حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ۲۶ اردیبهشت با حضور در نشست اضطراری مجازی وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی درباره جنایتهای رژیم صهیونیستی و آخرین تحولات فلسطین، خطاب به کشورهای شرکت کننده در این نشست تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران، مانند همیشه، دست دوستی خود را به سوی همه شما دراز میکند. در حالی که شاهد آن هستیم که نیروهای صهیونیست فجیعترین جنایات را علیه برادران و خواهران ما در فلسطین اشغالی مرتکب میشوند، اجازه میخواهم که صحبتهایم را با تشکر از شما بابت ترتیب دادن این جلسه به موقع آغاز کنم.
او همچنین گفت که مردان، زنان و کودکان بیگناه توسط مرگبارترین و پیشرفتهترین جنگافزارها سلاخی در حال سلاخی شدن هستند. خانهها در حالی ویران میشوند که ساکنانشان در آنها گیر افتادهاند. هرآنچه از زیرساختهای غزه باقی مانده است – از جمله منابع برق و آب – عملا نابود شده است. ما اکنون با موارد فاحش و سازمانیافته نقض حقوق بشر، حقوق بشردوستانه و حقوق بینالملل مواجه هستیم.ما باید فعالانه در سازمان ملل متحد تلاش کنیم تا یک جلسه اضطراری مجمع عمومی برای پرداختن به این موضوع تشکیل شود.علاوه بر این، رویکرد شنیع برخی از دول غربی در برابرانگاری قربانیان و مجرمین، ما را وادار میسازد تا به کاستیهای خود در پیشبرد آرمان مشترکمان نگاهی بیاندازیم.
ظریف در ادامه تصریح کرد: اقدامات جنایتکارانه اسرائیل باید هم در مصوبات داخلی و هم در قطعنامههای سازمان همکاری اسلامی به عنوان نسلکشی و جنایت علیه بشریت شناسایی شود و کشورهای عضو باید صلاحیت قضایی ملی خود را به نحوی بسط دهند که پیگرد جنایتکارانی که در اراضی اشغالی فلسطینی مرتکب جنایت جنگی، نسلکشی و جنایات علیه بشریت میشوند، را شامل شود. جمهوری اسلامی ایران، مانند همیشه، دست دوستی خود را به سوی همه شما دراز میکند. ما آمادهایم تا تمام اختلافات را کنار گذاشته و در دفاع از حقوق مردم فلسطین با توسل به هر ابزار مشروع سیاسی و قانونی، متحد شویم.
هادی برهانی کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تحولات اخیر در فلسطین اشغالی، اظهار کرد گفت: دو موضوع جدی در روزهای اخیر در بیت المقدس به محل درگیری و تنش تبدیل شده است؛ موضوع اول اخراج ساکنان عرب محله شیخ جراح و موضوع دوم حمله نظامیان اسرائیلی به مسجدالاقصی است. این دو موضوع موجب نا آرامی و درگیری میان فلسطینیها و یهودیها شده که تاکنون صدها مجروح بر جای گذاشته است، همچنین تعداد زیادی از تظاهرکنندگان فلسطینی توسط نیروهای اسرائیلی بازداشت شدهاند.
او با بیان اینکه اتفاق بزرگی در قدس در حال وقوع است، تصریح کرد: این اتفاق احتمالا به نقطه عطفی در مبارزات ملت فلسطین و ملتهای منطقه علیه اشغالگری رژیم صهیونیستی بدل خواهد شد. در این اتفاقات میتوان دید که روند حوادث در حال تغییر است. به نظر میرسد ماشین پیش روی رژیم صهیونیستی از حرکت باز ایستاده است. در طول سالهای گذشته، به ویژه پس از بهار عربی، رژیم صهیونیستی در موقعیت خوبی برای پیشبرد برنامههای خود در سرزمینهای اشغالی قرار گرفته بود، پیروزی ترامپ در آمریکا هم این موقعیت رژیم صهیونیستی را تقویت کرد.
