سد مأرب بزرگ امکان آبیاری بیش از صد کیلومتر مربع خاک شنی در اطراف ماریب را که در آن زمان بزرگترین شهر در جنوب عربستان بود، فراهم کرد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در فاصله‌ای نه چندان دور از شهر ماریب (مأرب) در آسیای باستان، ویرانه‌های یک سد بزرگ وجود دارد. دانشمندان سد ماریب را یکی از بزرگترین عجایب مهندسی جهان باستان می‌دانند. تقریباً ششصد متر امتداد داشته و یکی از بزرگترین سد‌های دوران خود بود. این ساختار عظیم، صحرای مرده را به واحه‌ای زیبا تبدیل کرده است. چگونه تخریب سد باعث مرگ امپراطوری باشکوه باستان شد و حتی در قرآن منعکس شد، در ادامه بررسی می‌کنیم.

سد ماریب معجزه مهندسی جهان باستان

سد مأرب بزرگ امکان آبیاری بیش از صد کیلومتر مربع خاک شنی در اطراف ماریب را که در آن زمان بزرگترین شهر در جنوب عربستان بود، فراهم کرد. این شهر همچنین قدیمی‌ترین شهر یمن است. بیشترین اهمیت باستان شناسی را در کل منطقه عربستان دارد.

چگونه سدی که در قرآن از آن گفته شده، امپراتوری بزرگ باستان را ویران کرد؟

محل سد ماریب

ماریب پایتخت امپراتوری بزرگ دوران باستان - پادشاهی صبا بود. مورخان آن را "مهد تمدن" می‌نامند. هفت قرن قبل از تولد مسیح، ساخت سد معروف ماریب در اینجا آغاز شد. این مجموعه به مجموعه‌ای عظیم از ساختار‌های هیدرولیکی عظیم تبدیل شده است، متشکل از سد‌های ده کیلومتری و کانال‌های متعدد.

برای هزار سال، این بنای یادبود یکی از عجایب عربستان بوده است. جای تعجب نیست، از آنجا که آب در کویر مربوط به رونق است. سد ماریب این فرصت را به منطقه داده است تا محصولات غنی را برداشت کنند، باغ‌های شکوفه‌ای شکوهمند و ماهی پرورش دهد. به لطف همه این‌ها، پادشاهی صبا یکی از ثروتمندترین و بزرگترین امپراتوری‌های تجاری باستان بود.

چگونه سدی که در قرآن از آن گفته شده، امپراتوری بزرگ باستان را ویران کرد؟

سد مأرب: این یک شگفتی مهندسی بود

در قرن ۶، سال تولد حضرت محمد، سد فرو ریخت. این باعث کشته شدن مردم شهر و مرگ یک تمدن باستانی باشکوه شد. برخی از مردم مهاجرت کردند، دیگران مردند. پادشاهی روزگاری بزرگ در چنگ شن‌ها بود. این حادثه در جهان اسلام چنان عظیم بود که حتی در قرآن نیز انعکاس یافت.

ثروت پادشاهی صبا افسانه‌ای بود

شهر ماریب پایتخت پادشاهی صبا بود، در برخی منابع شبا، و در غرب بیشتر به ساوا معروف است. ملکه این پادشاهی خاص وقتی به دیدار پادشاه سلیمان در اورشلیم رفت افسانه‌ای شد. کتاب مقدس ماجرا را شرح می‌دهد که چگونه او کل کاروان هدایای ارزشمندی را برای حاکم فرزانه‌ترین جلال آورده است. در آن زمان مقدار زیادی طلا، ادویه و روغن گرانبها وجود داشت.

چگونه سدی که در قرآن از آن گفته شده، امپراتوری بزرگ باستان را ویران کرد؟

دیدار ملکه سبا از پادشاه سلیمان

ملکه از سلیمان معما‌هایی پرسید تا بررسی کند که آیا درست است که او به همان اندازه که در مورد او می‌گویند عاقل است. شاه همه آن‌ها را حل کرد. او با مشاوره به ملکه صبا کمک کرد و هر آنچه را که نگرانش می‌کرد برای او توضیح داد. متأسفانه جدا از این متن، دیگر هیچ شاهد تاریخی درباره وجود ملکه صبا وجود ندارد. بعداً در متون عربی و همچنین افسانه‌های اتیوپی از او نام برده شد. اما چنین هدایای سخاوتمندانه‌ای کاملاً با ثروت امپراتوری صابئین سازگار بود.

چگونه سدی که در قرآن از آن گفته شده، امپراتوری بزرگ باستان را ویران کرد؟

ثروت پادشاهی صبا بسیار افسانه‌ای بود

سلطان ادویه

پادشاهی صبا به لطف تجارت در مسیر Spice Route به طرز افسانه‌ای ثروتمند شد. این جاده بین جنوب عربستان و بندر غزه امتداد داشت. همچنین به عنوان راه بخور (جاده ادویه) معروف بود. ماریب یکی از نقاط توقف بازرگانان برای استراحت و مبادله کالا بود.

