قطعی برق ادامه دار در کشور منجر به بروز اختلالاتی در تولیدات محصولات کشاورزی شده است.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، همه ساله با آغاز فصل گرما، مصرف برق ناشی از سیستم های سرمایشی منازل و ادارات در برخی ساعات به اوج خود می رسد که شرکت توانیر طی سال های اخیر محدودیت هایی برای ادارات در پیک مصرف اعمال کرده است که امسال قبل از آغاز تابستان، تصمیم به قطعی چندساعته برق در طول روز گرفت.

بنابر قانون بخش کشاورزی در مدت زمان پیک بار ناشی از کاهش تولید انرژی در کشور،  برای مدت زمان ۴ ساعت دچار قطعی برق می شود که این امر منجر به افت تولید محصولات اساسی، تلفات طیور و آبزیان و خسارت به تاسیسات چاه می شود که تعمیر یا خرید مجدد پمپ برای تولیدکننده مقدور نیست‌.

گرچه بسیاری از مسئولان داشتن ژنراتور واحدهای مرغداری و آبزی پروری را به دلیل مشکلات متعدد ناشی از قطعی برق الزامی می دانند، اما در برخی موارد شاهد تلفات طیور و بچه ماهی ها ناشی از نبود سیستم خنک کننده در واحدهای مرغداری و افت اکسیژن در استخرهای پرورش هستیم که تولیدکننده دیگر به سبب زیان محسوس قادر به ادامه تولید نیست.

آمارها نشان‌می دهد که امسال قطعی مکرر برق در کنار شرایط خشکسالی و بحران آب مزید بر علت شده تا تولید محصولات کشاورزی بویژه محصولات اساسی ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش یابد که این امر می تواند معضلات متعددی را برای تامین غذای کشور ایجاد کند که از مسئولان وزارت نیرو انتظار می رود که هر چه سریع تر بحران برق کشاورزی را مرتفع کند که با ورود به مرداد ماه، مشکلات ۲ چندان نشود.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط  می رویم تا درباره تاثیر قطعی برق های اخیر در بخش های مختلف کشاورزی، آبزی پروری و مرغداری و همچنین‌ خسارت وارده به تولیدکنندگان با خبر شویم:

 بحران قطعی برق در بخش کشاورزی جدی است

محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، اشاره به اینکه مصرف آب های سطحی در نقاط مختلف کشور به حداقل رسیده رسیده است، اظهار کرد: کشاورزان با استفاده از چاه و برداشت آب از کانال هایی که ارتفاع دارد، کارشان را انجام می دهند.

وی افزود: با توجه به شرایط خشکسالی و گرمای هوا، کشاورزان نیاز بیشتری به برق دارند که متاسفانه قطعی برق های طولانی مدت آسیب جدی به چاه های کشاورزی وارد کرده است.

ملک زاده ادامه داد: تولیدکنندگان واحدهای صنعتی، نیمه صنعتی، گلخانه، مرغداری، دامداری و مراکز تولید و پرورش قارچ بر مبنای برنامه ریزی که انجام دادند، از چاه های کشاورزی استفاده می کنند و هیچ گاه سابقه نداشته که در فصل بهار دچار قطعی برق شویم.

رئیس نظام صنفی کشاورزی با اشاره به اینکه قطعی برق های اخیر منجر تنش محصولات زراعی شده است، بیان کرد: با قطعی برق های زودهنگام در ساعاتی که نیاز بود مزارع آبیاری شود، برق قطع شدو مزرعه به طور کامل آبیاری نشد که  در نهایت با وصل شدن مجدد برق، آب از ابتدا باید در مزارع و باغات انداخته می شد که متاسفانه این تنش ها علاوه بر ایجاد خسارت به تاسیسات برقی چاه ها، تولید هم دچار مشکلاتی کرد.

به گفته وی، با قطعی برق های مکرر، تاسیسات چاه ها دچار آسیب می شود، درحالیکه هزینه حفاری یک چاه حداقل ۲ میلیارد تومان است که اگر آسیبی به آن وارد شود، کشاورزان قادر به جبران آن نیستند.

