خشکسالی چندسال اخیر در خراسان رضوی، زحمت و رنج کشاورزان و تولیدکنندگان گیاهان دارویی را بیش از گذشته کرده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، وقوع پدیده خشکسالی در پی افزایش دما و تغییرات اقلیمی در خراسان رضوی در سال زراعی جاری رنج کشاورزان را بیش از گذشته کرده و آرزوی باران را بر دل آنان گذاشته است و در این میان یکی از بیشترین خسارت‌های ناشی از خشکسالی را بخش گیاهان دارویی تحمل کرده است.

بارندگی مطلوب، اما گمراه‌کننده سال‌های ۱۳۹۹ - ۱۳۹۸ که سیل را نیز به همراه داشت نوید ترسالی داد، اما زمستان گذشته با بارش اندک و بهار خشک امسال در حقیقت بازگشت و تداوم خشکسالی را در خطه خراسان رضوی فریاد می‌زند، پدیده نامیمون و تلخی که خاک خشک بی‌حاصل را روزی کشاورزان غم‌زده این خطه کرده است.

خراسان رضوی با برخورداری از اقلیم خشک و نیمه خشک اگرچه حدود ۲ سال پربارندگی را پس از ۱۷ سال تجربه خشکسالی در کارنامه خود ثبت کرد، اما امسال در شرایطی که حتی در پاییز گذشته پیش بینی درستی در این زمینه انجام و اعلام نشد یک بار دیگر وارد بحران خشکسالی شده است و عواقب آن به شدت این خطه را مورد تهدید قرار می‌دهد.

این استان با کاهش ۶۷ درصدی بارش‌ها در سال زراعی جاری در مقایسه با مدت مشابه پارسال مواجه است و تمامی شهرستان‌های خراسان رضوی در سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش بارندگی داشته‌اند.

کاهش تولید در تمامی بخش‌ها از جمله زراعی، باغی و دام و طیور در این استان نخستین آثار و پیامد‌های ناشی از خشکسالی است که در کنار دیگر مسائل از جمله تورم، گرانی هزینه‌های تولید و کارگری، رشد فزاینده بهای نهاده‌های دامی و البته تحریم و موانع وارداتی موجب زخمی شدن پیکر کشاورزی در خراسان رضوی شده است.


بیشتر بخوانید


در میان همه بخش‌های کشاورزی اعم از زراعی و باغی، بخش گیاهان دارویی به دلیل ارزش افزوده بالا و کاربرد در حوزه‌های درمانی، بهداشتی، غذایی و صنعتی دارای ۲ شاخص سودآوری و ارزآوری برای کشور و خراسان رضوی نیز از نظر سطح زیر کشت و برداشت محصول جزء رده‌های بالای کشور است.

در این میان، خطه به راستی زرخیز خراسان رضوی در میان استان‌های کشور گرچه با رتبه‌دار بودن در عرصه تولید زعفران به عنوان طلای سرخ در سبد گیاهان دارویی در تولید این محصول پیشتاز است و بیش از ۸۵ درصد زعفران کشور را تولید می‌کند، اما در زمینه کشت و تولید سایر انواع گیاهان دارویی بدون احتساب طلای سرخ نیز جایگاه برتری در کشور دارد.

سرزمین طلای سرخ (زعفران) و طلای سبز (زیره) هم اکنون میزبان ۳۵۰ گونه از مجموع حدود سه هزار گیاه دارویی شناخته شده در کشور به صورت خودرو یا دست کاشت است.

خشکسالی؛ داغی بر دل تولیدکنندگان گیاهان دارویی

خراسان؛ خطه نام‌آور گیاهان دارویی

غلامحسین ساربان معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان این که این استان مستعد پرورش انواع گیاهان دارویی است گفت: در سال ۱۳۹۹، ۳۳ هزار و ۷۸۳ هکتار از اراضی کشاورزی به کشت انواع گیاهان دارویی بدون احتساب زعفران اختصاص یافته است.

او افزود: این میزان کشت با چهار هزار و ۹۲۴ هکتار افزایش نسبت به سال ۱۳۹۸ افزون بر ۱۴.۵ درصد رشد داشته است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: خراسان رضوی با برخورداری از ۳۷ درصد سطح زیرکشت گیاهان دارویی، رتبه نخست را در بین استان‌های کشور دارد.

