در مسیر خرمشهر - اهواز، شانه به شانه رودخانه کارون، روستا‌هایی هستند که ماه هاست آب ندارند و بخشی از نیازشان را آب بدون تصفیه رودخانه تامین می‌کند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان، با لب تشنه ۷۰ کیلومتر دورتر از شهر چشم به راه قطره‌ای آب نشسته اند، اینجا و در هزاره سوم، مردمان روستا‌های خرمشهر بعد از گذشت ۳۹ سال از آزادیش هنوز آب را با ظرف از لب رودخانه می‌آورند، بی آبی و خشکسالی مشکل تازه‌ای نیست، اما در این دیار مردمانی هستند که ۱۰ ماه است آبادیشان در حسرت آب است، آب از لوله‌های خانه‌های روستا‌هایی غرب کارون تنها ۴ تا ۶ ساعت جاری می‌شود، ۴ ساعتی که نبض زندگی به وقت آن به ضربان در می‌آید.

«آب نیست» جمله اش را اینطور شروع می‌کند، بانویی از روستای سبعه، این را در حالی می‌گوید که چشمان سرمه کشیده اش طبق عادت به شیر آب حیاط دوخته شده است، شاید که امروز مثل هر روز نباشد، صدایش بغض آلود است «روزی ۲ ساعت عصر که آب می‌آید ظرف‌ها را پر می‌کنیم، ظرف می‌شوییم اما» حسرت است که در صدایش موج می‌زند، «نه می‌شود درست ظرف شست، نه می‌شود فرش شست، فقط سطل‌ها را پر می‌کنیم، خیلی اذیت هستیم».

پیرمردی از اهالی روستای دیم بن نجم هم در گفت و گو با خبرنگار  ما از چهار سالی می‌گوید که مشکلاتشان از همان موقع شروع شد، «چهار سال است آب نداریم. آب در روستای «سبعه» و «دیم بن نجم» ۲ روز هست، ۱۰ روز نیست. هر وقت پرسیدم چرا؟ می‌گویند پمپ خراب است، آخر پمپ که ۴ سال خراب نمی‌ماند!».

آنطور که او می‌گوید این مشکل این اواخر بدتر هم شده و گاهی فقط یک ساعت آب شرب دارند، مشکلی که تنها مشکل آن خانم یا این پدربزرگ نیست، مشکل بیشتر از ۵ هزار نفر است.

بی آبی در لب کارون

«یک تانکر گذاشته اند روز یکی تا ۲ بار آب می‌آورد و این کفاف جمعیت ۲ هزار نفر سبعه و ۳ هزار نفره دیم بن نجم را نمی‌دهد» این را محمود یکی از جوانان روستای سبعه می‌گوید و ادامه می‌دهد: «چند ماه است که بی آبی رنجمان می‌دهد. ما کشاورز هستیم، مردان روستا کار می‌کنند، اما آب برای استحمام نیست، چند بار خودمان رفتیم فرمانداری، چندین بار دهیارمان، اما کاری نکردند، اگر اعتصاب کنیم هم می‌گویند ما انسان‌های مشکل داری هستیم»

راهی به سوی آب

اینجا، اما مردم تنها به اعتراض بسنده نکرده اند، راه‌های دیگر را هم رفته اند البته با گام‌هایی رو به عقب، برگشته اند به دورانی که نه آب لوله کشی بود و نه آب تصفیه شده، حلیمه دختری نوجوانی است که زیر دامن لباسش چرک مرده است. یکی از کار‌های حلیمه این است که هر روز تا لب رودخانه می‌رود تا دبه را از آب رود پر کند، گاهی با برادرش گاهی با دوستانش، خانه آن‌ها مخزن آب ندارد، آب که می‌آید ظرف‌ها را پر می‌کنند، اما مگر کافی است؟

خودش می‌گوید: «روز یکی ۲ بار و هر روز پنج تا ۶ دبه آب از رودخانه می‌آوریم، اما باز کافی نیست».

بی آبی در لب کارون

برخی هم که چاره‌ای پیدا نکرده اند، آستین‌ها را بالا زدند تا از زیر زمین آب شیرین پیدا کنند، زائر علی یکی از این هاست. او که  پاچه‌های شلوار نخی پارچه‌ای سفیدش را کمی بالا زده با انگشت اشاره نقطه‌ای را نشان می‌دهد و می‌گوید: شکایت کردیم، به هر شماره‌ای دستمان رسید زنگ زدیم وقتی مایوس شدیم، چاه ۱۲ متری حفاری کردیم، ما ۱۰ خانه بودیم که ۱۰ چاه حفر کردیم، اما آب شور بود، نه به درد دامداری می‌خورد و نه خوردن.