ماریب در بازار انحصار دو محصول نادر و با ارزش از دوران باستان - رزین‌های معطر بخور و مربا بود. آن‌ها از شیره درختانی که در این منطقه رشد کرده اند بدست آمده اند. این مواد در دنیای باستان برای اهداف آیینی و پزشکی بسیار مورد استفاده قرار می‌گرفت. عطر و بوی عود و عطر در دربار سلطنتی در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گرفت. این درختان به شدت مقاوم به خشکی هستند. با این حال، این گیاهان نیاز به نگهداری بسیار دقیق دارند. این محصولات همراه با نخل، ستون فقرات اقتصاد پادشاهی صبا را تشکیل می‌دادند.

چگونه سدی که در قرآن از آن گفته شده، امپراتوری بزرگ باستان را ویران کرد؟

رزین بخور

کشاورزی توسعه یافته در کویر؟ این امر به لطف نبوغ مهندسی صابئین امکان پذیر شد. آن‌ها یک شبکه آبیاری گسترده ایجاد کردند که شامل یک سیستم پیچیده از چاه‌ها و کانال‌ها است. در مرکز این سیستم سد ماریب قرار داشت.

چگونه سدی که در قرآن از آن گفته شده، امپراتوری بزرگ باستان را ویران کرد؟

درختی که رزین بخور از آن استخراج می‌شود


بیشتر بخوانید


از ملاط ​​و سنگ ساخته شده است. سد بزرگ از یک دره بزرگ در تپه‌های بالاک وادی آدانا عبور کرد. بر اساس داده‌های به جا مانده، ارتفاع سد پانزده متر و طول آن تقریباً یک کیلومتر بود. البته، هنگامی که سد برای اولین بار در زمانی بین ۱۷۵۰ و ۱۷۰۰ قبل از میلاد ساخته شد. ستون‌های عظیم سنگی و آهکی داشت که در اطراف محیط با سنگ تراشی به هم متصل شده بودند. این ستون‌ها تا به امروز باقی مانده است.

چگونه سدی که در قرآن از آن گفته شده، امپراتوری بزرگ باستان را ویران کرد؟

سد مأرب: خرابه‌های مارب قدیمی

سقوط امپراتوری بزرگ

سد ماریب قرن‌ها توسط نسل صابئین حفظ شده است. بعداً، حاکمان پادشاهی هیماریت به این کار مشغول شدند. هیمیری‌ها سد را بازسازی کردند. آن‌ها ارتفاع آن را افزایش دادند، شیار‌های جدید، سرریز‌ها، حوضچه ته نشینی و کانال به طول یک کیلومتر با یک مخزن توزیع ساختند. کار فوق العاده‌ای انجام شد.

چگونه سدی که در قرآن از آن گفته شده، امپراتوری بزرگ باستان را ویران کرد؟

سد ماریب: خرابه‌های سد، ۱۹۸۵

متأسفانه، با گذشت زمان، ساختار عظیم فرو ریخت. تمام دانش مهندسی و روش‌های پیچیده مهندسی هیدرولیک، که پادشاهی صبا بسیار معروف بود، فراموش شد. نگه داشتن سد در شرایط مناسب دشوارتر و دشوارتر شد. سرانجام، سد ماریب در سال ۵۷۰ فرو ریخت.

مورخان هنوز در مورد دلایل این حادثه اتفاق نظر ندارند. گروهی فکر می‌کند باران‌های شدید مقصر هستند. دانشمندان دیگر معتقدند که سنگ تراشی در اثر زلزله آسیب زیادی دیده است. افسانه‌ها می‌گویند که این نقص توسط موش انجام شده است. در قرآن آمده است که خداوند از این طریق صبائیان را به دلیل ناسپاسی مجازات کرد. کتاب مقدس می‌خواند:

از میوه‌های پروردگارتان بخورید و از او سپاسگزار باشید. سرزمین خوب و پروردگار بخشنده. اما آن‌ها روی گرداندند، بنابراین ما سیل سد را بر روی آن‌ها فرستادیم، باغ‌های شکوفای آن‌ها را با باغات میوه‌های تلخ جایگزین کردیم. "

چگونه سدی که در قرآن از آن گفته شده، امپراتوری بزرگ باستان را ویران کرد؟

تمام آنچه که از یک ساختار عالی باقی مانده است. ساختاری که حتی در حالت مخروبه برای گردشگران چشمگیر است.

سیستم آبیاری از کار افتاده است. در این زمان، ماریب تسلط خود را در بازار از دست داده بود. کم کم شهر رو به زوال رفت. جمعیت به مناطق دیگر عربستان مهاجرت کردند.

امروزه فقط کمی گندم در ماریب کشت می‌شود و در فصل بارندگی، سورگوم، کنجد و انواع یونجه‌ها که به حیوانات خورانده می‌شود. شهر قدیمی بیشتر ویرانه است. شهر مدرنی که در همین نزدیکی بوجود آمده است تنها سایه‌ای از شهر سابق است. این فقط به عنوان پژواکی آرام از شکوه و شکوفایی افسانه امپراتوری بزرگ باستان خدمت می‌کند.

منبع:سیارک

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۹:۳۹ ۲۲ خرداد ۱۴۰۰
اگر منظور از سد مورد اشاره در قران سد ذوالقرنین است در تفاسیر شیعه سد مارب ویژگی‌هایی را که در قران ذکر شده ندارد