موضوع هرس سالانه و سم‌پاشی درختان فضای سبز شهری در کاشان به دلیل برخی اقدامات غیراصولی تبدیل به یک معضل شده است.

به گزارش  گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،هر ساله در کاشان سرشاخه‌های درختان را به دو دلیل هرس می‌کردند یا به دلیل گیاه‌پزشکی یا به دلیل باغبانی، با این کار هم کمک به حذف آفت برگ‌خوار و هم درخت به شاخه‌زایی تحریک می‌شود.

این کار با سر برداری به‌اندازه ۲۰ تا ۳۰ سانت انجام می‌شود که باعث شکل‌دهی به درخت هم می‌شود. هرسال شاهد بودیم هرس درختان با بالابر انجام شده و اقدام به سر برداری درختان می‌شود؛ اما آنچه امسال در کاشان مشاهده شده، نردبان‌های بلندی است که پای درخت گذاشتند و تا آنجا که می‌شده شاخه را هرس و قطع شده است.

این در حالی است که ریشه یک درخت به اندازه تاج درخت است وقتی‌که شما تاج درخت را برمی‌دارید ریشه تحت‌فشار قرارگرفته و تحلیل می‌رود. دوباره از کنار درخت ریشه‌های جدید می‌روید، اما این ریشه‌ها توان ریشه‌های قبلی را ندارد. این کار تمام تناسب زندگی و حیات یک درخت را به هم می‌ریزد.

کاشت نارون، اشتباهی که دیگر تکرار نمی‌شود

محمدرضا عبدلی خالدی، رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری کاشان با اشاره به مشکلات زیست‌محیطی ناشی از سم‌پاشی نارون‌های سطح این شهر می‌گوید: فقط در سال گذشته ۵۷۰ هزار لیتر سم مصروف مبارزه با سوسک برگ‌خوار درخت نارون شده است، آسیب مصرف این حجم از سم نسبت به خارج کردن بخش‌های آلوده از گیاه بسیار بیشتر است.

او ادعای عدم رشد عمودی درخت نارون پس از هرس را به‌کل رد و بیان می‌کند: اولین بار نیست که هرس گیاه در کاشان انجام می‌شود و مستنداتی داریم که درختانی در سال‌های گذشته هرس شده و الآن فرم درختی خیلی مناسبی به خود گرفته‌اند.

خالدی در پایان با توجه به مشکلات عدیده درخت نارون تأکید کرد: تکثیر و کاشت نارون از برنامه کاری سازمان خارج و گونه‌های جایگزین دیگری در نظر گرفته‌شده است.

دلیلی که رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری کاشان، در قطع درختان شهر کاشان مطرح کرده است این بوده که سال گذشته برای مبارزه با آفات درختان مقدار ۵۷۰ هزار لیتر سم مصرف‌شده است. سؤال اینکه آیا اصلاً این مقدار سم برای آفت برگ‌خوار نارون در سطح کشور وجود دارد؟

حتی اگر این مقدار را محلول سم هم حساب کنیم باز هم این عدد قابل‌پذیرش نیست. باز هم با استناد به گفته‌های رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری کاشان که مهم‌ترین دلیل این نوع هرس را آفات دانسته‌اند، در توضیح گفته می‌شود یکی از آفات این درخت، برگ‌خوار است که باید با سر برداری شاخه‌ها حذف شود و دیگری حشره‌ای که باعث این آفت می‌شود و در زمستان در خاک کنار درخت و تنه درخت تخم‌گذاری می‌کند که اگر در زمستان بخواهیم هرس درخت را انجام دهیم قاعدتاً حذف شاخه‌های هوایی کمکی نمی‌کند و باید درخت را از کف برید.

آفت بعدی پوست خوار نارون است که زیرپوست درخت زندگی می‌کند به شدت گرمادوست و خشک پسند است؛ اما تاج درخت به دلیل سایه‌ای که دارد مانع تبخیر سطحی آب‌شده و به حفظ رطوبت و خنکی کمک می‌کند که خودش مانعی برای رشد این آفت است، اما با حذف تاج درخت عملاً شما شرایط را برای فعال شدن این آفت آماده می‌کنید و عملاً امسال شرایط برای آفت‌زدگی درختان مهیا شد. سؤال اینجاست که این نوع هرس درختان تحت نظر کدام کارشناس یا متخصص گیاه‌پزشکی انجام شده است؟

هرسِ اشتباه، بلای جان درختان کاشان


هرسی که ندانسته و بدون تخصص درختان کاشان را به باد داد

یک کارشناس گیاه‌پزشکی در خصوص هرس درختان اظهار کرد: مصرف میزان ۵۷۰ هزار لیتر سم طی یک سال نیاز مبارزه با آفت حدود ۳۰ میلیون اصله درخت است که شاید کل فضای سبز ایران هم این مقدار نیاز نداشته باشد ضمناً محاسبه ریالی آن‌هم مصرف این مقدار سم را غیرممکن می‌سازد و اگر استنادی در این رابطه موجود است حتماً باید با مصرف‌کنندگان این مقدار در کاشان برخورد شود.

