به گزارش خبرنگار احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید جلیلی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما گفت: اگر کار نباشد سایر موضوعات معنا پیدا نمیکند. ممکن است کسی اشتغال داشته باشد و بگوید درآمد من پایین است یا اینکه مشکل اجارهخانه دارم.
جلیلی گفت: اگر شما در جهت ایجاد اشتغال حرکت کنید در حقیقت مشکلات بزرگی را از سر راه کشور برداشتهاید. اگر جوانان کشور مشغول به کار شوند یک کار مفید صورت گرفته است. ما برای جهش کشور باید دنبال شهروندان برویم و بگوییم بیایید در عرصه فلان موضوع مشغول شوید تا ما بتوانیم کشور را جهش دهیم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: برخی میگویند حرفهایی که شما میزنید نشدنی است. رئیس جمهور یعنی کسی که باید دستگاه اجرایی را برای ۴ سال آینده ریل گذاری کند. شما اگر اداره روزمره کشور را داشته باشید یک بحث است، اما اگر نگاه جهشی داشته باشید، موضوع دیگری است. ما میگوئیم میتوان جهش انجام داد و میشود. ما این موضوع را بررسی کردیم.
جلیلی خاطرنشان کرد: صحبتهایی که ما میکنیم صحبتهای کلی نیست. اگر ما میگوئیم اشتغال مسئله مهمی است یک اینکه رفع بیکاری بشود و دو اینکه ظرفیتهای کشور ارتقا پیدا کند. در این راستا تمام دستگاهها باید نسبت به این موضوع مأموریت پیدا کنند. اینطور نیست که اشتغال مربوط به وزارت کار است و یا اینکه بانک مرکزی تمهید کند تا بانکها تسهیلات بدهند.
وی ادامه داد: رئیسجمهور به عنوان کسی که در رأس دولت قرار میگیرد باید بگوید هر وزارتخانهای در زمینه اشتغال چه مأموریتی دارد.
جلیلی گفت: اگر کسی استاندار است و روزی که مسئولیتش را تحویل میگیرد و روزی که تحویل میدهد، اگر در این زمینه برای خودش مأموریت قائل نشود و کار روزمره خود را انجام دهد، اتفاقی در اشتغال نمیافتد، اما اگر به استاندار بگوییم شما روزی که مسئولیت گرفتید باید تعداد اشتغال را از یک هزار به ۲ هزار شغل برسانید آنجا مشکل مربوط به اشتغال حل خواهد شد.
جلیلی گفت: همین طور اگر شما در وزارت علوم تحقیقات و فناوری این مأموریت را برای هر رئیس دانشگاه تعریف کردید و ساز و کار آن را نیز مشخص کردید آن موقع وزیر صنعت شما در کنار کارهایی که در کنار صنعت دارد باید در این خصوص نیز پاسخگو باشد.
وی افزود: ما اگر میگوئیم دولت مقتدر یعنی اگر سند ملی برنامهای را ارائه میدهد باید پس از شش ماه پیشرفتهایی داشته باشد اگر این پیشرفتها صورت نگرفته باشد رئیس جمهور باید مسؤولان را بازخواست کند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: دقیقاً در اینجا این مشخص میشود که دولت یک مجموعه به هم پیوسته است یکی از اشکالات ما این است که بخشها به درست یا نادرست پشت ضعفهای همدیگر قائم میشوند، توی رئیس جمهور مسؤولیتت این است که هر دستگاهی که همکاری نمیکند موضوع را پیگیری کند.
جلیلی افزود: رئیس جمهور در اینگونه موارد و اختلاف بین دستگاهها باید فصل الخطاب باشد.
وی گفت: وقتی کسی که میگوید چهار بچه من در خانه بیکار هستند توی رئیس جمهور نباید خوابت ببرد از آن طرف کشور نیاز به جهش دارد و آن چهار بچه باید بیایند تا از ظرفیت شأن استفاده شود.
این نامزد ریاست جمهوری افزود: به تحریمها اشاره فرمودید، یکی از ایراداتی که ما در هشت سال گذشته داریم این است که اقتصاد کشور یا سند ملی اشتغال باید با علم به همه موانعی که وجود دارد نوشته شود.
