به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، این روزها وضعیت هورالعظیم مساعد نیست و انتشار تصاویر گسترده از تلف شدن آبزیان و تقلای گاومیشها برای غلتیدن در آب گل آلود این تالاب، برای هر انسانی رنج آور است.
تحمل این شمایل، دشوار است و باعث شد تا موجی از درخواستها برای احیای تالاب هورالعظیم به راه اُفتد و سازمان آب و برق خوزستان برای رها سازی آب از سد کرخه تحت فشار قرار بگیرد اما از سوی دیگر سازمان آب و برق خوزستان و وزارت نیرو حاضر نیست آب را به منظور جان بخشی به تالابها رها کند، زیرا معتقدند که با توجه به ذخیره اندک آب پشت سدها به خصوص بند کرخه، در صورت رها سازی گسترده، در زمینه تولید برق و تامین آب شرب مردم با مشکلات بیشتری مواجه میشویم و زندگی قشر وسیعتری از شهروندان تحت تاثیر بی آبی و بی برقی قرار میگیرد.
مدتی پیش محمد جواد اشرفی مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان خشکی هورالعظیم را در این فصل سال طبیعی خواند که با توجه به خشکسالی در سالهای اخیر و تشدید آن در سال جاری میتوان دریافت که آورد رودخانهها کم شده و کم آبی خشکی تالابها را سبب میگردد.
اما از سوی دیگر فعالان محیط زیست تقصیر را پای سازمان آب و برق خوزستان و نبود مدیریت آنان در زمینه منابع آبی می نویسند، هر چند خشکسالی و کمبود آب بر کسی پوشیده نیست و آسمان خسیس جنوب امسال بیش از پیش روی واقعی خود را نشان داده است.
حالا پرسشی که در این مقطع مطرح میشود این است که آیا آبی برای هورالعظیم از سد کرخه رها میشود یا خیر؟
حمیدرضا یزدانی، مدیرعامل سد و نیروگاه کرخه اخیرا گفته است که آبی برای هورالعظیم رها نمیشود، زیرا آب شرب مردم و تامین برق مورد نیاز با توجه به شیوع ویروس کرونا و نیاز بیمارستانها به برق الزامیتر از احیای تالابها است.
او در گفتگو با خبرنگار ما گفت: در اولویت نخست باید تامین آب شرب مردم باشد، زیرا در مسیر کرخه ۲۶ شهر و بیش از یک هزار روستا قرار دارند که آب آشامیدنی خود را از همین رودخانه تهیه میکنند، همچنین آب طرح غدیر نیز از رود کرخه فراهم میگردد که ۵۰ درصد آب کلانشهر اهواز را تامین میکند.
یزدانی با بیان اینکه با توجه به قطعی برق اولویت دوم نیز تامین برق شهروندان است، افزود: حفظ جان مردم با توجه به شیوع ویروس کرونا و فراهم کردن برق مورد نیاز بیمارستانها برای بیماران بستری در بخشهای «آی سی یو» و «سی سی یو» برای ما از اهمیت خاصی برخوردار است.
مدیرعامل سد و نیروگاه کرخه بیان کرد: وضعیت سد کرخه به لحاظ دارا بودن منابع آبی مساعد نیست و خشکسالی و آورد اندک رودخانه ها، به شدت در این زمینه موثر واقع شده ضمن آنکه حتی اگر آبی هم به منظور تامین حقابه هورالعظیم رهاسازی شود، در راه برای کشت شلتوک مصرف می شود و مطمئنا «یک قطره» نیز به هورالعظیم نخواهد رسید.
این مقام مسئول از رها سازی آب به صورت روزانه به منظور تامین آب طرح غدیر و همچنین تولید برق خبر داد و اظهار داشت: در حال تجربه یکی از خشکترین سالهای گرم و شرایط بحرانی هستیم که لازم است به جای یافتن مقصر یکدیگر را همراهی کنیم تا از این وضعیت عبور نماییم.
بیشتر بخوانید
حمیدرضا یزدانی همچنین ادامه داد: عالیترین مرجع آب در وزارت نیرو تشخیص میدهد در این شرایط چه میزان آب از سدها رها شود و ما تنها حفاظت و پایداری از بند را بر عهده داریم.
او گفت: مدیریت منابع آبی اکنون با سناریوهای مختلف و تامین آب نوشیدنی و برق مردم صورت گرفته است تا بتوانیم تابستان را بدون مشکلی در خصوص ۲ مورد ذکر شده پشت سر بگذاریم.
در هر حال از این صحبتها میتوان دریافت که حقابه هورالعظیم در تابستان امسال نه تنها در اولویت نیست، بلکه احتمالا با خشکیهای گسترده تری نیز در این تالاب مواجه میشویم، اما از سوی دیگر آنچه موجب نگرانی میشود، وقوع ریزگردها با منشاء این تالاب و تحت تاثیر قرار دادن زندگی مردم است که میطلبد تا هر چه سریعتر چارهای در این خصوص اندیشیده شود.
هر چند رها سازی گسترده آب در این بازه زمانی برای احیای تالاب هورالعظیم میتواند تابستان را دشوار و شرایط بی آبی و بی برقی را رقم بزند، اما از سوی دیگر نیز هزاران انسان ساکن تالاب که معیشت آنان وابسته به آب است با شرایط سختی مواجه خواهند شد که به نظر میرسد تنها راه برای برون رفت از وضعیت فعلی، توقف کشت شلتوک باشد تا با رهاسازی همین آب اندک، شاید شاهد سرسبزی مجدد و جنب و جوش ماهیان در هورالعظیم باشیم.
انتهای پیام/ن