حاصل دسترنج یک ساله‌ گندم کاران به ثمر نشسته اما با وجود کم‌آبی،و خرید تضمینی با قیمت اعلام‌شده گویا روزگار بر وفق مراد گندم‌کاران نیست.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، زمین، پیراهن طلایی از جنس گندم بر تن کرده و رقص باد در میان دشت طلایی آنقدر زیباست که آرامشش تمام وجودت را فرا می‌گیرد. چشم در چشم گندمزار که می‌شوی ذهنت خالی می‌شود از کلمات برای بیان آن همه شکوه و زیبایی. شاهکار آفریدگار هستی را  زمانی می‌توان به زیبایی مشاهده کرد  که زمین‌های سرسبز به دشتی طلایی از خوشه‌های گندم تبدیل می‌شوند.

خوشه‌های زرین آنقدر باصلابت قد کشیده‌اند که چشم و دلت سیر نمی‌شود از دیدنشان. از باران و باد گذر کرده و حالا خورشید داغ‌تر از همیشه بر فراز گندمزار نظاره‌گر دلبری خوشه‌های طلایی است. دیدن این لحظه آنقدر زیباست که تمام آن یک سال سختی و سرما را می‌شود از یاد برد و لبخند زد. بعد از گذر از سختی‌ها اکنون زمان وداع کشاورز است با گندم‌های زرین و پایان دست نوازشگر او بر سرش.

مزارع پر رنج و دسترنج اندک | از جولان «دلالان» تا زنگ خطر خروج گندم از کشور

گندمزارهای آتشین خراسان‌جنوبی این روزها آوای زندگی سر داده‌اند و به‌رغم هوای گرم و در برخی روزهای آتشین و سوزان، کار برداشت با عشق و علاقه انجام می‌شود و خوشه‌های طلایی گندم در دستان زحمتکش و پینه بسته کشاورزان خودنمایی می‌کند.

کام گندم‌کاران تلخ است

رضایی یکی از کشاورزان خراسان‌جنوبی با اشاره به شرایط آب و هوایی، خشکسالی، گرمای هوای و کاهش محصول گندم گفت: از مزرعه‌ای که پارسال  ۲ تن محصول برداشت کردیم امسال نصف این مقدار را برداشت می کنیم.

او با گلایه نسبت به قیمت پایین خرید تضمینی گندم، افزود: با هزینه‌های کود، بذر، آب و برق، ماشین‌آلات و غیره قیمت تضمینی خرید دولت ۵ هزار تومان تعیین شده که قیمت پایین خرید دولت کام ما را تلخ کرده و ذوقی برای کشت گندم باقی نمی‌ماند.

رضایی اظهار کرد: دولت به شکل‌های مختلف از کشاورز پول می‌گیرد؛ ارزش افزوده، مالیات مستقیم، جریمه، بیمه و غیره هزینه‌های زیادی بر کشاورز تحمیل می‌کند اما وقتی گندم را می‌خواهد بخرد آن را با قیمت پایین می‌خرد و پول آن را هم دیر پرداخت می‌کند.

مزارع پر رنج و دسترنج اندک | از جولان «دلالان» تا زنگ خطر خروج گندم از کشور

قیمت خرید تضمینی به صرفه نیست

رمضانی یکی دیگر از کشاورزان خراسان‌جنوبی گفت: هزینه کشت گندم  امسال ما نسبت به سالیان گذشته قابل مقایسه نیست و چندین برابر شده و این در حالی است که قیمت کارشناسی دولت ۴ هزار تومان است و یک هزار تومان برای تحویل به موقع به کشاورز داده می شود.


بیشتر بخوانید


او با گلایه از اینکه این قیمت به هیچ وجه به صرفه نیست و جوابگوی هزینه‌های ما نیست، افزود: اگر شرایط بر این اساس پیش برود، کشاورز انگیزه کافی برای کشت گندم در سال آینده ندارد و یا اینکه به دلیل فشارهای اقتصادی مجبور به فروش گندم با قیمت بالاتر به واسطه‌های می‌شود و گندم از کشور خارج می‌شود.

