عبدالرحیم کردی مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: منطقه چابهار یکی از نقاط استراتژیک و مهم کشور است در حال حاضر با راه اندازی خط ریلی چابهار توان رقابت با بنادر بزرگ دنیا مانند هامبورگ، نیویورک و ... را پیدا میکند و حتی با راه اندازی این خط ریل جمعیت ۵ میلیون نفر را دارا میشود.
او ادامه داد: آنچه که امروز ما در چابهار میبینیم آینده چابهار است که یک موقعیت بالا و استراتژیک در کشور و به خصوص منطقه است و با توجه به اینکه ۷۰ درصد راه آهن چابهار به زاهدان انجام شده است و ظرف مدت ۲ سال آینده این اتصال انجام خواهد شد.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار بیان کرد: همچنین بندر شهید بهشتی هم در سالهای اخیر پیشرفت خوبی داشته است و ما امروز بدون محدودیت میبینیم که جذب بار در چابهار را داشته باشیم و همچنین در این چند سال طرح جامعه چابهار بازنگری شده است.
کردی گفت: خوشبختانه در بخشهای زیر بنایی و توسعه زیرساختها کارهای خوبی انجام شده است به طوری که طی یکسال گذشته چندین هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در چابهار محقق شده است.
او افزود: تصویب طرح توسعه منطقه آزاد با یک نقطه منفصل در مرز ریمدان به عنوان دروازه ورود به اقتصاد ۲۱۹ میلیون نفری پاکستان و اتصال به پروژه بزرگ کریدور اقتصادی چین و پاکستان، نویدبخش تحولات عظیم اقتصادی برای این جغرافیای ارزشمند و اقتصاد ملی و منطقهای است.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار تصریح کرد: با اتصال راهآهن چابهار به زاهدان که بخش عمده و مهم آن به پایان رسیده است، در کنار توسعه بندر شهید بهشتی وقت آن رسیده است که چابهار را پایتخت دریایی ایران لقب دهید.
او افزود: در منطقه آزاد چابهار بر پایه ماموریتهای محوری پتروشیمی، فولاد، لجستیک و حملونقل، با برنامهریزی و سیاستگذاری مناسب، برای افزایش ظرفیت جذب سرمایهگذاریهای بخش خصوصی برنامهریزی و تلاش اساسی صورت پذیرفته است.
به گفته وی، در این راستا شهرک پتروشیمی نگین مکران در زمینی به مساحت ۱۲۰۰ هکتار به عنوان بخشی از هاب (شبکه) سوم پتروشیمی با سرمایهگذاری به ارزش ۱۰۶۴میلیارد تومان و ظرفیت جذب ۱۴ میلیارد یورو سرمایهگذاری برای تولید ۲۰ میلیون تن محصولات پتروشیمی و صرفاً برای صادرات طراحی شده است. ۳ مجتمع پتروشیمی با ارزش سرمایه گذاری ۳.۶ میلیون یورو در این سایت درحال ساخت هستند و از نیمه ۱۴۰۱ به تدریج به بهرهبرداری خواهند رسید.
کردی گفت: در چابهار به عنوان یکی از چهار شهر لجستیک براساس سند جامع لجستیک کشور تمرکز بر زیرساختهای لجستیکی و تهیه طرح جامع محدوده جدید منطقه آزاد با تمرکز بر هاب لجستیک اقدام ارزشمندی است که صورت پذیرفته است و در این راستا امروز شاهد افتتاح مجتمع انبارهای منطقه آزاد چابهار به مساحت ۳۵ هزار مترمربع و ارزش سرمایهگذاری ۱۵۶ میلیارد تومان هستیم.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار اضافه کرد: بدون تردید چابهار بینالمللی و پایتخت دریایی ایران نیازمند بستر ارتباطی و مخابراتی در قواره بینالمللی است، پروژه دیگری که امروز با دستور جنابعالی بهرهبرداری از آن آغاز خواهد شد فاز اول توسعه زیرساختهای ICT منطقه با راه اندازی اپراتور مکرانتل، کارت شهروندی و سامانه بار هوشمند است که با ارزش سرمایهگذاری ۴۵ میلیارد تومان در فاز اول زمینه تحقق شهر هوشمند را فراهم خواهد کرد.