این مقام مسئول هزینه پمپ چاه را ۱۰۰ میلیون تومان اعلام کرد و گفت: زمانیکه پمپ چاه بسوزد، کشاورز برای تعمیر آن باید ۱۰۰ میلیون تومان هزینه کند که این رقم برابر با درآمد یکسال کشاورزان است.

رئیس نظام‌ صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با بیان اینکه کشاورزان در طول شبانه روز نیاز به برق دارند، گفت: بنابر قانون کشاورزان مشمول ۴ ساعت قطعی برق اجباری در ساعات اوج مصرف هستند که کشاورزان انتقادات زیادی نسبت به این موضوع دارند که مسئولان هم به جای رفع بحران تامین برق به قطعی برق در بخش کشاورزی روی می آورند که این موضوع علاوه بر خسارت تولیدکننده به اقتصاد کشور هم ضربه مهلکی می زند.

وی ادامه داد: بنابر قانون اگر واحدهای تولیدی از ناحیه قطعی برق دچار خسران شوند، خسارت به تولیدکننده باید پرداخت شود که متاسفانه این حمایت صورت نمی گیرد و تولیدکننده از جیب خود باید خسارت را پرداخت کند.

ملک زاده در واکنش به استمرار قطعی برق در تابستان بیان کرد: با استمرار قطعی برق در اوج گرمای هوا، تولیدکنندگان واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی مرغداری و دامداری دچار قطعی برق شوند، آسیب جدی به تولیدکنندگان وارد می شود چرا که واحدهای مرغداری با سیستم خنک کننده کار می کنند‌.

مزارع مکانیزه ماهی در معرض خطر قطعی برق

آرش نبی زاده مدیر عامل اتحادیه تعاونی ماهیان سردآبی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تاثیر قطعی برق های اخیر بر تولید قزل آلا اظهار کرد: در استان های اصفهان، همدان، اراک و گیلان مزارعی که مکانیزه هستند، بیشترین تلفات را از قطعی برق داشتند.

وی با اشاره به اینکه آمار دقیقی از میزان خسارت در دست نیست، افزود: بنابر تماس های متعدد تولیدکنندگان، ۴ استان گرفتار تلفات ناشی از قطعی برق شدند که مزارع فاقد بیمه، امکان دریافت خسارت را ندارند، اما انتظار می رود که جهاد کشاورزی استان ها یا شیلات آمار دقیقی از خسارت اعلام کند‌.

نبی زاده ادامه داد: با توجه به بحث بیمه ای که در بخش کشاورزی اتفاق افتاده، انتظار می رود خسارت ها تا حدی جبران شود چرا که بیمه بر مبنای قیمت سال گذشته انجام شده که در صورت پرداخت خسارت ۱۰۰ درصدی هم، نیمی از خسارت تولیدکنندگان پرداخت شده است که این امر موجب شده تا بتوانند دوباره به تولید ادامه دهند.

مدیر عامل اتحادیه تعاونی ماهیان سردآبی با بیان اینکه خسارت مزارع قزل آلا در تولید تاثیر مستقیمی دارد، گفت: استان های دارای بچه ماهی که مکانیزه هستند یا با برق کار می کنند، بیشترین خسارت را متحمل شدند که با وجود خروج ۵ مزرعه از مدار تولید، بدیهی است که تولید کاهش می یابد.

**خسارت جزئی قطعی برق به واحدهای مرغداری/مرغداران مقصر اصلی تلفات طیور ناشی از قطعی برق

برومند چهارآیین رئیس هیئت مدیره شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، میزان خسارت وارده به واحدهای مرغداری را جزئی اعلام کرد و گفت: واحدهای مرغداری مکلف به تامین برق اظطراری واحد خود هستند چرا که مشکلات برق در دنیا معمول است.

وی تامین برق اظطراری را یکی از شرایط صدور یا تمدید پروانه واحد تولیدی اعلام کرد و افزود: به واحدهای فاقد برق اظطراری نباید مجوز داده شود، چنانچه واحد فاقد برق اضطراری دچار تلفات می شوند، این موضوع ارتباطی به مسئولان ندارند چرا که واحد مرغداری به علت نبود ژنراتور دچار صدمه شده است.

