به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، فرحناز رافع رئیس مرکز ملی فرش کشور در جلسه ستاد فرش کردستان که در بیجار تشکیل شد اظهار داشت: راهاندازی پایانههای صادراتی فرش دستباف و ساماندهی صادرات فرش دستباف به کشورهای هدف به ویژه کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، در اولویت است و تسهیلات ویژهای از محل اشتغال پایدار روستایی برای این منظور تامین شده است.
او افزود: از محل اعتبارات توسعه روستایی میتوان تسهیلات مورد نیاز تولید کنندگان و تا سه نوبت اعتبار ۱۸ میلیارد ریالی به متقاضیان ارایه شود.
رییس مرکز ملی فرش ایران تصریح کرد: ارزش واقعی فرش دستباف در جامعه شناخته نشده به همین خاطر قیمت واقعی برای فرش دستباف در جامعه وجود ندارد.
رافع با اشاره به اینکه حمایتهای لازم از فرش دستباف ایرانی به عمل نمیآید یادآور شد: یکی از مهمترین اقداماتی که در حال انجام است، بحث ایجاد دهکده فرش در راستای گسترش فعالیتها در حوزه فرش است، افتتاح پایانه صادراتی فرش دستباف ایران زمینه را برای پررنگ شدن هویت فرش دستباف ایران کمک خواهد کرد.
رییس مرکز ملی فرش کشور گفت: یکی از پروژههای کلیدی، توسعه بازار و برندینگ، ترویج هویت و ارتقای جایگاه فرش دستباف ایرانی در بازارهای جهانی است که به موازات آن، خانههای فرش در پنج کشور هدف صادراتی راهاندازی و عملیاتی خواهند شد تا بتوانند پشتیبان صادرکنندگان فرش در بازارهای صادراتی باشند.
او اظهار داشت: راهاندازی پایانههای صادراتی فرش دستباف در دستور کار قرار دارد و پروژههای متعددی در حوزه توسعه بازار تعریف شده که در سایه آن، گسترش استفاده از فناوریهای نوین در تولید فرش دستباف اعم از مراحل طراحی، رنگرزی و تولید، در دستور کار قرار گرفته است.
رافع با اشاره به وضعیت بازار صادرات فرش دستباف، افزود: در حال حاضر ساماندهی صادرات فرش دستباف به کشورهای هدف به ویژه کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، در اولویت است.
رییس مرکز ملی فرش کشور ادامه داد: باید بر اساس سلیقه بازار جهانی شامل طرح و رنگ به این کشورها فرش صادر شود، هر چند حفظ برند و هویت ایرانی فرش دستباف از اهمیت زیادی برخوردار است، اما به دلیل اینکه در حال حاضر سلیقه مردم دنیا نسبت به گذشته تغییر کرده است، باید برای ماندگاری و حیات فرش ایرانی و صادرات آن، فرشهایی با سلیقه آنها و با حفظ اصالت ایرانی تولید شوند.
او با اشاره به اینکه یکی از مهمترین چالشهای مرکز ملی فرش ایران در حال حاضر رونق هر چه بیشتر بازار جهانی است، یادآور شد: در صورتی که صنعت فرش کار آمد باشد باعث رونق بازار و تجارت جهانی ایران خواهد شد.
رییس مرکز ملی فرش کشور تاکید کرد: برای رونق و صادرات فرش ایرانی ما نمیتوانیم نقشهها و طرحهای قدیمی را همچون گذشته وارد بازار جهانی کنیم، بلکه باید به سمت تحول البته با حفظ فرهنگ و هویت ایرانی پیش رویم.
رافع گفت: یکی از مواردی که باعث بهبود صنعت فرش میشود متعادل سازی صنایع مرتبط و پشتیبان تولید فرش و همچنین شرایط عرضه و تقاضا است.
او اظهار داشت: حمایت دولت از سرمایه گذاران، عرضه کنندگان تخصصی بسیار اهمیت دارد و علاوه بر این ایجاد مرکز جامع تخصصی فرش و زمینه سازی برای جذب سرمایه گذاران خارجی نیز به تقویت صنعت تولید فرش ایرانی کمک خواهد کرد.
فرماندار شهرستان بیجار نیز در این جلسه گفت: صنعت فرش کردستان تاریخچه بسیار طولانی دارد و بیجار به عنوان قطب فرش دستی کشور یکی از پیشتازان این صنعت است.
علی اکبر ورمقانی تصریح کرد: از سال ۱۳۹۱ احداث موزه فرش در بیجار مورد بحث بود و طبق صحبتهای اولیه تیمچه حاج شهباز به عنوان مکانی برای نگهداری فرشهای نفیس بیجار انتخاب شده بود.
او افزود: بعد از ثبت فرشهای نفیس حسینیه بیجار در آثار ملی کشور مشخص شد که تیمچه حاج شهباز مکانی مناسب برای نگهداری این فرشها نیست، زیرا این فرشها به علت داشتن طول و عرض زیاد در خود محوطه تیمچه قابل چینش نبود.
فرماندار شهرستان بیجار ادامه داد: بر همین اساس قرار بود موزه فرش در بیجار در زمینی در میدان محمودآباد ابتدای کمربندی به متراژ ۱۲ هزار متر مربع احداث شود که در سال ۹۶ بعد از تملک زمین کار احداث این موزه آغاز شد.
