بافندگان قالی در خراسان جنوبی تار و پود قالی گره می زنند تا سهمی در بازسازی عتبات عالیات داشته باشند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، قالی بافی هنری است دیرینه که مردم خراسان جنوبی باتوجه به خشکسالی در کنار دامداری و کشاورزی به عنوان یکی از راه‌های کسب درآمد و موتور محرک اقتصاد خانواده از نیاکان خود فراگرفتند. اما امروزه شاهد حضور بانوان همین دیار در کارگاه‌هایی هستیم که هنرشان را نه برای کسب درآمد بلکه برای خدمتی عاشقانه خرج می‌کنند.

گره دل به حرمین مقدس

با طلوع خورشید باری دیگر نجوای عاشقانه از جنس خدمت به اهل بیت (علیهم السلام) در کارگاه‌ های قالی بافی خراسان جنوبی گوش نوازی می‌کند. بانوانی که با سرپنجه خود گره عاشقی را بر تار و پود هنر نقش می‌ زنند تا سهمی را در بازسازی عتبات عالیات داشته باشند. در این کارگاه‌ ها خبری از خستگی نیست بلکه هر دقیقه فرصتی برای اندوختن توشه‌ی اخروی است.

عشقی به وسعت کویر تا حرم/ خراسان جنوبی پیشتاز در بازسازی عتبات عالیات

عشقی که روی دار قالی گل می‌دهد

به سراغ یکی از همین کارگاه‌ ها رفتیم. در ابتدای ورود و خوش آمد گویی عطر خوش سپند‌ ها  نظرم را به خود جلب کرد که فضا را عطرآگین کرده بود. همزمان ذکر صلوات هم فضای معنوی خاصی را به کارگاه بخشیده بود. یکی از بانوان را دیدم که نقشه‌ای را در دست داشت و اصطلاحا نقشه خوانی می‌ کرد. این نقشه خوانی مانند کد‌هایی بود که بافندگان با شنیدن آن علاوه بر اینکه می‌دانستند هر گره را کجا و چگونه بزنند، سرعت بافتشان را هم بالاتر می‌برد.

یکی از بانوان گفت: کار کردن پشت دار قالی و خدمت برای بازسازی عتبات عالیات را امری شریف می‌داند.

او در حالی که شوق بافت قالی را می‌توانستی در چشمانش ببینی زیر لب می‌گفت: "امیدوارم خدا از ما قبول کند".

عشقی به وسعت کویر تا حرم/ خراسان جنوبی پیشتاز در بازسازی عتبات عالیات

دیگر بافنده هم گفت: قالی که مشغول بافت آن هستم نذر حضرت زهرا (س) است و بسیار خرسندم که با هنر دستانم می‌توانم سهم کوچکی در دریای ارادت به ائمه (سلام الله علیها) داشته باشم.


بیشتر بخوانید 


از آن‌ها در خصوص آرزوهایشان و اینکه از خداوند چه چیزی را در قبال این کار می‌خواهند پرسیدم. یکی از بافندگان گفت: آرزوی تشرف به کربلا را دارم و امیدوارم روزی دوباره هم بتوانم ضریح امام حسین (ع) را زیارت کنم.

هرچند جسم آن‌ها پشت دار‌های قالی بود، اما ذهن و دلهایشان برای حضور در حرمین مقدس پر می‌کشید و از تمام صحبتهایشان می‌ توانستی دلتنگی برای رسیدن به معشوق را بیابی. به قول سعدی:
از هرچه می‌رود سخن دوست خوشتر است
پیغام آشنا نفس روح پرور است
هرگز وجود حاضر غایب شنیده‌ای
من درمیان جمع و دلم جای دیگر است

عشقی به وسعت کویر تا حرم/ خراسان جنوبی پیشتاز در بازسازی عتبات عالیات

خدمت ۱۴ هزار بافنده برای بازسازی عتبات عالیات

وقتی بافت قالی‌ ها به پایان می‌ رسد برش آخر، نشان از پایان این نهضت مخلصانه نیست بلکه دار قالی دیگری با هزاران نذر و امید دوباره سرپا می‌ شود و تداوم این حرکت علاوه بر کمک به بازسازی عتبات عالیات زمینه احیای هنر قالی بافی در استان را هم به دنبال دارد و این تنها زمانی اتفاق می‌افتد که در خراسان جنوبی حدود ۱۴ هزار بافنده در ۲۴۰ کارگاه از کویر تا اعتاب مقدسه را با پای دل می‌ روند.

یکی از بانوان بافنده گفت: جوانان زیادی هستند که به عشق اهل بیت (سلام الله علیها) این هنر را یادگرفته اند تا آن‌ها نیز بتوانند در این امر خیر شرکت کنند.

عشقی به وسعت کویر تا حرم/ خراسان جنوبی پیشتاز در بازسازی عتبات عالیات

پیش بینی بافت ۷۰۰ متر مربع فرش تا پایان امسال

جوینده رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات استان گفت: از سال ۹۳ تا کنون هزار و ۶۸۹ تخته فرش به متراژ ۱۲ هزار متر مربع در کارگاه‌ های استان بافته شده و برای کمک به بازسازی عتبات عالیات کارشناسی شده اند.

او افزود: پارسال هم ۷۵ تخته فرش توسط بافندگان قالی در استان تهیه شده است و این طرح همچنان ادامه دارد.

جوینده بیان کرد: تا پایان امسال هم حدود ۷۰۰ متر مربع فرش بافته می‌ شود.

سرنوشت زنجیره خدمت در آن سوی مرز

از حال و هوای کارگاه‌ ها و هنر دستان بانوان خراسان جنوبی گفتیم، اما آن روی سکه خدمت رسانی خادمان همین دیار در آن سوی مرز برای بازسازی عتبات عالیات است.

یکی از خادمیاران اعزامی به عتبات عالیات گفت: سنگ کاری، جوشکاری و بنایی  از جمله خدماتی است که گروه اعزامی انجام می‌دهند و امیدوار هستند به نیابت از تمام افرادی که از طریق قالی بافی به حرمین شریفین خدمت می‌کنند، قدمی برداشته باشند.

عشقی به وسعت کویر تا حرم/ خراسان جنوبی پیشتاز در بازسازی عتبات عالیات

خراسان جنوبی سرآمد در کمک به بازسازی عتبات عالیات

کریمی مدیر پروژه‌ های صنعتی و هنری ستاد بازسازی عتبات عالیات کشور گفت: خراسان جنوبی سالهاست که در جایگاه سه رتبه اول برای کمک به بازسازی عتبات عالیات بوده است.

او افزود: این خدمات شامل کمک‌ های نقدی و خدمات نیروی انسانی مانند ساخت و ساز است.

کریمی بیان کرد: طرح توسعه صحن امام محمد باقر (ع) در حرم مطهر امام موسی کاظم (ع) و ادامه صحن عقیله در کربلا از جمله پروژه‌ های جدیدی است که در آن خدمات رسانی می‌ شود.

عشقی به وسعت کویر تا حرم/ خراسان جنوبی پیشتاز در بازسازی عتبات عالیات

قالی بافی هنر صنعتی ارزشمند است که در کارگاه‌ های کوچک، اما با دل‌های بزرگ بافندگان قالی در خراسان جنوبی، علاوه بر کمک به بازسازی عتبات عالیات زمینه برای حفظ و احیای این هنر قدیمی هم فراهم شده است.

گزارش از راضیه یعقوبی

انتهای پیام/‌ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.