حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، اکنون بیش از یک ماه از اولین دور هجدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام میگذرد، نشستی که ابتدا به صورت مجازی برگزار شد و در آن تصمیم گرفته شد ایران و گروه ۴+۱ دور هم در وین جمع شوند. در این مدت دیدارهای زیادی بین تیم مذاکره کننده ایرانی و گروه ۴+۱ انجام گرفت که تاکنون به سه گروه کارشناسی برای لغو تحریم ها و برنامه هسته ای منجر شد. هفته گذشته هم چهارمین دور از گفتوگوهای وین در حالی به پایان رسید که هر یک از طرفین اعتراف کردند که هر چند اوضاع در حال پیش روی است، اما مسیر هنوز پر تلاطم به نظر میرسد.
هرچند که در این دور از گفتوگوها شایعات زیادی از گراند هتل وین به بیرون درز کرد و برخی از رسانهها ادعاهای زیادی را مطرح کردند، اما در کلام تیم مذاکره کننده اعضای برجام اوضاع آنقدرها هم تکان نخورده و نیازمند گفتوگوهای بیشتر و عمیقتر در هفته پیش رو است. تا اینجای کار زمزمه هایی از پر رنگ شدن احیای برجام به گوش میرسد، زمزمههایی که بازگشت آمریکا به توافق هسته ای و لغو یک جای تحریمهای ایران را قوت میبخشد.
طاها اکرمی کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مذاکرات وین، گفت: مذاکرات وین در راستای زنده کردن توافقی است که سال ۲۰۱۵ بسته شد، اما دیگر چیزی به نام برجام وجود ندارد که بخواهد احیاء شود. در واقع زنده شدن چنین توافقی خیلی دشوار است، چراکه هدف ما کسب مزیتها و منافع اقتصادی است و طرفین برجامی نمیخواهند این را در دراز مدت به ما بدهند و کسب این منافع در کوتاه مدت هم فایدهای ندارد.
او افزود: غربیها قصد زنده کردن برجام را ندارند، بلکه میخواهند ایران را بیش از این وارد تعهدات کنند، آنها میخواهند محدودیتهایی برای ما بگذارند تا با پذیرش این محدودیتها در دراز مدتتر توانمندی و مزیت های بیشتری را از دست دهیم.
اکرمی درباره اینکه نتیجه مذاکرات اخیر وین بالاخر چه زمانی مشخص میشود، توضیح داد: دولت فعلی ایران تلاش خود را به کار میگیرند تا در این مدت باقی مانده در مذاکرات وین به نتیجه برسند، اما این نقطه قوت ما نیست، چراکه ممکن است امتیازات لازم را نگیرند.
او با اشاره به انتشار فایل صوتی ظریف، تصریح کرد: بعد از انتشار فایل صوتی و مسائلی که پیرامون آن ایجاد شد، شاید شرایط سیاسی داخل کشورمان به شکلی نیست که تیم مذاکره کننده ما بتوانند با قدرت در وین صحبت کنند.
کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه سیاست قطعی ایران، قانون اقدام راهبردی و پایان دولت کنونی سه فکت اصلی این روزهای کشور است، گفت: اصل سیاست قطعی و قانون اقدام راهبردی در چند بخش رعایت نمیشود و دسته بندی تحریمها و مواضع آمریکایی نشان نمیدهد که همه تحریم لغو شود.
اکرمی با اشاره به تمدید توافق با آژانس در مورد بازرسی از تاسیسات هسته ای مغایر با قانون اقدام راهبردی است، گفت: با این کار قانون دور زده میشود و در دراز مدت هم نمیشود، امید زیادی به برجام داشت ضمن اینکه اصل مذاکره باید به برخی نهادهای دیگر منتقل شود و در تیمهای مذاکره کننده هم تجدید نظر شود.
کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: زنده شدن برجام سال ۲۰۱۵ دور از ذهن است، در حقیقت غربی ها امتیازات لازم را به ما نخواهند داد، مگر این که دو اصل اساسی ایران را نقض کنند. برجام توافقنامه است و آمریکاییها هم گفتند که دولت بعدی ما الزامی برای رعایت آن ندارد، لذا سناریوی محتمل در کوتاه مدت، تمدید توافق با آژانس و استمرار مذاکرات است تا با گذر زمان تیمها و دولت بعدی اقدامات دیگری انجام دهند.
اکرمی تاکید کرد: اگر قرار باشد مذاکرهای باشد دولتی باید این روند را ادامه دهد که ۴ سال دیگر هم روی کار باشد، نه دولتی کمتر از ۲ ماه دیگر از عمر آن باقی نمانده است.
انتهای پیام/
ممنون