به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، خراسان جنوبی بهشت معادن ایران با بیش از ۶۰۰ معدن راهبردی است. زغال سنگ، منیزیت، خاکهای صنعتی، سنگهای تزئینی، بنتونیت، کرومیت، سنگ آهن، دولومیت، آندولوزیت، مرمریت، بازالت، طلا، مس، سیلیس، فلورین، پتاس، سرب و روی از مهمترین مواد معدنی استان کویری خراسان جنوبی هستند.
در این میان شهرستان طبس به قطب زغال سنگ ایران معروف است و منطقه زغال دار طبس با وسعت بیش از ۳۰ هزار کیلومتر مربع و ذخیره اکتشافی دو میلیارد و ۷۵۰ میلیون تن زغال سنگ کک شو و حرارتی، غنیترین و بزرگترین ناحیه زغالی ایران با حدود ۷۶ درصد ذخایر زغالی کشور را در خود جای داده است.
آوازه زغال سنگ خراسان جنوبی به جای جای کشور رسیده و حالا پایه صنعت ذوب آهن کشور است، معادن زغال خیز در دل کویر توانسته اند جلوی مقدار زیادی از واردات زغال سنگ را به کشور بگیرند؛ زغال سنگ طبس توانسته بخش عمدهای از نیاز ذوب آهن اصفهان را برطرف کند.
شرکت زغال سنگ پروده طبس از سال ۱۳۸۶ با هدف استخراج سالانه یک و نیم میلیون تن زغال سنگ خام و تولید ۷۵۰ هزار تن کنسانتره شروع به کار کرد و بهره برداری از این معدن، تمام مکانیزه است.
کریتی ثانی مدیرعامل شرکت زغال سنگ پروده طبس میگوید: در سال ۹۹ توانستیم ۶۱۶ هزار تن فرآورده زغال سنگ را به بیشتر کارخانههای فولاد و ذوب آهن کشور ارسال و رتبه اول کنسانتره زغال سنگ را در کشور ثبت کنیم.
او بیان میکند: بیش از ۵۰ درصد نیاز زغال سنگ کشور از معادن طبس تأمین میشود و در کک سازی هم در کشور حرفی برای گفتن داریم؛ به طوری که پارسال توانستیم بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن زغال سنگ کک شو استخراج کنیم و بیش از ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تن زغال خام را در کارخانه زغالشویی شرکت فراوری کنیم و حدود ۵۷ درصد فراوری زغال سنگ کشور، توسط این شرکت انجام شده است.
سختی کار معدن به شیرینی خودکفایی کشور میارزد
بیش از ۷ هزار کارگر در سه شیفت کاری در معادن زغال سنگ طبس مشغول به کار هستند تا طلای سیاه را از عمق زمین استخراج و تقدیم به صنعت کشور کنند.
رحمان پور از کارگران یکی از معادن زغال سنگ طبس میگوید: ۱۵ سال است که در معدن زغال سنگ پروده طبس مشغول به کار هستم و ۵ سال دیگر بازنشسته میشوم؛ هر ۱۵ روز خانواده ام را میبینم.
یکی دیگر از کارگران نیز که در عمق ۳۰۰ متری معدن مشغول استخراج زغال سنگ است، به خبرنگار ما میگوید: خیلی خوشحالم که از دل زمین محصولی حیاتی را استخراج میکنیم که چرخهای صنعت فولاد کشور را به حرکت در میآورد و کشورمان را بی نیاز ار واردات میکند.
افزایش ظرفیت فراوری با بهره برداری از کارگاه استخراج E۴
شرکت زغال سنگ طبس برای تأمین نیاز کشور و قطع وابستگی به واردات، امسال به سمت افزایش استخراج گام برداشته و با تلاش مهندسان و کارگران این مجموعه، فرآوری شتاب بیشتری میگیرد.
