کشاورز سربیشه‌ای دشت ناامیدی را به دشتی پر از امید، آبادانی و رونق در نقطه صفر مرزی تبدیل کرد.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، برای نوشتن از دست‌هایی که رنج کار و شیرینی تلاش را چشیده‌اند به دهستان لانو بخش درح سفر کردیم، شهر درح در ۸۵ کیلومتری شهرستان سربیشه و از شهر‌های مرزی ایران است که برای رفتن به آن باید از بیرجند مرکز خراسان جنوبی ۲۳۰ کیلومتر فاصله بگیری، جایی درست نزدیک مرز ایران با افغانستان است.
 
 در این نقطه که تنها ۱۰ کیلومتر از مرز فاصله دارد، چند سالیست دشتی که بین مردم به دشت ناامیدی معروف بود با همت چند کشاورز تولید رونق گرفته و امید به منطقه بازگشته است و علاوه بر حفظ امنیت در مرز‌ها، چراغ تولید هم روشن شده است.
 
بهبود وضعیت اقتصادی مردم، ایجاد اشتغال پایدار و سرمایه برای مردمی که هیچ گونه سرمایه‌ای نداشتند و از همه مهم‌تر تأمین امنیت پایدار در مرز سبب شد تا کشاورزان به فکر ایجاد یک شرکت سهامی زراعی بیفتند.
 
از ۳۱ شرکت سهامی زراعی موجود در کشور ۷ شرکت سهامی زراعی در خراسان جنوبی مشغول به فعالیت هستند و دشت خوشاب که یکی از این شرکت هاست در سال ۸۶ با هدف ایجاد کمربند سبز و ایجاد امنیت در مرز با پوشش ۱۵ روستای منطقه و ۲۴۱ نفر عضو تاسیس شد.
 
کشاورزان
 
وقتی امید زنده باشد تلاش نتیجه می‌دهد 
 
دری کشاورز پرتلاشی است که ۱۵ سال است در نقطه صفر مرزی اقدام به کشت و زرع و اشتغال و آبادانی کرده است.
 
او و ۲۴۱ کشاورز دیگر از ۱۵ روستا در قالب شرکت سهامی زراعی دور هم جمع شده اند تا تولید رونق بگیرد.
 
 دری ادامه می‌دهد: از این تعداد ۵۷ نفر به صورت مستقیم و ۱۸۴ نفر نیز به صورت غیرمستقیم در این شرکت مشغول به فعالیت اند.
 
کارگران خوشحال بودند که در تولید، اقتصاد و صنعت کشور سهیم اند و می‌گفتند: هم سود سهام را دریافت می‌کنیم و هم پول کارگری را و از کار خود رضایت داریم.
محصولات
 
رنگین کمان میوه‌ها در اراضی دشت خوشاب
 
جعفری معاون سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی گفت: از ۴ هزار و ۱۰۰ هکتار اراضی زیر کشت زراعی و باغی که متعلق به ۷ شرکت زراعی باغی است، ۱۰ درصد آن مربوط به شرکت سهامی زراعی دشت خوشاب است که سهم قابل توجهی را به خود اختصاص داده است.
 
او با بیان اینکه۱۱۰هکتار زیر کشت محصولات باغی انجام شده و ۱۰۰ هکتار نیز درحال کشت است گفت: در حوزه باغبانی درختان زیتون، انار، خرما، انگور و سنجد در این دشت کشت شده است.
 
میوه
 
جعفری بیان کرد: در سطح ۲۲۰ هکتار محصولات باغی ابیاری تحت فشار انجام شده است. 
 
معاون سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی تصریح کرد: محصولات زراعی کشت شده در این دشت شامل گندم، جو، ذرت علوفه‌ای و سورگوم است.
 
او اظهار کرد: در حدود ۷۷۰ هکتار تحت کشت گیاهان زراعی است که۱۳۰ هکتار زیر کشت گندم، ۲۰ هکتار جو و ۶۰ هکتار زیر کشت ذرت علوفه‌ای است.
 