جلیلی گفت: دولت، رئیس جمهور و وزرا کشور را نباید معطل بکنند، چون هر روز ممکن است اتفاقی بیفتد.
وی افزود: مگر کشور ما باید معطل انتخابات آن سر دنیا باشد و یا فلان فرد آمد و تحریم کرد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: هم اکنون در مذاکراتی که در وین است میگویند اگر برویم و در این مذاکرات برخی از تحریمها را برداریم تحریمهای دیگر به قوت خود باقی است و یا ما هیچ تضمینی ندادیم که در موضوعات دیگر تحریم نکنیم این دشمن است و دشمن همیشه اهرم خود را دارد، اما تو باید هنرت این باشد که این اهرم را از دست او خارج کنی و اجازه ندهی او با اهرم خودش بتواند محاسبات و برنامههای تو را به هم بریزد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: ایجاد شغل و ایجاد رضایت از شغل در جامعه بر اساس قانون اساسی از وظایف دولت است.
سعید جلیلی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: من در سال ۹۲ معتقدم بودم تحریم اثری ندارد البته چیزی که امروز میخواهم بگویم و راه حلی که میخواهم ارائه دهم ربطی به تحریم ندارد.
وی گفت: مردم میخواهند بدانند نتیجه فعالیت ما برای آینده چیست که اگر نتیجهای نداشته باشد این فعالیتها و این برنامه ریزیها دردی را دوا نمیکند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: بر اساس مطالعاتی که از قبل صورت گرفته ما برآورد کردهایم که میتوان در سال اول ۷۶۴ هزار شغل ایجاد کرد و این میزان را تا سال ۱۴۰۴ به بیش از ۴ میلیون شغل رساند.
جلیلی گفت: به عنوان مثال در بخش توسعه معادن کشور میتوان اشتغال زایی کرد، بر اساس برآوردهای ما در همان سال اول میتوان ۶۰ هزار اشتغال زایی کرد و آن را تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۲۵۰ هزار شغل رساند این برآوردها همه بر اساس مطالعات و مذاکراتی که با معدن کاران و علم به امکانات، ماشین آلات و شرایط مختلف صورت گرفته است.
وی افزود: وضع در بخش شیلات، زراعت، صنایع تبدیلی، تولیدات دامی سبک، محصولات کشاورزی، گلخانهها و باغی بر همین منوال است و اگر عدد و رقم ارائه میدهیم کاملاً دقیق است.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: حال پرسش این است که برای این اشتغال زایی با توجه به امکانات موجود نیاز به منابع جدید است، مذاکرات ما با تولیدکنندگان نشان میدهد بوروکراسی بیش از تأمین منابع برای تولید و اشتغال زایی مانع ایجاد کرده است و در صورت حل بوروکراسی خیلی از افراد داوطلب تأمین منابع هستند کما اینکه در بازدید میدانی از یکی از روستاهای اطراف تهران کشاورزان مدعی بودند در صورت حل موانع دست و پاگیر حاضرند در بخشهای مختلف سرمایه گذاری کنند در بخش معدن هم وضع بر همین منوال است.
جلیلی افزود: متأسفانه در بخش اشتغال با معضل دیگری به نام انحصار روبرو هستیم چه دلیلی دارد برای فعالیت در یک حرفه یا بخش مجوز فعالیت صادر شود، فروش مجوز و این انحصار برای چه ایجاد شده است.
وی با اشاره به یکی از روزنامههای منتشر شده در روز پنجشبه ۲۰ خرداد گفت: در این روزنامه فهرستی از مجوزها به همراه قیمت خرید آن درج شده است به عنوان مثال کارگزاری بورس ۵۰ میلیارد تومان قیمت دارد، درمانگاه شبانه روزی سه تا ۲۰ میلیارد تومان که قابل درک نیست.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: بانکهای ما امروز به درست یا نادرست روزانه ۲ هزار میلیارد تومان خلق پول میکنند که سوال این است که این مقدار پول کجا میرود، حالا باید این مقدار خلق پول را مدیریت کرد که این پول روزانه باید صرف چه اموری شود به عنوان مثال باید هزینه ایجاد شغل شود حال اینکه مهمترین مشکل شهرکهای صنعتی ما تأمین مالی است.
