اقدامات دولت فعلی برای حفظ تالاب‌ها اگر چه مثبت بود، اما در عمل نتوانست از خشکی تالاب‌ها جلوگیری کند.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، تالاب‌ها محیط‌هایی هستند که مشخصاتشان چیزی میان خشکی و آب است. تالاب‌ها ممکن است همواره دارای آب باشند یا اینکه گاه خشک و گاه پر آب باشند. برخی تالاب‌های نزدیک دریا با جزر و مد تغییر وضعیت می‌دهند. تالاب‌ها محل سکونت گونه‌های گیاهی و جانوری زیادی هستند که با خشک شدن کامل تالاب‌ها زندگی جانداران و گیاهان زیادی به خطر می‌افتد.

مشخصه اصلی تالاب‌ها ماندگاری نسبی آب در آن‌ها است. آب تالاب‌ها ممکن است شور باشد یا شیرین از دیگر ویژگی تالاب‌ها می‌توان به نژاد‌ها و گونه‌های خاصی که در آن‌ها سکونت دارند اشاره کرد.

انواع تالاب‌ها

باتلاقی: زمین‌های آبدار یا خیس پر از گیاه و درخت.

مانداب: یا هور با آبی راکد و باز و گیاهان کوتاه بیشتر از جنس علف و نی.

خلاش: آبگیری است که رستنی‌های آن پوسیده باشد.

خلنگزار: تالاب‌هایی به شکل خارستان هستند.

لشاب تالابی: نیزاری است که آب آن از گیاه آکنده شده و هوای کمی می‌گیرد.

تالاب‌های مصنوعی: که برای سیل گیری رودخانه‌ها و دریا‌ها درست می‌شود، گونه‌ای از تالاب‌های مصنوعی ساخته دست بشر است برای پرورش ماهی و ذخیره آب است.

ایران که دارای تالاب‌های زیادی با ویژگی‌های خاص است وضعیت خوبی در حوزه تالاب‌ها ندارد و اکثر تالاب هایش در حال خشک شدن هستند. در دهه‌های گذشته بحث خشکی تالاب‌ها فقط محدود به کشور ایران نبوده بلکه طبق تحقیقاتی حدود ۸۷ درصد تالاب‌های جهان در سیصد سال گذشته از بین رفته‌اند.


بیشتر بخوانید


علی ارواحی کارشناس محیط زیست در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، در مورد آخرین وضعیت تالاب‌ها گفت: تالاب‌های کشور شرایط خوبی ندارند. بحث خشکی تالاب‌ها به ۲ شاخه طبیعی و غیر طبیعی تقسیم می شوند یکی از مشکلات تالاب‌ها کمبود منابع آب است مانند تالاب بختگان، تالاب پریشان، تالاب گاوخونی و تالاب جازموریان که در شرایط خشکی به سر می‌برند.

وی افزود: برخی از تالاب‌های دیگر با کمبود منابع آب یا کاهش دبی تخصیص یافته به تالاب‌ها روبرو هستند که از جمله می توان به تالاب شادگان، تالاب هورالعظیم، یا دریاچه ارومیه اشاره کرد که در ماه‌های اخیر منابع آبی لازم به آن‌ها اختصاص نیافته است.

تالاب هایی با ویژگیهای خاص

ارواحی کارشناس محیط زیست گفت: جز مشکل کمبود منابع آبی، مشکل تغییر کاربری اراضی، ورود آلاینده‌ها و فاضلاب‌ها، ورود پساب‌های صنعتی، سموم کشاورزی، حریق، و ورود گونه‌های غیر بومی مهاجم مانند سنبل آبی در انزلی، تیلاپیا در تالاب شادگان، کاراس در تالاب نئور اشاره کرد.

این کارشناس محیط زیست همچنین در بحث آلاینده‌ها از تالاب انزلی، میان کاله و خلیج گرگان، زری بار و شادگان نام برد.

ارواحی در مورد تعداد تالاب‌های کشور گفت: بیش از ۱۴۳ تالاب در کشور داریم که حداقل ۲۵ تالاب دارای ویژگی‌های خاص هستند و در کنوانسیون رامسر ثبت شده اند.

او افزود: نگرش مسئولان و مردم نسبت به تالاب‌ها تغییر کرده و نسبت به گذشته ارزش تالاب‌ها بیشتر شناخته شده، اما این اقدامات بر روی کاغذ است و کافی نیست، تالاب‌ها باید در سیاست‌های خرد و کلان مورد توجه قرار بگیرند که در این زمینه اقداماتی انجام شده مانند: تصویب قانون ملی مدیریت تالاب‌های کشور یا تصویب قانون حفاظت و احیای تالاب‌ها که گام‌های روبه جلو است، اما کافی نیست، برای نمونه دریاچه ارومیه که در سال‌های اخیر وضعیت نسبتاً خوبی داشت در شرایط کم آبی در سال جاری تخصیص آب لازم به آن صورت نگرفت.