رمضانی خطاب به متولیان امر گفت: با این قیمت تعیین شده و افزایش سرسام‌آور و نجومی قیمت کود، سم، بذر و غیره نه تنها سودی عایدمان نمی‌شود بلکه بدهکار هم خواهیم شد.

مزارع پر رنج و دسترنج اندک | از جولان «دلالان» تا زنگ خطر خروج گندم از کشور

چرا مسئولان به داد کشاورزان نمی‌رسند؟

یکی دیگر از کشاورزان خراسان‌جنوبی گفت: کشاورز امروز برای جهش تولید و کاشت گندم نیاز به بذر و کود کشاورزی دارد اما نمی‌دانم چرا مسئولان به داد کشاورزان نمی‌رسند، مگر قرار نبوده در حوزه تولید گندم خودکفا باشیم؟

حال و روز این روزهای کشاورزی در خراسان‌جنوبی خوب نیست. بارش های کم، قیمت‌های نجومی نهاده‌های کشاورزی و خوراک دام و پایین بودن نرخ تضمینی خرید گندم که هر کیلویی ۵ هزار تومان اعلام شده باعث شده تا کشاورزان داغ چیدن خوشه‌های طلایی گندم از گندم‌زارهایشان را بر دل خود بگذارند و از سر اجبار مزارع سرسبز گندم خود را به دامداران و یا دلالان بفروشند زیرا با این قیمت اعلام شده آنان حتی در هزینه‌های کشت هم می‌مانند و متضرر می‌شوند.

 قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی گفت: امسال مجموع سطح زیر کشت گندم در استان ۲۳ هزار و ۷۶۳ هکتار است که ۱۸ هزار و ۶۵ هکتار به کشت آبی و ۵ هزار و ۶۹۸ هکتار به کشت دیم اختصاص یافته است.

مزارع پر رنج و دسترنج اندک | از جولان «دلالان» تا زنگ خطر خروج گندم از کشور

پیش‌بینی برداشت ۴۳ هزار تن گندم/ کاهش ۳۰ درصدی برداشت

قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: بیشترین سطح زیر کشت گندم در استان مربوط به شهرستان قاین با ۳ هزار و ۲۳۵ هکتار و کمترین سطح زیر کشت مربوط به شهر بیرجند با ۲۵۰ هکتار است.

او با اشاره به برداشت گندم در استان افزود: امسال برداشت گندم در استان با توجه به گرمای زودرس هوا و کاهش نزولات جوی از ابتدای اردیبهشت‌ماه آغاز شده و تا اواسط مردادماه ادامه دارد.

قوسی از کاهش برداشت محصول گندم در استان خبر داد و تصریح کرد: اگر چه سطح زیرکشت گندم در استان نسبت به پارسال  کاهش نیافته اما پیش‌بینی می‌شود که برداشت محصول به‌دلیل کاهش بارندگی، افزایش شوری خاک، حمله آفات و بیماری‌ها و افزایش خسارت سرما بیش از ۳۰ درصد کاهش یابد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان‌جنوبی با یادآوری اینکه سال زراعی گذشته ۶۵ هزار تن گندم از مزارع آبی و دیم استان برداشت شده است، اظهار کرد: امسال به‌دلیل بارش‌های کم، برداشتی از مزارع دیم نداشتیم و پیش‌بینی ما برای برداشت از مزارع آبی ۴۳هزار تن است.

مزارع پر رنج و دسترنج اندک | از جولان «دلالان» تا زنگ خطر خروج گندم از کشور

او از کاهش ۳۰ درصدی برداشت محصول جو در استان خبر داد و گفت: سطح زیرکشت جو در سال جاری ۲۱ هزار هکتار است که پیش‌بینی می‌شود از این میزان سطح، حدود ۴۵ هزار تن محصول برداشت شود.

