خبرهایی از پرورش میوه‌های لوکس استوایی برای اولین بار در داراب، ترویج روش‌های داربستی انگور در مرودشت و برداشت بذر پیاز از مزارع بیضاء را در این بسته مرور خواهیم کرد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مهمترین رویدادهای خبری کوتاه امروز سه‌شنبه ۲۹ تیرماه سال ۱۴۰۰ سازمان جهاد کشاورزی فارس را در این بسته خبری بخوانید.

پرورش میوه‌های لوکس استوایی برای اولین بار در داراب

معاون سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان داراب از پرورش میوه‌های لوکس و گران قیمت استوایی در گلخانه‌های این شهرستان خبر داد و گفت: به منظور تغییر الگوی کاشت محصولات گلخانه‌ای شهرستان از محل اعتبارات یارانه نهال سال ۹۹ مبلغی جهت تهیه نهال کشت بافتی آناناس تامین اعتبار شد و این میوه لوکس استوایی به همراه پاپایا و گواوا برای اولین بار در گلخانه‌های این شهرستان به صورت آزمایشی کشت شده است.

احمدرضا صالحی با اشاره به اینکه این محصولات استوایی در گلخانه مهدی دادگر واقع در بخش جنت این شهرستان کشت شده، افزود: با پرورش گونه‌های استوایی از جمله آناناس و پاپایا تحول چشمگیری در الگوی کشت محصولات گلخانه‌ای این شهرستان ایجاد می‌شود.

او با اشاره به اینکه این میوه‌ها علاوه بر اینکه از نظر اقتصادی توجیه پذیری بالایی دارند افزود: با توجه به نیاز روزافزون مردم جهان به تأمین غذا بی شک پرداختن به کشت میوه‌های گرمسیری جدید که کشش بازار به سمت این میوه‌ها در سال‌های اخیر بیشتر شده در کنار محصولاتی که کشت آن‌ها مرسوم می‌تواند مشوق خوبی جهت ایجاد تنوع در محصولات و توسعه کشت‌های گلخانه ها‌ی شهرستان شود.

آغاز برداشت بذر پیاز برای نخستین بار از مزارع بیضاء

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضاء گفت: برای اولین بار برداشت بذر پیاز از سطح ۴ هکتار از اراضی این شهرستان آغاز شد.

منصور امیریان افزود، برداشت بذر پیاز از سطح ۴ هکتار از اراضی کشاورزی بیضاء آغاز شد و پیش بینی می‌شود امسال بیش از ۴ تن بذر باکیفیت پیاز از سطح مزارع پیاز این شهرستان جمع آورری و روانه بازار‌های شهرستان و شهر‌های مجاور شود.

او با بیان اینکه متوسط عملکرد تولید بذر در هر هکتار ۱ تن است، افزود: ارقام پیاز کشت شده در شهرستان شامل سفید شیری، زرد طلایی، قرمز می‌باشد و کشت پیاز به دو روش کشت نشایی و بذری انجام می‌شود.

ترویج روش‌های داربستی انگور در مرودشت

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی زرقان با تاکید بر ایجاد روش داربستی انگور گفت: در روش داربستی به دلیل بهره مندی درختان از حداکثر نور و فتوسنتز مناسب افزایش عملکرد چندین برابر روش‌های سنتی است.

محمد جواد کرمی در مراسم روز مزرعه که در جمع کارشناسان، کشاورزان و علاقمندان به روش ایجاد انگور داربستی برگزار شد، به بیان تکنیک ها، مزیت‌ها و روش‌های تغذیه و آبیاری درختان در این روش پرداخت.

او با بیان اینکه در شرایط فعلی داربستی کردن باغ‌ها یک ضرورت است، اظهار کرد: تحقق این امر علاوه برکاهش هزینه‌های کارگری و کاهش آفات و بیماری‌ها موجب افزایش عملکرد و کیفیت محصول می‌شود.

کرمی با اشاره به اینکه در روش داربستی به کارگیری تعداد نهال بیشتر (۲۵۰۰ نهال در هکتار در روش داربستی) عامل اصلی افزایش عملکرد است، تصریح کرد: بهره وری کافی درختان و جوانه‌ها از نور خورشید، امکان برداشت مکانیزه و کاهش آفات و امراض و کاهش مصرف آب از مزایای این روش است.

به گفته کرمی؛ ایجاد دیوار سبز، به لحاظ فراهم شدن شرایط مناسب فتوسنتز، رشد عمودی، تمرکز میوه در یک منطقه (fruit
zone) و قرار گرفتن جوانه انگور در معرض آفتاب از دلایل اصلی افزایش عملکرد است.

او ابراز کرد: در باغ‌های سنتی از سال چهارم به بعد شاهد باردهی حدود ۱۵ تن در هکتار هستیم این در حالی است که در این باغ با روش داربستی و با رعایت نکات فنی علاوه بر افزایش عملکرد سن باردهی نیز کاهش یافته است.

محقق مرکز تحقیقات زرقان با اشاره به دلایل تنک شدن حبه‌های انگور اظهار کرد: کنترل رشد درختان انگور با آب و کود صورت می‌گیرد و درصورت زیاده روی در مصرف آب و کود که رشد رویشی را افزایش و زایشی را کاهش می‌دهد باعث تنک شدن حبه‌های انگور می‌شود.

