به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، با وجود اینکه ایران ذخایر معدنی فراوانی دارد، فرسودگی ماشین آلات معدنی سبب کاهش استخراج از معادن شده و بازارهای گوناگونی را از دست کشور خارج کرده است.
خراسان جنوبی نیز یکی از استانهای معدنی کشور شناخته میشود و به عسلویه معدنی ایران معروف است، اما درد فرسودگی ماشین آلات، معدن کاران خراسان جنوبی را نیز با مشکلاتی رو به رو کرده است.
وجود تحریم و کاهش مراودات با خارج از کشور، درد بیشتری را متوجه معادن و معدن کاران کرده و بازسازی ماشین ها، تنها راه سازگاری با این شرایط است.
در داخل کشور نیز مشکلاتی برای تأمین قطعات و یا دریافت تسهیلات وجود دارد و این موضوع هم معدن کار را خستهتر میکند.
تعویض قطعات آن هم با جنس دست دوم
عجمی صاحب معدن گرانیت در منطقه شاهکوه نهبندان گفت: چندین سال است که فرسودگی ماشین آلات معدنی در این معدن باعث کند پیش رفتن روند تولید شده است.
او افزود: با این حال، تعمیر و تعویض قطعات تنها راهکارهایی است که میتوان به کار گرفت و به روند تولید ادامه داد.
عجمی با اشاره به اینکه قدیمیترین ماشین موجود در معدن گرانیت متعلق به او "۳۸ است" فعالیت میکند، اظهار کرد: قطعات موجود در بازار برای ماشین آلات معدنی، خارجی است و به صورت دست دوم به معدن کار میرسد.
این معدن کار خراسان جنوبی تصریح کرد: برای معدن کاران تسهیلاتی در نظر گرفته شده است، اما شروط دریافت تسهیلات، مشکلات زیادی را برای معدن کار ایجاد میکند.
وام به شرط استخدام کارگر
او ادامه داد: یکی از شروط پرداخت تسهیلات به معادن این است که فرد تعدادی از جوانان را مشغول به کار کند در حالی که تسهیلات برای سر کار ماندن کارگران حاضر در معدن درخواست میشود.
عجمی با اشاره به اینکه عدم پذیرش پروانه معدنی توسط بانکها یکی دیگر از مشکلات معدن کاران برای دریافت تسهیلات است، بیان کرد: بانکها تنها اسناد ملکی را میپذیرند و بسیاری از معدن کاران نمیتوانند از عهده این شرط بر آیند.
بیشتر بخوانید
صاحب معدن گرانیت در شهرستان نهبندان عنوان کرد: برای واردات ماشین آلات میتوان از طریق وزارت صمت اقدام کرد، اما فرایندهای دشوار اداری، معدن کار را دلسرد میکند.
پروین یکی دیگر از معدن کاران خراسان جنوبی با اشاره به فرسودگی ماشین آلات معدنی گفت: تحریمها سبب شده است تا ارتباطات با خارج از کشور کاهش یابد و نمایندگی ماشین آلات به صورت محدود کار واردات را انجام دهد.
او افزود: واردات ماشین آلات معدنی سود زیادی ندارد، زیرا ماشینهای دست دوم و کارکرده به کشور وارد میشوند و ماشین نو در اختیار ایران قرار نمیگیرد.
پروین با اشاره به این که دولت اعتباری برای خرید ماشین آلات اختصاص نمیدهد، تصریح کرد: تنها امتیازی که دولت برای واردات ماشین آلات معدنی به معدن کاران اختصاص میدهد، معافیتها و تخفیفات گمرکی است.
تسهیلاتی که دوای درد معدن کار نمیشود
پروین معدن کار خراسان جنوبی عنوان کرد: اخیرا موضوع اعطای تسهیلات برای خرید ماشین آلات مطرح شده است، اما با مشکلاتی رو به رو است.
او ادامه داد: عدم پذیرش پروانه معدنی توسط بانک به عنوان وثیقه برای معدن کاران مشکل ایجاد میکند و با این شرایط دریافت تسهیلات برای معدن کاران سودی ندارد.
پروین تصریح کرد: فرسودگی خودروها و ماشین آلات باعث کاهش کمیت و کیفیت تولیدات معدنی شده و قیمت تمام شده محصول را نیز افزایش میدهد.
این معدن کار اظهار کرد: این عامل و بالا بودن هزینههای حمل و نقل و دوری خراسان جنوبی از مناطق صنعتی کشور، بسیاری از بازارها را از دست استان خارج میکند.
ایمانطلب معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار ما گفت: موضوع فرسودگی ماشین آلات معدنی مشکلاتی را ایجاد کرده است، اما معادن همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند.
او افزود: برای اعطای تسهیلات خرید ماشین آلات معدنی دو مسیر وجود دارد که یکی از طریق بانک بوده و درخواست معدن کار در روال بانکی قرار میگیرد و ممکن است برای او مشکلاتی از قبیل عدم پذیرش پروانه معدنی به عنوان وثیقه ایجاد شود.
ایمانطلب بیان کرد: راه دوم آن است که معدن کار درخواست خود را برای دریافت تسهیلات خرید ماشین آلات داخلی به صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیتهای معدنی داده و با شرایطی راحتتر نسبت به دریافت وام برای خرید ماشین آلات داخلی اقدام کند.
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به اینکه آیتم قطعی برای تعیین درصد فرسودگی ماشین آلات معدنی وجود ندارد اظهار کرد: متقاضیان میتوانند از طریق مراجعه به سایت صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیتهای معدنی به آدرس www.iranmico.com نسبت به مطالعه و آگاهی از جزئیات این تسهیلات، ثبت نام و ارائه مدارک درخواستی اقدام کنند.
معدن کاران هم میتوانند ماشین بیاورند
ایمانطلب معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در خصوص واردات ماشین آلات توسط خود معدن کار گفت: معدن کاران میتوانند با دارا بودن کارت بازرگانی و تأمین ارز مورد نیاز نسبت به واردات ماشین آلات دست دوم اقدام کنند.
او افزود: این اقدام با توجه به دستورالعملهای ابلاغی و در نظر گرفتن فاکتورهایی از جمله میزان استخراج معدن صورت میگیرد.
ایمانطلب اظهار کرد: در حال حاضر ۶۹۶ معدن دارای پروانه معدنی در خراسان جنوبی فعال هستند.
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی تصریح کرد: این تعداد معدن ۵۲ نوع ماده معدنی را در استان استخراج میکنند.
با از دست رفتن بازار محصولات معدنی به دلیل فرسودگی ماشین آلات، نیاز است تا برنامههایی برای برون رفت از این شرایط در نظر گرفته شود که اعطای وام با تسهیل شرایط، افزایش مراودات با خارج از کشور و حمایت از ماشین سازان داخلی از جمله این برنامه هاست.
فراموش نکنیم که معادن میتوانند به عنوان صنعت پیشران توسعه کشور، نقش مهمی در ارز آوری و توسعه سایر بخشهای کشور ایفا کنند.
گزارش از سید محمد علی سجادی
انتهای پیام/ س