به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، شلوغی نانواییهای یارانهای خراسان جنوبی آن هم در روزهایی که دامداران توان خرید علوفه گران قیمت را ندارند گویای این است که نان، این قوتِ غالب ایرانی ها چگونه دارد سر از دامداریها در میآورد.
اگر این روزها سری به نانواییهای خراسان جنوبی، به ویژه شهرستانهای مرزی بزنید دامدارانی را میبینید که نه برای چند قرص نان، بلکه برای ۵۰ تا ۱۰۰ نان لواش، بربری یا سنگگ صف کشیده اند تا کیسه کیسه آنها را به دامهایی برسانند که به علت کمبود و گرانی علوفه، چند روزی است دلی از عزا در نیاورده اند.
دامداران خراسان جنوبی در شرایط گرانی نهاده ها، برای تغذیه دامهای خود از هیچ چیز نمیگذرند و دامها هم از مجبوری به خوردن سیب زمینی، کاهو و به تازگی به نان داغ عادت کرده اند.
در میان گرانی میوه و سبزیجات، گویا نان تازه و حتی خشک این روزها خریدار بیشتری پیدا کرده و دامدارانی که قدرت خرید کمتری برای خرید علوفه گران دارند، به ناچار سر از نانواییها در آورده اند و نانوایان هم ظاهراً بدشان نمیآید این وسط سودی به جیب بزنند.
یکی از نانوایان بیرجندی درباره علت فروش فلهای نان به خبرنگار ما میگوید: بیش از یک سال است که به علت کرونا، فروش نان در نانواییها کم شده است و برخی از مردم به جای خرید نان از نانوایی به پخت نان خانگی روی آورده اند.
این نانوا ادامه میدهد: سه ماه ابتدایی شیوع کرونا به علت ترس مردم از این ویروس و شایعه انتقال آن از طریق نان، خرید مردم کم شد و نانها روی دست ما ماند؛ بنابراین چارهای جز خشک کردن آنها و فروش به دامداران نداشتیم.
بیشتر بخوانید
نانوای دیگری که ساکن شهر سربیشه است نیز میگوید: برای من فرقی نمیکند فردی که در صف ایستاده است یک عدد نان میخواهد یا ۵۰ نان؛ میخواهد یک شهروند باشد یا دامدار؛ مهم این است که نان را بفروشم تا آخرِ پخت نانها بیات نشوند.
یکی از دامداران ساکن منطقه مرزی درح نیز میگوید: مشکل اساسی ما افزایش قیمت و کمبود خوراک دام و نهادههای دامی است که ما را ناچار به خرید نان تازه کرده است.
اجاره مزارع گندم و جو برای چرای دام!
جدا از تبدیل نان به خوراک دام، گندم زارهای خراسان جنوبی نیز این روزها چراگاه دامها شده اند و کشاورزان میگویند پایین بودن خرید تضمینی گندم مجبورمان کرده تا مزارع را برای چرای دام اجاره بدهیم.
قیمتهای نجومی نهادههای کشاورزی و خوراک دام و پایین بودن نرخ تضمینی خرید گندم باعث شده تا کشاورزان داغ چیدن خوشههای طلایی گندم از گندم زارهایشان را بر دل خود بگذارند و از سر اجبار مزارع سرسبز گندم خود را به دامداران بفروشند؛ چرا که با این قیمت اعلام شده، آنان حتی در هزینههای کشت هم میمانند.
یکی از کشاورزان درمیانی در گفتگو با خبرنگار ما میگوید: هزینه تولید گندم بالاتر از نرخی است که برای خرید تضمینی تعیین شده است؛ از این رو ممکن است تولید در سال زراعی جاری با مشکل روبرو شود و رغبتی برای کشت وجود نداشته باشد.