این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: در دوران ترامپ همه سیاستهای تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی مورد حمایت کامل واشنگتن قرار گرفت. دولت آمریکا در این دوره نه تنها سفارت خود را به قدس منتقل کرد، بلکه برای الحاق سایر سرزمینهای اشغالی کرانه باختری هم همکاری کرد و طرح معامله قرن را به رژیم صهیونیستی هدیه داد، همچنین در این دوره، کشورهای عربی و اسلامی برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تحت فشار سنگین آمریکا قرار گرفتند که این فشار به شروع دوباره عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی منجر شد. در پایان دوره ترامپ اسرائیل خود را در وضعیت رویایی برای تکمیل پروژه صهیونیسم در منطقه میدید، اما به نظر میرسد اکنون نه تنها وضعیت در خاورمیانه تغییر کرده است، بلکه اتفاقات منطقه روندی متفاوت و معکوس یافته اند.
برهانی با تاکید بر اینکه جنگها و نا آرامیها در جهان اسلام فروکش کرده است، اظهار کرد: عراق، سوریه، لیبی و سایر مناطق درگیری در منطقه آرام شدهاند. در حال حاضر تنها نقطه باقیمانده از درگیریهای بین الاسلامی یمن است. کشورهای بزرگ اسلامی که تا جنگ با یکدیگر پیش رفته بودند، به مصالحه و آشتی روی آورده اند. عربستان و قطر، ترکیه و عربستان، مصر و ترکیه آشتی کرده یا در حال آشتی هستند. تنشها در محور اخوانی و سلفی منطقه کاهش یافته است و محور ایران و عربستان هم به هم نزدیک میشوند.
او افزود: ایران و عربستان پس از سالها درگیری به مذاکره روی آوردهاند و احتمال آشتی این دو قطب قدرت در منطقه نیز افزایش یافته است. فضای منطقه کاملا تغییر کرده است و بوی نزدیکی و آشتی در هر سو به مشام میرسد. این تحولات امیدها را برای شکلگیری دوباره یک صف اسلامی در برابر تجاوزات اسرائیل به منطقه زنده کرده است، از سوی دیگر دولت ترامپ به دلیل شکست در انتخابات از دور خارج شده و دولتی در آمریکا سر کار آمده که سیاست خاورمیانهای متفاوت و ضد ترامپ دارد و تلاش دارد آب رفته را در آمریکا و سیاست خاورمیانهای آن به جوی بازگرداند. این سیاست جدید نه تنها موید و حامی سیاستهای افراطی دولت راستگرای رژیم صهیونیستی و نتانیاهو نیست، بلکه چالش جدی بر سر راه سیاستهای آن بشمار میرود.
این کارشناس مسائل منطقه اظهار کرد: دولت رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان تندرو با همان سرعت دوران ترامپ به حملات خود علیه فلسطینیها ادامه میدهند. برای توسعه یهودی کردن بیت المقدس در صدد اخراج فلسطینیها از محله شیخ جراح هستند، به مسجدالاقصی هجوم میبرند و به مقدسات اسلامی تجاوز میکنند، اما تحولات چند روز گذشته و عقب نشینیهای پیاپی رژیم صهیونیستی در برابر مقاومت فلسطینیها نشان میدهد، در بر پاشنه سابق نمیچرخد. دولت اسرائیل ابتدا از اخراج ساکنان شیخ جراح عقب نشینی کردند. بعد مانع ورود راهپیمایی پرچم شهرک نشینان صهیونیست به مسجدالاقصی که هر سال برگزار میشد، شدند و نهایتا از مسجد الاقصی عقب نشینی کردند. اوضاع در فلسطین تغییر کرده است. کشورهای اسلامی و ملتهای مسلمان که در حال دور شدن از اختلافات و جنگهای داخلی هستند، دوباره به فلسطین توجه میکنند.
او ادامه داد: آمریکای بایدن نه تنها از اقدامات رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی حمایت نمیکند، بلکه آنرا به چالش میکشد و موجب نگرانی میداند. نمایندگان دموکرات مجلس آمریکا اقدامات رژیم صهیونیستی را محکوم میکنند. سایر قدرتهای بین المللی، به ویژه کشورهای اروپایی، نیز با درک سیاست متفاوت بایدن و فراهم شدن فضای انتقاد از رژیم صهیونیستی، موضع منفی در قبال اقدامات این رژیم در قدس گرفتهاند. این فضا که کاملا متفاوت از فضای بین المللی دوران ترامپ است، رژیم صهیونیستی را شوکه و عصبانی کرده است. وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی با عصبانیت علیه موضع آمریکا در مورد مسائل بیت المقدس موضع گرفته و اعلام کرده ما برای سیاست داخلی خود از کسی دستور نمیگیریم.