ساربان بیان کرد: افزون بر۶۰ گونه انواع گیاهان دارویی در این استان کشت می‌شود که برخی از آن‌ها به صورت ادویه، برخی به صورت عرقیجات و برخی هم به صورت دمنوش، تازه خوری و بخشی دیگر هم در صنایع داروسازی و آرایشی وبهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

او تصریح کرد: در این استان به دلیل برخورداری از آب و هوای مناسب در نقاط مختلف شهرستان‌ها انواع گیاهان دارویی به صورت خودرو حضور دارند و نیاز چندانی به منابع آبی ندارند و همین سبب شده تا در بسیاری از عرصه‌ها رشد کنند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: افزایش ارزش گیاهان دارویی در گرو توسعه کشت، صنایع تبدیلی، فراوری و بسته‌بندی مناسب، استفاده از جوامع محلی و بازار فروش و صادرات مناسب است که این امر نیازمند برنامه‌ریزی لازم است تا از این ظرفیت به خوبی استفاده شود.

ساربان اظهار کرد: کشت گیاهان دارویی در ایجاد اشتغال بسیار موثر است به طوری که با استفاده از جوامع بومی و کشاورزان خرده مالک در کشت و تولید گیاهان دارویی می‌توان علاوه بر افزایش تولید گیاهان دارویی، به توسعه و ایجاد اشتغال کمک شایانی کرد.

او افزود: در سال‌های اخیر با محدودیت‌های پیش رو در تامین و برداشت منابع آبی و بهبود قیمت این نوع محصولات، بسیاری از کشاورزان تمایل دارند تا اقدام به کشت محصولات کم آب طلب با ارزش اقتصادی بالا کنند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: گیاهان دارویی از دسته محصولاتی هستند که با کمترین نیاز آبی می‌توانند رشد کنند و محصول خوبی داشته باشند که همین سبب شده تا بسیاری از کشاورزان برای کشت انواعی از گیاهان دارویی رغبت بیشتری داشته باشند، اما باید توجه داشت که خشکسالی در این بخش نیز همانند سایر بخش‌های کشاورزی صدمات و لطماتی به همراه دارد.

کاهش ۸۰ درصدی عملکرد گیاهان دارویی دیم

ساربان بیان کرد: کاهش شدید بارش‌ها و بروز خشکسالی موجب کاهش ۸۰ درصدی برداشت محصولات گیاهان دارویی دیم در استان شده است.

او تصریح کرد: گیاهان دارویی در هر ۲ حوزه دیم و آبی از ناحیه خشکسالی خسارت دیده‌اند که میزان خسارت در بخش دیم به مراتب بیشتر بوده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: گیاهان دارویی دیم به طور متوسط ۸۰ درصد کاهش عملکرد داشته است که این کاهش در گیاهان دارویی آبی حدود ۳۰ درصد برآورد می‌شود.

ساربان اظهار کرد: به همین دلیل قیمت برخی از اقلام گیاهان دارویی نسبت به سال گذشته ۱۰۰ تا ۱۵۰ درصد افزایش یافته و این موضوع سبب کاهش اقبال مردم به خرید این فراورده‌های گیاهی شده است.

او افزود: زمانی که تولید گیاهان دارویی متاثر از خشکسالی کاهش یابد، قیمت تمام شده عرقیات و سایر محصولات به دست آمده از آن افزایش پیدا کرده و کاهش مشتری ناشی از آن، کسب و کار فروشندگان این حوزه را کساد می‌کند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: کاهش ۶۷ درصدی بارندگی‌ها در سال زراعی جاری، تاثیر به سزایی در کاهش عملکرد گیاهان دارویی داشته و دارد که این کاهش در اراضی دیم محسوس‌تر است و به عنوان مثال حدود ۷۰ درصد زیره دیم استان قابلیت برداشت ندارد و حداقل ۵۰ درصد کاهش در میزان برداشت زیره دیم خواهیم داشت.

ساربان بیان کرد: با توجه به این که عملکرد زیره سبز آبی نیز تا حد زیادی وابسته به میزان بارش‌هاست در این بخش هم با افت ۴۰ درصدی روبه رو هستیم.

او با اشاره به کشت تخم شربتی (بالنگو) در سطح بیش از ۲ هزار هکتار از دیمزار‌های شهرستان کلات تصریح کرد: خشکسالی به سطح زیر کشت این محصول ۱۰۰ درصد خسارت وارد کرده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: خشکسالی سبب شده بسیاری از کشاورزان استان امسال از کشت گیاهان دارویی خودداری کنند که این مساله به طور قطع در بلندمدت آسیب‌های جدی به این حوزه و کشت‌کاران استان وارد خواهد کرد.

ساربان اظهار کرد: بسیاری از گیاهان دارویی از جمله گل محمدی، زوفا، اسطوخودوس، زیره، آویشن و آلوئه ورا مقاومت قابل توجهی در برابر خشکی و کم آبی از خود نشان می‌دهند، اما در برخی از این گیاهان، تنش خشکی وارده به گیاه سبب سنتز مواد موثره با ارزش در اندام‌های رویشی و زایشی آن می‌شود.

