باغ های بهشتی خراسان شمالی قطعه ای از بهشت که با نوبرانه گیلاس میزبان میهمانان فصل بهار است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، شاید سرسبزی و زیبایی را همه‌جا بتوان یافت ولی این روزها باغ های خراسان شمالی در فصل برداشت گیلاس زیبایی صد چندان به خود گرفته است.

خوشه‌های آویزان درختان گیلاس در جوار رودهای خروشان منطقه روئین اسفراین و بازخانه زیبایی خاصی در فصل گل و میوه نوبرانه خراسان شمالی به وجود آورده است.

چند روزی است که برداشت گیلاس در باغات خراسان شمالی آغاز شده و نوبرانه گیلاس راهی بازار شده است.


بیشتر بخوانید


این روزها تقاضای بازار و میل مردم به خرید گیلاس افزایش یافته و بازار فروش گیلاس روزهای خوشایندی سپری می کند.

گیلاس یکی از مهمترین میوه های مناطق کوهستانی است که دارای مواد مغذی فراوان، خواص آنتی اکسیدانی بالا و منابع سرشار کلسیم، پتاسیم، منیزیم است.

سفر چند ساعته من برای تهیه گزارش مکتوب به منطقه روئین اسفراین آغاز شد 

خانواده های روئینی کار برداشت گیلاس را از صبح زود آغاز می کنند، شاخه های پربار درخت گیلاس در تلالو نور خورشید لبخند صبحگاهی را عیان می کند و یک روز کاری ثمر بخش را نوید می دهد.

گیلاس

برداشت گیلاس و شاید برداشت هر میوه دیگر در خراسان شمالی کاری خانوادگی محسوب می شود و مردان و زنان و حتی کودکان در این امر سهیم هستند.

 روئین فر یکی از باغداران منطقه اسفراین است که بیشترین محصول باغش را گیلاس تشکیل می دهد.

 روئین فر گفت:کار برداشت گیلاس تقریبا از اواسط خرداد آغاز می شود و هرساله من به همراه همسر و فرزندانم در زمان برداشت گیلاس راهی باغ می شویم و چند روزی را در همینجا سپری می کنیم.

روئین فر افزود:برداشت گیلاس برا جمع خانوادگی ما علاوه بر جنبه افتصادی و درآمدزایی به نوعی تفریح و گذران اوقات فراغت است و امسال هم با توجه به مجازی بودن آموزش ها و امتحانات بچه ها مراجعه ما به باغ چند روزی زودتر انجام شد.

وی  با اشاره به بارش های نسبتا خوب بهاره شرایط برداشت گیلاس را مطلوب دانست و عنوان کرد:امسال به جهت گرمای زودهنگام بهار برداشت گیلاس کمی زودتر آغاز شده،اما به دلیل عدم تعادل شرایط آب و هوایی و سرمای بسیار شدید در فروردین و اردیبهشت خساراتی هم به سردرختی ها و میوه های زود رس نظیر زردآلو وارد شد.

میوه

درختان گیلاس من را به یاد تنها درخت گیلاس وسط حیاط در دوران کودکی م انداخت که هر سال د ر اواخر خرداد مادرم تمام فامیل را دعوت می کرد تا آخر هفته میهمان گیلاس های رسیده و شیرین باشند؛تمام آن روز بچه ها در بالای درخت گیلاس بودند؛ پسرها با پرتاب هسته های گیلاس نشانه گیری خوب خود را به رخ می کشیدند و دختران هم با لنگه های گیلاس برای خود گوشواره می گزاشتند؛در پایان روز هم با درخشش ستاره ها بچه ها نیز بر روی پای مادرانشان به خوابی خوش فرو می رفتند؛یادش بخیر....

بچه های  روئین فر نیز دست کمی از کودکی ما نداشتند و در لابلای شیطنت های کودکانه کمکی هم  به والدین ،خود می کردند ؛ آن چند ساعتی که من در کنارشان بودم جز شادی های کودکانه چیزی ندیدم .

پایان روز هم جعبه های آماده شده راهی بازار شد.

چیدن گیلاس راهکارهای خاص خود را دارد

گیلاس را باید به همراه دم آن چید ، تا اگر کمی با تاخیر هم به فروش رسید مشکلی بوجود نیاد؛ این توصیه روئین فر باغدار گیلاس است که این باغ را میراث پدر می دانست و خود هم زیر دست پدر باغداری را آموزش دیده بود.

