به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،مهدی زارع خورمیزی کارشناس حیات وحش، با اشاره به اینکه از دیرباز مارها در تمامی کشورها و فرهنگهای مختلف مورد توجه انسانها بودهاند و بشر، طی هزاران سال به اهیمت این موجودات در طبیعت پی برده است اظهار کرد: مارها این موجودات شگفت انگیز جایگاه خاصی در فرهنگ ملل مختلف دارند بطوریکه داستانها و افسانههای زیادی از این موجودات در همه کشورها و تمدنهای کهن وجود دارد.
وی افزود: البته ترس از مار نیز در از گذشته با انسان بوده است و این ترس در انسان نهادینه شده است، چون اگر این ترس نبود نسل بشری که در طبیعت و در کنار این مارها زندگی میکرد نابود شده بود.
این پژوهشگرحوزه محیط زیست با بیان اینکه در زمان گذشته پادزهری برای مارهای زهرآگین نبوده است و هر انسانی که مورد گزش مارهای زهرآگین قرار میگرفت محکوم به مرگ بود ادامه داد: این موضوع باعث شده بود انسان همیشه از این موجودات ترس داشته باشد این در حالی است که مارها به سه دسته زهری، نیمه زهری و غیر زهری تقسیم میشوند.
زارع با اشاره به اینکه بیشتر مارها غیرزهری هستند خاطرنشان کرد: نتایج یک مطالعه در خصوص مارهای استان یزد توسط اینجانب و با همکاری برخی از متخصصین خزنده شناس و همچنین همکاران انجام گرفت که مقاله آن در دست چاپ میباشد نشان داد که فقط سه گونه مار زهرآگین شامل افعی جعفری، افعی شاخدار ایرانی و افعی گرزه در استان یزد داریم.
وی تصریح کرد: این سه گونه، مارهای زهرآگین و البته مفید و مهم طبیعت استان یزد میباشند که شناخت آنها برای کشاورزان، طبیعت گردان و افراد علاقمندان به طبیعت بسیار ضروری است. کارشناس حیاط وحش اداره کل محیط زیست خاطرنشان کرد: افعی جعفری که اندازه کوچکتری نسبت به سایر مارهای استان یزد دارد و مهمترین ویژگی آن شکل علامت صلیب روی سر آن است، البته این مار را تاکنون بیشتر در طبیعت شهرستانهای مهریز و بافق پراکنش دارد.
این کارشناس حیاط وحش ادامه داد: بعد از آن افعی شاخدار ایرانی است که گونههای بسیار ارزشمند در کویرهای خشک فلات مرکزی ایران میباشد و بواسطه وجود دو فلس برجسته به شکل شاخ، به راحتی میتوان آن را از سایرگونههای مارهای استان شناسایی نمود.
وی افزود: ماری که بیشتر زیستگاههای طبیعی استان مشاهده میشود و در آخر افعی گرزه است که البته گونهای که در استان یزد خاتم پراکنش دارد افعی گرزه رازی است.
زارع تصریح کرد: افعی گرزه گونهای بومی ایران است که تاکنون در شهرستان خاتم مشاهده شده و اندازه بزرگ و سر مثلثی شکلی دارد.
وی با اشاره به اینکه عکس و فیلمهایی برای من ارسال شده است که افراد ناآگاه به مارهای زهرآگین کوچک و بعضاً نابالغ دست زده و سعی در آزار آن دارند به تصور اینکه این مار، چون اندازه کوچکی دارد توانایی نیش زدن ندارد تاکید کرد: این در حالیست که افعی جعفری ماری با اندازه تقریباً ۵۰ سانتیمتر بوده، ولی بشدت زهرآگین است پس ما نباید در طبیعت به مارها دست زده و یا رفتار پرخطری در قبال آنها انجام بدهیم.
کارشناس حیاط وحش اداره کل محیط زیست یادآور شد: بایستی در طبیعت لباس و کفش مناسب پوشید و بخصوص در فصل تابستان باید در کنار آبشخورها، چشمه ها، منابع آبی، علف زارها، سایه درختان و سایر مکانهای مورد علاقه مارها دقت بیشتری به خرج بدهیم و با احتیاط رفتار کنیم تا نه به خودمان و نه به این خزندگان ارزشمند آسیبی وارد نشود.
مهدی زارع با بیان اینکه مارها دوست کشاورزان و باغداران هستند گفت: در صورت حذف مارها که در حقیقت متعادل کننده، طبیعت هستند، محیط زیست ما بشدت آسیب خواهد خرد و جمعیت جوندگانی نظیر موشها، برخی حشرات و حتی پرندگان طغیان خواهد کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: میبایست در مواجه با مارهای زهرآگین احتیاط نمود و البته در صورت مارگزیدگی به سرعت خود را به اولین مرکز درمانی برسانیم تا اقدامات درمانی به سرعت انجام شود.
منبع:فارس
انتهای پیام/