان نشان نمی‌دهند.

رئیس اتحادیه میوه و تره بار بجنورد افزود: سیب تولید شده در خراسان شمالی به دلیل مصرف پایین در استان خریداری نمی‌شود،هچنین سیب تنظیم بازار از باغداران استان خریداری شده، اما به دلیل عدم وجود مشتری٬ این سیب‌ها مشتری ندارند.

با تمام این تفاسیر در این بین این باغداران هستند که معلوم نیست به جهت طمع در افزایش قیمت و یا شانه خالی کردن مسئولین ذیربط و نبود مدیریت قابل توجه متحمل خسارات فراوانی خواهند شد.

وقتی تلاش‌ها در سردخانه به ثمر می‌نشیند/سردرگمی سیب کاران خراسان شمالی

بی شک نبود صنایع تبدیلی و فرآورری محصولات کشاورزی در استان یکی دیگر از عوامل عمده در بی ثباتی وضعیت کشاورزی استان است.

اگرچه در استان‌های همجوار از جمله استان خراسان رضوی صنایع فرآوری محصولات باغی به وفور وجود دارد، اما طولانی بودن مسافت، بالا بودن هزینه حمل باعث شد که در سال‌های گذشته تمایلی از سوی باغداران برای ارسال محصولاتشان به این صنایع وجود نداشته باشد.

اما امروز وقتی با دپو ۱۰۰۰ تنی این محصول روبرو می‌شویم شاید فروش سیب‌های انبار شده در سردخانه‌ها به کارخانه‌های آبمیوه گیری آن هم به قیمت ناچیز تنها راه برون رفت از این وضعیت باشد. هرچند در این مورد هم باغدار متحمل خسارت می‌شود، اما می‌داند که حاصل دسترنجش نابود نشده است.

در این میان مسئولین مطلع یا غیر مطلع باید از توپ اندازی به زمین یکدیگر و از مقصر دانستن دیگران بپرهیزند و با رایزنی و بازاریابی فکری برای این موضوع بکنند تا باغداران بیشتر از این متحل خسارت نشوند.

زنگ خطر فاسد شدن ۱۰۰۰ تن سیب استان در سردخانه‌ها با هوشیاری رسانه‌ها به صدا درآمده، حال نگاه همه به سوی سازمان‌ها و مسئولین مرتبط است که شاید این بار شانه خالی نکنند و خود را جای باغداران بگذارند تا تلاش یکساله این قشر زحمتکش را بی ثمر نگذارند.

وقتی تلاش‌ها در سردخانه به ثمر می‌نشیند/سردرگمی سیب کاران خراسان شمالی

نویسنده گزارش اکرم دانش طلب

انتهای پیام/د

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.