او افزود: کاهش آبیاری و تغذیه ضعیف، رشد رویشی و زایشی را کاهش می‌دهد باعث تنک شدن خوشه و ریز شدن حبه‌ها خواهد شد.

کرمی با تاکید بر اینکه به منظور تغذیه متعادل درختان انگور حدود ۴۰ کیلوگرم ازت خالص در دو نوبت توصیه می‌شود، اظهار کرد: مرحله نخست کود دهی در زمان باز شدن جوانه‌ها است که حدود ۳۰ کیلوگرم در هکتار ازت خالص و مرحله دوم در زمان گل دهی است که ۱۰ کیلوگرم ازت خالص توصیه می‌شود.

کرمی با اشاره به اینکه هرس کنندگان معمولا به هرس درختان دیم عادت دارند و دو جوانه را نگه می‌دارند، به باغداران توصیه کرد: در باغ‌های آبی سه تا چهار جوانه را نگه دارند و به این ترتیب رشد را بین شاخه‌های درخت تقسیم کنند.

محقق انگور مرکز تحقیقات زرقان با تاکید بر ایجاد روش‌های داربستی انگور در باغ‌های جدید الاحداث، یادآور شد: بهره برداران قبل از هر اقدامی با کارشناسان باغبانی مشورت و اطلاعات لازم در زمینه ایجاد باغ‌های انگورداربستی را کسب کنند.

مرودشت دارای ۴۵۰ هکتار باغ انگور، ۲۰ هکتارباغ انگوربه روش داربستی و ۱۵ هکتار متقاضی ترسیم انگور داربستی و در مرحله دریافت تسهیلات است.

آغاز طرح توانمند سازی زنان روستایی شیراز در تولیدات زنبور عسل

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شیراز از آغاز طرح توانمند سازی زنان زنبوردار روستایی و عشایری این شهرستان در تولید عسل و محصولات ثانویه خبر داد و گفت: این طرح برای اولین بار در استان فارس و به صورت آزمایشی در شهرستان شیراز اجرا شده است.

ذبیح الله سیروسی با اشاره به اینکه گروه هدف این طرح زنان زنبوردار روستایی و عشایری دارای بیش از ۵۰ کلنی زنبور عسل است، تصریح کرد: در مرحله نخست این طرح ۱۵ نفر از زنان مشمول انتخاب و دوره‌های تخصصی لازم توسط کارشناس خبره برای آنان در حال اجرا است.

این مقام مسئول با بیان اینکه این طرح توسط دفتر توسعه فعالیت‌های کشاورزی زنان روستایی و عشایری پیشنهاد و تامین اعتبار شده است، ابراز کرد: با اجرای این طرح زنان بهره بردار به اهداف اصلی خروج از تک محصولی و افزایش کمی و کیفی در تولید عسل و سایر محصولات ثانویه زنبور عسل مانند ژل رویال، بره‌موم، زهر، گرده، ملکه و موم دست می‌یابند.

به گفته او؛ افزایش دانش و مهارت زنان زنبوردار روستایی، افزایش بهره‌وری و درآمد زنان روستایی، ایجاد و توسعه اشتغال در روستاها، افزایش نقش زنان در توسعه صنعت زنبورداری و تسهیل در بازاریابی و بازار رسانی محصولات مختلف زنبور عسل از اهداف فرعی طرح مذکور است که تحقق آن دنبال می‌شود.

سیروسی با تاکید بر اینکه فرآیند اجرای طرح موصوف در شهرستان شیراز توسط کارشناسان مربوطه به صورت مستند و مکتوب جمع‌آوری و تدوین می‌شود، افزود: در پایان این طرح پایش تخصصی آموزش‌ها و عملکرد زنان زنبوردار انجام و نتیجه آسیب شناسی می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شیراز به موضوع صنعت زنبورداری در این شهرستان نیز گریزی زد و اظهار کرد: بیش از ۴۲۰ نفر زنبوردار در این شهرستان به زنبورداری اشتغال دارند که با قریب به ۵۹ هزار کلنی زنبور عسل در سال گذشته ۴۵۰ تن عسل تولید کرده اند.

او با بیان اینکه تا کنون تنها ۲۰۰ نفر از زنبورداران شهرستان شیراز موفق به اخذ پروانه اشتغال به این حرفه شده اند، اعلام کرد: شاغلین در این بخش پس از گذراندن آموزش‌های تخصصی و اخذ گواهینامه آن و ثبت آمار دو ساله مستمر آنان در سرشماری زنبورستان‌ها با تعداد بیش از ۴۰ کلنی می‌توانند برای گرفتن پروانه زنبورداری اقدام کنند.

به گفته سیروسی؛ تخصیص نهاده‌های یارانه دار خصوصا شکر، اعطای تسهیلات سرمایه گردش، امکان صدور مجوز حمل و کوچ زنبورستان و مجوز استقرار در مراتع و باغ‌ها از جمله خدماتی است که صرفا به زنبورداران دارای پروانه زنبورداری ارائه می‌شود.

او با اشاره به موقعیت جغرافیایی و اقلیمی شهرستان شیراز، این شهرستان را جزو مناطق معتدل و "میان بند" به شمار آورد که هر ساله در فصل کوچ بهاره و پائیزه برای مدتی میزبان تعداد قابل توجه‌ای از زنبورستان‌های سراسر کشور است.

انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.