دولت باید در کنار مردم برای حیات تالاب ها دست به کار شد

این کارشناس محیط زیست گفت: نیاز است دولت بعدی به دست آورد‌های دولت فعلی توجه کند و این دست آورد‌ها تقویت شود و در صورت نقاط ضعف، بیش از پیش پوشش داده شود.

ارواحی در مورد نگهداری تالاب‌ها افزود: حفظ تالاب‌ها بر عهده محیط زیست است، اما برای بهتر شدن شرایط نیاز به مشارکت همگانی دولت و مردم در راستای حفظ محیط زیست است.

وی افزود: برای بیش از ۲۰ تالاب برنامه‌های ۵ ساله مدیریتی یا کوتاه مدت مانند تالاب انزلی، تالاب میان کاله و خلیج گرگان تصویب شده است، اما دستگاه‌های اجرایی در قالب منابع و اعتبارات خود به تالاب‌ها اولویت نمی‌دهند مانند وزارت گردشگری که غالبا تمرکزش به جای ایجاد فرصت درآمد زایی برای جوامع محلی بر واگذاری این فرصت‌ها به سرمایه گذاران است، وزارت جهاد کشاورزی علاوه بر کنترل نهاد‌های شیمیایی و سموم کشاورزی باید در بهینه سازی مصرف آب کشاورزی هم پاسخگو باشد، وزارت نیرو در بحث لایروبی مسیر‌ها، رودخانه‌ها، مسیل‌ها و اختصاص حق آبه زیست محیطی به تالاب‌ها و وزارت صنعت معدن و تجارت در مورد میزان آلایندگی‌هایی که واحد‌ها صنعتی ایجاد می‌کنند باید پاسخگو باشند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۴:۲۰ ۱۹ تير ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
هم باید آب از دریای عمان و خلیج فارس کشیده شود و انتقال داده شود به استان محروم مظلوم سیستان و بلوچستان و خوزستان و دیگر مناطق کشور که دوچار خشکسالی شدند در ایران اسلامی متحد و یکپارچه عزیزمان هم باید دولت افغانستان را مجبورشان کرد که حق آبه ایران اسلامی را از رود حیرمند و هریررود که رویش در افغانستان سد بستند را آزاد کند و حق آبه ایران را مداوم جاری سازد خدا لعنت کند و نابود کند انگلستان استعمار گر موذی را که در زمان قاجاریه خائنین وطن فروشان بخش از ایران را که شامل رود هریر رود بود را به افغانستان دادند و رویش را سد بستند تا همیشه میان دو کشور ایران و افغانستان به خاطر آب درگیری و مناقشه باشد این استعمار گر انگلیس کارش نفاق انداختن مابین مسلمین است در جهان اسلام تا از آب گلالود ماهی بگیرد مابین برادران مسلمان نفاق می اندازد و خودش را تک به تک به برادران نزدیک می کند و ابراز علاقه و دوستی بهشون می کند و امتیازهای مزخرفی هم بهشون می دهد خیلی انگلستان شامورتی باز و موذی و زیرابزن و دومیان بهم زن هستند در هر حال افغانستان باید بدون باج خواهی از ایران اسلامی در مقابل حق آبه دادن حق آبه ایران را جاری و ساری سازد تا استان پهناور سیستان و بلوچستان از خشکسالی و فقر و بیکاری و مهاجرتهای اجباری خارج شوند و مردمان خوب آن دیار مظلوم کوچهای اجباری نکنند به طرف کلان شهرهای شلوغ که خود این کلان شهر ها هم ظرفیت جمعیتیشال خیلی وقته لبریز شده و برای خود شهروندان بومیشان هم کار و امکانات رفاهی بهداشتی ندارند که صحیح و عادلانه ارائشون دهند چه رسد که باز بخاطر خشکسالی و عدم مدیریت آب و نرساندن آب به این استانها مهاجران به این کلان شهر ها که ظرفتیت اصلا ندارند حجوم بیاورند و به علتهای مختلف فقر و بیکاری آمار بزهکاری و جرم و جنایات و مفاسد و طلاق و غیره ... بالا رود باید دولتها به این امور بیشتر توجه و رسیدگی کنند .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه عادلانه خداپسندانه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۲ ۱۹ تير ۱۴۰۰
نفس های مردم هم ب شماره افتاده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۵ ۱۹ تير ۱۴۰۰
نفس مردم بیشتر گرفته شد تا تالاب ها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۱ ۱۹ تير ۱۴۰۰
مگر دولت باران است که از خشک شدن تالاب جلوگیری کند یک ریال پول بابت تالاب ها خرج نکنید هر وقت باران بارید تالابها هم زنده خواهد شد بگذارید دولت به معیشت مردم برسد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۱۹ تير ۱۴۰۰
واقعا در این حد میفهمی دوست عزیز؟
آخرین اخبار