به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، دانشمندان دانشگاه اراک با هدف کاهش برداشت از منابع آب تجدیدناپذیر و رسیدن به حداکثر بهره وری و سود در یک تحقیق علمی الگوی کشت مناسب برای محصولات دشتهای استان مرکزی را تعیین کردند.
این طرح که با همکاری دانشکده کشاورزی و محیط زیست دانشگاه اراک و سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی انجام شد و متشکل از دکتر محمد جواد نحوی نیا عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دکتر حسین صالحی ارجمند، عضو هیات علمی گروه گیاهان دارویی دانشگاه اراک و مهندس شرفی و مهندس اکبری بود.
دکتر نحوی نیا مدیر این طرح تحقیقاتی گفت: در این طرح اثرات تغییرات اقلیمی بر محصولات زراعی شامل؛ بررسی اسیدیته خاک، شوری، کربن آلی، مواد آلی، تلفات خاک در سال و فرسایش مناطق مختلف مورد مطالعه قرار گرفت وبا دادههای حاصل از انجام آزمایش میدانی و دادهبرداری نتایجی از قبیل، شرایط و وضعیت موجود الگوی کشت و آبیاری دشتهای شازند، خمین و ساوه به دست آمد.
نحوی نیا افزود:این طرح در نهایت منجر به پیش بینی اثرات تغییرات اقلیمی بر الگوی کشت محصولات دشتهای شازند، خمین و ساوه وتعیین نیاز آبی و آب محصولات زراعی، باغی و گلخانه شد و یک مدل ریاضی برنامهریزی تخصیص آب به محصولات آبی بر اساس دورههای دهروزه توسعه داده شد.
او اضافه کرد: همچنین میزان افزایش درآمد و بهره وری با بهینه سازی الگوی کشت متناسب با کمّیت و کیفیت آب و ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی خاک در مناطق مختلف دشتهای شازند، ساوه و خمین بررسی شد که منجر به برنامه ریزی عملیاتی جهت اجرای الگوی کشت و آبیاری مناسب در این مناطق شد.
مدیر این طرح تحقیقاتی بیان کرد: رویکردهای نوآور این طرح ترکیب محصولات آبی و دیم و منابع آب سطحی، زیرزمینی و بارندگی در یک الگو است.
نحوی نیا گفت: تلفیق آب و زمین که ماهیت و ابعاد متفاوتی در مسئله دارند در یک ماتریس واحد تصمیمگیری منجر به استفاده از مفهوم غلبگی در رتبهبندی پاسخهای بهینه در بخش کشاورزی شده است.
انتهای پیام / ج