به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، وحید قبادیدانا رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: خراسان رضوی و مشهد دارای دومین رتبه کودکان خیابانی در سطح کشور است و راه اندازی مراکز خاص نگهداری کودکان کار غیر ایرانی بیسرپرست با همکاری مقامات کنسولی افغانستان انجام میشود.
او افزود: باید تمام دستگاههای مرتبط، طبق آییننامهی اجرایی قانون حمایت از کودکان، وظایفشان را انجام دهند و دستگاههایی که به وظایف خودشان عمل نمیکنند طبق قانون و توسط دستگاه قضایی، مؤاخذه شوند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به میزان بالای کودکان غیرایرانی در میان کودکان کار و خیابان ادامه داد: برخی از این کودکان پس از شناسایی خانواده به کشور خودشان رد مرز میشوند اما متأسفانه پس از مدتی دوباره بازمیگردند.
قبادیدانا بیان کرد: باید مشخص شود که چه نهادها و سازمانهایی به وظایف خودشان به صورت شایسته عمل نمیکنند که باعث بازگشت این خانوادهها و ورود دوباره فرزندانشان به جمع کودکان کار و خیابان میشود.
او با تاکید بر اینکه کودکانی که جمعآوری و خانوادههایشان شناسایی نمیشوند بیسرپرست یا بدسرپرست تلقی میشوند تصریح کرد: این کودکان باید با هماهنگی اداره اتباع استانداری و مقامات کنسولی کشور متبوعشان در مراکزی خاص نگهداری و تمشیت شوند تا فرزندان مراکز شبه خانواده را دچار مشکل نکنند.
بیشتر بخوانید
رئیس سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد: همچنین خیرین افغانی میتوانند تحت نظارت سازمان بهزیستی و با هماهنگی مقامات کنسولی در توانمندسازی خانوادههای این کودکان، نقش مهم و حیاتی ایفا کنند.
قبادی دانا همچنین وجود سمنهای اجتماعی و سازمانهای مردم نهاد در کمک به این زمینه را مهم دانست و اظهار کرد : باید از ظرفیت این سمنها برای توانمندسازی و بازتوانی کودکان و خانوادههایشان بهرهمند شد.
او افزود: مهاجرپذیری، وجود پایگاه زیارتی و مراکز و مناطقی که افراد در معرض آسیب در آنها احساس امنیت میکنند از عوامل مهم بالا بودن میزان کودکان کار و سایر آسیبدیدگان اجتماعی میباشد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: در بعضی آسیبهای اجتماعی، مشهد بعد از تهران رتبه دوم و در برخی زمینهها جایگاه اول را دارد که این موضوع، کار بسیار دشواری بر عهدهی بهزیستی و بخصوص بخش اجتماعی آن میگذارد که در نهایت همه دستگاههای مسئول در این زمینه باید برای کنترل و کاهش آسیبها تلاش و با بهزیستی همکاری کنند.
قبادی دانا با تاکید بر اینکه کودک کار، قربانی خانواده میشود بیان کرد: باید ریشههای گرفتاری این کودکان شناسایی و درمان شود تا از بازگشت و عود مجدد آنان به چرخهی معیوب بهرهکشی و کار ناخواسته جلوگیری شود.
او تصریح کرد: نهادهای امنیتی در قسمت باندهای تبهکار و استثمارگر کودکان یا آنهایی که در قاچاق کودکان نقش دارند باید همکاری لازم را داشته باشند تا از وقوع جرایم سازمانیافته در بخش کودکان، پیشگیری کنند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور همچنین همکاری آموزش و پرورش، فنی حرفهای، ارشاد، صدا و سیما، اداره اتباع، مرزبانی، نیروی انتظامی، شهرداری و دانشگاههای علوم پزشکی، با بهزیستی در طرح ساماندهی، وظیفهی قانونی آنها است و باید تحت نظر دادستان و دستگاه قضایی، این همکاری محقق شود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد: اگر خانواده تحت پیگیری و اقدامات بازتوانی قرار گیرد و این فرایند به نتیجهی مطلوب منتهی شود کودکان از این وضعیت رها میشوند و به زندگی معمول خانوادگی بازمیگردند.
قبادی دانا با تاکید بر اینکه جای کودک در خیابان نیست اظهار کرد: کار ناخواسته و اجباری کودکان و بهرهکشی از وجود آنان در همهی دنیا جرم است و علاوه بر اینکه مخالف حقوق کودکان و حقوق بشر میباشد مجازات برای خانوادههایی که حقوق کودکان را رعایت نمیکنند نیز در بر دارد.
او افزود: اگر تجهیزات، بودجه، مراکز جدید و تشکیلات اجتماعی لازم است به بهزیستی و وزارت کشور منعکس شود تا این موارد تأمین گردد که طرح ساماندهی و توانمندسازی کودکان و خانوادههایشان به شکل مطلوب انجام شود.
قبادی دانا با یادآوری اینکه دستگاههای مختلف، طبق آییننامه، وظایف مشخصی در این زمینه دارند بیان کرد: مثلا شهرداری باید فضای فیزیکی مناسب در اختیار طرح قرار دهد و دستگاههای امنیتی باید از جنبهی باندهای قاچاق کودکان و بهرهکشی از کودکان، با این طرح همکاری کنند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با تاکید مجدد بر اینکه در مشهد حدود ۷۰ و در تهران نزدیک به ۸۰ درصد کودکان کار و خیابان، غیر ایرانی میباشند ادامه داد: دشمنان فرهنگی نظام، از موضوع کودکان کار استفاده و علیه نظام اسلامی تبلیغ میکنند درحالی که کودکان ایرانی فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد این کودکان را تشکیل میدهند که تعدادشان بسیار کم است اگر چه ما همین تعداد را هم زیاد میدانیم و شبانهروز تلاش میکنیم که خود و خانوادههایشان توانمند شده و زندگی عادی داشته باشند.
مسعود فیروزی مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه مرکز جدید نگهداری موقت کودکان کار و خیابان، با استفاده از ظرفیتهای خود بهزیستی ایجاد شده است گفت: در سطح استان، خوشبختانه تعامل و همکاری خوبی بین دستگاههای مسئول در این زمینه وجود دارد و طی ۸ ماهی که از شروع این طرح میگذرد ۶۲۰ کودک کار و خیابان شناسایی و وارد پروسهی بازتوانی و توانمندسازی خود و خانوادههایشان شدهاند.
او افزود: از این تعداد ۲۰ دختر و نزدیک به ۴۵ نفرشان بازگشت مجدد هستند؛ ۶۸ درصد کودکان جمعآوری شده غیر ایرانی میباشند که جلساتی مشترک با مقامات کنسولی افغانستان داشتهایم که خیرین هموطنشان را برای ساماندهی و توانمندسازی این کودکان و خانوادههایشان ترغیب و ساماندهی کنند.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: برای آمادهسازی و بازسازی این مرکز که بخشی از شیرخوارگاه علیاصغر بوده و اکنون به یک مرکز مستقل، امن، ایمن و زیبا تبدیل شده بیش از ۸۰۰ میلیون تومان هزینه شده است؛ در مرکز قبلی به دلیل محدودیت فضا و امکانات امکان تفکیک سنی نبود و همچنین خوابگاه، محیط سرگرمی، ورزش و مطالعه نیز برای کودکان به صورت مطلوب فراهم نشده بود که در این مرکز، این امکانات مهیا شده است.
منبع؛ ایسنا
انتهای پیام//ص.ب