خشکسالی؛ داغی بر دل تولیدکنندگان گیاهان دارویی

کمبود باران و خشکسالی بلای جان زعفران 

محمدرضا اورانی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم گفت: پدیده خشکسالی و تداوم آن همراه با تنش‌های دمایی از زمستان پارسال تاکنون تاثیرات منفی خود را بر کاشت و برداشت محصول راهبردی زعفران این استان هم گذاشته است.

او افزود: پیش‌بینی می‌شود خشکسالی و پیامد‌های طبیعی آن موجب کاهش ۳۵ درصدی تولید محصول زعفران در کشتزار‌های خراسان رضوی شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: حدود ۹۰ هزار هکتار از کشتزار‌های استان به کشت زعفران اختصاص دارد که این سطح از اواخر پارسال درگیر سرما شد امسال باران خوبی هم نداشتیم و تنش‌های دمایی موجب رشد کم پیاز‌های زعفران شد بنابراین امسال شاهد کاهش برداشت محصول زعفران در استان خواهیم بود.

اورانی بیان کرد: بر اساس اعلام سازمان هواشناسی، حجم بارش امسال در این استان به میزان ۶۷ درصد نسبت به پارسال کمتر شده است.

او تصریح کرد: به این ترتیب همه شهرستان‌های خراسان رضوی ظرف سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش بارندگی داشته‌اند که این وضعیت تاثیرات مخربی بر تولید محصولات باغی و زراعی داشته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: پارسال میزان تولید زعفران در خراسان رضوی ۳۰۲ تن بود که از سطح ۹۱ هزار هکتار مزارع زعفران برداشت شد.

اورانی اظهار کرد: بر این اساس عملکرد تولید زعفران در مزارع خراسان رضوی تا پارسال بیشتر از سه کیلوگرم در هر هکتار بوده است.

او به وضعیت اشتغال مرتبط با تولید زعفران در این استان اشاره و افزود: زعفران به طور میانگین به ۲۱۰ نفر-روز نیروی کار در سطح هر هکتار کشتزار نیاز دارد و بر این اساس هر هکتار کشت زعفران حدود یک نفر اشتغال دائم را در حوزه تولید این محصول راهبردی ایجاد می‌کند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: جمعیت بهره‌برداران بخش کشاورزی مرتبط با کشت زعفران تا پارسال در خراسان رضوی ۱۱۷ هزار نفر بود و بر این اساس با احتساب جمعیتی پنج نفره برای هر خانوار، شمار افراد منتفع اقتصادی از بخش تولید زعفران در این استان افزون بر ۵۸۰ هزار نفر است.

خشکسالی؛ داغی بر دل تولیدکنندگان گیاهان دارویی

خشکسالی دلیل گرانی گیاهان دارویی

سیدحسن بخارایی رئیس اتحادیه صنف فروشندگان گیاهان دارویی مشهد نیز گفت: بروز خشکسالی و کاهش نزولات جوی، باعث افت تولید گیاهان دارویی و محصولات فرعی آن شده که افزایش قیمت آن را در مشهد به دنبال داشته است.

او با بیان این که قیمت برخی از اقلام گیاهان دارویی نسبت به سال گذشته ۱۰۰ تا ۱۵۰ درصد افزایش یافته و این موضوع سبب کاهش اقبال مردم به خرید این فراورده‌های گیاهی شده است، افزود: زمانی که تولید گیاهان دارویی متاثر از خشکسالی کاهش یابد قیمت تمام شده عرقیات و سایر محصولات به دست آمده از آن افزایش پیدا کرده و کاهش مشتری ناشی از آن کسب و کار فروشندگان این حوزه را کساد می‌کند.

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان گیاهان دارویی مشهد ادامه داد: سال گذشته تا ۳۰ واحد صنفی زیر پوشش اتحادیه فروشندگان گیاهان دارویی در مشهد به دلیل عدم فروش مناسب و افزایش هزینه ها، پروانه کسب خود را باطل کردند.

بخارایی بیان کرد: فراورده برخی از گیاهان دارویی مانند «خارشتر» نیز که کم آبی روی رویش و تولید آن تاثیری ندارد به علت افزایش هزینه‌های جانبی مانند مزد کارگر و نرخ حمل و نقل، با افزایش نرخ تمام شده مواجه شده و قیمت عرق آن رشد قابل ملاحظه‌ای یافته است.

او تصریح کرد: در مجموع کسب و کار فروشندگان گیاهان دارویی به دلیل خشکسالی و کاهش مشتری، کساد است و ۸۵۰ دارنده پروانه کسب از این اتحادیه فروش مناسبی ندارند.

منبع:ایرنا

انتهای پیام//ف.ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.