جعفری عنوان کرد: ۱۰۰ تن جو، ۲هزار تن ذرت علوفه‌ای و ۴۰۰ تن علوفه خشک جزو تولیدات سالانه شرکت سهامی زراعی دشت خوشاب است
 
کشاورزان بیرجندی
 
دام و گوشت و باغ و بستان همگی در خوشاب
 
شرکت سهامی زراعی دشت خوشاب علاوه بر فعالیت در زمینه کشاورزی در پرورش دام و تولید گوشت قرمز نیز خوب عمل کرده است.
 
حسینی مدیر عامل شرکت زراعی دشت خوشاب گفت: در ابتدا با خرید ۲۰۰ رأس دام از اعضای شرکت شروع کردیم و امروز در قسمت دامداری شرکت به هزار رأس دام رسیده ایم.
 
او با اشاره به برنامه توسعه‌ای شرکت افزود: افزایش تعداد هزار رأس دام سبک به هزار و ۵۰۰ رأس، صدور مجوز دام سنگین از جمله پروژه ۶۰۰ رأسیگوساله و پرورش آبزیان از جمله برنامه‌هایی است که قرار است در دشت خوشاب اجرایی شود.
بیشتر بخو انید

حسینی بیان کرد: اخیرا در این دشت به کشت گل محمدی نیز روی آورده اند که با جوابدهی خوب الگوی کشت آن در دستور کار قرار می‌گیرد تا به محصولات زراعی باغی آن اضافه شود.
 
مدیرعامل شرکت سهامی زراعی ادامه داد:امسال از هر هکتار زیر کشت ذرت علوفه‌ای در این دشت حدود ۱۱۰ تن و از هر هکتار زیر کشت گندم نیز ۵ تن و ۷۰۰ کیلوگرم محصول برداشت شده است که رکورد قابل توجهی بوده است.
 
او اظهار کرد: با توجه به خاک فقیر و بارندگی کم در این دشت، این میزان برداشت محصول رکورد فوق العاده‌ای در کشور است.
 
حسینی با اشاره به اینکه از نظر کیفی بر اساس آنالیز‌هایی که انجام شده بهترین روغن زیتون در کشور از دشت خوشاب استحصال می‌شود، تصریح کرد: سال آینده باروری درختان زیتون را داریم که نیازمند شرکت صنایع تبدیلی و تکمیلی در حوزه روغن کشی است و اینکار می‌تواند سود خالص و بسیار بالایی را در حوزه زیتون عاید این شرکت کند.
 
زیتون
 
سنگ هایی پیش پای خوشاب
 
شرکت دشت خوشاب علاوه بر گرمای ۵۰ درجه که نفس کشیدن و کار کردن را دشوار می‌کند، با موانع دیگری نیز مواجه است که از جمله آن می‌توان به ۲۲ کیلومتر جاده خاکی اشاره کرد که فروش محصولات و حمل نهاده‌های کشاورزی را با مشکل بسیار جدی رو به رو کرده است.
 
دومین مشکل اساسی این دشت، محدودیت‌های آبی است که با توجه به نصب کنتور‌های هوشند، گرمای شدید هوا و بافت فقیر خاک امکان توسعه کشت‌های جالیزی، باغبانی یا توسعه دام وجود ندارد.
 
در صورت برطرف شدن موانع تولید در این دشت می‌توان اشتغال مستقیم را تا ۵۰ درصد افزایش داد.
محصولات تولیدی این دشت علاوه بر تأمین نیاز‌های داخلی استان، به استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و ... ارسال می‌شود.
 
کشاورزان

افروختن چراغ رونق اقتصادی با کارآفرینی مردمی 

فعالیت‌های شرکت زراعی خوشاب به دامداری هم ختم نمی‌شود و قرار است در آینده نزدیک با ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی، فعالیت گلخانه‌ای و استفاده از انرژی نو و تجدید پذیر فعالیت‌های خود را گسترش دهد.
 
علاوه بر شرکت سهامی زراعی دشت خوشاب ۶ شرکت سهامی زراعی دیگر در خراسان جنوبی وجود دارد که حدود ۷۵ هزار تن محصولات زراعی، هزار تن محصولات باغی و ۲۰۰ تن تولیدات دامی نتیجه تلاش این شرکت‌ها است.

نمونه موفق کارآفرینی مردمی که اگر در سایر نقاط کشور هم اجرایی شود می‌توان شاهد تحولی عظیم در تولید کشاورزی بود.

گزارش از فهیمه کدخدا

انتهای پیام/ک

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.