جلیلی گفت: پول خلق شده بانکها باید برای تأمین مالی در جهت تولید و اشتغال زایی هزینه شود.
وی افزود: جوان ایرانی بهترین و پرثمرترین دوره سنی خود را صرف درس خواندن میکند و اگر قرار باشد تا مقطع دکتری تحصیل کند باید تضمینی وجود داشته باشد که بعد از ۲۸ سال شاغل خواهد شد و از شغلش رضایت داشته باشد، پرسش این است که دولت در این بخش کجاست؟ وضع برای دانشجویان و فارغ التحصیلان رشتههای علوم انسانی هم همین است آیا آنها نباید پس از تحصیل شغل داشته باشند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: ایجاد شغل و ایجاد رضایت از شغل در جامعه بر اساس قانون اساسی از وظایف دولت است.
برای توسعه روستاها دولت باید مأموریت دستگاههای کشور را تعریف کند
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: رئیس جمهور باید مأموریت ۴۹ دستگاه کشور را در خصوص پیشرفت روستاها تعریف کند.
سعید جلیلی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در خصوص تعریف کار برای جوانان افزود: باید برای اشتغالزایی، مأموریت تعریف کنیم یکی از کارهایی که محاسبه کردیم ۱۰ هزار میلیارد تومان هر سال هزینه تحقیق میشود که میتوان آن را برون سپاری کرد.
وی با اشاره به نظام مهندسی در ایران گفت: امکان کار برای فارغ التحصیلان پس از نام نویسی در نظام مهندسی ایجاد میشود، چنین نظامی میتواند در علوم انسانی هم وجود داشته باشد تا دولت، پژوهش و تحقیقات را برون سپاری کند.
این نامزد سیزدهمین دوره ریاست جمهوری ادامه داد: بسیاری از بودجههای دولتی، صرف هزینههای بی خودی در دستگاهها میشود در حالی که خروجی آن مشخص نیست، اما میتواند این هزینهها مفید استفاده شود.
جلیلی درباره اشتغالزایی روستاها گفت: با بررسیهایی که روی ۴۹ دستگاه کشور انجام دادهایم آنها میتوانند در خصوص اشتغالزایی ایفای نقش کنند.
وی با اشاره به ۲۷ درصد جمعیت روستانشین کشور افزود: به همین نسبت از جمعیت باید به آنها بها دهیم با توجه به اینکه در چند دهه گذشته، جمعیت روستاها کاهش یافته است دوست داریم مهاجرت معکوس شود، چون بسیاری از جمعیت روستایی در حاشیه شهرها اسکان یافتهاند.
جلیلی گفت: اگر برنامههای دولت در خصوص توجه به روستاها جدی باشد روستانشینان انگیزه پیدا میکنند که باید به آن رسیدگی شود اگر درباره جهش صحبت میکنیم روستا یک سلول جهشی میشود که باید برای آن برنامه ریزی کرد.
وی افزود: برنامه ما برای توسعه روستا و اشتغالزایی این است که باید برای هر دستگاه یک مأموریت تعریف کرد و تسهیلات بانکی به روستاها داد. هم اکنون چه میزان برنامه اشتغال برای روستاها وجود دارد؟ یا ساز و کارهای لازم برای تسهیلات بانکی به روستاییان به چه مقدار است؟
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: از نظر تسهیلات بانکی، روستاییان کمترین میزان را به علت برخی مقررات ایجاد شده دریافت کردهاند، به عنوان مثال؛ در شهرها خانه و اتومبیل میتواند وثیقهای برای بانک باشد، در حالی که میتوان در روستاها از منازل مسکونی، دام و اراضی روستایی هم به عنوان وثیقه استفاده کرد.
جلیلی در خصوص برنامه ریزی برای توسعه روستاها افزود: باید بودجه سنواتی به همان نسبت به روستاها تعلق بگیرد در کنار آن، روستاییان هم به زندگی و تفریح لازم دارند به عنوان مثال؛ بررسیهایی در سال ۹۸ انجام شد که بودجه وزارت ورزش در آن سال ۵ هزار میلیارد تومان بود که تنها ۱۰ میلیارد تومان آن به ورزش روستایی تعلق گرفت در حالی که این بخش نیز باید جدی گرفته شود.