مدیرعامل شرکت زغال سنگ پروده طبس با اشاره به توسعه زیرساختهای استخراج معادن منطقه میگوید: در سال تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها با توجه به منویات رهبر معظم انقلاب تصمیم گرفتیم در مسیر استخراج معادن که ارزش افزوده قابل ملاحظهای برای اشتغال مولد دارد، چرخ تولید پرشتابتر از قبل به حرکت خود ادامه دهد که برنامه ریزیهای خوبی برای راه اندازی کارگاه و استخراج بیشتر صورت گرفته است.
کریتی ثانی با اشاره به اینکه امسال کارگاه استخراج E۴ به عنوان هشتمین کارگاه لانگوال شرکت، به پایان میرسد، ادامه میدهد: مطابق برنامه زمان بندی، قرار است بیش از ۳ هزار تن تجهیزات استخراج، برای اُوِرهال و تعمیرات دوره ای، به سطح معدن منتقل شود تا بعد از آماده سازی مجدد، در کارگاه لانگوال W۳ مستقر شوند.
بیشتر بخوانید
او با بیان اینکه عملیات بهره برداری از ذخیره یک میلیون و ۵۰۰ هزارتنی کارگاه W۳ از آبان ماه ۱۴۰۰ آغاز خواهد شد اظهار کرد: پیش بینی میکنیم این پروژه حدود ۲۲ ماه به طول بیانجامد.
مدیرعامل شرکت زغال سنگ پروده طبس ادامه داد: پیش بینی میکنیم امسال حفریات معدنی به ۷ هزار و ۳۵۰ متر برسد و همچنین بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن استخراج خام از معدن زغال سنگ پروده انجام شود.
کریتی ثانی ادامه داد: برنامه ۱۴۰۰ در مقایسه با دوره سال ۱۳۹۹ در سه حوزه حفریات معدنی، تولید کنسانتره و بارگیری محصول به ترتیب افزایش ۲۶ درصدی، ۸ درصدی و ۱۱ درصدی را شامل میشود.
حمایتهای بانکی و بیمه ای، گامی بلند به سوی توسعه معادن
ذخایر میلیارد تنی معادن زغال سنگ خراسان جنوبی ظرفیتی بزرگ را فرآوری توسعه صنعت فولاد کشور قرار داده است که حمایتهای واقعی بانکی و بیمهای میتواند این ظرفیت را در خدمت رونق بیشتر صنایع مادر قرار دهد.
به گفته کریتی ثانی مدیر عامل شرکت زغال سنگ پروده طبس، حمایت در حوزههای بانکی، بیمه ای، عوارض و حقوق دولتی میتواند برای معدن کاران و توسعه معدن راهگشا باشد.
او بیان میکند: افزایش استخراج و فرآوری معادن معادن به توسعه اقتصادی و اجتماعی میانجامد و نهایتا در پیشرفت کشور موثر است؛ علاوه بر آن کارگران بیشتری میتوانند مشغول به کار شوند، کارگرانی که اکنون چشم به راه ایجاد اشتغال هستند.
تولید بدون توقف برای تأمین نیاز صنعت فولاد
شرکت زغال سنگ پروده طبس توانسته است پارسال ۶۱۶ هزار تن کنسانتره تولید و از این میزان ۵۹۹ هزار تن را به اکثر نقاط کشور ارسال کند.
حجم بالای تولیداتی که نشان میدهد کنسانتره تولید شده این شرکت، تأمین کننده بخش زیادی از نیاز صنایع مادر کشور است.
تولید ۶۶۳ هزار تن کنسانتره از برنامههای امسال شرکت زغال سنگ پروده طبس است، طلای سیاهی که از دل کویر استخراج و فرآوری میشود تا چرخهای کارخانههای فولاد و ذوب آهن کشور بیشتر از گذشته بچرخد؛ مواد اولیهای که نقشی حیاتی در تولید فولاد و قطع وابستگی به خارج از کشور دارند.
گزارش از: زهرا رضوانیان
انتهای پیام/ ر
مهد
دّر
وگوهر.