به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مریم حسینی رئیس موسسه تحقیقات برنج از افزایش ۴ برابری تولید بذور پایه خبر داد و گفت: با این میزان افزایش، تولید بذور الیت از ۶ تن به ۲۵ تن رسیده است.
وی افزود: یکی از وظایف مؤسسه تحقیقات برنج کشور، تولید طبقات پیش پایه الیت و سوپر الیت برنج است و جهش تولید این بذور منجر به افزایش تولید بذور گواهی شده برنج و توسعه صنعت بذر میشود.
حسینی با بیان اینکه بذور الیت و سوپر الیت، پایه بذور مادری و گواهی شده هستند، گفت: بذور گواهی شدهای که توسط مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال تأیید شده باشد، دارای خلوص بالای ۹۸ درصد، قوه نامیه بالای ۸۰ درصد و عاری از بیماری و علفهای هرز هستند و منجر به افزایش عملکرد، کاهش هزینههای تولید، بالا رفتن خلوص برنج سفید و در نهایت افزایش درآمد کشاورزان میشود.
وی ادامه داد: تا چند سال گذشته تولید بذور گواهی شده در استانهای گیلان و مازندران پایین بود، اما با جهش تولید بذور الیتو سوپر الیت، تولید بذور گواهی شده نیز در حال افزایش است.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور، کل بذور گواهی شده مورد نیاز استانهای گیلان و مازندران را با احتساب اینکه همه برنجکاران از این بذور استفاده کنند، حدود ۱۸ تا ۲۰ هزار تن عنوان کرد.
وی افزود: در حال حاضر ۱۸ درصد کل برنجکاران استانهای شمالی از بذور گواهی شده و بقیه از بذور خود مصرفی استفاده میکنند.
حسینی با تاکید بر ضرورت استفاده کشاورزان از بذور گواهی شده بر اساس استانداردهای جهانی بذر در تولید برنج کشور، گفت: ظرف پنج سال آینده میزان مصرف بذور گواهی شده در شالیزارهای کشور باید به حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد برسد و وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه برنامه مدون ۱۰ ساله داشته که پنج سال آن را پشت سر گذاشتهایم.
وی افزود: در حال حاضر مشکلاتی در زمینه زیرساخت تولید بذر برنج وجود دارد و بستههای حمایتی در زمینه تولید و فرآوری بذر میتواند ضمن افزایش کیفیت بذور تولیدی به پایین نگه داشتن قیمت نهایی کمک کند.
حسینی با بیان اینکه در حال حاضر وزارت جهاد کشاورزی با اختصاص یارانه به بذر برنج، قیمت بذر را تا حدودی کنترل میکند، توضیح داد: با توسعه صنعت بذر و فراهم آوردن زیر ساختهای لازم میتوان ضمن افزایش کمیت بذور، کیفیت و خلوص بذور را مطابق استاندارد جهانی بذر حفظ کرد.
وی ادامه داد: از آنجا که تعداد کشاورزان شالیکار به دلیل وضعیت خرده مالکی بسیار زیاد است، توجه به دسترسی آسان و سریع کشاورزان به بذور و ترغیب آنها به استفاده از بذور گواهی شده میتواند به افزایش کمیت و کیفیت برنج داخلی کمک مؤثری کند.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور با تاکید بر مکانیزه شدن برنج بیان کرد: مکانیزه شدن برداشت برنج در مزارع و فرصت محدود برای خشک کردن شلتوک، روند نیاز کشاورزان به بذور گواهی شده را تسریع بخشیده و در همین راستا تولید بذور افزایش مناسبی داشته و این روند بایستی ادامه پیدا کند.
وی در همین حال خواستار حمایت بیشتر از صنعت تولید بذور گواهی شده کشور شد و گفت: بذور طبقه گواهی شده توسط بخش خصوصی، شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و اتحادیههای تعاون روستایی تولید و توزیع و برنامه ریزی در خصوص میزان و چگونگی تولید توسط معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی و سازمانهای جهاد کشاورزی استانهای گیلان و مازندران انجام میشود.
حسینی در پایان در تشریح فعالیتهای مؤسسه تحقیقات برنج کشور تصریح کرد: موسسه علاوه بر تولید طبقات پیش پایه بذر در دو حوزه بهنژادی و به زراعی فعالیت میکند و هدف از مجموعه این فعالیتها در زمینه معرفی ارقام جدید و ارائه دستورالعملهای فنی به کشاورزان، افزایش عملکرد در واحد سطح، بهبود کیفیت برنج داخلی، کاهش هزینههای تولید و افزایش درآمد کشاورزان است.
انتهای پیام/