به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، آغاز ماه ذی القعده با ولادت حضرت معصومه (س) خواهر امام رضا (ع) و نیمههای ماه با تولد خود ایشان و پایانش شهادت فرزند بزرگوارشان است؛ به همین علت این ماه به «ماه امام رضا (ع)» نامگذاری شدهاست.
برای علت نام گذاری روز ۲۳ ذی القعده به نام روز زیارتی امام رضا (ع) دلایل زیادی عنوان شدهاست؛ یکی از دلایل عمده این است که این روز به روایت برخی مصادف با شهادت امام رضا (ع) است، برخی دیگر نیز قصد دارند با برجسته کردن این روز به نقش اثرگذار و برجسته امام رضا (ع) در مرو به عنوان یکی از کانونهای نشر حقایق اسلامی تأکید کنند، چرا که اندیشههای انحرافی شیعه، امامت ثامن الائمه (ع) را انکار میکردند و معتقد بودند امامت با امام هفتم شیعیان بسته شدهاست.
چگونه از آداب زیارت مطلع شویم!
با مراجعه به کتابهایی همچون مفاتیحالجنان، زیارت و فلسفه زیارت میتوان از نحوه صحیح زیارت، آداب و فواید آن استفادهکرد؛ برای روز زیارتی امام رضا (ع) مصادف با ۲۳ ذی القعده بیان شدهاست حالت خضوع و تواضع داشتن به هنگام تشرف و رعایت پاکیزگی و همچنین ذکر خواندن و اذن دخول خواستن به هنگام ورود به حرم و بارگاه آن حضرت از مهمترین نکاتی است که باید رعایت کرد.علامه مجلسی در خصوص زیارت امام رضا (ع) میگوید: زیارت حضرت رضا (ع) در روزهای مقدس اسلامی دارای فضیلت است؛ خصوصا روزهایی که به آن حضرت اختصاص دارد؛ مثل روز ولادت یعنی ۱۱ ذی القعده و روز شهادت آن حضرت.
بیشتر بخوانید
سپس او از کتاب اقبال مرحوم سید بن طاووس استحباب زیارت آن حضرت را در روز ۲۳ ذی القعده که طبق روایتی روز شهادت آن حضرت است نیز نقل میکند و در پایان میافزاید: زیارت آن حضرت در ماه رجب گذشت مستحب است.
مرحوم محدث قمی نیز روز ۲۵ ذی القعده را نیز به این موارد ضمیمه کرده است.
فضلیت زیارت در ماه ذی القعده
حجت الاسلام صادق گلزاده در خصوص روزهای زیارتی امام رضا (ع) میگوید: چهارشنبهها روز زیارتی مخصوص به امام رضا (ع) و شب جمعه هم به علت فضلیت بالای زیارت ائمه (ع) به خصوص امام حسین (ع) مستحب است که به نیابت از امام حسین (ع) به زیارت امام رضا (ع) برویم.
او میافزاید: علاوه بر این روزها، روزهایی در ماههای قمری وجود دارد که از ثواب زیارتی بالایی برخوردار است؛ از این ماهها ماه ذیالقعده ماه توجه به امام رضا است تا حدی که از این ماه با نام ماه امام رضا (ع) یاد میشود.
این کارشناس مذهبی ادامه میدهد: در این ماه، علاوه بر روز زیارت امام رضا(ع)، ۲۵ ماه ذیالقعده نیز به روز دحوالارض معروف است، در این روز زیارت امام رضا(ع) بسیار مورد توجه و عنایت است.
امروز به جای تو زیارت میکنم
گلزاده در رابطه با آداب زیارتی بیان میکند: مرحوم آیت الله بهجت همیشه برای زیارت امام رضا (ع) از حرم حضرت معصومه (س) راه میافتاد و میگفت من به نیابت از حضرت معصومه (س) به زیارت امام رضا (ع) میروم.
او تصریح میکند: آن فرد بزرگوار برای علت این عمل خود بیان میکرد وقتی سلام بزرگی را به بزرگ دیگری میرسانی مورد عنایت هر دو آنها قرار میگیری، من نیز با این کار بین نور این دو بزرگوار به فیض میرسم.
این کارشناس مذهبی تأکید میکند: مجاوران امام رضا (ع) و مشهدینشینان نیز میتوانند به نیابت از ائمه معصوم دیگر، علما و عرفا، بزرگان شهر، شهدا، اقوام دور و نزدیک و پدر و مادر زنده یا فوت شده خود به زیارت امام رضا (ع) بروند.
بیشتر بخوانید
گلزاده اظهار میکند: ما در روایات داریم، دعای کسی مستجاب میشود که با زبانی دعا کند که با آن گناه نکردهباشد، وقتی به نیابت از فردی به زیارت میروی هر دعایی بکنی مقبول درگاه الهی است؛ چرا که تو با زبان فردی دعا میکنی که با آن گناه نکردهای.
او میافزاید: با این عمل دعای خیر فردی که به جای آن به زیارت رفتهاید، چه زنده و چه فوتشده باشد، همواره از ابتدای زیارت تا انتهای زیارت همراه فرد زائر است. حتی فردی که فوتشده شاید دیگر نتواند برای خودش کاری انجام دهد، اما برای زائر دعا میکند.
این کارشناس مذهبی ادامه میدهد: از آداب دیگر زیارت پاکی جسم و لباس است که با غسل کردن، لباس پاکیزه پوشیدن و وضو گرفتن میتوان به آن دست یافت.