آلبالو

برداشت ۷ هزار تن گیلاس در خراسان شمالی

محمدعلی شریکیان مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت : حدود یک هزار و ۴۳۰ هکتار از سطح باغات این استان را سردرختی گیلاس تشکیل می دهد که یک هزار و ۱۷۲ هکتار از این باغات به باروری رسید.

شریکیان افزود: اگرچه به دلیل خشکسالی و کم آبی تا حدودی محصول گیلاس نیز تحت تاثیر قرار گرفت، ولی پیش بینی می شود حداقل حدود ۷ هزار تن محصول از این باغات در استان برداشت شود.

او افزود: شهرستان های اسفراین و بجنورد بیشترین سطوح کشت و تولید این میوه نوبرانه را به خود اختصاص داده است.

شریکیان عنوان کرد: دره بازخانه، دهستان بدرانلو، روستای رئین شهرستان بجنورد و روستای رویین و دهستان میلانلو اسفراین عمده ترین نقاط تولید گیلاس در استان هستند.

محصولات کشاورزی

اراضی شیبدار مستعد پرورش گیلاس

او گفت: اکثر روستاهای واقع در نقاط کوهستانی که دارای اراضی شیبدار با منبع آبی مطمئن هستند بسیار مستعد برای پرورش و تولید محصول گیلاس بوده و بهره برداران می توانند با مشاوره کارشناسان جهاد کشاورزی نسبت به احداث باغات جدید اقدام کنند.

 شریکیان گیلاس تولیدی در استان خراسان شمالی را زود رس و دیر رس اعلام کرد و اظهارداشت : در شرایط فعلی گیلاس زودرس محصول مناطق گرم روانه بازار شد و دیررس نیز اوایل تابستان وارد بازار می شود.

شریکیان ارقام گیلاس تولیدی استان را شامل تکدانه ، گیلاس شیشه ای، گیلاس دم بلند و دم کوتاه فرانسوی با پایه های بذری اعلام کرد و افزود: این استان در تولید محصول گیلاس از لحاظ زیرکشت رتبه دوازدهم و تولید نیز رتبه نهم کشور را داراست.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اظهارکرد : امسال ۳۲ هزار نهال گیلاس پایه رویشی از رقم ماکسیما در نهالستان های استان تولید و حدود هشت هزار نیز در بین باغداران به صورت رایگان توزیع شد.

با ورود گیلاس نوبرانه به بازارهای استان خراسان شمالی قیمت این محصول نسبتا کاهش یافت به طوری که هم اکنون قیمت هر کیلوگرم گیلاس درجه یک در میادین بار ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار ریال و سرباغ نیز ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار ریال است. 

بهبود کمی و کیفی با باغات گیلاس با کاشت نهال شناسه دار

بهتر است باغداران در برنامه جایگزینی باغات درجه۳ و احداث باغات جدید گیلاس ضمن بررسی شرایط اقلیمی،آب و خاک، استفاده از نهال شناسه دار ارقام تجاری و کاشت ارقام گرده زا متناسب با رقم کشت شده ،استفاده مطلوب از کود های آلی،شیمیایی و بیولوژیکی براساس آنالیزخاک وکاربرد روش های نوین آبیاری را مد نظر قرار داده و با کارشناسان باغبانی مشورت نمایند.

باغداران

توسعه باغات جدید و اقتصادی ،با ارقام پایه رویشی سبب بهبود کمی و کیفی این محصول می گردد؛ در این راستا باغات الگویی گیلاس پایه رویشی احداث شده و به منظور تولید نهال پایه رویشی گیلاس در استان در سنوات گذشته در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.

همانطور که گفته شد استفاده از اراضی شیب دار و نهال شناسه دار در رسیدن به کشاورزی نوین کمک شایانی به باغداران خواهد کرد.

با توجه به موقعیت جغرافیایی استان و وجود بحران کم آبی ،کشاورزی نوین تنها راهکار برون رفت از مشکلات حوزه آب کشاورزی است.

باغ

نویسنده گزارش اکرم دانش طلب

انتهای پیام/د

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۹ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
ما که توانخرید گیلاس نداریم شما بخورید نوش جانتون یه دعا هم برای من بکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۹ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
ده هزار تومان بده گیلاس بخور کلی باهاش میتونی حال کنی .
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۰۹:۵۳ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
باغتون آباد ، سرتون سلامت