او ادامه داد: اکثر درختان سر برداری شده در حدود ۱۵ تا ۲۰ سال سن دارند و جوان هستند و هرس جوان‌سازی غیرمنطقی است؛ در صورت وجود آفت باید پایش دقیقی از آفات موجود انجام‌شده و جهت مبارزه با آن برنامه‌ریزی کرد و برای هر درخت روش خاصی را در نظر گرفت نه آنکه با اره کمر به قطع درختان بست و در نظر گرفت تغذیه اولین اصل مبارزه با آفات است.

این کارشناس گیاه‌پزشکی با بیان این که، با توجه به نحوه خسارت آفت و بیولوژی آفت، استراتژی کنترل آفت تعیین می‌شود، ادامه داد: در صحبت‌های رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری کاشان، دلیل قطع شاخه‌های درختان نارون را مبارزه با سوسک برگ‌خوار اعلام کردند؛ در صورتی که سوسک برگ‌خوار نارون همان‌طور که از اسم آن مشخص است، برگ‌خوار است، حشره کامل (سوسک) برگ‌ها را به صورت قلوه‌کن می‌خورند و لارو‌ها از پارانشیم برگ تغذیه می‌کنند، این حشره زمستان را به‌صورت حشره کامل در شکاف درخت و اکثراً در خاک‌پای درختان و شکاف زمین سپری می‌کند.

او ادامه داد: مشخص می‌شود که قطع شاخه‌های درختان هیچ تأثیری در کنترل سوسک برگ‌خوار نارون ندارد و هیچ منبع علمی و معتبر این شیوه را برای کنترل این آفت توصیه نکرده است؛ هرس برای حذف اندام آلوده درخت باید با توجه به نوع آفت و بیماری در زمان خاص خودش انجام شود و برای هر آفت و بیماری زمان و شیوه هرس متفاوت خواهد بود. برای یک آفت و بیماری باید در فصل رشد درخت اندام آلوده قطع شود و برای آفت دیگر در پاییز و دیگری در زمستان و... بنابراین نمی‌توان تمام درختان را حتی برای حذف اندام آلوده به یک شیوه و در یک‌زمان هرس کرد.

این کارشناس گیاه‌شناسی تصریح کرد: برای کنترل آفت و بیماری باید بهترین شیوه را انتخاب کرد، در صورتی که اگر حذف اندام در مورد کنترل آفت یا بیماری خاصی مؤثر باشد لازم است به بهترین نحو انجام شود تا هم آفت کنترل گردد و هم سلامتی درخت تضمین گردد؛ گاه حذف اندام آلوده به صورت حذف پوستک‌های شل و مرده آویزان روی شاخه و تنه درخت کاملاً مؤثر است و در این موارد به هیچ عنوان نباید کل شاخه قطع شود بلکه فقط پوستک‌ها حذف می‌شود و محل آن‌ها ضدعفونی می‌شود.

او گفت: تشخیص شاخه‌های آلوده در زمستان به جهت عدم وجود برگ مشکل است و بنا بر این حذف شاخه‌های آلوده با توجه به نوع آفت باید در فصل مناسب انجام شود، مشاهده درختان سر برداری شده حاکی از انجام آن توسط افراد غیرمجرب و غیرمتخصص بوده و هیچ ارتباطی به حذف شاخه‌های آلوده نداشته است.

این کارشناس گیاه‌شناسی خاطرنشان کرد: نارون به دلیل ارتفاع آن و چتر گسترده و سایه‌انداز وسیع مناسب کاشت در بلوارهاست و تنها با تغذیه مناسب و عملیات به زراعی و بعضاً ۲ الی ۳ نوبت سم‌پاشی درخت مناسبی برای شهر‌های گرم و کویری است که تنوع گونه‌های گیاهی محدود و جایگزینی برای آن معرفی نشده است.

او در پایان گفت: از نماینده مدعی‌العموم تقاضا داریم با خاطیان این هرس غیراصولی برخورد جدی و قانونی صورت گیرد چراکه خسارت سهمگین و غیرقابل‌جبران به فضای سبز شهر وارد شده و باید بدانیم که ما و شما میراث دار این سرمایه گران‌بها هستیم و امیدواریم که امانت‌دار خوبی باشیم.

هرس درختان نارون غلط است

محسن کافی استاد دانشگاه تهران  اظهار کرد: هرس درختان در کاشان بسیار شدید بوده و این نوع هرس غلط است که حدود بیست سال پیش از تهران مرسوم شد و بعد از تلاش‌هایی که برای متوقف کردن این نوع هرس در تهران داشتیم، اما این کار در شهرستان‌ها شروع شد.

او گفت: نارون توپی پیوندی و اقاقیای توپی پیوندی حالت کروی بودنشان در اثر این نوع هرس شدید از بین می‌رود و شکل جاروی می‌گیرد و شکل زیبای خودش را از دست می‌دهد

کافی  ادامه داد: اگر قرار باشد درخت به حالت اول برگردد حداقل پنج شش سال طول می‌کشد و درخت باید هرس فرم دهی شود و بازهم مثل اولش نخواهد شد.

منبع: فارس

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.