وی با بیان اینکه برای جهش کشور نیاز به توجه به روستاهاست، گفت: در این مورد باید خود رئیس جمهور برنامههای جدی را در دستور کار قرار دهد و این موضوع را به عنوان یک مأموریت برای ۴۹ دستگاه کشور تعریف کند مثلاً؛ برای بانک مرکزی چه برنامههایی برای روستاها دارد.
جلیلی افزود: در ارتباط با مأموریت دستگاهها طی ۸ سال گذشته مدلی موفق را دنبال کردیم، که میتوان سند پیشرفت هر روستا را قبل از تدوین آن توسط دولت از طریق جوانان همان روستا نوشت.
وی گفت: جلساتی با کشاورزان جوان داشتیم که میتوان باشگاه کشاورزان جوان روستا را راه اندازی کرد آنها میتوانند سند پیشرفت روستا را بنویسند که چه میخواهند و مطالبات خود را از دستگاههای کشور تدوین کنند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: دولت باید مجموعهای از وظایف را تعریف کند یعنی به عنوان مثال، مسؤول بانک استان وظیفه دارد مأموریت خود را در قبال روستاها انجام دهد مثلاً هر روستا نیاز به دستگاه عابر بانک دارد.
جلیلی با اشاره به سرهم بودن زیرساختهایی مثل آب، برق، گاز، راه و یا حتی تلفن و اینترنت گفت: نباید روستاها حالت خوابگاه داشته باشد در واقع زیرساختها فراهم است و باید امکانات را برای روستانشینان تأمین کرد تا آنها در فصل زراعی کشاورزی کنند یا کار صنعتی را انجام دهند تا حداکثر ارزش افزوده همان جا انجام شود.
وی با اشاره به گله برخی کشاورزان در یکی از روستاهای استان گیلان افزود: با توجه به مشکلاتی که سازمان مراتع برای برخی از آنها ایجاد کرده بود آنها مجبور به کشاورزی پنهانی به صورت شبانه بودند این گله را در دیدار با ۲۰۰ جوان کشاورز شنیدم که به علت همین محدودیتها مجبور بودند برای کار، در میادین میوه و تره بار تهران حاضر شوند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در موضوع اشتغال روستایی باید یکی از آموزشهایی که روستاییان ما میبینند این باشد که بدانند چه حقوقی دارند و دستگاهها نسبت به آنها چه وظایفی دارند تا آن را پیگیری کنند.
سعید جلیلی در ادامه سخنانش در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: در سفر به سعد آباد بوشهر، خود روستاییان یک تعاونی نخ کاران درست و برای کار خودشان یک دستگاه مجهز به بسته بندی خرما خریداری کرده بودند که نتیجه آن این شده بود که بانک به دلیل پرداخت نشدن اقساط این دستگاه را مصادره کرده و به فروش گذاشته بود و فردی که دستگاه را خریداری کرده بود قطعات دستگاه را به صورت تکه تکه بفروش میرساند؛ که اینجا این سوال مطرح میشود که دولت، فرمانداری، استانداری و بانک چه کاره هستند؟ این در شرایطی است که بانک اعلام میکند ۹۰ هزار میلیارد تومان را ۱۱ نفر دریافت کردهاند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری درباره راهکار دولت آینده برای معیشت گفت: در حال حاضر فشاری که بر مردم وجود دارد قابل پذیرش نیست.
جلیلی افزود: در نمودار متوسط مصرف دهکهای جامعه از خوراک اصلی فاصله معنا داری بین دهک یک و دهک دهم وجود دارد مثلاً در مصرف گوشت قرمز در دهکهای پایین جمعیت تقریباً صفر است که نسبت به آن نمیتوان بی تفاوت بود.
وی ادامه داد: در طرح سبد غذایی ما که یکی از طرحهای اصلی در این موضوع است اعلام کردیم که دولت باید اطمینان داشته باشد شهروندان میزان لازم از تغذیه مقوی را که لازمه سلامت انسان است دارند که در سیزده قلم کالایی که طبق بررسیهای نظام سلامت است باید به شهروندان برسد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: این قابل قبول نیست که دهک پایین یک مواد غذایی را کمتر از ۱۰۰ گرم مصرف داشته باشد و دهک بالا به میزان ۱۰ برابر بیشتر مصرف کنند.
