به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از اسکای نیوز؛ ستاره شناسان برای اولین بار حلقهای از گاز و گرد و غبار را که یک سیاره خارج از منظومه شمسی را احاطه کرده، شناسایی کردهاند، این کشف میتواند به چگونگی شکل گیری سیارات و قمرها کمک کند.
بیشتر بخوانید
ستاره شناسان در این مطالعه یک دیسک به نام PDS 70c کشف کردند که سیارهای را خارج از منظومه شمسی احاطه کرده است. یکی از دو دیسک غول پیکر گازی با اندازه و جرم مشابه با سیاره مشتری در حال چرخش دور ستاره PDS 70 هستند که حدود ۴۰۰ سال نوری از منظومه شمسی فاصله دارد. ستاره شناسان PDS 70c را در رصدخانه جنوب اروپا در سال ۲۰۱۹ با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ خود کشف کردند.
این مطالعه که در مجله Astrophysical Journal Letters منتشر شد، بیان داشت که این مشاهدات، همراه با تصاویر با وضوح بالا از تلسکوپ ALMA در شیلی، به دانشمندان امکان میدهد که نتیجه بگیرند که حلقه گازی PDS 70c موادی را نگهداری میکند که به تشکیل قمر برای یک سیاره کمک میکند. ستاره شناسان از سال ۲۰۰۶ میدانند که ستاره PDS 70 توسط یک حلقه بسیار بزرگ از مواد احاطه شده، اما تجهیزات محدود رصدی فقط به آنها امکان میدهد در مورد احتمال وجود یک سیاره بین ستاره و حلقه گازی حدسهایی را بزنند.
میریام بنستی، نویسنده اصلی این تحقیق گفت: "مشاهدات ما در ALMA با چنان دقت قابل توجهی بدست آمد که توانستیم به وضوح تشخیص دهیم که دیسک گازی با این سیاره مرتبط است و ما برای اولین بار قادر به تعیین اندازه آن هستیم. "
هر دو سیاره کشف شده در این سامانه بسیار مورد توجه محققان قرار گرفته اند، زیرا به یک سیستم ستارهای جوان تعلق دارند. سیستم ستاره PDS 70 حدود ۵.۴۰ میلیون سال قدمت دارد و یک سیستم جوان در مقایسه با خورشید است، که ۴.۶ میلیارد سال پیش بوجود آمده است. ستاره PDS 70b توسط میریام کپلر، محقق موسسه ماکس پلانک و یکی از نویسندگان این تحقیق کشف شد.
این دانشمند در بیانیه مطبوعاتی گفت: "تاکنون بیش از چهار هزار سیاره در خارج از منظومه شمسی پیدا شده اند و همه آنها در سیستمهای بالغ و نه جوان هستند. "
گفتنی است که دو ستاره PDS 70b و PDS 70c که سیستمی مشابه مشتری و زحل را تشکیل میدهند، تنها سیارات فراخورشیدی هستند که تاکنون کشف شده اند و هنوز در حال شکل گیری هستند.
انتهای پیام/