سنگ‌های مرمر خراسان شمالی گوهری پنهان در صدف معادن سرسبز این خطه است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، خراسان شمالی یکی از استان‌هایی است که در آن معادن غنی سنگ معدن از قبیل مرمریت، مرمر پرتقالی و کنگلومرا وجود دارد.

سنگ‌های مرمر پرتقالی خراسان شمالی  با مشکلات مختلفی مواجه هستند که یا در سطح اندک در حال استخراج هستند و یا اینکه غیرفعال باقی مانده اند.

استان خراسان شمالی در زمینه معادن کلسیت، باریت و سنگ‌های تزیینی ظرفیت بالایی دارد.


بیشتر بخوانید


کلسیت به تنهایی ارزش خاصی ندارد، ولی به محض اینکه فرآوری شد در صنایع داروسازی، خوراک دام و طیور و دیگر صنایع قابلیت استفاده و باریت بعد از فرآوری قابلیت صادرات دارد و اگر صنایع معدنی آن‌ها در استان وجود داشته باشد، می‌تواند علاوه بر ارزش افزوده بالا، اشتغال زیادی در استان ایجاد کند.

معادن

 خراسان شمالی در زمینه سنگ‌های تزیینی از جمله مرمریت و مرمر هم قابلیت بالایی دارد که معادن مرمریت در گرمه و معادن مرمر در بجنورد متمرکز هستند.

معدن مرمر کوه کمر بجنورد که  نوع سنگ آن مرمر است، رنگ آن شامل عسلی، پرتقالی و وزن مخصوص ظاهری این سنگ ها  ۲، ۶۹ تن بر متر مکعب که ضریب جذب رطوبت  ۰، ۹۶ درصد است.

گفته شده مقاومت فشاری  سنگ ها  ۸۳۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد و روش استخراج آن مکانیزه (دستگاه سیم برش الماسه) است.

سنگ

 

 معدن مرمره در نزدیکی شهر بجنورد و در استان خراسان شمالی واقع است. سنگ استخراجی از این معدن سنگ مرمر پرتقالی می‌باشد. این سنگ از لحاظ کیفیت بسیار مرغوب بوده و از تنوع زیبایی برخوردارمی باشد. سنگ مرمر پرتقالی بجنورد هم اکنون در کارخانجات فرآوری سنگ احرار سپاهان تولید و به بازار‌های داخلی و خارجی عرضه می‌گردد.

نحوه تشکیل این کانسار به صورت هیدروترمال بوده است. بدین صورت که در لایه‌های آهکی گسل‌های کششی عمیق عمل کرده و باعث نفوذ سیالات هیدروترمال به داخل رگه شده است. با کاهش فشار و دما نیز رسوب و جداسازی مواد محلول صورت گرفته که در اثر آن رگه‌های آراگونیت تشکیل شده است.

نکته جالب توجه این است که با افزایش عمق رگه میزان استرانسیم و باریم موجود در سنگ افزایش می‌یابد که موید هیدروترمال بودن رگه است.

سنگ مرمر در زمره سنگ های آهکی دگرگونی است و از ایام قدیم عمدتاً در اماکن زیارتی و بقاع متبرکه مورد استفاده قرار می گرفت. عمده مرمر ها در برابر شرایط جوی مقاومند، اما به دلیل امکان هوا زدگی در برابر شرایط جوی و احتمال کدر شدن تحت تابش خورشید، اکثراً در داخل ساختمان ها به کار می روند.

مرمر خالص سفید و شاف است؛ اما وجود کانی هایی مانند آهن، آلومینیوم، منیزیم موجب تنوع رنگ و طرح در آن ها می شود به طوری که مرمر یک دست خالص به ندرت یافت می شود. زیبایی چشم نواز، تنوع رنگ و قابلیت ساب و صیقل فوق العاده از ویژگی های منحصر به فرد این این سنگ قلمداد می شود. مکان های لوکس و مجلل مانند لابی هتل ها، مجتمع های تجاری و ساختمان های مسکونی از موارد مصرف این سنگ تزئینی این سنگ ارزشمند به صورت اسلب یا بوکمچ دو تایی و چهارتایی (فورمچ) است.

سنگ های مرمر

 

معادن مرمر پرتغالی بجنورد یکی از مهمترین ظرفیت‌های صادراتی استان

معادن مرمر پرتغالی در اطراف شهر بجنورد واقع شده اند که بیشتر برای نمای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اغلب سنگ‌های تزیینی استان در شهرستان گرمه متمرکز شده اند که از این معادن سنگ مرمریت برداشت می‌شود.

سنگ‌های تزیینی به خصوص سنگ‌های مرمر یکی از مهمترین و مرغوبترین تولیدات استان خراسان شمالی می‌باشد.