ورمقانی با اشاره به تخصیص ۱۰ میلیارد ریالی سال ۱۳۹۷ جهت راه اندازی موزه فرش بیجار، یادآور شد: این اعتبارات جوابگوی ساخت ساز این پروژه بزرگ نیست.
فرماندار شهرستان بیجار علت اصلی اولویت احداث موزه فرش را وجود فرشهای نقیس و تاریخی در بیجار اعلام کرد و گفت: علاوه بر آن صنعت و هنر فرش این شهرستان دارای ویژگیهای منحصر به فردی در طرح و نقشه است که میتوان با ساخت موزه گامی در حفظ اصالت آن برداشت.
ورمقانی اظهار کرد: نمونهای از این قالیهای نفیس و ظریف با قدمتی ۱۳۰ ساله مربوط به دوران قاجار است که در حسینیه بیجار نگهداری میشود و توسط استادکاران بافنده زن در روستای حلوایی و به دستور علیرضاخان امیر تومان حاکم وقت بیجار بافته شده است.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان نیز در این جلسه اظهار داشت: ۹۰ هزار بافنده فرش دستباف در استان سالانه حدود ۱۸۰ هزار مترمربع فرش دستباف در استان تولید میکنند.
بختیار خلیقی با اشاره به وجود ۲ برند معتبر کشوری و جهانی فرش دستباف در کردستان، افزود: برندهای فرش تک پود سنندج و بیجار ثبت ملی شدند و ثبت جهانی برند فرش بیجار هم در حال انجام است.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان ادامه داد: ایجاد خوشه هنر صنعتی فرش دستباف برای همگرایی تمام شبکههای مرتبط با این هنر اقدامی تاثیرگذار در راستای اعتلای فرش دستباف در استان امری لازم و ضروری است.
او یادآور شد: تهیه مواد اولیه، تولید، فروش و بازاریابی کشورهای هدف باید از اهداف و اولویتهای خوشه صنعتی فرش باشد.
او تصریح کرد: بافندگان فرش دستباف برای اینکه بتوانند تولید خود را در بازارهای خارجی و داخلی عرضه کنند باید سلایق این بازارها را در نظر بگیرند.
یکی از تولیدکنندگان فرش دستباف سنتی بیجار نیز در این جلسه از بیمهریها و کارشناسی بیعلم و آگاهی برخی در مورد این فرش گلایه کرد و گفت: قیمتگذاری ناعادلانه و از روی عدم آگاهی موجب شده میل و علاقه به فرشبافی در بافندگان کم شود.
الله مرادی اظهار کرد: اگر فرش به قیمت واقعی به فروش برود، هم دلگرمی برای بافنده دارد و هم میتواند در مخارج زندگی همیاری مطمئن برای خانواده به همراه داشته باشد,، چون فرشباف یک هنرمند است که باید برای نمایش هنر و ذوق خود از بهترین مواد اولیه و ابزار ساخت بهرهمند باشد.
او افزود: فرشی که تولید میشود باید از بازار فروش و مشتری مناسبی هم برخوردار باشد، البته هنر فرشبافی دارای مشکلات و موانع زیادی است که صبر و تحمل میخواهد و در ادامه عرضه به بازار و کشف قیمت مناسب، نیازمند تجربه است.
یکی دیگر از بافندگان فرش دستی در بیجار بیان کرد: ظلم زیادی به فرش و طراحی نقش و نگارهای زیبای آن در بیجار شده که در تلاش هستیم با همت فرشبافان اصیل گروسی، فرش گذشته را به چالش بکشیم و فرش واقعی که حاصل هنر و ذوق هنرمندان این دیار است را به نمایش بگذاریم.
جبارنیا ادامه داد: طی سالها فرش در سایر شهرهای استان کردستان هم تولید و با نام فرش بیجار به بازار عرضه شده که ضمن تخریب اصالت فرش بیجار، موجب رکود فروش این فرش هم شده است.
او با بیان اینکه آرزو دارد روزی فرا رسد که در بیجار و موزه فرش، فرش آهنین گروس با تاروپود و رنگ طبیعی نمایش داده شود، یادآور شد: با نمایش فرش دستباف بیجار در فضای مجازی، هماکنون از کشورهای خارجی همچون هلند و آمریکا سفارش کار داریم.
یکی دیگر از تولیدکنندگان فرش دستی در بیجار گفت: یکی دیگر از مشکلات صنعت فرش بافی بیجار ورود تابلوفرشهای وارداتی است که روی تکه پارچه و یا موکت به صورت ماشینی چاپ شده و با قیمت کم عرضه میشود.
سردارزاده اظهار کرد: نبود سرمایه اولیه، مواد خام، بازار فروش و آموزش در حد گسترده از مشکلاتی است که فرش بیجار را با مشکل رو به رو کرده است.
او افزود: نبود بازار فرش یکی دیگر از مشکلات این صنعت در بیجار است و مجبور هستیم فرشهای خود را با توجه به مشکلاتی که برای بافت آن متحمل شده ایم به قیمت ارزان به فروش برسانیم.
شهرستان ۸۹ هزار نفری بیجار در ۱۴۲ کیلومتری شرق شهر سنندج مرکز استان کردستان قرار دارد.
انتهای پیام/ع