دارا یکم نخستین صندوق etf دولتی است که سال گذشته معاملات خود را آغاز کرد و در اوج خود بازدهی ۲۴۰ درصدی را تجربه کرد و با پیش گرفتن روند فرسایشی امروز به بازده ۲۸ درصدی رسیده است.

به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، امروز سالگرد یک سالگی آغاز معامله صندوق دارا یکم (صندوق واسطه‌گری مالی) در بورس است. این موضوع بهانه‌ای شد که به بررسی تحولات این صندوق بپردازیم.

صندوق دارا یکم در تاریخ ۱۴ اردیبهشت سال گذشته شروع به پذیره نویسی کرد و در ۳۱ اردیبهشت ماه پس از یک مرتبه، تمدید پذیره نویسی آن پایان یافت. بر اساس اعلام وزارت اقتصاد، بیش از سه میلیون و چهار صد و هشتاد و یک هزار (۳۴۸۱۰۰۰) نفر با سرمایه‌گذاری بیش از ۵ هزار و ۸۸۶ میلیارد تومان از آحاد مختلف مردم در این پذیره نویسی مشارکت کردند.

سرانجام این صندوق در تاریخ ۷ تیر ماه ۱۳۹۹ به تعداد ۷ میلیون و ۴۶۵ سهم در قالب ۸۴ هزار و ۷۰۷ سفارش معامله شد و در روز اول خود با رشد بیش از ۱۲۸ درصدی به قیمت میانگین ۲۲ هزار و ۸۰۰ تومانی رسید و بازدهی شیرینی را نصیب خریداران اولین صندوق ETF دولتی کرد.

دارا یکم در تاریخ ۱۴ تیر ماه به بالاترین قیمت خود یعنی حدود ۳۲ هزار و ۸۰۰ تومان رسید. در طول این یک سال این سهم فراز و فرود‌های زیاد را تجربه کرد و امروز بعد از گذشت یک سال از عرضه دارا یکم قیمت هر سهم آن به ۱۲ هزار و ۸۳۰ تومان رسیده است.


به بهانه یک سالگی دارا یکم و بررسی جزئیات بیشتر این صندوق دولتی با دو تن از کارشناسان بازار سرمایه به گفت و گو نشستیم؛

پیمان حدادی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با صندوق دارا یکم بیان کرد: دارا یکم در حالی در سال گذشته عرضه شد که هر فرد (با کد ملی) قادر بود تا مبلغ ۲ میلیون تومان از این واحد‌ها را با تخفیف ۲۰درصدی خریداری کند. دارا یکم شامل پنج سهم بود که بانک تجارت ۱۷ درصد، بانک ملت ۱۷ درصد، بانک صادرات ۱۷ درصد بیمه البرز ۱۷ درصد و بیمه اتکای امین نیز تقریبا ۱۱ و نیم درصد در صندوق دارا یکم سهیم بوده‌اند. دارا یکم در مدت پذیره نویسی و عرضه با استقبال بسیار خوبی مواجه شد.

قیمت پایین تر دارا یکم نسبت به nav  این صندوق

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر قیمت هر واحد صندوق دارا یکم حدود ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان است، اما nav این صندوق ۱۸ هزار تومان است که نشان دهنده این موضوع است که قیمت دارا یکم پایین‌تر از ارزش و nav این سهم در حال معامله است و نسبت قیمت به nav این صندوق ۷۰ درصد است.

حدادی در ادامه بیان کرد: صندوق دارا یکم تا قیمت ۳۴ هزار تومان نیز رشد داشته است و کم‌ترین قیمتی که در طی یک سال گذشته داشته است، حدود ۹ هزار و ۷۰۰ تومان بوده است که بعد از آن مجدد شروع به رشد کرد.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: درس‌هایی که دولت از عرضه این صندوق می‌تواند بگیرد، این موضوع است که اگر بتواند اعتماد مردم را جلب کند، می‌تواند از این صندوق‌ها به بهترین حالت ممکن برای تامین مالی استفاده کند البته به این شرط که قیمتی که به مردم داده می‌شود، قیمت منصفانه و درستی باشد.


بیشتر بخوانید


حدادی در ادامه افزود: نکته بعدی که باید دولت و مسئولان مربوطه برای آینده از آن استفاده کنند، قرار دادن بازار گردان از ابتدا برای سهم‌های این چنینی است یکی از علت‌هایی که باعث شد نوسانات قیمتی سهم دارا یکم زیاد شود، عدم حضور بازارگردان از ابتدا برای این سهم بوده است. در چنین سهم‌هایی نقش بازارگردان این است که قیمت را در همان محدوده nav ثابت حفظ کند.

محمد خبری زاد کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با دارا یکم گفت: در سال گذشته که استقبال از بازار سرمایه افرایش یافت، دولت تصمیم گرفت سهم خود را در برخی از بانک‌های دولتی به فروش برساند برای این موضوع دولت اقدام به تشکیل یک صندوق با ۵ سهم بیمه‌ای و بانکی به نام صندوق واسطه گری مالی یکم با نماد دارا یکم کرد.

 تامین مالی دولت بدون از دست دادن مدیریت

این کارشناس بازار سرمایه افزود: دولت دو هدف از تشکیل این صندوق داشت اول اینکه سهامداران به طور مستقیم وارد بورس نشوند و مورد بعد اینکه با فروش واحد‌های این صندوق به جای فروش سهام تشکیل دهنده به صورت جداگانه دیگر مدیریت این بانک‌ها از دست دولت خارج نمی‌شد و به طور کل دولت می‌توانست بدون از دست دادن مدیریت، تامین مالی انجام دهد.

خبری زاد در ادامه افزود: در ابتدا بازده این صندوق بسیار مناسب بود، اما به تبع این صندوق نیز از سقوط بازار در امان نماند و دچار افت قیمت شد و اکنون قیمت آن حدود ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان است.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه اظهار کرد: نکته مهمی که دولت در این صندوق به آن توجه نکرد، مبحث بازارگردان بود. در حال حاضر nav این سهم ۱۸ هزار و ۷۰۰ تومان است که این اختلاف حدود ۲۰ درصدی با قیمت این صندوق به دلیل عدم حضور بازارگردان در این صندوق است.

او در پایان گفت: این صندوق برای دولت تجربه‌ خوبی بود؛ چرا که توانست از آن تامین مالی کند بدون اینکه مدیریت را از دست بدهد، اما از سوی سهامداران تجربه خیلی موفقی محسوب نمی‌شود؛ چرا که سهامداران دارایی دارند که ارزش آن بالا است، اما قیمت آن در بازار از آن میزان کمتر است.

گفتنی است، دارا یکم از جمله سهم‌هایی بوده است که با اقبال زیادی از سوی سهامداران مواجه شد، اما این سهم نیز مانند تعداد زیادی از سهام با مشکلات و ریزش‌هایی همراه بوده است که امید است که دولت و نهاد‌های مسئول از چنین عرضه‌هایی درس‌های مناسب بگیرند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۰ ۰۸ تير ۱۴۰۰
پس اون 5 میلیون چی بود که گرفتند و ضرر شامل مردم شد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۰ ۰۷ تير ۱۴۰۰
چگونه از وضعیت سهام خود مطلع باشیم. یعنی برای بروز بودن اطلاعات خود از سهام باید با کجا در تماس باشیم؟
آخرین اخبار