رضا زاده معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی گفت: سنگ تزئینی معدنی مرمر و مرمریت در این استان جزء بهترین سنگ‌های تزئینی هستند، اما هنوز هیچ برندی برای آن‌ها تعریف نشده است.

سنگ تزئینی

 رضا زاده با اشاره به اینکه این استان دارای معادن خوبی از سنگ‌های مرمر پرتقالی رنگ  و معادن مرمریت کرم رنگ است، اعلام کرد: نبود واحد‌های فرآوری در این استان موجب شده تا این سنگ‌ها بدون نشان خراسان شمالی از استان به سایر استان‌ها و خارج از کشور صادر شوند.

از سوی دیگر نبود واحد‌های فرآوری موجب شده تا این سنگ‌ها به صورت خام از استان خارج شود.

رضا زاده با اشاره به اینکه بیشتر معادن مرمر در شهرستان بجنورد و مرمریت در شهرستان گرمه واقع شد اند، اظهار کرد:، متاسفانه اما معمولاً این معادن با تمام ظرفیت کاری خود فعالیت ندارند و هم اکنون معادن مرمریت و مرمر خراسان شمالی با ۳۰ درصد ظرفیت اسمی خود در حال فعالیت هستند.

رییس  سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی تصریح کرد: عدم وجود واحد های فراوری و صنایع معدنی رکود در ساختمان سازی و موجب شده تا این معادن با تمام ظرفیت فعالیت نکنند. از سوی دیگر بالا بودن کرایه حمل یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر این مشکل بوده است.

استان خراسان شمالی در زمینه معادن کلسیت، باریت و سنگ‌های تزیینی و خاک های صنعتی ظرفیت بالایی دارد ودر صورت وجود واحد های فراوری امکان صادرات فراهم می شود و اگر صنایع معدنی آن‌ها در استان وجود داشته باشد، می‌تواند علاوه بر ارزش افزوده بالا، اشتغال زیادی   در استان ایجاد کند.

۴۵ درصد از این واحدها، سنگ لاشه  و آهک هستند و در زمینه فراوری شن، ماسه و مخلوط‌های آبرفتی فعالیت می‌کنند .

صادرات سنگ

 اکنون ۲۵۳ معدن دارای پروانه بهره برداری در استان وجود دارد که بیش از ۱۴۸ معدن فعال است؛ و مابقی نیمه فعال و غیر فعال هستند.

گزارش از فاطمه رستمی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حسن بای
۱۴:۲۸ ۲۴ شهريور ۱۴۰۲
شماره تماس این معدن داران رومیخواستم
Iran (Islamic Republic of)
حسن بای
۱۴:۲۸ ۲۴ شهريور ۱۴۰۲
شماره تماس این معدن داران رومیخواستم
Iran (Islamic Republic of)
وحید
۲۲:۳۹ ۱۸ تير ۱۴۰۰
سلام
بله سنگ و خاک ما یه در صد از چیزیه که صادر میکنن و در عوض هیچ چیزی واسه ما انجام نمیدن اخه این چه وضعیت شده چطور زمین متری 10میلیون تومن اخه...........................
Iran (Islamic Republic of)
سنگ الوان
۱۵:۴۸ ۱۸ تير ۱۴۰۰
ما سنگ های مرمر معادن این استان را در سنگ الوان در سایز اسلب برش داده ایم و از نظر زیبایی و کیفیت با معادن مرمر کرمان و کردستان برابر می کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۱۸ تير ۱۴۰۰
هر کاری میخواهید بکنید ولی خام فروشی نکنید و ارزش افزوده اش را بجود بیاورید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۱ ۱۸ تير ۱۴۰۰
برادر من صادراتی که نتونی دلار رو از طرف بگیری وارد کشور کنی به چه دردی می خوره؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۱۸ تير ۱۴۰۰
چرا انقدر با صادرات ذوق میکنید.
کشور هایی دیگه اگه همچین معادنی داشته باشن از سنگ ریزش چیزی میسازن بعد صادر میکنن.اونوقت ما عشق خام فروشی هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۰ ۱۸ تير ۱۴۰۰
تا کی خام فروشی
10 سال اول به بهانه جنگ گذشت
10 سال دوم به بهانه بازسازی گذشت
10 سال سوم بدون بهانه گذشت
10 سال چهارم باز بدون بهانه
الان هم سومین سال از 10 سال پنجم داره میگذره
و وضعیت معیشت مردم به مراتب بدتر از قبل از انقلاب هست
تا کی بهانه تا کی دروغ تا کی فریب تا کی....
بخدا مردم بجز حداقلی های زندگی هیچی نمیخوان
1 کار
2 مسکن
این مشکل ها رو حتی کشورهای عقب افتاده هم بهتر از ما دارن کم کم حل میکنن