به گفته او، در حال حاضر تعداد ۲۲ پروژه عمرانی به ارزش قراردادی ۲۹۲۴ میلیارد تومان در حوزه زیرساختهای چابهار در حال اجرا است و ارزش تولیدات این منطقه از ۵۲ میلیارد تومان در سال ۹۲ به بیش از ۷۷۲ میلیارد تومان در سال ۹۹ رسیده است و بهرهبرداری بیش از ۱۵۰ طرح سرمایهگذاری تولیدی کوچک و بزرگ در حال ساخت ظرف ۲ سال آینده به یک انقلاب تولیدی در این منطقه منجر خواهد شد.
او بیان کرد: کشور افغانستان با توجه به پیمانهای اساسی که با برخی از کشورها دارد باید آن را توسعه دهد و همچنین کشورهایی نظیر چین و ... با توجه به اینکه اقتصاد بزرگ در جهان هستند باید از منطقه چابهار عبور کنند و این منطقه یک میانبر برای تسریع در انجام کارها محسوب میشود
کردی در ادامه با اشاره به پدیده کپر نشینی در چابهار گفت: پدیده حاشیه نشینی یک اثری است که در همه جوامعی که به سمت توسعه رفته اند کل گرفته است و این پدیده مختص چابهار نیست، در هرکجای دنیا کانون و مرکزی شکل گرفته از این دست قبایل بوده است، اما شدت و ضعف آن متفاوت بوده است
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار افزود: پدیده حاشیه نشینی در چابهار به دلیل دوگانگی مدیریتی و تفاوت قوانین و مقررات است پرداخته نشده است، زمانی که در چابهار منطقه ازاد شکل میگیرد به دلیل مشوقها که فراهم شده است که این موضوع هم در اولویت قرار گیرد.
او گفت: ما امروز وارد ساماندهی کپر نشینان شده ام به طوری اولویت اصلی ما روشن شدن صورت مسئله است و ما باید برای این حجم از کار و توسعه چابهار نیازمند نیروی کار در سطوح مختلف است.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار تاکید کرد: به نظر من وجود اینگونه افراد کپر نشین میتواند منشا و منبع تولید ثروت در شهر باشد و خوشبختانه توافقات خوبی برای ساماندهی این کپر نشینان شده است که در آینده نزدیک به عنوان یک فرصت به آن توجه کرد.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار افزود: بی شک منطقه آزاد طی چند سال اخیر با یک چرخش تاریخی از تجارت به سمت تولید مواجه شده است و متاسفانه موانعی بر سر راه تولید کنندگان وجود دارد که رفع این موانع نیازمند پشتیبانیها زیادی است.
او اضافه کرد: بین المللی شدن چابهار و متاسفانه نادیده گرفتن ان در منطقه صرفا کار درست و مطلوبی نیست، چون منافع زیادی در چابهار درگیر شده است و درحال حاضر برخی از کشورها هستند که با نبودن چابهار هزینههای اقتصادی گزافی پرداخت میکنند و تمامی اینها در تلاش هستند که چابهار را مستثنی کنند
کردی تصریح کرد: چابهار یک پایلوت بزرگی در کشورهای منطقه است و چرا که بندر چابهار مسیر بسیار خوبی برای واردات و صادرات کالا بخصوص کشورهای اطراف محسوب میشود
او ادامه داد: درحال حاضر منطقه چابهار از موقعیت استراتژیکی مناسبی برخوردار است و کشورهای که در این زمینه وارد همکاری شده اند، به همین ظرفیتها نگاه کرده اند، به عبارت دیگر امروز هزینههای حمل و نقل و دستیابی به بازارهای هدف از اولویتهای سرمایه گذاری شرکتهای بزرگ است. از این رو منطقه چابهار با داشتن موقعیت مناسب توانسته این مزیتهای مناسب را ایجاد کند.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار بیان کرد: از طرف دیگر این منطقه از تحریمهای آمریکا معاف شده که میتواند ناشی از منافع همپیمانان این کشور در منطقه نیز باشد، زیرا توسعه منطقه چابهار روی کشورهای همجوار نیز تأثیر میگذارد.
کردی گفت: بنابراین برون گرایی اقتصادی با کشورهای دیگر در منطقه میتواند برای کشور موثر باشد و قدرت مداخله گری اقتصادی و سیاسی و حضور در دیپلماسی در کنار شیوههای هایی که در کشور استفاده میکنیم موثر باشد.