بی آبی در لب کارون

آب بی کیفیت

امسال، اما برای زائر علی خیلی تفاوت نمی‌کند آب مصرفیشان از آب کشاورزی باشد یا آبی که از رودخانه می‌آید، چون هر دو مناسب نیست، شاکی است برای آبی که کمی هست و دیگر نیست هم بها پرداخت می‌کنند.

بی آبی در لب کارون0

آبی که مناسب نیست. آبی که بو می‌دهد. این را خدیجه چند بار تکرار می‌کند، زنی که با عبا و شیله وسط حیاط خانه اش ایستاده. حیاطی که دور تا دورش سطل و تشت و ظرف به چشم می‌خورد، صدایش به زحمت شنیده می‌شود می‌گوید: «این آب بو می‌دهد، بچه هایم را که با آن حمام می‌دهم بدنشان خارش می‌گیرد».

علت بی آبی

آب روستا‌های مسیر غرب کارون را تصفیه خانه شهدای غرب کارون در روستای سویچتی یک تامین می‌کند که حالا با تمام ظرفیت کار نمی‌کند، گفته می‌شود از ۱۲ روستای مسیر غرب کارون هشت روستا با مشکل آب مواجه اند، اما مشکل اصلی در ۲ روستای «سبعه» و «دیم بن نجم» است، ۲ روستا‌هایی که آب مصرف خانگی آن‌ها از ایستگاه شهدای جهاد اهواز در بخش اسماعلیه تامین می‌شود که بخاطر فرسودگی و الکتروپمپ‌های خارج از مدار دیگر توانی برای پمپاژ آب به چهار روستای خرمشهر که پیش از این آبشان را تامین می‌کرده ندارد، البته گفته می‌شود علت اصلی ایجاد این مشکل شکستگی‌های مکرری است که توسط کشاورزان اهواز در مسیر خط انتقال آب ایجاد شده و برای رفع این مشکل باید وابستگی روستا‌های خرمشهر به اهواز به طور کامل قطع شود.

سید لفته احمد نژاد نماینده مردم خرمشهر، در گفت و گو با خبرنگار ما، سوء مدیریت را علت اصلی مشکل فعلی می‌داند و می‌گوید: اعتبارات خوبی به بخش آب روستایی تزریق شده بود و قرار بود کار‌های اساسی در این بخش انجام شود، اما این کار انجام نشد.

بنا به گفته فاضل عبیات معاون عمرانی استاندار خوزستان، علت عمده مشکلات آب روستایی در نگاه کلی‌تر به این استان، قدیمی بودن و فرسودگی تاسیسات آبرسانی بخش روستایی که منجر به افت فشار آب می‌شود، بهره برداری نامناسب، تعمیر و نگهداری نشدن پمپ ها، استفاده غیر اصولی از آب در مصارفی به جز مصارف خانگی به طور مثال برای مصرف احشام و کشاورزی و در نهایت کاهش آورده آب رودخانه‌ها و به عبارتی تنش آبی است که استان خوزستان با آن روبه روست.

آن طور که گفته می‌شود، اما برای برخی مشکلات اعتباری در نظر گرفته نمی‌شود، مثل مشکل بی آبی روستا‌های غرب کارون که ریشه در مشکلات تصفیه خانه‌ها دارد.

بی آبی در لب کارون

معاون آبفای خرمشهر که قبل از ادغام آبفا و آبفار، مسئول آبفار خرمشهر بود در گفته هایش به بی پولی ۷ ماهه‌ای اشاره می‌کند که می‌تواند علت رسیدن ماجرا به اینجا باشد.

حسین عسکری مجد می‌گوید: هفت ماه است که هیچ اعتباری برای تصفیه خانه‌های روستا‌های خرمشهر تخصیص داده نشده است. آنطور که او می‌گوید آبفار یک نهاد دولتی است و اگر پمپی خراب شود از سوی استان باید هزینه تعمیر یا تعویض آن تامین شود و اداره شهرستان تنها وظیفه سرویس الکتروپمپ‌ها را دارد.

برای رفع مشکل بی آبی این روستا شرکت نفت و گاز اروندان آبرسانی به روستا‌ها را تقبل کرد. کاری که در ادامه مقرر شد به جای صرف این توان، ۵.۵ میلیارد تومان از اعتبارات نفت برای رفع مشکل تصفیه خانه غرب کارون هزینه شود. بودجه‌ای که ابتدای سال ۹۹ تخصیص یافت، اما اکنون و پس از گذشت یک سال هنوز عملیاتی نشده است.