برهانی با بیان این که اتفاقات اخیر بیت المقدس نقطه عطفی در تاریخ فلسطین است، توضیح داد: به نظر میرسد دورهای از تاریخ منطقه که تحولات آن به نفع اسرائیل و به ضرر فلسطینیها بوده و موجب تحمیل شکستهای تلخ بر فلسطینیها و مسلمانان شده، پایان یافته است. در طول سالهای گذشته رژیم صهیونیستی در غصب حقوق مسلمانان و فلسطینیها پیروزی پشت پیروزی داشت و کشورهای اسلامی را مجبور کرده بود نه تنها این تجاوزات را نادیده بگیرند، بلکه در عین این اتفاقات، رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسند و با آن رابطه برقرار کنند، آن دوران به سر رسیده و دوره جدید و متفاوتی آغاز شده است. دورهای که فضای آن به نفع فلسطینیها و کشورهای اسلامی است و پیروزیهای مسلمانان بیت المقدس و عقب نشینی کم سابقه اسرائیل در درگیریهای مربوط طلیعه و مقدمه آن است.
این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه اگر روند آشتی در میان کشورهای اسلامی ادامه پیدا کند، این پیروزیها ادامه خواهد داشت، گفت: رژیم صهیونیستی دوباره در منطقه منزوی خواهد شد. عادی سازی با رژیم صهیونیستی متوقف میشود و حتی احتمالا عقب گردهای جدی خواهد داشت. کشورهایی که روابط را عادی کرده اند، تحت فشار قرار خواهند گرفت و مجبور میشوند با ملتهای اسلامی همراه شوند و موضع خود را اصلاح کنند.
او افزود: کشورهای اسلامی باید از فضای جدید بین المللی که عمدتا محصول روی کار آمدن بایدن و مخالفت آن با سیاست خاورمیانهای ترامپ است، استفاده کنند. فرصت کم نظیری برای فشار بر رژیم صهیونیستی فراهم آمده است. کشورهای اسلامی میتوانند با تعامل مثبت با دولت بایدن و کشورهای غربی زمینه افزایش فشار بر این رژیم را فراهم کنند. این سیاست روند اوضاع در منطقه را به نفع کشورهای اسلامی و فلسطینیها تغییر خواهد داد.
بیشتر بخوانید
برهانی درباره نقش ایران در تحولات منطقه تصریح کرد: زمان مناسبی برای حمایت از نبرد مردم فلسطین است. ایران باید در همه جبههها از جمله جبهههای سیاسی و دیپلماتیک و بین المللی به کمک مردم فلسطین بشتابد و اقدامات خود را با کشورهای اسلامی دیگر هماهنگ کند. همکاری، هماهنگی و هم افزایی با سایر کشورهای اسلامی تاثیر تعیین کنندهای در تقویت جبهه حمایت از فلسطین دارد. ایران باید یکجانبه گرایی در این حوزه را کنار بگذارد و با سایر طرفهای بین المللی وارد تعامل شود. حتی تعامل با آمریکا در این زمینه میتواند مثبت و ثمربخش باشد.
این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: آمریکا به ترامپ، بولتون و پومپئو و محافظه کاران نژادپرست خلاصه نمیشود، در آمریکا سیاستمداران عاقلی هم وجود دارند که مخالف تندرویها و قانون شکنیهای دولت رژیم صهیونیستی هستند، همچنین همگرایی ایران با کشورهای منطقه، حل و فصل اختلافات به ویژه با کشورهای عربی، حل و فصل برادرانه بحران یمن و تقویت دوستی و همکاری با کشورهای اسلامی موضع فلسطینیها را تقویت خواهد کرد و رژیم صهیونیستی را تحت فشار قرار خواهد داد. اگر مشکلات و درگیریهای جهان اسلام حل و فصل شود، جهان اسلام دوباره بر مسئله فلسطین متمرکز خواهد شد و این تمرکز بیشترین فشار را بر سیاستهای اشغالگرانه رژیم صهیونیستی فراهم خواهد کرد.
انتهای پیام/