او اظهار میکند: قیمت خرید تضمینی گندم در مقایسه با قیمت چند برابری کود، هزینه کارگر و کمباینی که هر ساعت بیش از ۳۰۰ هزار تومان میگیرد، آنقدر پایین است که حتی هزینههای جاری را هم کفاف نمیکند.
یکی دیگر از کشاورزان نیزمیگوید: در شرایط پایین بودن قیمت خرید تضمینی، ما ترجیح میدهیم گندم را برای خوراک دام استفاده کنیم.
او بیان میکند: پارسال گندم را با قیمت ۴ هزار تومان از ما خریداری کردند اما ما جو را به عنوان خوراک دام با قیمت ۷ هزار تومان خریدیم.
به گفته کشاورزان، دامداران گندم را به قیمتی بیشتر از نرخ تضمینی خریداری میکنند و ما گندم را به آنها میفروشیم.
ضیائیان احمدی رئیس سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی نیز با تأیید قیمت پایین خرید تضمینی گندم به خبرنگار ما میگوید: پایین بودن قیمت خرید تضمینی در استان باعث شده است که گندم کاران مزارع خود را به چراگاه دام تبدیل کنند.
ارزانی نان و گندم، دلیل مصرف آنها برای خوراک دام
پایین بودن قیمت نان و ازسویی گرانی قیمت نهادههای دامی، باعث شده است که خرید نان خشک حتی با قیمتی بیشتر از نان تازه برای دامدارها به صرفه باشد.
مرادی رئیس اتحادیه نانوایان بیرجند میگوید: یکی ازعلتهای شلوغی برخی از نانواییهای استان موضوع خوراک دام است؛ در برخی مواقع افراد تعداد زیادی نان سفارش میدهند که مشخص است مصرف انسانی ندارد.
او با اشاره به اینکه قیمت نان نسبت به نهادهای دامی ارزانتر است، بیان میکند: برخی از دامداران به دلیل افزایش قیمت نهاده ها، برای تأمین خوراک دام به خرید نان روی آورده اند.
غریبی مدیرعامل اتحادیه دامداران خراسان جنوبی نیز ارزانی نان را علت استقبال دامداران از خرید آن میداند و میگوید: قیمت گذاری نادرست نان و نهادههای دامی باعث شده که دامداران از نان تازه برای تأمین خوراک دامها استفاده کنند.
او با بیان اینکه خشکسالی مراتع را فقیر کرده و علوفه وجود ندارد، اظهار می کند: سهمیه اختصاص داده شده هم کفاف خوراک دامها را نمیدهد و دامداران برای تهیه علوفه، باید به نانواییها و مزارع گندم مراجعه کنند که به لحاظ اقتصادی برایشان صرفه دارد.
غریبی ادامه میدهد: دامداران برای پرورش دام به خوراک بهتر، بیشتر و کیفیتری نیاز دارند اما همان جیره هم با توجه به نقص سیستم توزیع و مشکلات بازار، به دست دامدارن نرسیده است و برای تداوم تولید، چارهای جز خرید مزارع گندم و نان تازه ندارند.
بهبود وضعیت علوفه، چاره گذر از روزهای سخت
خشکسالی، فقر مراتع، گرانی علوفه، افزایش هزینههای کشت و حالا کاهش قیمت خرید تضمینی گندم باعث شده است تا خوراک دام، هم از مزارع گندم و هم از نانواییها تأمین شود.
هر چند دامداران در سالهای گذشته نیز از نان خشک به عنوان خوراک دام استفاده میکردند، اما امسال به دلیل گرانی علوفه، نانها در حجم وسیعی و به صورت تازه، سوار بر وانت بارها به دامداریها حمل میشوند.
دامداران میگویند چنانچه دولت نهادههای دامی یارانههای را به میزان کافی در اختیارشان بگذارد، آنوقت مجبور نمیشوند برای تغذیه دامها در نانواییها صف بکشند یا گوسفندان را راهی گندم زارها کنند.
گزارش از فاطمه الوانی
انتهای پیام/ س