یک ششم ظرفیت تولید با قطعی برق از مدار خارج می شود

جعفر حسینی مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به تاثیر قطعی برق بر تولید محصولات کشاورزی اظهار کرد: انرژی برق در بحث تولید محصولات اساسی کشاورزی نقش بسزایی دارد.

وی با اشاره به اینکه عمده محصولات کشاورزی از طریق آب‌های سطحی و زیرزمینی تولید می‌شوند، افزود: بخش محصولاتی که از آب‌های سطحی تولید می‌شوند، منبع تامین انرژی برق یا گازوئیل است و عمده محصولات آبی که از آب‌های زیرزمینی است، با قطعی ۴ ساعته در طول روز در کاهش تولید تاثیر بسزایی دارد.

حسینی با بیان اینکه با قطعی برق روزانه یک ششم ظرفیت تولید از مدار خارج می‌شود، گفت: با توجه به شرایط اقلیمی امسال تولید گندم در شرایط سختی قرار دارد و به رغم آنکه تولید چندانی از دیم زارها نداریم، اما تولید گندم‌های آبی تحت شعاع قطعی برق قرار گرفته است‌. به عنوان مثال از هر ۱۰۰ هکتار گندم با قطعی برق، یک ششم معادل ۲۴ هکتار از مدار خارج می‌شود.

مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی از کاهش ۱۵ تا ۲۰ درصدی تولید محصولات اساسی خبر داد و گفت: امسال قطعی برق زودتر از سال‌های قبل شروع شده که همین امر منجر به کاهش تولید محصولات اساسی همچون ذرت دانه‌ای، ذرت علوفه، برنج و گندم شده است.

به گفته حسینی، قطعی برق آسیب جدی به تجهیزات برق چاه‌های کشاورزی وارد می‌کند که با این وجود کشاورزان به شدت از این خاموشی‌ها ناراضی هستند؛ چرا کاهش خاموشی سطح شهری و حوزه صنعت بر دوش کشاورزان و تولیدکنندگان مواد غذایی گذاشته شده که این موضوع امنیت غذایی را به خطر انداخته است.

وی در پایان با اشاره به اینکه قانون حمایت از بخش کشاورزی کم‌نیست، تصریح کرد: بنابر ماده واحده برقی کردن چاه‌های کشاورزی، اصرار به تامین ۲۴ ساعته برق چاه‌های کشاورزی دارد، همچنین ماده ۲۵ قانون فضای بهبود کسب و کار اصرار دارد که کشاورزی در اولویت خاموشی‌ها نباشد، این در حالی است که امسال زودتر از سال‌های گذشته خاموشی داریم که انتظار می‌رود، وزارت نیرو مشکل خاموشی بخش کشاورزی را حل کند.

با آغاز فصل گرما در تابستان در پی افزایش بار مصرفی مشترکان برق، شرکت توزیع تصمیماتی مبنی بر قطعی برق چندساعته در طول روز گرفت، درحالیکه این قطعی مکرر برق به بسیاری از زیرساخت ها و واحدهای پرورش مرغ و ماهی خسارت وارد کرده است که همواره این نگرانی وجود دارد که با استمرار قطعی برق ها، سرانجام تولید به کجا خواهد رسید؟ چرا که در صورت عدم بیمه واحدهای مربوط امکان ادامه تولید وجود ندارد.