جلیلی افزود: در سه سال گذشته، ۵۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی تخصیص دادیم که به دست مردم نرسید مثلاً در سال گذشته تخصیص ارز برای نهادههای دامی داده شد، ولی مرغ به قیمت ۴۰ هزار تومان میرسد بنابراین باید ساز و کاری داشته باشیم که به دست مصرف کننده برسد.
وی تصریح کرد: بر اساس طرحی که داریم دو دهک پایین جمعیت یعنی حدود ۲۰ درصد جامعه، دولت باید طرح سبد غذایی در اختیار آنها قرار دهد که حدود ۱۶ میلیون نفر از جمعیت کشور میشود یعنی یک خانوار چهار نفره هر ماه باید بتواند چهار و نیم کیلو گوشت قرمز، هشت کیلو گوشت مرغ و ماهی، ۱۱ و نیم کیلو برنج، ۳۴ کیلو میوه، ۳۶ و نیم کیلو سبزیجات و سیفی جات و سایر اقلام را بگیرند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: در بخش دیگر خانوارهایی هستند که ممکن است در برخی از اقلام به مشکل برخورد کنند که باید رفع کنیم و یک بخشی از جامعه هستند که نیازی به طرح سبد غذایی ندارند.
جلیلی افزود: در سال اول که این بودجه برای سال ۱۴۰۱ تعریف میشود این طرح را باید انجام دهیم ما حتی درباره نحوه اجرای این طرح هم کار کردیم.
وی گفت: ما یک شبکه مویرگی بسیار خوب توزیع در کشور داریم که دهها سال است که در کشور به بهترین شکل خدمات میدهند، فقط کافی است هر خانواده یک حساب بانکی و یک تلفن همراه داشته باشد و به زیرساخت جدید نیاز ندارد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: سهم هر دهک جامعه از یارانه انرژی یک تفاوت چشمگیری دارد یعنی دهک دهم امروز ۱۵ درصد و دهک یک پنج درصد استفاده میکند و این بدان معناست که افرادی که برخوردارتر هستند سه برابر کسانی که کم برخوردار هستند از یارانه انرژی استفاده میکنند.
وی گفت: ما در طرح یارانه انرژی خود اعلام کردیم که باید این سهم به طور مساوی بین آحاد جامعه تقسیم شود و باید این سهم را به مردم بدهیم و مدیریت آن را هم در اختیار مردم قرار دهیم که این موجب میشود بعضی از دهکهای پایین که الان اصلاً از این سهم استفاده نمیکنند بتوانند با فروش آن تا ۱۰ برابر یارانهای که الان میگیرند بفروشند.
جلیلی افزود: طرح یارانه انرژی برنامهای است که میتواند هم به اصلاح الگوی مصرف کشور و هم به توزیع عادلانه کمک کند و هم طبقات کم برخوردار بخوبی از آن استفاده کنند.
وی گفت: وقتی صحبت از شادکامی خانواده میکنیم؛ شادکامی فقط توزیع سهم انرژی نیست بلکه تفریح هم یکی از آنهاست که در طرح تحکیم خانواده طرح سفر را داریم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: با بررسیهایی که انجام دادیم از امکانات فعلی دولت از جمله اقامتی، سیاحتی وتفریحی که در اختیار دولت است میتوان بهره برد، چون در حال حاضر یک سوم آن استفاده میشود و دو سوم این ظرفیت خالی است که میتوان در اختیار مردم قرار داد.
جلیلی گفت: در طرحی که داریم اگر در سال حداقل ۵۰۰ هزار ازدواج انجام میشود دولت میتواند ۵ روز امکان سفر را در اختیار زوجها قرار دهد.
وی افزود: کسی که میخواهد در جایگاه رئیس جمهور قرار بگیرد باید به مسائل داخلی، ساختار اجرایی و اداری، ظرفیتهای ملی و مسائل جهانی مسلط باشد.
انتهای پیام/