یک کارشناس حوزه روابط کار و کارگری درباره اضافه کاری کارگرانی که در مشاغل سخت و زیان آور مشغول به کار هستند، توضیحاتی داد.

ناصر چمنی رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران در گفتگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان درباره اضافه‌کاری به کارگرانی که ماهیت شغلی آن‌ها سخت و زیان‌آور است، اظهار کرد: کار‌های سخت و زیان‌آور به دلیل اینکه ماهیت کار دشوار است، در قانون آنان را از هرگونه اضافه‌کاری منع کرده است.

رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران ادامه داد: در مشاغل سخت و زیان‌آور کارگر به تناسب کاری که انجام می‌دهد در طول یک سال کاری برای آنان یک سال‌ونیم کار محسوب می‌شود، ولی در برخی از واحد‌های کار، اضافه‌کاری با توافق میان کارگر و کارفر صورت می‌پذیرد.

وی تصریح کرد: در آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور قید شده است که در مشاغل دشوار هیچ اجباری مبنی بر اضافه‌کاری نیست و بکار گیری کارگر به دلیل اینکه با کارفرما توافق کرده است که بیشتر از ساعت مقرر بایستد، اشتباه و خلاف اصول اخلاقی است.

چمنی گفت: هیچ گونه بند و یا تبصره‌ای در قانون کار و تامین اجتماعی مبنی بر اضافه کاری در مشاغل سخت و زیان‌آور و یا مشاغل عادی قید نشده است و در قانون آورده شده که هرگونه اضافه کاری باید مبتنی بر توافق میان کارگر و کارفرما باشد و کارگر مجبور به اضافه‌کاری نیست.


بیشتر بخوانید

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۱ ۰۸ خرداد ۱۴۰۲
در صورتی کاهش سنوات ارفاقی برای مشاغل سخت جواب میدهد که حداکثر سابقه سنوات در عدد ۳۰ روز حقوق در ماه ثابت بماند یعنی شخص با ۲۳ سال متوالی در مشاغل سخت با ۳۰ روز حقوق در ماه بازنشسته شود و اگر سابقه شخص حتی تا ۳۰ سال بالا برود باید همان ۳۰ روز حقوق در ماه شامل او شود و نه بیشتر. یعنی نه ۳۱ روز یا ۳۲ روز یا ۳۳ روز یا ۳۴ روز یا ۳۵ روز در ماه. به عبارت دیگر وقتی ۷ سال سنوات ارفاقی جواب میدهد که سقف سابقه تامین اجتماعی که ۳۵ روز در ماه است برای مشاغل سخت به ۳۰ روز حقوق در ماه تبدیل شود. زیرا وقتی که حتی تا سی سال کار نکرده چرا باید ۳۵ روز حقوق در ماه شاملش بشود.
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۰۵:۳۳ ۰۴ تير ۱۴۰۰
قانون درباره کارگرانی که دارای شغل سخت و زیان آور هستند و کارفرماها لیست بیمه و عنوان شغلی آنها را کارگر ساده رد کرده و اداره کار و مثلاً بازرسین اداره کار که با باج و خراج از کارفرما در این چپاول کارگران شریکند چکار کرده؟ چکار میکنه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۳ ۰۲ تير ۱۴۰۰
کارگر مجبور به اضافه کاری هست وگرنه اخراج میشود
آخرین اخبار