انتهای پیام

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
اسماعیل نوغانچی صالح
۱۵:۴۳ ۰۷ تير ۱۴۰۰
قطعی برق جزو پروژه هاست به همراه کرونا و محدویت ترددها ساختگی و دیگر گرانیها کل برق کشور از آب ۱۲ درصد پس بارندگی بهانه هست هر چند رمز ارزها و فروش برق توسط شرکت‌های خصوصی به کشورهای همسایه هم مد نظر بود اما همش برای برهم زدن آرامش مردم هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۴ ۰۷ تير ۱۴۰۰
والا تاچند وقت پیش مسئولین از خو دکفایی در صنعت برق ونیرو در رسانها وصدا وسیما شلوغش کرده بودن وبرق صادر می کردن ..........فکر کنم این مملکت درست بشو نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۶ ۰۷ تير ۱۴۰۰
ما یک روز در میان ساعت ۱۴:۳۰ قطعی برق داریم تا ساعت ۱۷, دست گلتون درد نکنه قرن بیست و یک هستیم, گرما از یه طرف و از طرفی تمام لوازم ضروری زندگی هم برقی است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۰۷ تير ۱۴۰۰
من امسال به دلیل نوسلن برق یک متور پمپ شناور به مبلغ ۷میلیون سوزاندم فقط موتور آن . و از پمپ گریز از مرکز به جای آن استفاده کردم که آن هم سوخت به مبلغ ۱۰میلیون .بعد از اندازه گیری برق افت جریایان و نوسان شناسایی شد که اداره برق زیر بار نرفت و گفت چون برق شما خانگی است استفاد کشاورزی جایز نیست در حالی که تعرفه کشاورزی از خانگی کمتر است مگر کشاورزی شغل غیره قانونی هست،من یک موتور جدید برای شناور خریدم ۷میلیون و یک ترانس اتوماتیک به مبلغ ۹میلیون تازه متوجه شدم چه فشاری بر سر وسایل برقی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۹ ۰۷ تير ۱۴۰۰
چاهها کم آب موتور ها براثر این نوسانات در فشار مجوز چاهم که داده نمی شه کشاورز مجبور بی خیال کشاورزی بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۰۷ تير ۱۴۰۰
جا گریه داره ساعت ۱تا۴برق رو میفرستن تو گیلان اوج گرما زمانی هم که برق هست از بس ضعیفه یا باید گوشی رو شارژ کرد یاپنکه روشن کرد تا کی باید اینجوری باشه جهان روز به روز در حال پیشرفت هست ایران در حال پس رفت الان با اینکه ۲۰سالمه احساس میکنم ۵۰سال پیش دارم زندگی میکنم اینا هیچی میام امتحان بدیم برق قطع میشه آقا شما بگین ما چیکار کنیم خانواده خودشون که راحت برق هم نباشه موتور برق هست براشون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۰ ۰۷ تير ۱۴۰۰
خب برق ها را قط نکنید وقتی مدیریت نباش همی
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۱:۵۱ ۰۷ تير ۱۴۰۰
آثارقطع برق درسال های آینده به خودروهای برقی ومترووافزایش ترافیک شهری میانجامددرکناربوجودآمدن بیکاری زیان کارخانجات ومصرف کنندگان برق مسیرخودروی برقی مسیری هست که ایران بایدآن راطی کندوهمچنین دیگرپروژه های گره خورده به برق.
Iran (Islamic Republic of)
Ahmad
۱۱:۰۹ ۰۷ تير ۱۴۰۰
من نمیدانم ایران بهترین کشور برای انرژی تجدید پذیر هست انرژی خورشیدی چرا مسولیین به فکر نیستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۱ ۰۷ تير ۱۴۰۰
متاسفانه خیلی گرونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۷ ۰۷ تير ۱۴۰۰
مسؤولین به فکر کدوم مشکل مردم هستند که به فکر این نیستند.
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۰:۱۶ ۰۷ تير ۱۴۰۰
اثارتاریخی قطع برق بیشترازاین حرف هاخواهدشد.امیدوارم اول ازهمه مواظب قطع برق باشند.درحال حاظرهیچ رونقی درصنعت برق نیست.یک مقدارپول بیشترچاپ کنید
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۹:۵۷ ۰۷ تير ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
بایدنیروگاهای برقی اتمی و غیر بادی و خورشیدی و آبی بیشتری در مدار ساخت و تولید برق افزایش یابند و برق تمامی کارخانجات و تولیدگران صنعتی کشاورزی و غیره مانند برق بیمارستانی و اداری تجاری و مانند تولید رمز ارزهای دیجیتالی که بسیار بسیار بسیار برق باید استفاده کنند را کلا از برق شهروندان خانگی جداشون کنید و نیروگاهای برقی جدایی برای این امور اختصاص دهید
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر
آخرین اخبار