عسکری مجد معاون آبفا خرمشهر می‌گوید: این تاخیر به خاطر آماده نشدن طرح است که حالا در دست گروه فنی است و باید آماده شود تا کار به مرحله عملیاتی شدن برسد.

علیرضا بنیادی مدیر آبفا خرمشهر در این رابطه می‌گوید: بعد از بازدیدی که با حضور فرماندار خرمشهر و مدیر کل امور آب و فاضلاب خوزستان و معاون استاندار در مدت اخیر انجام شد، قرار شد در ایستگاه جهاد اهواز کار‌هایی همچون به روز رسانی و اضافه کردن پمپ‌ها انجام شود در جلسه ستاد بحران استان نیز به موضوع پرداخته و مقرر شد آب و فاضلاب خوزستان برای تامین اقلام مورد نیاز در خواست دهد تا وارد مرحله مناقصه شود.

او ادامه می‌دهد: علاوه بر این قرار شد که ظرفیت ایستگاه تصفیه خانه غرب کارون برای کاهش وابستگی به اهواز افزایش یابد و محل اعتبار آن همان ۵.۵ میلیارد تومان شرکت نفت باشد.

عبیات معاون استاندار خوزستان نیز در رابطه با رفع این مشکل می‌گوید: مدیر آبفای اهواز وعده کرده تا ۲۰ روز آینده با رسیدگی به ایستگاه جهاد اهواز و با تقویت فشار آب پمپاژ شده از این ایستگاه، مشکل افت فشار را رفع کند و قرار است این هفته پمپ‌ها خریداری شوند تا مشکل ۴ روستای خرمشهر مرتفع شود.

بنا به گفته‌های او برای بقیه روستا‌های مسیر غرب کارون هم مناقصه برای اورهال کردن ایستگاه تصفیه خانه شهدای غرب کارون این هفته انجام می‌شود.

او از تخصیص اعتباری بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان برای رفع مشکلات آب روستایی خوزستان هم خبر می‌دهد که قرار است روستا‌های خرمشهر هم سهمی در آن داشته باشند.

هوا رو به گرمی است و شواهد همچون دبی پایین رودخانه کارون از خشکسالی در فصل گرم امسال خبر می‌دهد، تنش آبی که ۸۰۰ روستای خوزستان را تهدید می‌کند، این مشکل در پایین دست‌ترین بخش رودخانه یعنی خرمشهر که آب دریا به جای آب شیرین در بستر رودخانه جا خوش می‌کند بیشتر خودش را نشان می‌دهد، مردم روستا از پاسخ سربالای مسئولان به درخواست آن‌ها گله‌مند هستند.

نماینده همین مردم در مجلس می‌گوید این مردم از ابتدایی‌ترین حقشان محروم اند و همین می‌تواند معضلی جدی باشد. معضلی که باید قبل از رسیدن به گرما برای آن چاره‌ای اساسی اندیشید.