امام رضا (ع)، امام دلها
گلزاده بیان میکند: هنگامی که زائر به قصد زیارت از شهر یا خانه خود حرکت میکند بهتر است که از گام اول و بسم الله خروج خود از خانه حس و حال زیارت به خود بگیرد تا در مسیر دچار گناه نشوند، چرا که امام رضا (ع) امام دلهاست و همانگونه که باید زائر ظاهری پاکیزه داشتهباشد باطنش نیز باید پاک باشد. برای تحقق این امر در راه زیارت همواره استغفار لازم است.
اذن زیارت دارم!
او تصریح میکند: برای اینکه بدانیم اذن دخول داریم و زیارت ما مقبول است آیت الله بهجت توصیه کردهاست، پس از خواندن اذن دخول فرد زائر باید به حال و هوای قلب خود نگاه کند اگر که حس زیارت به او دست داده و مشتاق زیارت کردن امام است؛ اذن دخول آن آمده و زیارتش مقبول درگاه الهی است؛ که البته در خصوص زیارت امام حسین (ع) باید گفت قبولی زیارت با ریختن اشک برای آن حضرت و شکستن دل زائر مشخص میشود.
دلِ شکستهام خریدار پیدا کرد
خانم زائری در حرم امام رضا (ع) زیر یکی از ایوانهای مسجد گوهرشاد رو به ضریح نشسته بود، چادر سیاه خود را بر سر کشیدهبود و مدام اشک میریخت بیصدا و بیادا.
کنار خانم جوان نشستم؛ پس از اینکه کمی آرام شد با او شروع به گفت و گو کردم؛ صبا زائر جوان امام رضا (ع) میگوید: از کودکی با اینکه در مشهد زندگی میکردم خانوادهام مرا از محیطهای مذهبی، زیارتی و مساجد دور میکردند، آنها معتقد بودند درگیر دین شدن خرافهای بیش نیست.
او میافزاید: به علت دوری از خدا و دین برایم مشکلات روحی زیادی ایجاد شد، از ارتباطات آزاردهنده با نامحرمان گرفته تا خلأ عاطفی و حس تنهایی؛ که همه اینها باعث میشد تا روز به روز افسردهتر و گوشهگیر تر شوم.
این زائر ادامه میدهد: یک شب بعد از دعوای سخت با خانواده از خانه خارج شدم و همراه دوستم به یکی از پارکها رفتیم، پس از گذشت چند ساعت چند پسر جوان که بعدها فهمیدم همدستان دوستم بودند مزاحم ما شدند.
صبا بیان میکند: آن پسرها پس از اصرار فراوان و کمی اذیت ما را مجبور کردند سوار ماشینشان شویم؛ چند خیابان که گذشت متوجه قصد شوم آنها شدم و با جیغ و داد موفق شدم آنها را راضی به نگهداشتن ماشین کنم. پس از پیاده شدن از ماشین و با دور شدن از آنها پیاده در راستای خیابان حرکت کردم.
او تصریح میکند: پس از پیاده روی طولانی متوجه شدم مقابل حرم امام رضا (ع) هستم، چون جایی را نداشتم با بیتمایلی خواستم وارد حرم شوم اما چادر نداشتم به همین دلیل چادر زائری را گرفتم و پس از ورود در گوشهای نشستم؛ پس از گذشت زمان کوتاهی آنقدر به آرامش رسیدم که ناگاه خوابم برد.
این زائر با اشاره به بازگشتش به خانه تأکید میکند: من همان شب متوجه شدم، تنها راه پر کردن خلأ عاطفیام ارتباط با خداست و یکی از قویترین پلهای ارتباطی ائمه (ع) هستند. از همان شب چادری شدم و هفتهای یک بار با عنایت خداوند زائر امام رضا (ع) هستم و هر بار به نیابت از یک جوان گمراه زیارت میکنم تا شاید این عمل من راهی برای نجات آنها از گمراهی باشد.
زیارت قبول
زیارت ائمه (ع) فارغ از داشتن مذهب و اعتقاد در هر زمان امری مستحب است. چرا که با زیارت ائمه (ع) روح خود را تطهیر میکنیم؛ چه بسا روزهایی که از آن به عنوان روز مستحبی زیارت یاد شدهاست. کسانی که مجاور حرم ائمه هستند میتوانند در این روزها به نیابت از دیگران زیارت کنند و هم خود ثواب ببرند و هم به دیگران خیر برسانند.
۲۳ ذی القعده به عنوان روز زیارتی امام رضا (ع) یکی از این روزهاست که زیارت امام رضا (ع) در این روز میتواند موجب رشد معنوی انسان شود.
گزارشگر: رزا اروند
انتهای پیام// ر.ا
يَا أَبَا الْحَسَنِ يَا عَلِىَّ بْنَ مُوسىٰ، أَيُّهَا الرِّضا، يَا ابْنَ رَسُولِ اللّٰهِ، يَا حُجَّةَ اللّٰهِ عَلىٰ خَلْقِهِ، يَا سَيِّدَنا وَمَوْلانا إِنَّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ إِلَى اللّٰهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حَاجَاتِنا، يَا وَجِيهاً عِنْدَ اللّٰهِ اشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللّٰهِ؛
ای ابا الحسن، ای علی بن موسی، ای رضا، ای فرزند فرستاده خدا، ای حجّت خدا بر بندگان، ای آقا و مولای ما، به تو روی آوردیم و تو را واسطه قرار دادیم و بهسوی خدا به تو متوسل شدیم و تو را پیش روی حاجاتمان نهادیم، ای آبرومند نزد خدا، برای ما نزد خدا شفاعت کن؛
دلم هنوز تو حرمش مونده
بیمارم، شفا می خواهم
امام رضا همه بیماران را شفا بده زیر سایه شون منم شفا بده