به گزارش حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، علی ربیعی سخنگوی دولت در آیین افتتاح مرکز راه نوین (سرای غزل) برای حمایت از زنان آسیب دیده اجتماعی خاطرنشان کرد: هرچه میگذرد به مرور، از احسان و دوشمان را زیر بار دیگران دادن، دور میشویم. این موضوع به ساختارهای سیاسی، اجتماعی و آموزشی ما برمی گردد و جامعه مقصر نیست. ما به آدمهایی نیاز داریم که مثل لوکوموتیو کشانه آدمهای دیگر و غمخوار آنها باشند.
وی با بیان اینکه هر کدام از ما میتوانیم وضعیت تعدادی از افراد را تغییر دهیم، گفت: دولتها به خاطر درگیریهای سیاسی-اقتصادی نمیتوانند تکافوی مسائل اجتماعی را داشته باشند و سیاستگذاری اجتماعی مغفول بزرگ سیاستگذاریهای ماست. از سیاستگذاری اجتماعی چیزهایی یاد گرفته ایم که با واقعیت امروز جامعه تناسبی ندارد و دیدگاههای موجود در مجموعههای کلان سیاستگذاری با تغییرات ارزشی و فرهنگی و هنجاری خانوادهها همخوانی ندارد. فقط عکسهایی را از مسائل اجتماعی گرفته اند، بدون اینکه روندها را دیده باشند.
سخنگوی دولت تصریح کرد: اتکا به نهادهای مدنی و سمنها در سیاستگذاری اجتماعی بسیار مهم است. هزاران سمن داریم، اما اینها کافی نیست و نیاز به سمنهای تخصصی و محلهای داریم که مسائل محلی را به صورت تخصصی رصد و حل کنند.
ربیعی با بیان اینکه نظریه نهادهای میانجی اجتماعی مثل سمنها برای مدیریت آسیبهای اجتماعی را در دولت پیگیری کردیم، گفت: در سال ۱۳۹۳، تنها حدود چهار هزار و ۵۰۰ سمن زیر نظر بهزیستی داشتیم، اما این تعداد در سال ۱۳۹۷ به بیش از ۹ هزار و ۶۰۰ سمن رسید و مجموع سمنها به ۲۲ هزار سمن ارتقا پیدا کرد.
وی افزود: یک نگرانی همیشگی ما در دولت، نگاه امنیتی به سازمانهای مردمنهاد بود و معمولا در مورد سازمانهای مردمنهاد، سوءتفاهم وجود دارد و متاسفانه در حوزه محیط زیست و جمعیتهای مختلف شاهد این موضوع بودیم و دولت موافق نگاه امنیتی نبود. نهادهایی که در حوزه جامعه کار میکنند ممکن است به نوعی حرف دیگر هم داشته باشند و باید اینها تحمل شود.
سخنگوی دولت تصریح کرد: در حوزه خودکشی، باید پنج، شش تا سمن تخصصی داشته باشیم و در همه حوزهها مثل اعتیاد هم همین رویه را باید اجرا کنیم، زیرا آسیبهای اجتماعی نسخههای کشوری ندارند و باید تخصصی و محلی پیگیری شوند. آدمهایی که در سمنها کار میکنند کشانه غمخوارگی جامعه هستند ما باید با کمک مردم، مشکلات مردم را حل کنیم.
ربیعی با بیان اینکه هیچ جامعهای بدون زنان توانمند و مبتکر، موفق نمیشود و اگر زنان آسیب ببینند به کودکان تسری میدهند و کل جامعه آسیب میبیند، گفت: زنان باید در کانون فعالیت ما باشند و از آسیب دیدن آنها پیشگیری کنیم. نباید به زنها نگاه قهری داشته باشیم. ما نیاز به سیاستگذاری معطوف به جنسیت داریم، اما متاسفانه دانش آن را نداریم و بدبینی به مراکز مطالعات در این حوزه مانع از رشد آنها شده است.
وی افزود: خوانشی که از آیات و روایات وجود دارد بیشتر خوانشهای سیاسی است و برای از میدان به در کردن رقیبان سیاسی به کار میرود، اما در آیات و روایات ما آمده است که اگر هر کسی یک نفر را احیا کند جامعهای را زنده کرده است و امروز بیش از همیشه به این آیه نیاز داریم. با کارهای کوچک و ساده میتوانیم جامعه را نجات دهیم و یک جنبش اجتماعی بزرگ راه بیاندازیم و حتما لازم نیست پول زیادی داشته باشیم. با کارهای کوچک میتوانیم خیر اجتماعی را گسترش دهیم.
سخنگوی دولت با اشاره به این موضوع که شیوه مدیریت آسیبهای اجتماعی با روشهای شناخته شده و سنتی امروز همخوانی ندارد، خاطرنشان کرد: اگر طلاق را آسیب اجتماعی فرض کنیم، یک روشی خطی در این مورد وجود داشت که فقر و اعتیاد را عامل طلاق معرفی میکرد، اما مطالعات عمیق نشان داد که فقر و اعتیاد رتبه چهارم را هم در میان عوامل طلاق ندارند بلکه تغییرات فرهنگی و عوامل اجتماعی و فقدان آموزشهای اجتماعی از عوامل مهمتر این آسیب اجتماعی هستند.
ربیعی گفت: متاسفانه برخی به جای اینکه پدیدههایی مثل کارتنخوابی زنان را یک بیماری تلقی کنند آنها را نوعی ناهنجاری لذت جویانه میدیدند، در حالی که این پدیده علتهای مختلفی دارد. مطالعات ما در اعتیاد زنان نشان داد که ناامنی روانی و فقدان امنیت اجتماعی و تحت سلطه بودن بدون حمایتهای قانونی یکی از دلایل اعتیاد زنان است. هرچند فقر هم در موضوع اعتیاد موثر است، اما نباید عوامل اجتماعی را نادیده بگیریم.
وی تصریح کرد: وقتی خودباوری فردی کم میشود و افراد به خودشان و نظام سیاسی بی اعتماد شده و به سمت آسیبهای اجتماعی میروند. ایجاد خودباوری در زنان یکی از مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
انتهای پیام/