گزارش از سیده فاطمه هلالات

انتهای پیام/ ه

برچسب ها: آب شرب ، قطعی آب شرب
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
خیلی بد هست برای تعویض پمپ یا لوله شکسته بگن بوجه ندارن این توجیح هست اگر مسئولین زن وبچه های خودشان تو این روستاها زندگی میکردن باز هم میگفتن بوجه نیست واقعا عدالت اجتماعی در تقسیم بوجه برای روستاها افتضاح هست یک مرد مثل سردار سلیمانی میخواد که این مشکلات رو حل کنه نه یک مشت اهل ادعا که پشت میز نشستن وحرف تحویل مردم میدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
این غلط اشتباه یک عمر اینا خون دادن جوان دادن برای این کشور این حقشون نیست تهرانیا روزی 3 بار وان های حمومشون برای تفریح پر میکنن اونوقت خرمشهریا برای غذا پختن اب ندارن غلطه به سید الشهدا غلطه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۰ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
خدا رحمت کنه مرحوم زنده یاد اقاسی لب کارون خوتده بود یعداز اون کارون خشک شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۳ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
زشته زشته بخدا زشته وقتی الان با این همه پیشرفت اینجور خبرها از گوشه کنار مملکت انهم مملکت اسلامی شنیده میشود ادم اشک به چشمانش میاد و از خشم نمیداند چکار کند.اب رسانی هیچ ربطی به تحریم نداره اقای روحانی حلال نمکنم من بشخصه حلالت نمکنم نه تو و نه تمام دولتت را حلال نمیکنم وقتی درگرمای ۵۰تا۶۰درجه خوزستان اب اشامیدنی نباشد بخدا حلالت نمیکنم انتشار بدهید حداقل شاید دراینجا بگوشش رسید که حلالش نکرده اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۱ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
مسوول نگو هلو بگو ، مسوول چیه یک نفر که مثلا دنبال کاری میره ولی نتیجه را دنبالش نیست چرا که مسوول اونیه که پول میدهد ، یا ندارد ویا شیطیل میخواهد که بدهد تازه هم درد ویا درد مند نیست که چرا که خانه و فرزندانش در بهترین امکانات غوطه ورند اگر شیر آب خانه اش بسته باشه دیگه مسایل را حتما حل میکنه ولی با کی داریم حرف میزنیم مخاطبی وجود ندارد ، فقط میگن رای ردهید تا افراد ناباب مسوول نشوند ولی هر کی بیاید ناب میشه چون تیم موجود تیم مسوول نیست تیم نامسوول است
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۰:۳۸ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
با خواندن گزارش خیلی ناراحت شدم و متاسم برای خودم که نمیتوانم برای مردمان کشورم کاری کنم، من در تهران با بهترین امکانات در حال زندگی هستم اما مردمانی از دیاری بسیار خونگرم، در ابتدایی ترین امکانات زندگی مانده اند.
این عدالت واقعا فوق العادس!!!!!!!!!
همچنان مسئولین در حال تلاش برای رفع مشکلات ابتدایی هستند؟!!!!!!!!!!!!!!
واقعا خسته نباشید و خداقوت به تمام مسئولین مربوطه میگم، احسنت، آفرین،باریکلا و هزاران تمجید دیگر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۴ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
جمعیت که زیاد بشه قطعا مشکل بی آبی هم حل میشه خخخخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۹ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
من نمیدونم شما این همه مشکلات کشور رو دارید میگید و دم از انتخابات هم میزنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۶ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
بیچاره ها در جنگ در خط مقدم جنگ بودند
زیر پاشون ثروت نفت و گاز خوابیده
بعد خودشون در فقر و تشنگی
بعد میگن ملت خوزستان چرا معترض هستند
به قران ظلم از این واضح تر نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
همه شون دروغ میگن وعده سر خرمن. فقط بلدید کت و شلوار بپوشید و پز
بدید. اگر خانواده خودتون توی این وضع بود قبول میکردید.خوزستان نابود شده نفتش برای تمام ایرانه ولی امکانات صفر.
United Arab Emirates
ناشناس
۰۹:۳۲ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
خرمشهر هیچ پیشرفتی نکرده چرا شهری که دارای منابع است اینقد باید فقیر باشد؟
Iran (Islamic Republic of)
dada
۰۹:۲۸ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
همیشه این سوال برام باقی مونده چرا این مشکلات بزرگ دقیقا در مناطق مرزی که خط مقدم کشور ما هستند اتفاق میفته !!؟ شاید یکی بگه خیلی از این مناطق شدیدا کوهستانیه و آوردن امکانات مشکل .. خب اهواز که کوهستانتی نیست !! لب کارون هم هست ...!!
Iran (Islamic Republic of)
خوزستانی
۰۹:۱۰ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
متاسفانه کمبود آب درخوزستان وعلی الخصوص درمناطق روستایی یک درد مزمن است که سالهاست گریبانگیر خوزستانی هاشده است . وجدان خفته مسولان استانی وکشوری معلوم نیست کی بیدار شود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
دولت بی برنامه ی روحانی هرکاری میکنه که مردم نرن رای بدن مثل فطعی بی برنامه برق
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۲ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
به جاش تو تهران با آب تصفیه شده ساختمان سازی میکنند، واقعا قانونی نیست که جلوی ساخت و ساز بی رویه تو تهران را بگیره،
برق همین تعداد خانواده را نمیتونند تامین کنند آنوقت مجوز تخریب و ساخت و ساز می دهند
چه جوری که دنیا میخواهند جواب اعمالشان و این همه بی عدالتی را بدهند. خداوند از حق الناس نمیگذره
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۸:۳۵ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
سلام
آنوقت با این وضع آب و برق و قطعی های اخیر می گویند به فکر زاد و ولد و افزایش جمعیت باشید
این کشور با این همه منابع طبیعی و چهار فصل جوابگوی جمعیت موجود کشور نیست چطور جواب جمعیت بیش از این را خواهد داد؟؟؟؟؟؟؟؟؟