قوسی ادامه داد: بیشترین سطح زیرکشت جو در استان مربوط به شهرستان بشرویه با ۷ هزار و ۴۰۰ هکتار است و پارسال از ۲۰ هزار و ۴۳۵ هکتار سطح زیرکشت جو در خراسان‌جنوبی ۶۵ هزار و ۳۹۱ تن محصول برداشت شد.

آغاز خرید تضمینی گندم در استان

ضیائیان‌احمدی مدیر تعاون روستایی خراسان‌جنوبی به خرید تضمینی گندم از کشاورزان استان اشاره کرد و گفت: خرید تضمینی گندم در خراسان‌جنوبی از ۲۲ اردیبهشت‌ماه آغاز و همچنان ادامه دارد.

مزارع پر رنج و دسترنج اندک | از جولان «دلالان» تا زنگ خطر خروج گندم از کشور

او افزود: قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم ۵ هزار تومان است و امسال ۱۵ مرکز خرید تشکل‌های تعاون روستایی در ۹ شهرستان و ۲ مرکز مکانیزه خرید در بیرجند و قاین متعلق به اداره‌کل غله و بازرگانی دولتی ایران نسبت به خرید تضمینی گندم اقدام می‌کنند.

خرید تضمینی ۲ هزار و ۲۰۰ تن گندم از کشاورزان

ضیائیان احمدی مدیر تعاون روستایی خراسان‌جنوبی از خرید تضمینی ۲ هزار و ۲۰۰ تن گندم از کشاورزان استان خبر داد و گفت: از این میزان یک هزار و ۷۸۳ تن مربوط به مراکز خرید گندم مرتبط با تشکل‌های تعاون روستایی در سطح استان است.

او با اعلام اینکه بیشترین گندم خریداری شده امسال مربوط به شهرستان طبس است، افزود: پارسال نسبت به مدت مشابه امسال سه هزار و ۳۰۰ تن گندم از کشاورزان استان خرید شده بود که این رقم نشان‌دهنده کاهش ۳۰ درصدی خرید گندم است.

ضیائیان احمدی خشکسالی، کاهش نزولات آسمانی، افزایش دما در هنگام رویش غلات، قیمت پایین خرید تضمینی نسبت به قیمت دلالان را از مهم‌ترین دلایل کاهش خرید گندم از کشاورزان برشمرد و اظهار کرد: کشاورز صرف و صلاح را در نظر می گیرد و اقدام به فروش محصول خود نمی‌کند.

مزارع پر رنج و دسترنج اندک | از جولان «دلالان» تا زنگ خطر خروج گندم از کشور

این روزها به‌دلیل ناعادلانه بودن نرخ خرید تضمینی  گندم تولیدات کشاورزان به جای اینکه به سیلوها برود تا قوت مردم شود، در بازار آزاد به دلالان که با قیمت بالاتری خریداری می‌کنند فروخته و حتی بخشی از این تولیدات در انبارهای دامداران ذخیره می‌شود.

در حالی که دلالان، گندم کشاورزان را با نرخ‌های بالاتری خریداری می‌کنند نه تنها از دغدغه کشاورزان کم نشده بلکه آن‌ها نگران‌اند در آینده نه چندان دور با قاچاق گندم، کشور با کمبود این محصول استراتژیک مواجه شود.

نگرانی از ورود دلالان به بازار خرید گندم و تهدید پایداری تولید این محصول در شرایطی وجود دارد که دولت همچنان به تکرار برنامه‌های گذشته خود ادامه می‌دهد بی آنکه به هشدارهای کشاورزان و کارشناسان توجه کند.

در مجموع باید اشاره کرد که گندم یک محصول استراتژیک است که زندگی مردم به آن وابسته است و اگر در حوزه قیمت‌گذاری متناسب با تورم و گرانی، کار کارشناسی انجام نشود با مشکل جدی مواجه خواهیم شد و که اگر این شرایط ادامه یابد به‌طور حتم به واردات گندم نیاز خواهیم داشت.

منبع: فارس

انتهای پیام / س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.