به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، فاطمه کاتب کارشناس ارشد آبخیزداری و فعال محیط زیست گفت: تالابها غنیترین منبع غذایی جهان هستند، به طوری که ارزش اکولوژیک تالابها ۱۰ برابر جنگلها و ۲۰۰ برابر زمینهای زراعی برآورد شده است و منبع ارزشمند ذخیره آب شیرین، کاهش خطرات سیل، تغذیه آبهای زیرزمینی، تصفیه هوا و تصفیه آب و آلایندهها از جمله اهمیت و کارکردهای مهم تالابها هستند.
کاتب ادامه داد: زیستگاههای تالابی یکی از با اهمیتترین اکوسیستمهای طبیعی کره زمین هستند و نقش بهسزایی در توسعه جوامع اطراف خود ایفا میکنند.
او با اشاره به مشکلات و عوامل تخریب تالابها در کشور تصریح کرد: عواملی مانند توسعه و تبدیل اراضی کشاورزی، پمپاژ آب از تالاب برای آبیاری، تغییر در رژیم هیدرولوژیک و سدسازی در مسیر جریان، تخریب پوشش گیاهی در مناطق بالادست، کاهش کیفیت آب و ورود رسوبات و آبهای آلوده (فاضلابهای خانگی و صنعتی)، خشکسالیها و مدیریت نامناسب منابع آب، افت سطح آبهای زیرزمینی و ورود گونههای غیربومی از جمله مشکلات و چالشهای پیش روی تالابها در کشور است.
کاتب با بیان اینکه استان اردبیل دارای ۴۴ عرصه تالابی است، ادامه داد: یکی از مهمترین تالابهای دارای آب شیرین استان، تالاب نئور با وسعت متوسط ۴۲۰ هکتار است.
به گفته این فعال محیط زیستی، از کارکردهای شاخص و با اهمیت تالاب نئور میتوان به زیستگاه طیف وسیعی از تنوع زیستی شامل پرندگان، دهها گونه آبزی، تنوع غنی گیاهی، کنترل روان آبهای تولیدی بالادست شهرستان هیر و کنترل سیلاب، پتانسیل گردشگری، نگهداری رسوبات حاصل از روان آبهای بالادست، سیمای سرزمین و آبزی پروری اشاره کرد.
این فعال محیط زیستی با بیان اینکه طی سالهای اخیر شاهد تخریب این تالاب ارزشمند استان هستیم، اضافه کرد: این تالاب با تهدیدات مختلفی همچون وجود و رشد بی رویه ماهی کاراس در تالاب، فشار چرای بیرویه در مراتع بالادست، ایجاد آلودگی و تخریب در اثر ورود گردشگران، توسعه زراعت در اراضی بالادست تالاب و صید بی رویه گونههای آبزیان بومی رو به رو است.
کاتب افزود: از عمدهترین منابع آلاینده در این تالاب و سایر تالابهای استان اردبیل گردشگران و گاها جوامع محلی هستند که مقابله با آن در وهله اول نیازمند شناسایی منابع آلاینده در حوضه آبریز تالاب و کنترل منابع تولید پساب و پسماند است.
او ادامه داد: برنامه جامع مدیریت تالاب نئور با همکاری تمامی ذینفعان و دستاندرکاران استانی در سال ۱۳۹۹ تنظیم شده است و امیدواریم این برنامه هر چه سریعتر اجرایی شود و بیش از این شاهد تخریب این اکوسیستم ارزشمند نباشیم و این امر بدون همکاری و جلب مشارکت جوامع محلی امکانپذیر نخواهد بود.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: اولویت اصلی دستگاههای اجرایی و متولی امر در وهله اول باید معطوف به جلب اعتماد آبخیزنشینان و جوامع تالابی باشند، زیرا که بدون حمایت و همکاری این قشر برنامه حفاظت و احیا معنایی نخواهد داشت.
کاتب ادامه داد: در مرحله بعد نیازمند همافزایی تمامی دستاندرکاران و سازمانهای مختلف ذینفع هستیم.
کاتب اضافه کرد: افزایش آگاهیها در مورد ارزشها و تهدیدات تالاب و ارتقاء مشارکت عمومی، ارتقاء معیشت جوامع بومی (معاش پایدار)، آگاهی سیاستگذاران و تصمیمسازان، توانمندسازی و ظرفیتسازی جوامع محلی، مدیریت مشارکتی تالاب و اجرای طرحهای احیای تالاب با مشارکت جوامع محلی از جمله اقدامات مهم در راستای حفظ و صیانت از تالابهای استان به خصوص تالاب نئور است.
این فعال محیط زیست ادامه داد: حال تالابهای استان اردبیل خوب نیست و نیازمند همکاری و مشارکت تمامی اقشار مردم و مسئولان امر است و اینکه هرجایی تخریب صورت میگیرد بیشک رد پای انسان حضور دارد و اگر میخواهیم تالابهای استان حفظ شوند تا حد امکان دستورزیها و تغییرات انسانی را به بهانه توسعه از این اکوسیستمهای طبیعی دور کنیم.
کاتب افزود: این مواهب الهی میراثی برای آیندگان هستند و اگر زیرساختهای مناسب گردشگری و فرهنگ طبیعت گردی را نداریم ورود گردشگران را به این اکوسیستمهای با ارزش متوقف کنیم.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/